Uit de oven van Lekker melig
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 269
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Dat zijn mooie broden.
Ziet er lekker uit.
Ziet er lekker uit.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Dat veluws desem recept slingert hier ergens op het forum rond. Maar feitelijk is het een verhollandste versie (i.e iets minder water) van Vermont sourdough van Hamelman.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Uit de oven van Lekker melig
Leuke vergelijkingen! Als ik het topic van Astrid nog eens doorblader, dan zie ik ook vooral wat lichtere broden inderdaad. Maar of dat per se met de Manz te maken heeft? Als ik in mijn heteluchtoven (met steen van 3 cm) de temperatuur onder de 200 breng na inschieten dan kleuren de broden ook niet echt mooi. Daarom verwarm ik voor op maximale temperatuur (>240) en bij inschieten mag het naar 210 en dat blijft meestal de hele baktijd zo om iets van bruine kleur te krijgen. Ik merk ook wel dat het ene brood soms sneller bruin kleurt dan het andere en dan heb ik het niet over zoet brood.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ik verwarm voor op max, dat is 250 °C ongeveer en daar laat ik ze minimaal een kwartier op staan. Na dat kwartier gaat de temperatuur omlaag (naar 200) maar ik denk dat het niet eens zo heel kritisch is als ik dat later zou doen. In de Rofco zijn ze dan allang zwart. De spiralen in de rofco zitten er heel anders in. Bij de Manz alleen rondom, bij de Rofco ook meer in het midden waardoor je directere stralingshitte krijgt.
Ik vind de korst ook een stuk zachter, maar dat komt waarschijnlijk door die dampdichtheid van een Manz. De mans gooit overtollig vocht er wel uit maar ik denk dat tien minuten doorbakken op het laatst met de deur op een kier knapperigere resultaten zou geven.
Kortom, het is nog wat wennen, de kwaliteit van mijn desem en stokbroden haalt het nog niet geheel bij de Rofco. Het bedieningsgemak daarentegen wel, echt makkelijk om redelijk last minute te bakken en met een dergelijke grote oven schuif ik gewoon mijn bulkrijs in een heel lichtjes verwarmde oven. Dat zou ik zelfs met gistbroden nog wel redden, want hij is binnen een uur warm genoeg.
Voor kleine broodjes en dergelijke is deze oven volgens mij juist wel weer beter dan de Rofco, de onderkant brandt minder snel aan, en de bakplaten zijn net handiger. Het blijft leuk om de verschillen uit te proberen, voorlopig staan ze nog op elkaar gestapeld, maar binnenkort verdwijnt er een van de twee naar de garage waar ik net nieuwe electriciteit en een wateraansluiting aan het regelen ben. De volgende stap is daar dan vast ooit een mini bakkerij of ruimte voor zeer incidenteel workshop gebruik voor hele kleine groepjes, de garage is groot genoeg.
Ik ga eerst eens een oventhermometer kopen, dan kan ik de beide ovens ook zo eens vergelijken.
Wil
Ik vind de korst ook een stuk zachter, maar dat komt waarschijnlijk door die dampdichtheid van een Manz. De mans gooit overtollig vocht er wel uit maar ik denk dat tien minuten doorbakken op het laatst met de deur op een kier knapperigere resultaten zou geven.
Kortom, het is nog wat wennen, de kwaliteit van mijn desem en stokbroden haalt het nog niet geheel bij de Rofco. Het bedieningsgemak daarentegen wel, echt makkelijk om redelijk last minute te bakken en met een dergelijke grote oven schuif ik gewoon mijn bulkrijs in een heel lichtjes verwarmde oven. Dat zou ik zelfs met gistbroden nog wel redden, want hij is binnen een uur warm genoeg.
Voor kleine broodjes en dergelijke is deze oven volgens mij juist wel weer beter dan de Rofco, de onderkant brandt minder snel aan, en de bakplaten zijn net handiger. Het blijft leuk om de verschillen uit te proberen, voorlopig staan ze nog op elkaar gestapeld, maar binnenkort verdwijnt er een van de twee naar de garage waar ik net nieuwe electriciteit en een wateraansluiting aan het regelen ben. De volgende stap is daar dan vast ooit een mini bakkerij of ruimte voor zeer incidenteel workshop gebruik voor hele kleine groepjes, de garage is groot genoeg.
Ik ga eerst eens een oventhermometer kopen, dan kan ik de beide ovens ook zo eens vergelijken.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
@Hans,
Nog even een update op dat linkje voor Veluws desem: ik stop er tegenwoordig meer water in, meestal 700g ipv de 660 uit het recept. Hangt natuurlijk een beetje van je meel af, maar bij 700 gram is heb bij mij met biomeel van de Zuidmolen niet eens heel plakkerig.
Wil
Nog even een update op dat linkje voor Veluws desem: ik stop er tegenwoordig meer water in, meestal 700g ipv de 660 uit het recept. Hangt natuurlijk een beetje van je meel af, maar bij 700 gram is heb bij mij met biomeel van de Zuidmolen niet eens heel plakkerig.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Bedankt voor deze errata Wil
Dus toch weer richting de 65% van het orriginele recept Als ik de aanpassing doorvoer in mijn Excel sheet.
Dus toch weer richting de 65% van het orriginele recept Als ik de aanpassing doorvoer in mijn Excel sheet.
