9 kerststollen bakken in Rofco B40

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

Hi,

Graag zou ik jullie advies horen voor het bakken van meerdere kerststollen (3 per laag) in de Rofco B40. Ik gebruik hiervoor het recept van Levine https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... lmpje.html en tot nu toe op elke laag 1 kerststol. Ik heb hierbij ook haar formule voor het bakken in de Rofco aangehouden, dus na 10 minuten verlagen naar 50 graden en totaal ongeveer 35 min.

Nu heb ik er van de week voor het eerst 9 in gebakken en dat ging natuurlijk (zeg ik nu) helemaal mis met deze bakwijze, de kersttollen scheurde en bleven wit en aan de onderkant wel heel bruin want ik liet ze er uiteraard langer in zitten. Een fiasco die ik had kunnen voorkomen als ik wat meer had nagedacht over de effecten van meer deeg in de oven ..

Omdat het natuurlijk zonde is van de tijd, energie en producten wil ik een volgende baksessie natuurlijk wel laten slagen. Mijn idee zelf is starten met 180/190 graden en na 20 minuten te verlagen naar 150 graden, dat zou voldoende warmte moeten behouden en ik denk dat er langer tijd nodig is ook? Zou ik ook tussendoor vocht/stoom eruit moeten laten of juist niet, doe je normaal natuurlijk niet maar kan me voorstellen dat er ook meer vocht komt door de rozijnen en meerdere stollen?

Ik bak elke week 1 of 2 rondes in mijn B40 vol met brood en dat gaat tot nu toe altijd goed, bovenste laag bakt harder bovenop en onderste onderop maar dat weet ik nu maar bij de baksessie met 1 kerststol op elke laag ging het redelijk gelijk op.

De kerststollen liggen op een bakplaat met daarop een siliconen bakmat.

Ik hoop dat iemand met mij mee wilt meedenken zodat ik hier in Spanje heerlijke kerststollen kan bakken voor vrienden en bekenden.

Bedankt, Lisette
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Bij "Even voorstellen" geen bruikbare tips? : https://www.broodbakforum.nl/viewtopic. ... 944#p80944
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

yes gevonden!
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Hoeveel stollen bak jij per keer, dus per laag en totaal in de oven?

Zie mijn eerdere reactie.
2 weihnachtsstollenstollen van 1200 gram per laag (dus 6 per baksel), of 3 stollen van 900 gram per laag (dus 9 weihnachtsstollen per baksel)

want anders gaat het inderdaad heel snel met de onderkant.

Klopt.
Zeker wanneer je een recept van ca. 49% toevoeging gebruikt.
(20% roomboter, 13% suiker :shock: , 16 % eieren en volle melk (melksuiker) i.p.v. water.
Absoluut géén kritiek op het recept, maar hier moét je wel rekening mee houden tijdens het afbakken! De kans op te donker bakken is vele malen groter dan een recept waar ca. 30% toevoeging op zit.

Nogmaals, Jouw weihnachtsstollen zijn een grote hit, dus laat het een "evergreen" worden. :D :D
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op zo 01 dec 2024, 11:55, 2 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Ik gebruik de onderstaande plaatjes als onderplaat. Deze hield ik over toen ik een aantal geperforeerde bakplaatjes op de maat van de Rofco heb gezaagd. Werkt prima. En dan nog gebruik ik een teflon bakvelletje op mijn bakplaat.

Als alternatief kun je ook een dun ijzerplaatje op de bakvloer leggen. Ook dat vermijdt direct contact met de ovenvloer.

