zachtere zijkant

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Toniabaktweer
Jongste bediende
Berichten: 36
Lid geworden op: za 10 jul 2021, 14:11
Locatie: Amersfoort

zachtere zijkant

Bericht door Toniabaktweer »

Dag allemaal,

Regelmatig heb ik bij een brood een wat zachtere zijkant, zo'n beetje op 1/3 van de onderkant van het brood. Deze week ook weer bij het heerlijke bruine desembrood van Levine. De korst is overal mooi krokant en knapperig, behalve op deze strook bij het linker brood. Op de foto is te zien dat de korst daar gewoon ingeduwd kan worden. Bij het brood rechts op de foto was de korst wel helemaal knapperig, terwijl ze gelijk gebakken zijn. De broden zijn ook goed gaar en de boven- en onderkant zijn prima.

Heeft iemand enig idee waar dit door zou kunnen komen? Ik bak op herbruikbaar "bakpapier" op een bakplaat, met een bakvorm water op een andere bakplaat die op de onderste richel staat en die na 20 minuten verwijderd wordt.

Alvast dank voor het lezen en het reageren.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Ik kneed (nog) met een Kenwood Chef Titanium en bak in een 60 cm Boretti oven.
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: zachtere zijkant

Bericht door Vitamine C »

Bak je de broden tegelijk? Dan liggen ze misschien te dicht bij elkaar.
Gebruikersavatar
Toniabaktweer
Jongste bediende
Berichten: 36
Lid geworden op: za 10 jul 2021, 14:11
Locatie: Amersfoort

Re: zachtere zijkant

Bericht door Toniabaktweer »

Dank je voor de reactie. Het rare is dat het maar bij 1 brood is, het andere is overal knapperig. Soms gebeurt het ook als ik maar 1 brood bak.
Ik kneed (nog) met een Kenwood Chef Titanium en bak in een 60 cm Boretti oven.
Gebruikersavatar
Houtvogel
Opboller
Berichten: 175
Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21

Re: zachtere zijkant

Bericht door Houtvogel »

Is de oven overal even heet? Mijn vorige oven brandde niet overal gelijkmatig. Aan de ene kant van de oven waren de broodjes een stuk lichter dan aan de andere kant.
Alles met de hand.
Pegrim-oven.
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: zachtere zijkant

Bericht door hjeverts »

Draai mijn broden altijd om om een enigzins gelijke bruining te krijgen in mijn kleine heteluchtoven.

Mogelijk heeft het omdraaien van het brood halverwege de baktijd ook effect bij jou daar veel ovens niet overal even heet zijn.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Toniabaktweer
Jongste bediende
Berichten: 36
Lid geworden op: za 10 jul 2021, 14:11
Locatie: Amersfoort

Re: zachtere zijkant

Bericht door Toniabaktweer »

Dank allemaal voor het meedenken, ik ga het omdraaien proberen.
Ik kneed (nog) met een Kenwood Chef Titanium en bak in een 60 cm Boretti oven.
Plaats reactie