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Amerikaanse recepten gebruiken vaak wat meer water. Vroeger trok ik er dan meteen een paar procent vanaf, tegenwoordig trek ik me er niet zoveel van aan. Ook als het iets natter wordt is het meestal nog wel hanteerbaar met een beetje oefening.
Maar het blijft altijd wel een beetje uitkijken, want je zit niet te wachten op meelsoep.
Wil
Maar het blijft altijd wel een beetje uitkijken, want je zit niet te wachten op meelsoep.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ok, Ga het proberen met de hoge hoeveelheid water. Merk dat mijn meel best wat water kan hebben. Ook met de gewone broden met gist kan ik vaak rustig richting de 75% water gaan
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Vandaag maar eens wat nieuws geprobeerd naast het standaard spul zoals veluws desem en levientjes.
Ik kwam op homebaking.at dit interessante recept tegen voor Samareiner. Nooit van gehoord, maar het zag er uit als lekkere broodjes met veel pitten en zaden, dus die moest ik maar even uitproberen. De avond tevoren is het even prutsen met het maken van een mix van zaden en geplette rogge (half uurtje bij 80 °C) maar op de bakdag zelf is het relatief simpel.
http://www.homebaking.at/samareiner/
Misschien ga ik het wel vertalen en op mijn eigen zwaar verwaarloosde blog zetten, ze waren namelijk erg lekker. Een blijvertje.
Samareiner by Lekker Melig, on Flickr
Samareiner by Lekker Melig, on Flickr
En verder nog deze leuke dubbele bollen: Basler brot. Vergis je niet in de maat, op de foto ligt toch echt meer dan 2kg brood.
Basler Brot by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Ik kwam op homebaking.at dit interessante recept tegen voor Samareiner. Nooit van gehoord, maar het zag er uit als lekkere broodjes met veel pitten en zaden, dus die moest ik maar even uitproberen. De avond tevoren is het even prutsen met het maken van een mix van zaden en geplette rogge (half uurtje bij 80 °C) maar op de bakdag zelf is het relatief simpel.
http://www.homebaking.at/samareiner/
Misschien ga ik het wel vertalen en op mijn eigen zwaar verwaarloosde blog zetten, ze waren namelijk erg lekker. Een blijvertje.
Samareiner by Lekker Melig, on Flickr
Samareiner by Lekker Melig, on Flickr
En verder nog deze leuke dubbele bollen: Basler brot. Vergis je niet in de maat, op de foto ligt toch echt meer dan 2kg brood.
Basler Brot by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mooie broden Wil!
Die bolletjes zien er erg lekker uit
Zijn die dubbele bollen 1kg per stuk?
Die bolletjes zien er erg lekker uit
Zijn die dubbele bollen 1kg per stuk?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Nee, twee bollen van 550 gram. Dat kan ook groter, dat doen ze in zwitserland soms ook. Hier dus totaal 4x 550g, past net goed in mijn mixer
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ok, het basler brot is ook van dezelfde website als de bolletjes?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Zeker, alleen moet je dat recept behoorlijk wijzigen als je geen ruchmeel hebt, anders is het watergehalte veel te hoog. Ik gebruikte Lemaire meel en 20 procent manitoba en maar 70 procent water. Kan ook met duits 1050 maar ook dan oppassen met water. Het moet wel zo nat mogelijk.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ok, dat is wel goed om te weten. De bolletjes hadden ook al wat minder standaard granen er in waarvoor je waarschijnlijk bij een brouwwinkel moet zijn. Zijn die ingrediënten een beetje makkelijk verkrijgbaar?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Dat valt wel mee hoor. Inactieve mout hebben ze zelfs bij de jumbo of je gebruikt honing. En mout om te kleuren is niet nodig. Het is juist een heel makkelijk aanpasbaar recept. Ik denk dat ik echt maar een nl versie op ga schrijven
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Uit de oven van Lekker melig
Zeg Wil. Onder Welke naam verkoopt Jumbo dan inactieve mout? Ik kan het niet direct vinden.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mout heeft vaak een heel erg karakteristieke smaak en lijkt mij dat de smaak van het brood heel anders wordt als je dit vervang door honing?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
@bakker Henk
Ik dacht dat ik ooit een pot gerstemoutstroop gezien had. Daar verbaasde ik me toen over, dat ze het zelfs bij de supermarkt hadden. Nou verbaas ik me bij onze super nergens meer over, omdat het ongeveer het meest atypische supermarkt publiek van Nederland heeft, in ons relatief groene studentenstadje. Maar het staat niet op de website nee, en zelf koop ik dit soort spul eerder bij de online molen, die hebben gerste- en maismoutstroop van Horizon. Dat soort producten hebben ze in veel biowinkels ook wel, en bijvoorbeeld ook bij de Etos.
@hjeverts
Moutextract en honing zijn beide zoet, maar hebben idd niet dezelfde smaak. Maar met de hoeveelheden die er gebruikt worden en alle andere smaakbepalende ingrediënten is dat niet perse heel erg. Ik heb zelf drie verschillende soorten mout gebruikt (allemaal verkrijgbaar bij de zuidmolen), dat heb ik wel vaker op voorraad omdat het met bakken van sommig roggebrood ook handig is.