Afbeelding

Afbeelding
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

Dank je weer, ja ik heb je reactie gevonden en je weet niet hoe blij ik hiermee ben, het is anders zo tijdrovend en kostbaar om dit met meerdere stollen te gaan uittesten. Uiteraard wordt dit ook een test maar hopelijk vind ik hiermee snel de juiste werkwijze!!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

Dit is de plaat die ik erbij heb gekregen en het silliconevel. Je ziet de afdrukken van de stollen nog :lol: Zou jij adviseren er 2 per laag te bakken, ik bak stollen van totaal 1000 gram. Dus zoals je ziet kan dat net.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Ja dan adviseer ik je er niet meer dan 2 op een bakplaat te zetten. Dan is de kans dat ze tegen elkaar bakken erg klein. Wanneer ze (iets) tegen elkaar bakken, krijg je ook minder korst over de gehele weihnachtsstol. Hierdoor is de kans op inzakken na het bakken groter. (bankvorming).
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

P.S. Ik bak (bijna) alles met afzakkende baktemperatuur. Mijn bakwarmte haal ik uit de chamottestenen. Ik neigde bij de weihnachtsstollen om op het laatst toch bij stoken. Het gevolg was dat vooral de onderkant te donker werd. Advies, blijf tijdens het bakken met de vingers van de thermostaat af.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

ok ik blijf er vanaf, goed om te weten, dank je!! Ik heb de Rofco nu een half jaar en dus nog veel te leren!!

Nog een vraag over de rijstijden bij het recept van Levine wordt er lauwe melk gebruikt en in jouw recept zie ik water staan, wat is het verschil/reden? Jij meet denk ik ook alles zodat je een deeg hebt van 24 graden? De rijstijden zijn dan korter denk ik ( 2x 20 min?) dan die van Levine (2x 40-60 min) Ik werk met het brood ook met ddt, zeker in de zomer want anders rijst alles de pan uit hier. Als dit de techniek is die jij aanhoudt om het deeg naar 24 graden te krijgen dan kan ik dat ook toepassen en dan jouw rijstijden aanhouden?

Sorry nog erg lerende met de kerststollen, hoop dat je het niet erg vindt al die vragen..
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Sorry nog erg lerende met de kerststollen, hoop dat je het niet erg vindt al die vragen..
Absoluut niet. Mocht ik dat wel vinden, dan moet ik geen lid van een forum worden! :roll:

Mijn rijstijden zijn inderdaad anders!
Een goede weihnachtsstol moet met een uur in de oven staan. Ik geef 3 maal 20 minuten rijstijd.
A- 20 minutenzetselrijs
B- 20 minuten bolrijs
C- 20 minuten puntrijs.
D- Narijs géén!

De zetselrijs is écht nodig, omdat het een rijk gevuld deeg is. Namelijk 30% toevoegingen heeft invloed op de rijskracht. Met een zetsel komt de gisting dan al goed op gang.
Zeker wanneer je in je deeg meer dan 5% suiker toevoegt, heeft dat een nadelig effect op je rijskracht, door de osmotisch waarden van de suiker. Het onttrekt (levens)vocht uit de gistcel. (zie het als zout op een slak strooien)
Zeker bij toevoeging van 13% suiker ontkom je niet meer aan het verwerken via een zetsel. Ondanks dat de melksuiker (lactose) niet vergistbaar is (en dus nog aanwezig tijdens het bakproces), heeft ook melksuiker een osmotische werking.

De deegtemperatuur stuur ik inderdaad met het water. Zodra ook de vulling door het deeg zit, wil ik een deegtemperatuur van 24 graden bereiken.
Lees dit nog maar eens na (uitvoering beschreven).
In dat opzicht zegt mij lauwe melk niet zoveel om de gewenste deegtemperatuur te verkrijgen. Dit hangt van je bloemtemperatuur, en de temperatuur van je vulling af, en natuurlijk ook van je oplooptemperatuur van je kneedmachine af.
(oplooptemperatuur is het verschil tussen je meng- en uiteindelijk deegtemperatuur)
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op zo 01 dec 2024, 17:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Arjean
Deegkneder
Berichten: 107
Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door Arjean »

krijg trek in kerststol..
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker brood zit de lol voor mij in het experiment.
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
UniEgg Warmtemat 28x42cm + thermometer en plastic bak
Koelkast
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

