Zuurdesemstarter superactief

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Stavr0s
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: vr 05 aug 2022, 08:28

Zuurdesemstarter superactief

Bericht door Stavr0s »

Hoi allemaal,

Na een aantal jaren occasioneel 'gewone' broden te bakken in een machine, ben ik sinds kort gebeten door de zuurdesemmicrobe (met dank aan mijn schoonvader :) ).

Een aantal dagen geleden hier en daar wat opgezocht en uiteindelijk toch beslist om zo makkelijk mogelijk te beginnen en met 50g roggemeel (uit de supermarkt, niet-biologisch) en 50ml water te beginnen.

Ik was heel benieuwd of dit ging lukken, maar na 20 uur zat m'n jampot al vol! Dag 2, voeding 2; verder gevoed (50/50/50), en 3 uur later was-ie al in volume verdubbeld. In de koelkast (een kleintje dat slechts licht koelt en rond 15 graden haalt) gezet, maar 6 uur later was hij weer verdubbeld en kwam tot tegen het deksel. Ik heb savonds dan maar een deel weggegooid (zonder opnieuw te voeden) en hem terug in de koelkast gezet. Het is hier met de hitte wel redelijk warm; gemiddeld 26 graden en snachts nog steeds 24.

Vanochtend was hij weer verdriedubbeld in volume. Is dit normaal? Als ik rondzoek dan vind ik vooral problemen van zuurdesemstarter die niet wil starten, maar de mijne lijkt wel een formule 1... Hij ruikt een beetje zuur maar niet overdreven. Geen schimmel te zien. Hij lijkt wel geliefd te zijn bij fruitvliegjes (die zitten graag op de pot), maar tot nu toe zijn ze er nog niet binnengeraakt.

Ik heb nu op dag 3 (weeral slechts 20 na vorige voeding) 30/30/30 gevoed.

Is deze explosieve start een goed of een slecht teken?

Ik plan er uiteindelijk een brood mee te maken met een oa. T55 en nog iets (weet nog niet wat; Rogge/volkoren/spelt), is het een goed idee om bij de volgende voeding al deels met T55 te voeden?

Vragen vragen vragen van een zuurdesem-amateur :)
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 270
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Zuurdesemstarter superactief

Bericht door Bantam »

Ik begrijp die verdubbelingen niet.
Voorbeeld : op dag 2 voedt je bij ( verder gevoed ?) met 50/50/50. Die eerste 50 zou dan 100 moeten zijn. Want de vorige desem is er bij? Of niet?
Na 3 uur verdubbeld en 6 uur later (in de koelkast) nog eens verdubbeld. Is die dan vier keer zijn volume geworden?
En dat allemaal met slechts 50 extra gram meel want al de andere desem is al uitgewerkt.
Kan je a.u.b. een beetje meer uitleg geven ?
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
Stavr0s
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: vr 05 aug 2022, 08:28

Re: Zuurdesemstarter superactief

Bericht door Stavr0s »

Hoi Bantam,

Dankje voor je reactie. Wanneer ik bijvoed, neem ik slechts een deel van de starter, waarbij ik dan gelijke delen water en meel bijvoeg en terug goed roer.

Als ik praat over ver(drie)dubbeling, dan gaat het over volume (volgens de 'elastiek rond bokaal' methode). En inderdaad, ik ben zo op een kleine 10 uur tijd van minder dan een kwart vd bokaal naar een volle bokaal gegaan.
Gebruikersavatar
Stavr0s
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: vr 05 aug 2022, 08:28

Re: Zuurdesemstarter superactief

Bericht door Stavr0s »

Kleine update; de desemstarter is tot de dag van vandaag nog goed actief (6-7h na voeden en op kamertemperatuur houden is hij op z'n hoogtepunt). Na dag 5 heb ik er een brood mee gebakken; heeerlijk! Niets mis mee dus!
Plaats reactie