Als je kijkt naar dit oostenrijkse recept
http://www.homebaking.at/samareiner/
dan heb ik het zo aangepakt
Het zadenmengsel
550g Wasser
100g Roggenschrot grob (geplette of gebroken rogge)
75g Dinkelflocken (ik heb vijfgranen vlokken gebruikt ipv speltvlokken omdat die op moesten)
25g Leinsamen
25g Sonnenblumen
50g Grieß (ik heb groffe semolina gebruikt, bij elke turkse of marokkaanse winkel te krijgen)
Het recept heeft het over meer smaak door actieve mout (voor versuikeren). Ik heb er vijf gram blanke moutpoeder bij gedaan (zuidmolen), maar niet perse noodzakelijk. Het wordt er iets zoeter door, omdat enzymen zetmeel in suiker omzetten.
Alles bij elkaar gemikt in een ovenbestendig pannetje, kokend water bij gedaan en een uurtje in een oven van 90 °C gezet. Aan het eind zat de temperatuur net boven de 80 °C, en heb je een enigszins zoete pap die je laat afkoelen.
Overigens kan je er ook allerlei andere zaden en vlokken in gooien als je dat lekkerder vindt of toevallig op voorraad hebt.
Deeg
1000g Weizenmehl Type 550/700 (ik heb biobloem gebruikt)
ca.350g – 400g Wasser
(die Wassermenge kann Aufgrund der unterschiedlichen Wasseraufnahme des Saatenaromas etwas schwanken!!!)
830g Saatenaroma
24g Salz
20g Malz (inaktiv) (gerstemoutstroop van horizon)
20g Röstmalz dunkel (nicht notwendig) Gerstemoutmeel donker, is niet noodzakelijk maar maakt je broodjes net wat donkerder
15g Hefe (5-7 gram droge gist)
Wat betreft die drie soorten mout: volgens mij kan je ze allemaal weglaten, en een klein beetje zoetigheid in de broodjes brengen bv met honing. Ze zullen net zo goed smaken, en er misschien iets anders uit zien. Wij vonden ze iig erg lekker.
Succes!
Wil
Ik dacht dat ik ooit een pot gerstemoutstroop gezien had. Daar verbaasde ik me toen over, dat ze het zelfs bij de supermarkt hadden. Nou verbaas ik me bij onze super nergens meer over, omdat het ongeveer het meest atypische supermarkt publiek van Nederland heeft, in ons relatief groene studentenstadje. Maar het staat niet op de website nee, en zelf koop ik dit soort spul eerder bij de online molen, die hebben gerste- en maismoutstroop van Horizon. Dat soort producten hebben ze in veel biowinkels ook wel, en bijvoorbeeld ook bij de Etos.
@hjeverts
Moutextract en honing zijn beide zoet, maar hebben idd niet dezelfde smaak. Maar met de hoeveelheden die er gebruikt worden en alle andere smaakbepalende ingrediënten is dat niet perse heel erg. Ik heb zelf drie verschillende soorten mout gebruikt (allemaal verkrijgbaar bij de zuidmolen), dat heb ik wel vaker op voorraad omdat het met bakken van sommig roggebrood ook handig is.
Als je kijkt naar dit oostenrijkse recept
http://www.homebaking.at/samareiner/
dan heb ik het zo aangepakt
Het zadenmengsel
550g Wasser
100g Roggenschrot grob (geplette of gebroken rogge)
75g Dinkelflocken (ik heb vijfgranen vlokken gebruikt ipv speltvlokken omdat die op moesten)
25g Leinsamen
25g Sonnenblumen
50g Grieß (ik heb groffe semolina gebruikt, bij elke turkse of marokkaanse winkel te krijgen)
Het recept heeft het over meer smaak door actieve mout (voor versuikeren). Ik heb er vijf gram blanke moutpoeder bij gedaan (zuidmolen), maar niet perse noodzakelijk. Het wordt er iets zoeter door, omdat enzymen zetmeel in suiker omzetten.
Alles bij elkaar gemikt in een ovenbestendig pannetje, kokend water bij gedaan en een uurtje in een oven van 90 °C gezet. Aan het eind zat de temperatuur net boven de 80 °C, en heb je een enigszins zoete pap die je laat afkoelen.
Overigens kan je er ook allerlei andere zaden en vlokken in gooien als je dat lekkerder vindt of toevallig op voorraad hebt.
Deeg
1000g Weizenmehl Type 550/700 (ik heb biobloem gebruikt)
ca.350g – 400g Wasser
(die Wassermenge kann Aufgrund der unterschiedlichen Wasseraufnahme des Saatenaromas etwas schwanken!!!)
830g Saatenaroma
24g Salz
20g Malz (inaktiv) (gerstemoutstroop van horizon)
20g Röstmalz dunkel (nicht notwendig) Gerstemoutmeel donker, is niet noodzakelijk maar maakt je broodjes net wat donkerder
15g Hefe (5-7 gram droge gist)
Wat betreft die drie soorten mout: volgens mij kan je ze allemaal weglaten, en een klein beetje zoetigheid in de broodjes brengen bv met honing. Ze zullen net zo goed smaken, en er misschien iets anders uit zien. Wij vonden ze iig erg lekker.
Succes!