dank dank weer, ik heb nog een keer je werkwijze gelezen. Wat ik zelf doe bij Desired dough temp is meel, omgeving en starter meten en daar bereken ik dan mijn water op om mijn deeg op 26 graden te krijgen, brooddeeg. Ik ga nu mijn grote (Famag) mixer gebruiken dus die geeft natuurlijk ook warmte ... Man ik dacht dat kerststollen heeel makkelijk zouden zijn :lol: Maar ja ik hou ervan om dit uit te zoeken en hopelijk te perfectioneren. Ik ben een autodidact dus had ook niet van de term zetselrijs gehoord, en deegvocht? Ik begrijp dat een zetselrijs ik 2/3 van het bloem, gist en melk , 20 minuten laat staan, en dan rest bloem kneden en dan gelijk rozijnen en hazelnoten erdoor?

Ik zou graag ook een recept met water willen gebruiken omdat jij aangeeft dat dit beter werkt ivm verbranden met oven. Ik heb alleen geen stollenpoeder hier in Spanje dus kan jouw recept niet aanhouden. En mijn stollen zijn een succes omdat er anders alleen Aldi stollen zijn haha nee hoor ze zijn zeker lekker maar nog niet consistent omdat ik nog niet de juiste technieken beheers en dat zou ik graag leren.

Mocht jij een recept kunnen geven zonder rum , stollenpoeders dan probeer ik die graag uit, ik heb ook liever een kortere rijstijd, had het idee dat ze nu al overrezen en ze zakte in, in het begin niet toen gebruikte ik een ander recept meet water en minder narijs, geloof maar 15 min.

Bedankt weer!!
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Wanneer het recept van Levine een Spaanse hit is, zou ik hier niets (zoveel) aan veranderen.
Ik heb het recept van Levine eens geanalyseerd, en voor jou enigszins aangepast.
Zo vond ik het suikerpercentage extreem veel, en bij gebruik van volle melk wellicht overbodig.
Ook zou ik het percentage eieren ook verlagen van 16 naar 5% ei-bestanddelen.
Namelijk het eiwit in eieren heeft de eigenschap om "droog" te bakken. Daarentegen heeft de eidooier in eieren juist een gunstig effect op de malsheid, door de aanwezigheid van lecithine (emulgator) in de dooier.

Hierbij het recept van 6 grote weihnachtsstollen van Levine waarbij ik me de vrijheid heb genomen deze enigszins aan te passen:

2250 gram Amerikaanse Patentbloem = 100%
538 gram Roomboter = 25%
108 gram Eidooier (van ca. 4 eieren) = 5%
47 gram Zout = 2,2%
903 gram Volle melk = 42%
172 gram Verse gist = 8% (of 59 gram droge gist)

Houd ca. 2/3 van de roomboter terug, en voeg deze in gedeelte toe, nadat er genoeg deegontwikkeling is!

2250 gram vulling = 100% (zie hiervoor recept van Levine)

20 minuten zetselrijs
20 minuten bolrijs
20 minuten puntrijs
Géén narijs

Afwegen op ca. 1000 gram deeggewicht en bij gebruik van droge gist ca. 15 gram lager.

Succes en zie t.z.t. de resultaten graag tegemoet.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

Jeetje ik ben er stil van, wat een luxe en kado dat je zo meedenkt en hieraan tijd besteed, het kan best weleens "eenzaam" zijn als je de enige bent in je omgeving die zich hieraan waagt haha Blij met het form en jouw inzet!!

Ik ga hiermee aan de slag deze week, even nog paar kaar doorlezen, plannen en dan hopelijk 6 mooie stollen!!!!! En uiteraard laat ik je weten hoe het gegaan is!!
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Ik ben zeker niet de enige in mijn omgeving die zich op dit moment met weihnachtsstollen bezig houdt, en ik voel me in dat opzicht verre van "eenzaam". :think:
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Arjean
Deegkneder
Berichten: 107
Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door Arjean »

@Broodvirtuoos: 30 - 60 gram suiker per 500 g bloem is best gangbaar, met de claim dat een kerststol dan langer mals en houdbaar blijft tot wel 14 dagen. Bij mij redt een stol dat niet, en is max binnen 3 dagen op :D maar is er veel verschil als je de suiker weglaat en leunt op de vulling, boter en melk, nadat het brood eenmaal is aangesneden?
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker brood zit de lol voor mij in het experiment.
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
UniEgg Warmtemat 28x42cm + thermometer en plastic bak
Koelkast
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5687
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik heb 12 jaar kerststollen gebakken in een Rofco B40. Bij grote stollen 2 x op een bakplaat en bij kleinere 3 op een bakplaat.

