Na een aantal jaren occasioneel 'gewone' broden te bakken in een machine, ben ik sinds kort gebeten door de zuurdesemmicrobe (met dank aan mijn schoonvader

Een aantal dagen geleden hier en daar wat opgezocht en uiteindelijk toch beslist om zo makkelijk mogelijk te beginnen en met 50g roggemeel (uit de supermarkt, niet-biologisch) en 50ml water te beginnen.
Ik was heel benieuwd of dit ging lukken, maar na 20 uur zat m'n jampot al vol! Dag 2, voeding 2; verder gevoed (50/50/50), en 3 uur later was-ie al in volume verdubbeld. In de koelkast (een kleintje dat slechts licht koelt en rond 15 graden haalt) gezet, maar 6 uur later was hij weer verdubbeld en kwam tot tegen het deksel. Ik heb savonds dan maar een deel weggegooid (zonder opnieuw te voeden) en hem terug in de koelkast gezet. Het is hier met de hitte wel redelijk warm; gemiddeld 26 graden en snachts nog steeds 24.
Vanochtend was hij weer verdriedubbeld in volume. Is dit normaal? Als ik rondzoek dan vind ik vooral problemen van zuurdesemstarter die niet wil starten, maar de mijne lijkt wel een formule 1... Hij ruikt een beetje zuur maar niet overdreven. Geen schimmel te zien. Hij lijkt wel geliefd te zijn bij fruitvliegjes (die zitten graag op de pot), maar tot nu toe zijn ze er nog niet binnengeraakt.
Ik heb nu op dag 3 (weeral slechts 20 na vorige voeding) 30/30/30 gevoed.
Is deze explosieve start een goed of een slecht teken?
Ik plan er uiteindelijk een brood mee te maken met een oa. T55 en nog iets (weet nog niet wat; Rogge/volkoren/spelt), is het een goed idee om bij de volgende voeding al deels met T55 te voeden?
Vragen vragen vragen van een zuurdesem-amateur