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Zijn nog wel wat dingen bij die ik in huis zal moeten halen, maar als ik zo naar de foto's kijk zeker het proberen waard
Binnenkort dus maar eens wat bestellingen plaatsen bij de welbekende winkels
Binnenkort dus maar eens wat bestellingen plaatsen bij de welbekende winkels
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Gisteren heb ik me eens gewaagd aan het bakken van brioche. Had ik nog nooit eerder gedaan, maar met dit recept
https://www.weekendbakery.com/posts/bri ... at-result/
is het echt extreem simpel. Gewoon de avond ervoor kneden, 's morgens uit de koelkast halen, vormen en drie en half uur (!) laten rijzen. Het is echt extreem goed gerezen na die tijd, dus vooral niet korter doen!
brioche by Lekker Melig, on Flickr
brioche by Lekker Melig, on Flickr
Voor de minder decadente dagen zonder stapels boter en eieren :-) ook nog een mooi stapeltje (zoekplaatje, het zijn er 6 ) veluws desem.
Untitled by Lekker Melig, on Flickr
Omdat we nog heel veel spinazie/feta vulling over hadden heb ik tussendoor ook nog wat Turkse pide in elkaar gefrobeld. Deeg daarvoor kwam van dit recept https://www.eefkooktzo.nl/turkse-pide-m ... eta-video/, makkelijk en snel.
Laat ik daar nou geen foto's van hebben, ze waren te lekker, en dus te snel op!
Wil
https://www.weekendbakery.com/posts/bri ... at-result/
is het echt extreem simpel. Gewoon de avond ervoor kneden, 's morgens uit de koelkast halen, vormen en drie en half uur (!) laten rijzen. Het is echt extreem goed gerezen na die tijd, dus vooral niet korter doen!
brioche by Lekker Melig, on Flickr
brioche by Lekker Melig, on Flickr
Voor de minder decadente dagen zonder stapels boter en eieren :-) ook nog een mooi stapeltje (zoekplaatje, het zijn er 6 ) veluws desem.
Untitled by Lekker Melig, on Flickr
Omdat we nog heel veel spinazie/feta vulling over hadden heb ik tussendoor ook nog wat Turkse pide in elkaar gefrobeld. Deeg daarvoor kwam van dit recept https://www.eefkooktzo.nl/turkse-pide-m ... eta-video/, makkelijk en snel.
Laat ik daar nou geen foto's van hebben, ze waren te lekker, en dus te snel op!
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Weer erg mooie broden gebakken Wil!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ja, er wordt hier ook nog steeds gewoon gebakken. Vandaag hamburger broodjes, onze favoriete feestbroden (platbrood met paprika), epi oftewel verknipte baguette en wat levientjes
Hamburger broodjes by Lekker Melig, on Flickr
Flatbread met paprika by Lekker Melig, on Flickr
Epi en Levientjes by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Hamburger broodjes by Lekker Melig, on Flickr
Flatbread met paprika by Lekker Melig, on Flickr
Epi en Levientjes by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mooie stokbroden!
De rest ziet er ook weer lekker uit Wil!
De rest ziet er ook weer lekker uit Wil!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
De laatste maanden heel weinig tijd en zin gehad om brood te bakken, dus het bleef vooral beperkt tot ons standaardbrood, en zelfs meer brood in de winkel gekocht dan in de 8 jaar hiervoor bij elkaar. Gelukkig was dat wel smakelijk brood, anders had ik misschien toch iets meer de oven aangezet.
Maar goed, er zijn weer stapels meel gekocht, en van de week ga ik een hele stapel brood bakken op onze jaarlijkse reunie in zuid Duitsland met een groep Duitse en Oostenrijkse broodbak vrienden. Dus er moest wat geoefend worden in nederlandse specialiteiten. Nou ben ik meestal niet zo van de zoete broden, maar ik moet zeggen, ze waren erg goed gelukt, en mijn proefpanel vind ze nog lekker ook.
Suikerbrood by Lekker Melig, on Flickr
Zuidlaarder bol by Lekker Melig, on Flickr
En verder heb ik nog pita's gebakken, dat zou je niet aan de foto zeggen. Maar dit zijn ballonnetjes met heel veel lucht, en een van de recepten waar het heel opbollen heel goed lukt.
Pita broodjes by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Maar goed, er zijn weer stapels meel gekocht, en van de week ga ik een hele stapel brood bakken op onze jaarlijkse reunie in zuid Duitsland met een groep Duitse en Oostenrijkse broodbak vrienden. Dus er moest wat geoefend worden in nederlandse specialiteiten. Nou ben ik meestal niet zo van de zoete broden, maar ik moet zeggen, ze waren erg goed gelukt, en mijn proefpanel vind ze nog lekker ook.
Suikerbrood by Lekker Melig, on Flickr
Zuidlaarder bol by Lekker Melig, on Flickr
En verder heb ik nog pita's gebakken, dat zou je niet aan de foto zeggen. Maar dit zijn ballonnetjes met heel veel lucht, en een van de recepten waar het heel opbollen heel goed lukt.
Pita broodjes by Lekker Melig, on Flickr
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mooie broden Wil!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Gisteren me eens lekker uitgeleefd met veel verschillende broden. Ik heb onlangs ook zelf een graanmolen gekocht, die kon ik mooi gebruiken bij sommige van deze recepten.