In een B40 kan je met constante temperatuur bakken. Ik begon op 180 C en na een minuut of 20 naar 160 graden. ik had eerst een B30 (bestaat nu niet meer) en daar bakte ik zoals bij het recept op mijn blog staat. Ik zal dat eens wijzigen/aanvullen.

Afbeelding
2e rijs kerststol
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Arjean schreef: wo 04 dec 2024, 16:37 @Broodvirtuoos: 30 - 60 gram suiker per 500 g bloem is best gangbaar, met de claim dat een kerststol dan langer mals en houdbaar blijft tot wel 14 dagen. Bij mij redt een stol dat niet, en is max binnen 3 dagen op :D maar is er veel verschil als je de suiker weglaat en leunt op de vulling, boter en melk, nadat het brood eenmaal is aangesneden?
Eventjes terug na de vraag c.q. advies van LisetteK voor haar problemen met haar weihnachtsstollen. Daarop geef ik zo mijn bevindingen. Zo ook het nut van een zetselrijs bij een (zeer) hoge suikerdosering. Ik weet niet waar je 12% suikertoevoeging "best gangbaar" op baseert?
Ik weet, er circuleren verschillende recepten op internet voor weihnachtsstollenstollen, die mijn inziens rechtstreeks zijn overgenomen van Levine. En dan is het al gauw "gangbaar"
Zo ook op de website van Laura's Bakery. Het recept is daar identiek m.u.v. de vulling, die is zelfs 7% lager, als die van Levine (93% / 100%).
Dan zou je dus meer werking verwachten. Het tegendeel is waar, namelijk een vaste en compacte structuur. Mijn inziens, hier heeft de suiker zijn werk gedaan ten nadelen van de gistwerking (osmotische waarden)

Daarom was mijn advies, om niet te veel te sleutelen aan het recept (Grote Hit), maar wel zo dat de problemen die LisetteK ondervindt verholpen zijn.

Ik heb het percentage roomboter met 5% verhoogd (bevat ook melksuikers), wel volle melk te gebruiken, en geen extra suiker toe te voegen. En als nog een zetselrijs te hanteren.
P.S. suiker heeft alles behalve invloed op de malsheid! Roomboter (en andere vetstoffen) daarentegen wel.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Arjean
Deegkneder
Berichten: 107
Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door Arjean »

Oke dankjewel voor uitleg. ( ik maak aantekeningen)
Ik snap dat je dit recept hebt geschreven om een probleem op te lossen, maar je gebruikt zelf roomboterstollenpoeder in je eigen recept in combinatie met water en bakt dat zonder problemen in de Rofco. Omgerekend is dat al gauw 9 % suikers ( Royal Steensma, Zeelandia Maestro, De Zuidmolen)
Met alleen volle melk en roomboter kom ik op 2% suikers, dus ik vroeg mij af of dat geen gevolgen heeft voor andere zaken.

NB: Ik baseerde 6% tot 12% als gangbaar ook op recepten van Robèrt van Beckhoven/ Heel Holland Bakt ( 35 g basterdsuiker op 350 bloem ),
Rutger bakt ( 60 g per 500 g bloem ) en Baktotaal (15 g suiker + 50 g gesuikerde citroenrasp waarvan 40 g suiker op 400 g bloem).
Issa Niemeijer gebruikt trouwens slechts 20 g suiker per 500 g bloem (4%).
Bakboeken van vroeger ( helaas gesneuveld in de tijd) zat ook altijd veel basterdsuiker in, maar weet niet meer hoeveel.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker brood zit de lol voor mij in het experiment.
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
UniEgg Warmtemat 28x42cm + thermometer en plastic bak
Koelkast
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Arjean schreef: wo 04 dec 2024, 21:44 Oke dankjewel voor uitleg. ( ik maak aantekeningen)
Ik snap dat je dit recept hebt geschreven om een probleem op te lossen, maar je gebruikt zelf roomboterstollenpoeder in je eigen recept in combinatie met water en bakt dat zonder problemen in de Rofco. Omgerekend is dat al gauw 9 % suikers ( Royal Steensma, Zeelandia Maestro, De Zuidmolen)
Met alleen volle melk en roomboter kom ik op 2% suikers, dus ik vroeg mij af of dat geen gevolgen heeft voor andere zaken.

