moutkorrels (overblijfsel bierbrouwen )

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
crisdaniels77
Deegroller
Berichten: 294
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 21:01
Locatie: Boxmeer

moutkorrels (overblijfsel bierbrouwen )

Bericht door crisdaniels77 »

Hallo.

Ik heb van een collega een zakje met moutkorrels gekregen ( ontkiemde gerst en tarwekorrels restant van bierbrouwen )
Nu dacht mijn collega dat ik hier wel iets mee kon , voor het brood bakken .
Nu dus mijn vraag , kan ik dit inderdaad gebruiken in een broodrecept .
Ik weet dat de bostel superlekker is in brood . ( dankzij stephan ) . ( Deze krijg ik ook weer Van mijn collega over een maand )
Maar zou dit ook gaan , het zijn wel ont - gekiemde gerste/tarwekorrels . Heel.
Dus eerst pletten . Maar dan ????

Wie o wie .

Alvast bedankt
Wens :???

Werkmateriaal :

Spiraalkneder Sm15
Rofco B40
Rijskast rk48
Bear teddy varimixer.
Veel kasten met materiaal / grondstoffen


www.bakkerfijnebol.nl
facebook.com/bakkerfijnebol
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: moutkorrels (overblijfsel bierbrouwen )

Bericht door bakplaat »

crisdaniels77 schreef: Wie o wie .
Hoi Cris
Er is hier op het forum zeker iemand die je hiermee kan helpen...TigerManZ (Han) weet er vast meer van.
Hij brouwt zelf ook regelmatig een biertje :B: en hij heeft dacht ik ook ooit eens beschreven hoe je na een brouwsel nog een goed brood kunt bakken. :2th:
Het wachten is dus op Han. :D
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: moutkorrels (overblijfsel bierbrouwen )

Bericht door TigerManZ »

Hoi Chris,

Ja hoor, dat gaat prima. En eerst pletten???? Tsja, dat doe ik nooit.
Gewoon een brood maken zoals je dat anders ook doet, dus met bloem en/of meel, gist en zout.
Ik voeg dan zo'n 200 tot 250 gram bostel toe bij zo'n 500 gram meel/bloem.
Hou er rekening mee dat bostel vocht bevat. Voeg dus op gevoel water, melk of om in stijl te blijven een stevig bitter bier toe.
Scheut olijfolie erbij en kneden maar, laten rijzen, kneden en vormen om het af te bakken na de 2e rijs...

De bostel is natuurlijk wat grof dus het mondgevoel is anders dan wanneer je een wit brood bakt.
Persoonlijk vind ik het lekker brood om zo nu en dan eens te bakken.

Suc6 en ik ben benieuwd wat je er zelf van vind.

Overigens, bostel is prima te bewaren in de vriezer. Dus heb je meer dan 250 gr gekregen dan hoef je dat niet weg te gooien.


Groet, Han.
:B:
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
crisdaniels77
Deegroller
Berichten: 294
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 21:01
Locatie: Boxmeer

Re: moutkorrels (overblijfsel bierbrouwen )

Bericht door crisdaniels77 »

hoi tigermanz .

heb het nog eens nagevraagd aan mijn collega , maar het is geen bostel , maar een stap eerder ?????? dit waren verschillende soorten tarwe en gerst , die gebruikt worden voor het mouten .

de bostel krijg ik over een paar weken .

ik heb er ook geen verstand van hoor . ( het ziet er wel uit als korrels )

;S ;S ;S
Wens :???

Werkmateriaal :

Spiraalkneder Sm15
Rofco B40
Rijskast rk48
Bear teddy varimixer.
Veel kasten met materiaal / grondstoffen


www.bakkerfijnebol.nl
facebook.com/bakkerfijnebol
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: moutkorrels (overblijfsel bierbrouwen )

Bericht door TigerManZ »

Hoi Chris, oké dan had ik dat niet goed begrepen. Moutkorrels zijn graankorrels in een vochtige omgeving tot kiemen worden gebracht en daarna gedroogd. Dit mouten gebeurd zodat er zetmelen in de korrels komen die weer nodig zijn voor het bier brouwen. Zetmeel wordt omgezet in suikers waar de gist mee aan de slag gaat. Gist zet suikers om in alcohol en koolzuurgas, dat hebben we ook nodig bij het brood bakken.
De moutkorrels zou ik dus wel eerst malen en tot meel verwerken! Het lijkt mij prima geschikt voor brood, het wordt in sommige recepten gebruikt, denk aan moutpoeder.
Wellicht kan een van de bakkers met meer ervaring dan mij aangeven of alleen met moutmeel een brood gebakken kan worden of dat er toch een deel tarwebloem/meel gebruikt moet eorden voor een betere gluten opbouw.

Suc6 en ik ben benieuwd naar het resultaat. Gr. Han.
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Plaats reactie