Spelt broodjes: Een mooi nacht recept.'s avonds deeg maken, 's morgens alleen nog wat grof gemalen spelt over het deeg en dan in stukken snijden en direct bakken. Ideaal als je echt 's morgens vroeg broodjes wil en geen uren wil wachten. (vandaar ook dat ik de Manz gebruikt heb, die is in een half uur heet)
spelt broodjes by Lekker Melig, on Flickr
Kalckendlbrot: Een mooie tongbreker, maar het is een recept uit het Almbackbuch van Lutz Geissler. Roggedesem, een voordeeg met volkorenmeel en een beetje gist, en dan ook nog een deel oudbrood, wat weer meer vocht in het brood brengt. Complex recept, maar het ziet er wel mooi uit
Kalchkendlbrot by Lekker Melig, on Flickr
Harvest bread: heel veel pitten en zaden, en dat in vormen gebakken (dat doe ik echt zelden). M'n proefpanel houdt wel van een pittig broodje, dus deze waren al in de herhaling.
Harvest bread by Lekker Melig, on Flickr
Knackebrod: een mooi tussendoortje om te bakken. Ik heb al een paar verschillende recepten gebruikt om te bakken. De een te zuur (vanwege de desem), de ander nogal zoet omdat er honing in zit. Ik kan ze wel mooi dun uitrollen en ik heb een echte uit Zweden geimporteerde kruskavel, oftewel roller met hobbels. Ik ga nog wat andere recepten proberen, maar deze was best goed
Knackebrod by Lekker Melig, on Flickr
Pumpernickel: dat is pas een echt bijzonder recept. Grof, medium en fijngemalen rogge, een deel weken met kokend water, een deel als desem en dan een ontzettende kleffe massa in een gesloten blik storten en ZESTIEN uur in een 100 °C oven. Prachtig experiment, het hele huis ruikt nog naar roggebrood. Ik mag het morgen pas aansnijden, maar ik denk dat het wel goed komt.
Pumpernickel by Lekker Melig, on Flickr
En na al dat harde werken was er gewoon PIZZA
Pizza by Lekker Melig, on Flickr
Jammer hoor, de vriezer zit weer vol. Eerst maar even opeten, en dan weer andere dingen bakken :-)
Wil
Spelt broodjes: Een mooi nacht recept.'s avonds deeg maken, 's morgens alleen nog wat grof gemalen spelt over het deeg en dan in stukken snijden en direct bakken. Ideaal als je echt 's morgens vroeg broodjes wil en geen uren wil wachten. (vandaar ook dat ik de Manz gebruikt heb, die is in een half uur heet)
spelt broodjes by Lekker Melig, on Flickr
Kalckendlbrot: Een mooie tongbreker, maar het is een recept uit het Almbackbuch van Lutz Geissler. Roggedesem, een voordeeg met volkorenmeel en een beetje gist, en dan ook nog een deel oudbrood, wat weer meer vocht in het brood brengt. Complex recept, maar het ziet er wel mooi uit
Kalchkendlbrot by Lekker Melig, on Flickr
Harvest bread: heel veel pitten en zaden, en dat in vormen gebakken (dat doe ik echt zelden). M'n proefpanel houdt wel van een pittig broodje, dus deze waren al in de herhaling.
Harvest bread by Lekker Melig, on Flickr
Knackebrod: een mooi tussendoortje om te bakken. Ik heb al een paar verschillende recepten gebruikt om te bakken. De een te zuur (vanwege de desem), de ander nogal zoet omdat er honing in zit. Ik kan ze wel mooi dun uitrollen en ik heb een echte uit Zweden geimporteerde kruskavel, oftewel roller met hobbels. Ik ga nog wat andere recepten proberen, maar deze was best goed
Knackebrod by Lekker Melig, on Flickr
Pumpernickel: dat is pas een echt bijzonder recept. Grof, medium en fijngemalen rogge, een deel weken met kokend water, een deel als desem en dan een ontzettende kleffe massa in een gesloten blik storten en ZESTIEN uur in een 100 °C oven. Prachtig experiment, het hele huis ruikt nog naar roggebrood. Ik mag het morgen pas aansnijden, maar ik denk dat het wel goed komt.
Pumpernickel by Lekker Melig, on Flickr
En na al dat harde werken was er gewoon PIZZA
Pizza by Lekker Melig, on Flickr
Jammer hoor, de vriezer zit weer vol. Eerst maar even opeten, en dan weer andere dingen bakken :-)
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Mooie broden Wil!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Uit de oven van Lekker melig
Spelt broodjes zien er lekker uit (overige broden ook hoor ) welk recept heb je gebruikt?
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Het recept kwam uit het. Almbackbuch. Maar volgens mij is het hetzelfde als dit recept
https://www.ploetzblog.de/2021/08/14/so ... broetchen/
Op ploetzblog staan een heleboel recepten die bij cursussen op de alm gebakken zijn, dus in dat boek staat weinig exclusiefs. (maar het is wel een prachtig boek)
Wil
https://www.ploetzblog.de/2021/08/14/so ... broetchen/
Op ploetzblog staan een heleboel recepten die bij cursussen op de alm gebakken zijn, dus in dat boek staat weinig exclusiefs. (maar het is wel een prachtig boek)
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Uit de oven van Lekker melig
Bedankt.
Ik kom een heel eind met google translate, maar wat is : 80 g altes Anstellgut. Dit vertaald google als oude artikelen
Ik kom een heel eind met google translate, maar wat is : 80 g altes Anstellgut. Dit vertaald google als oude artikelen
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Dat is een van de belangrijkste Duitse broodbaktermen:
Anstellgut is zuurdesem, en dan vooral dat beetje wat je gebruikt om een voordeeg te maken, soms zie je ook wel de term ASG. Dat heb je in rogge en in tarwe variant (of elk ander graan).