Ja ik werk met roomboterstollenpoeder, en ja, ook daar zit suikers in. Echter wordt in de declaratielijst slechts de hoeveelheid van hoog naar laag weergeven (concurrentiebeding) Ik zou graag je berekening willen zien hoe je op 9% suikertoevoeging komt!
Neemt niet af dat ik bewust ben dat ik in mijn Rofco nooit moet bijstook met weihnachtsstollen(start 230 en direct terug naar 170).
Het feit dat ik met een zetselrijs werkt, heeft ook te maken met de hoge toevoegingen (niet alleen de suikers)

Echter lactose (in de roomboter en in de volle melk) vergisten niet, en hebben direct invloed op de kleurvorming. En dan is (om van jouw berekening uit te gaan) 2% al veel!!
Namelijk bij boterbrood (melk en roomboter) wordt géén suiker toegevoegd, en wordt de baktemperatuur al met 20 graden verlaagd ten opzichte van gewoon witbrood. En dan nog is het oppassen.

Bij Duivenkaters wordt wel 10 tot 12% suiker toegevoegd, maar wel met een zetselrijs!
Nogmaals, er wordt wat gevraagd, en ik geef antwoord, met de ervaring die ik in de tijd heb opgedaan!


NB: Ik baseerde 6% tot 12% als gangbaar ook op recepten van Robèrt van Beckhoven/ Heel Holland Bakt ( 35 g basterdsuiker op 350 bloem ),
Rutger bakt ( 60 g per 500 g bloem ) en Baktotaal (15 g suiker + 50 g gesuikerde citroenrasp waarvan 40 g suiker op 400 g bloem).
Issa Niemeijer gebruikt trouwens slechts 20 g suiker per 500 g bloem (4%).
Bakboeken van vroeger ( helaas gesneuveld in de tijd) zat ook altijd veel basterdsuiker in, maar weet niet meer hoeveel.
Wat ik al zei, er circuleren veel recepten op internet! Doe ermee wat je goed dunkt! Echter het recept van Róbert van Beckhoven kan ik niet lezen. Dan moet ik eerst member worden! En dat is ook een bron van inkomsten. Maar geloof me dat in de bakkerij van van Beckhoven, de eitjes niet worden getikt, en de citroen worden geraspt boven de deegkuip. Ik hoop dat ik nu niemand een illusie ontneem, maar ook daar gaat het om de harde peggels! :?
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op do 05 dec 2024, 19:30, 1 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Arjean
Deegkneder
Berichten: 107
Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door Arjean »

@Broodvirtuoos: Mijn berekening van 9% suikers ( ik noem niet suikertoevoeging) is gebaseerd op 29 a 30 g suikers per 100 gram stollenpoeder.
Bij Royal Steensma, Zeelandia Maestro, De Zuidmolen wordt dat benoemd in de ingredientenlijst van boterstollenpoeders ( op internet)
Bij gebruik van 30% stollenpoeder op de bloem, zoals in jouw recept, kom ik dan uit op 9% suikers.
Voorbeeld:
100% = 500 g bloem
30% = 150 g stollenpoeder, waarvan 30 g suikers per 100 g poeder = 45 g suikers
45 g suikers op 500 g bloem = 9%

Dus, redeneerde ik, bij 9% suikers hoeft het brood niet aan te branden en/of te compact te worden mits correcte werkwijze, dus waarom nu grotendeels weglaten, waardoor je het voordeel van een langere houdbaarheid en malsheid misschien wel misloopt. (De mate van zoetheid is een kwestie van smaak, maar het mag natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit van het deeg/brood. En zoals ik inmiddels van jou begrijp zijn vooral vetstoffen van invloed op malsheid. Ik redeneerde dat suiker ook vocht vasthoudt wat de malsheid ten goede kan komen)
Omdát je 13% suiker extreem veel vindt, vraag ik af of er dan een kantelpunt bestaat tussen 9 en 13%
Dit is een forum dus durf te vragen.

