Mijn eerste brood met Desempoeder

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
hdeweert
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: za 28 dec 2024, 14:16

Mijn eerste brood met Desempoeder

Bericht door hdeweert »

Omdat de leverancier van ingrediënten voor het baken van brood er mee stopt, was ik op zoek naar een andere leverancier. Na wat gezoek stuitte ik op het fenomeen Desempoeder. Ik was in het verleden al eens bezig geweest met het maken van een starter, maar dat was een van de betere mislukkingen. Door het desem poeder kwam ik ook het fenomeen Dutch oven tegen. In het kort, ik heb met het Desempoeder een deeg gemaakt en dat afgebakken in gietijzeren pannetje dat nog ergens in de kast stond. Het resultaat vind ik bijzonder mooi en ben weer begonnen met het maken van een echte starter. Bij deze het resultaat van mijn bakkerij.
250 gr patentbloem
4% Desempoeder
155gr water
4% broodverbeteraar

Afbeelding
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Mijn eerste brood met Desempoeder

Bericht door De Broodvirtuoos »

Het ziet er zeker mooi uit hoor! :thumbup:

Met welke desempoeder werk je?
Zeker wanneer je geen constante bakactiviteit heb, en de hoeveelheden maar beperkt zijn, kan een desempoeder een uitkomst zijn.
Bewaar je desempoeder in een plastic afgesloten bak of zak in de vriezer, en je kunt dit meer dan een jaar goed bewaren, zonder dat de kwaliteit afneemt.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
hdeweert
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: za 28 dec 2024, 14:16

Re: Mijn eerste brood met Desempoeder

Bericht door hdeweert »

Het Desempoeder komt bij “de molen” uit oud Zevenaar vandaan. Ik zie dat er ook gist in zit. Het is dus geen echte desem, maar als vervanger werkt het uitstekend. De echte starter heb ik vandaag ververst en bestaat uit 100 gr oud 100 gr water en 100 gr patent tarwebloem
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Mijn eerste brood met Desempoeder

Bericht door De Broodvirtuoos »

De Hoop in Oud-Zevenaar verkoopt (verpakt) de O-Tentic Durum van Puratos. een prima desempoeder, waarmee je perfect kunt bakken, met een uitgesproken smaak. Absoluut niets mis mee!! :thumbup:
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Genji
Jongste bediende
Berichten: 36
Lid geworden op: zo 29 jan 2023, 10:59

Re: Mijn eerste brood met Desempoeder

Bericht door Genji »

Puratos maakt naast de O-tentic Durum ook O-tentic Tradizione.
Kent iemand de verschillen tussen deze desempoeders?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5687
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Mijn eerste brood met Desempoeder

Bericht door Levinebaktbrood »

De Broodvirtuoos schreef: zo 29 dec 2024, 17:58 De Hoop in Oud-Zevenaar verkoopt (verpakt) de O-Tentic Durum van Puratos. een prima desempoeder, waarmee je perfect kunt bakken, met een uitgesproken smaak. Absoluut niets mis mee!! :thumbup:
Er is op zich niets mis mee. Er zit echter ook gist in het desempoeder. Het gebakken brood smaakt niet naar desem, het kruim is niet zoals bij desembrood. Het heeft geen uitgesproken smaak. Kortom, het werkt prima maar je bakt er geen desembrood mee.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Mijn eerste brood met Desempoeder

Bericht door De Broodvirtuoos »

Wanneer je O-Tentic-Durum gebruikt, voldoet deze i.i.d. niet aan de wettelijke eisen die voor desem zijn vastgelegd.
Echter, toen deze wettelijke bepalingen voor desem gingen gelden, heeft Puratos O-Tentic Tradizione op de markt gebracht, en deze voldoet wel aan de eisen!
Laatst gewijzigd door Anna op za 11 jan 2025, 18:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Als je op een laatste bericht reageert is quoten overbodig.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Mijn eerste brood met Desempoeder

Bericht door De Broodvirtuoos »

Genji schreef: zo 05 jan 2025, 02:32 Puratos maakt naast de O-tentic Durum ook O-tentic Tradizione.
Kent iemand de verschillen tussen deze desempoeders?
Zie mijn reactie hierboven.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
desempedia
Jongste bediende
Berichten: 33
Lid geworden op: do 27 mar 2014, 13:09

Re: Mijn eerste brood met Desempoeder

Bericht door desempedia »

Ja je vraagt je wel af waar is de ingredienten verklaring, gist perfect verstopt?
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 291
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Mijn eerste brood met Desempoeder

Bericht door Bantam »

4 à 5 jaar geleden bakte ik met O'Tentic. Zowel de "Origine" als de "Durum". De Tradizione ken ik niet.
Het was de Corona tijd en de droge gist was uitverkocht en we durfden niet buiten komen. ;-)
Het principe ervan is dat er echte desem gedroogd worden in de oven. Waardoor de desem inactief wordt, de melkzuurbacteriên zijn dus afgestorven.
Wat overblijft is een zweem van de typische smaak van echte zuurdesem.
Vermits de (wilde) gist bij het droogbakken ook gedood is wordt er in de O-Tentic gist bijgevoegd.
Echt zuurdesem brood kan je er niet mee bakken. Maar lekker brood in de BBM lukte wel.
En als beginnend hobby bakker wist ik niet beter. :D
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: Mijn eerste brood met Desempoeder

Bericht door De Broodvirtuoos »

desempedia schreef: do 09 jan 2025, 21:26 Ja je vraagt je wel af waar is de ingredienten verklaring, gist perfect verstopt?
Wanneer een gerenomeerd bedrijf als Puratos aangeeft dat O-Tentic Tradizione voldoet aan de wettelijke bepalingen die gelden voor desem, en ook verkocht mag worden als desembrood, dan twijfel ik daar niet aan. Daar willen zij de handen niet aan branden.

https://www.puratos.nl/nl/products/o-tentic-tradizione
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Plaats reactie