Het is zelfs zo'n mooie korte afkorting dat ik het soms in mijn nederlandse aantekeningen zet, maar ik heb toch echt geen Duitse roots.
In Duitsland gebruiken ze heel vaak roggedesem en vaak ook nog in combinatie met wat gist. In dit geval is het niet zo belangrijk of je heel actief of juist oud desem gebruikt, omdat het vooral bedoeld is om meer smaak aan het deeg te geven (vandaar dat het oud mag zijn). Het rijzen gebeurt vooral door de gist.
Ik zou wel goed op de temperatuur letten. In het recept staat een nacht bij 8-10 °C maar wie heeft die temperaturen nou standaard in huis (misschien in onze koude bijkeuken? ). Ik heb het bij 6 °C in een koelkast weggezet en 's morgen nog een uurtje laten staan voordat ik ging bakken.
Of je laat het 's avonds een uurtje bij kamertemperatuur rijzen en zet het dan in de koelkast, dat werkt ook vast wel.
Succes! Het is echt een lekker broodje.
Wil
Anstellgut is zuurdesem, en dan vooral dat beetje wat je gebruikt om een voordeeg te maken, soms zie je ook wel de term ASG. Dat heb je in rogge en in tarwe variant (of elk ander graan).
Het is zelfs zo'n mooie korte afkorting dat ik het soms in mijn nederlandse aantekeningen zet, maar ik heb toch echt geen Duitse roots.
In Duitsland gebruiken ze heel vaak roggedesem en vaak ook nog in combinatie met wat gist. In dit geval is het niet zo belangrijk of je heel actief of juist oud desem gebruikt, omdat het vooral bedoeld is om meer smaak aan het deeg te geven (vandaar dat het oud mag zijn). Het rijzen gebeurt vooral door de gist.
Ik zou wel goed op de temperatuur letten. In het recept staat een nacht bij 8-10 °C maar wie heeft die temperaturen nou standaard in huis (misschien in onze koude bijkeuken? ). Ik heb het bij 6 °C in een koelkast weggezet en 's morgen nog een uurtje laten staan voordat ik ging bakken.
Of je laat het 's avonds een uurtje bij kamertemperatuur rijzen en zet het dan in de koelkast, dat werkt ook vast wel.
Succes! Het is echt een lekker broodje.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Uit de oven van Lekker melig
Bedankt, ja handig om die term te kennen (en oud desem heb ik ook voldoende over )
Ik dacht ook al de werkwijze aan te houden zoals je aangaf. Die 8-10 graden is onmogelijk. Ben benieuwd de broodjes zien er lekker uit.
Ik dacht ook al de werkwijze aan te houden zoals je aangaf. Die 8-10 graden is onmogelijk. Ben benieuwd de broodjes zien er lekker uit.
- Anna
- Warme bakker
- Berichten: 955
- Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29
Re: Uit de oven van Lekker melig
Als je op een alm bent geweest hoor je dat boek natuurlijk te hebben Heb je toevallig dat platbroodboek van Lutz ook in huis?lekkermelig schreef: ↑di 16 nov 2021, 15:28 Op ploetzblog staan een heleboel recepten die bij cursussen op de alm gebakken zijn, dus in dat boek staat weinig exclusiefs. (maar het is wel een prachtig boek)
Die broodjes zien er wel erg lekker uit! Had ook al bij Lutz zitten neuzen voor een leuk receptje. Nu nog een keer op tijd plannen, want de meeste recepten moet je niet op bakdag zelf pas tegenkomen.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Hoi Anna,
Tuurlijk hoor ik dat boek te hebben, ik sta er zelfs in genoemd, en ook nog twee complete verhalen van mensen uit ons Duits/Oostenrijks/Nederlands/Australisch bakclubje.
Ik heb wel naar het platbrood boek gekeken, maar ik was nog niet helemaal onder de indruk van de recepten. Voor de meeste zaken uit dat boek heb ik al andere recepten, en ik kende vrijwel alles al. Bovendien heb ik een veel leuker boek over platbroden, namelijk dit
Flatbreads and Flavors: A Baker's Atlas
Ik bak er niet echt heel veel uit (wel af en toe), maar ik vond het wel heel leuk om te lezen. Als je eens in de buurt komt mag je het best wel eens lenen hoor.
Groetjes,
Wil
Tuurlijk hoor ik dat boek te hebben, ik sta er zelfs in genoemd, en ook nog twee complete verhalen van mensen uit ons Duits/Oostenrijks/Nederlands/Australisch bakclubje.
Ik heb wel naar het platbrood boek gekeken, maar ik was nog niet helemaal onder de indruk van de recepten. Voor de meeste zaken uit dat boek heb ik al andere recepten, en ik kende vrijwel alles al. Bovendien heb ik een veel leuker boek over platbroden, namelijk dit
Flatbreads and Flavors: A Baker's Atlas
Ik bak er niet echt heel veel uit (wel af en toe), maar ik vond het wel heel leuk om te lezen. Als je eens in de buurt komt mag je het best wel eens lenen hoor.
Groetjes,
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Uit de oven van Lekker melig
lekkermelig schreef: ↑di 16 nov 2021, 15:28 Het recept kwam uit het. Almbackbuch. Maar volgens mij is het hetzelfde als dit recept
https://www.ploetzblog.de/2021/08/14/so ... broetchen/
Op ploetzblog staan een heleboel recepten die bij cursussen op de alm gebakken zijn, dus in dat boek staat weinig exclusiefs. (maar het is wel een prachtig boek)
Wil
Nog een vraagje, wat verstaan ze onder speltmeel grof ( vertaald) is dat gebroken rogge of volkoren meel?