Mijn vragen zijn vooral praktisch van aard. Mijn vader en schoonmoeder doen er lang over voordat de stol op is. Dus lange houdbaarheid is om die reden een pluspunt. Ook dat het zo lang mogelijk mals blijft. Het kan ook handig zijn om de stol al ruim voor de kerstdagen te geven.
Ik ben nu zelf een recept aan het ontwikkelen en aanpassen op mijn situatie en oven en ga volgende week oefenen. Ik hoop zo min mogelijk misbaksels te maken :lol:
Het moet goed gegaard zijn, mooie korstkleur, geen kruidenkoek worden.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker brood zit de lol voor mij in het experiment.
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
UniEgg Warmtemat 28x42cm + thermometer en plastic bak
Koelkast
Gebruikersavatar
Arjean
Deegkneder
Berichten: 107
Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door Arjean »

toevoeging/verheldering: de 30 gr suikers staat bij voedingswaarde.
kijkend naar de benoemde ingrediënten, zitten die suikers voor een deel in de toegevoegde suikers (suiker, glucosestroop, dextrose) en een deel in de weipoeder, lactose, tarwebloem.
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker brood zit de lol voor mij in het experiment.
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
UniEgg Warmtemat 28x42cm + thermometer en plastic bak
Koelkast
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Beste Arjean,
Ik wil graag dit topic graag overzichtelijk houden, zodat vraag en antwoord/advies van LisetteK in dit topic helder blijft. (on topic blijft)
Op dit moment lijkt dit langzaamaan te verwateren, zo niet overspoeld. Dit wil niet zeggen dat ik jouw vraag uit de weg wilt gaan, maar liever niet hier in dit topic.
We zouden wat mij betreft hierover op een andere plek of evt. per mail kunnen bomen. geef maar aan wat je het beste lijkt.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Arjean
Deegkneder
Berichten: 107
Lid geworden op: zo 11 aug 2024, 09:20

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door Arjean »

Oke prima, ik stuur je een PB :thumbup:
Autodidacte thuisbakker
Naast lekker brood zit de lol voor mij in het experiment.
Benraad oven met onder- en bovenwarmte
Kitchenaid classic planeetmenger
UniEgg Warmtemat 28x42cm + thermometer en plastic bak
Koelkast
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Arjean schreef: do 05 dec 2024, 20:35 Oke prima, ik stuur je een PB :thumbup:
Gelezen en beantwoord.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

Nou ik heb van de week al een batch gemaakt en het deeg was heel stug, heel anders dan normaal dus ik dacht dat ligt aan het recept maar de volgende dag heb ik er eentje gemaakt (in keukenmixer) en die was wel goed. Ik denk dus dat het aan mijn grote mixer ligt, ik heb een groter mixer Famag IM20 en er gaat nu ca 3 kilo in wat voldoende zou moeten zijn. Normaal hield ik ca 8 minuten mixen aan tot ik een vliesje kon trekken maar nu was het zo dik nog, zojuist weer een batch gemaakt en het was weer zo stug, nu langer gemixt en op hogere stand, 4 ipv 2. Maar ik durfde het niet te lang te laten mixen?

De hazelnoten scheuren er beetje uit maar ik heb ze er ook heel doorzitten kan ik die beter hakken, normaal ging dat goed nu merk ik dat het deeg gewoon niet soepel genoeg is.

