Pagina 1 van 1
Rijzen en invriezen
Geplaatst: ma 28 okt 2024, 10:04
door Bakkie
IK wil broodjes afbakklaar maken, Kun je na het rijzen invriezen? Heeft iemand praktische tips? Moet je het deeg 2x laten rijzen?
Re: Rijzen en invriezen
Geplaatst: wo 30 okt 2024, 12:59
door De Broodvirtuoos
Volgerezen deeg invriezen is -op z'n zachts gezegd- niet aan te raden. Beter is dit vóór de narijs te doen, of als voorgebakken in te vriezen.
Re: Rijzen en invriezen
Geplaatst: do 31 okt 2024, 04:10
door Levinebaktbrood
Deeg maken, afbakken op een lagere temperatuur bv 150 graden gedurende de normale baktijd. Ze worden dan wel gaar maar niet bruin. Invriezen. Als je ze wil eten laten ontdooien en dan op de normale temperatuur afbakken tot ze de gewenste kleur hebben. Dit kan alleen met harde broodjes trouwens.
Deeg na het rijzen invriezen is niet aan te raden, kan wel voor de laatste rijs. En deeg voor brood moet altijd meerdere keren rijzen.
Re: Rijzen en invriezen
Geplaatst: do 31 okt 2024, 12:52
door De Broodvirtuoos
Een indicatie bij voorgebakken brood is om 1/4 van de baktemperatuur, en 1/4 van de baktijd te verminderen.
Voorbeeld: bak je normaliter krokante broodjes op 240 graden gedurende 20 minuten af.
Dan zou je voorgebakken krokante broodjes op 180 graden, gedurende 15 minuten kunnen afbakken.
Soms wordt er ook 1% á 2% zetmeel aan toegevoegd om inzakken te voorkomen. Zelf ben ik er géén voorstander van, en behandel ik de voorgebakken broodjes liever voorzichtig. Toevoeging van zetmeel aan (voorgebakken) brood(jes) gaat mijn inziens ten koste van de malsheid. (droger)