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Dinkelschrot is het neem ik aan?
Schrot is gebroken graan. Dinkel is spelt, dus het is gebroken spelt. Dat is nou net een goedje wat niet overal te koop is maar onze vrienden uit Groesbeek hebben het wel. Als je wel gebroken rogge of tarwe hebt kan je dat ook wel nemen, smaakt misschien een heel klein beetje anders maar geeft in ieder geval ook iets om op te kauwen.
Op de foto zie je dat ze het ook bestrooien met iets korreligs. Daar zou ik niet meteen heel grof gebroken graan voor nemen, maar iets fijner. Als je dat niet hebt laat je het gewoon weg of je gebruikt hele grove semolina of iets dergelijks als decoratie. Je kan ze ook met sesam of maanzaad bestrooien als je dat lekker vindt.
Ik heb deze broodjes uitgekozen omdat ze 's morgens lekker snel klaar waren, maar ook omdat ik dan wat kon rommelen met mijn nieuwe graanmolen. Hele speltkorrels supergrof gemalen voor het kookstuk, en voor de decoratie heb ik ze gewoon ietsjes minder grof gemalen.
Succes!
Wil
Schrot is gebroken graan. Dinkel is spelt, dus het is gebroken spelt. Dat is nou net een goedje wat niet overal te koop is maar onze vrienden uit Groesbeek hebben het wel. Als je wel gebroken rogge of tarwe hebt kan je dat ook wel nemen, smaakt misschien een heel klein beetje anders maar geeft in ieder geval ook iets om op te kauwen.
Op de foto zie je dat ze het ook bestrooien met iets korreligs. Daar zou ik niet meteen heel grof gebroken graan voor nemen, maar iets fijner. Als je dat niet hebt laat je het gewoon weg of je gebruikt hele grove semolina of iets dergelijks als decoratie. Je kan ze ook met sesam of maanzaad bestrooien als je dat lekker vindt.
Ik heb deze broodjes uitgekozen omdat ze 's morgens lekker snel klaar waren, maar ook omdat ik dan wat kon rommelen met mijn nieuwe graanmolen. Hele speltkorrels supergrof gemalen voor het kookstuk, en voor de decoratie heb ik ze gewoon ietsjes minder grof gemalen.
Succes!
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Uit de oven van Lekker melig
Klopt de Dinkelschrot.lekkermelig schreef: ↑za 04 dec 2021, 21:01 Dinkelschrot is het neem ik aan?
Schrot is gebroken graan. Dinkel is spelt, dus het is gebroken spelt. Dat is nou net een goedje wat niet overal te koop is maar onze vrienden uit Groesbeek hebben het wel. Als je wel gebroken rogge of tarwe hebt kan je dat ook wel nemen, smaakt misschien een heel klein beetje anders maar geeft in ieder geval ook iets om op te kauwen.
Op de foto zie je dat ze het ook bestrooien met iets korreligs. Daar zou ik niet meteen heel grof gebroken graan voor nemen, maar iets fijner. Als je dat niet hebt laat je het gewoon weg of je gebruikt hele grove semolina of iets dergelijks als decoratie. Je kan ze ook met sesam of maanzaad bestrooien als je dat lekker vindt.
Ik heb deze broodjes uitgekozen omdat ze 's morgens lekker snel klaar waren, maar ook omdat ik dan wat kon rommelen met mijn nieuwe graanmolen. Hele speltkorrels supergrof gemalen voor het kookstuk, en voor de decoratie heb ik ze gewoon ietsjes minder grof gemalen.
Succes!
Wil
Ik had gewoon speltmeel gebruikt, maar bij het maken dacht ik al dit is een vreemd papje. Uiteindelijk met gebroken spelt gemaakt.
De foto staat bij mijn baksels. Ik kreeg er geen 9 broodjes uit dan werden ze wel heel klein. De broodjes zijn lekker knapperig.
Heb het s'avonds 1 uur laten en s'ochtends ook nog 1 uur buiten de koelkast laten rijzen.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Geen 9 broodjes? Het recept is bijna 900 gram deeg Dat lijkt me best veel per broodje.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Uit de oven van Lekker melig
hmmm ze waren best stevig. Dus misschien nog iets langer moeten laten rijzen.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Zondag bakdag, dus de Rofco maar weer eens aangeslingerd.
Ik heb in het najaar Rotkorn weizen meegenomen uit Duitsland en daar eens een paar heel volkoren broodjes mee gebakken. Redelijk bewerkelijk recept volgens Lutz, maar wel lekker
Rotkorn volkoren by Lekker Melig, on Flickr
En verder me weer eens aan twee hamelman klassiekers gewaagd: drie multigrain broden met geplette rogge, haver, zonnepitten en lijnzaad, en dan nog een heel groot brood van > 2 kilo, een Miche. Past net in de oven, heb ik gebakken van Lemaire meel met een beetje Manitoba om nog wat vorm te houden. Verschrikkelijk onhandig formaat natuurlijk, maar ik vind het gewoon ontzettend leuk om van die grote broden te bakken. En de smaak is echt helemaal super!