De kerststollen zijn qua smaak net zo lekker maar het deeg is nog niet top. Ik zag wel een mooie rijs, dus de tijden vind ik wel fijn ,met eerst de zetselrijs. Ook is de temperatuur goed dus al met al wel verbetering nu nog weer het mixen haha,

We blijven gewoon doorgaan...
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Heb je een foto en een van de doorsnede?
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

Ik haal ze net uit de oven, laat ze nog even afkoelen maar ik vind het meer een brooddeeg lijken. Het gekke is dat vorige week toen ik de temperatuur van de oven niet goed had mijn deeg heel mooi was, wel natter maar heel soepel.

Ik stuur zo even een foto, het was nu ook lastig om het de rozijnen en "binnen" te houden
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4068
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door lekkermelig »

Ik heb het recept van Levine al jaren gebakken in een B40, nooit problemen mee gehad. En iedereen vind ze heerlijk.Maar ik denk dat het best nog wat beter kan. Bij bakery instituut bakten we ze weer compleet anders. Een zetsel helpt je bij een goede start van de rijs, en suiker kan je bij hele zoete degen beter pas op het laatst toevoegen omdat de gluten dan beter ontwikkeld worden. Helpt bij boter trouwens ook. Beetje kort door de bocht, maar er zijn dus meerdere manieren om een lekkere stol te krijgen
Het grappige was dat wij de stol die we op mijn vakcursus leerden minder lekker vonden want te zoet. Maar hij was wel iets luchtiger

Ik zou trouwens niet al te veel waarde hechten aan de recepten van Robert bij HHB. Daar klopt soms echt niets van, geloof zelfs niet eens dat Robert ze zelf altijd controleert, hoe goed hij zelf ook kan bakken.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

ze zijn wat rommelig vind ik, en aan de onderkant toch nog misschien te donker. Maar smaken echt wel lekker. Bij eentje was het spijs wat doorgelopen, hoe kan dat, die was ook nog niet echt gaar of te snel aangesneden? Ik stuur foto's
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

hopelijk komen de foto's nu door..
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

het vormen is ook nog niet wat het moet zijn. Ik denk toch dat de zetselrijs dit zou kunnen doen? Zag net filmpje van vorige week was een volgens mij mooi soepele massa, zoals ik het ook zie met brooddeeg. Die van vandaag is gelijk een soort bonkig deeg. Ik ga toch even terug naar het recept van Levine zonder zetselrijs, wel minder suiker en dan wel de temperatuur aanpassen. Ik las dat Levine op 180 begint en dan naar 160 gaat dat ga ik denk ook proberen misschien dat ik dan een minder donkere bodem krijg.

Bedankt iedereen voor jullie reactie, we blijven gewoon doorgaan tot het goed is !!!
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4068
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door lekkermelig »

Ik doe hetzelfde als Levine, beginnen bij 180 °C en dan de temperatuur laten zakken. Geeft vrijwel altijd goede stollen in een B40
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
LisetteK
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 29 nov 2024, 12:06

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door LisetteK »

Vandaag heb ik mijn laatste kerststol gebakken en ik wil iedereen bedanken voor alle goede adviezen!! Het heeft
even geduurd maar mijn laatste kerststollen zijn echt de beste tot nu toe.

Ik zal ze zeker blijven bakken en zo mijn techniek en bakproces hopelijk verbeteren, erg leuk om te doen (vind ik nu haha)

Fijne kerstdagen en een heel mooi 2025!

Lisette
WhatsApp Image 2024-12-23 at 18.37.00.jpeg
WhatsApp Image 2024-12-23 at 18.37.03.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Warme bakker
Berichten: 534
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Locatie: Città del Pane

Re: 9 kerststollen bakken in Rofco B40

Bericht door De Broodvirtuoos »

Heel fijn dat je nu tevreden bent met het resultaat, LisetteK. :thumbup:

Vraagje, Wat heb je nu anders gedaan, zoals recept en werkwijze?
Misschien dat je het gehanteerde recept inclusief de werkwijze kunt beschrijven, zodat een ander met dezelfde vragen, dit eens kan teruglezen.

Fijne feestdagen gewenst.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Plaats reactie