- "Ingrediënten:"
1 Weckpot van 1 liter
1 pond witte basterdsuiker
2 Vlezige vanillestokjes
Neem een paar eetlepels basterdsuiker en doe deze in een soepkom en doe de rest in de (schone) weckpot.
Snijdt de vanillestokjes open en schraap de inhoud eruit met de punt van een botermes of een ontbijtmes.
Doe de inhoud van de stokjes bij de suiker in de soepkom en meng dit goed door elkaar. Zorg dat er geen,
of in elk geval zo weinig mogelijk klontjes van de vanille overblijven.
Voeg dit mengsel nu bij de basterdsuiker in de weckpot.
Snijd de restanten van de vanillestokjes in kortere stukken. 1 Maal halveren is meer dan genoeg.
Steek deze stukken ook in de basterdsuiker.
Sluit het deksel van de weckpot, en schud alles goed door elkaar.
Herhaal dit schudden een paar keer per week.
TIP: Zorg voor een extra weckpot, wanneer je halverwege bent, maak je alvast een nieuwe voorraad. Of, wanneer je het heel veel gebruikt maak je er meteen 2. Als er dan 1 op is, maak je weer meteen een nieuwe.
Vanillestokjes van de supermarkt zijn hiervoor eigenlijk niet geschikt. Die zijn vaak helemaal verdroogt. Wanneer je toegang hebt tot de Sligro, Hanos of de Makro, dan kun je daar over het algemeen een goede kwaliteit vanillestokjes halen, voor een redelijke prijs. Anders kun je het eens bij een kruidenwinkel of een toko proberen. Dan heb je nog kans dat je een stuk goedkoper uit bent ook...