Miche en multigrain by Lekker Melig, on Flickr
Tja, in vier stukken, en gedeeltelijk in de vriezer dan maar:
Miche in stukjes by Lekker Melig, on Flickr
Met vriendelijke groeten,
Wil de Bruin
Ik heb in het najaar Rotkorn weizen meegenomen uit Duitsland en daar eens een paar heel volkoren broodjes mee gebakken. Redelijk bewerkelijk recept volgens Lutz, maar wel lekker
Rotkorn volkoren by Lekker Melig, on Flickr
En verder me weer eens aan twee hamelman klassiekers gewaagd: drie multigrain broden met geplette rogge, haver, zonnepitten en lijnzaad, en dan nog een heel groot brood van > 2 kilo, een Miche. Past net in de oven, heb ik gebakken van Lemaire meel met een beetje Manitoba om nog wat vorm te houden. Verschrikkelijk onhandig formaat natuurlijk, maar ik vind het gewoon ontzettend leuk om van die grote broden te bakken. En de smaak is echt helemaal super!
Miche en multigrain by Lekker Melig, on Flickr
Tja, in vier stukken, en gedeeltelijk in de vriezer dan maar:
Miche in stukjes by Lekker Melig, on Flickr
Met vriendelijke groeten,
Wil de Bruin
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ziet er lekker uit Wil!
Wat is rotkorn precies?
Ik mik bij gebuild/Lemaire meel ook standaard wat extra gluten, ik snap volledig waarom jij Manitoba toevoegt.
Ik bak ook wel eens een pain Grande van bijna 2kg. Knetter onhandig dus dan maak ik er nog wel eens 2 broden van, maar dat is niet leuk. Als ik het dan maak dan het liefst lekker groot. Opmaken vond ik de laatste keer ook niet echt makkelijk gaan met zo'n groot kleverig deegstuk.
Als ik van dat grote brood plakjes snij heb ik gelijk 1,5-2 boterhammen in 1, door de helft en dan plakken snijden is nog een idee .
Wat is rotkorn precies?
Ik mik bij gebuild/Lemaire meel ook standaard wat extra gluten, ik snap volledig waarom jij Manitoba toevoegt.
Ik bak ook wel eens een pain Grande van bijna 2kg. Knetter onhandig dus dan maak ik er nog wel eens 2 broden van, maar dat is niet leuk. Als ik het dan maak dan het liefst lekker groot. Opmaken vond ik de laatste keer ook niet echt makkelijk gaan met zo'n groot kleverig deegstuk.
Als ik van dat grote brood plakjes snij heb ik gelijk 1,5-2 boterhammen in 1, door de helft en dan plakken snijden is nog een idee .
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Rode tarwe (aka Rotkornweizen) is een oude tarwesoort, die inderdaad er nogal rood uitziet. Mooi kleurtje, typische smaak, een beetje nootachtig.
Het is in NL nogal lastig te krijgen, en in ieder geval vrij prijzig (plm 3,40 per kilo). Ik heb een paar kilo in Duitsland bij Drax mühle gekocht, maar dat lukt niet vanuit NL. In NL kan je het bij bouwhuis en molen de hoop krijgen voor ongeveer dezelfde prijzen, maar het wordt maar door een bedrijf in NL geteeld, dus het is er niet altijd.
Het smaakt wel lekker hoor, maar ik ben niet eens zo'n 100% volkoren fan. Mijn proefpanel vind het wel smakelijker dan gewoon volkoren.
Ja, als je zo'n brood van 2 kilo in boterhammen moet zagen is eerst door de helft toch wel een stuk makkelijker. Ik heb ooit in Oostenrijk wel eens broden van 4,5 kilo gebakken (in een houtoven op de Alm), dat zijn helemaal imposante broden, maar zulke grote rijsmanden heb ik ook niet. Misschien een wasmand( ). In mijn houtoven buiten zou ie nog wel passen, en in de Rofco heel misschien ook nog wel. Maar 2 kilo is al onhandig genoeg haha, tenzij je net een groep van 20 pubers moet voederen. Maar die lusten dat natuurlijk weer niet
Wil
Het is in NL nogal lastig te krijgen, en in ieder geval vrij prijzig (plm 3,40 per kilo). Ik heb een paar kilo in Duitsland bij Drax mühle gekocht, maar dat lukt niet vanuit NL. In NL kan je het bij bouwhuis en molen de hoop krijgen voor ongeveer dezelfde prijzen, maar het wordt maar door een bedrijf in NL geteeld, dus het is er niet altijd.
Het smaakt wel lekker hoor, maar ik ben niet eens zo'n 100% volkoren fan. Mijn proefpanel vind het wel smakelijker dan gewoon volkoren.
Ja, als je zo'n brood van 2 kilo in boterhammen moet zagen is eerst door de helft toch wel een stuk makkelijker. Ik heb ooit in Oostenrijk wel eens broden van 4,5 kilo gebakken (in een houtoven op de Alm), dat zijn helemaal imposante broden, maar zulke grote rijsmanden heb ik ook niet. Misschien een wasmand( ). In mijn houtoven buiten zou ie nog wel passen, en in de Rofco heel misschien ook nog wel. Maar 2 kilo is al onhandig genoeg haha, tenzij je net een groep van 20 pubers moet voederen. Maar die lusten dat natuurlijk weer niet
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Uit de oven van Lekker melig
Weer hele mooie broden Wil!
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Gisten bakdagje gehouden, met basler brood, gierstbrood en mijn standaard veluws desem. Zo standaard dat ik voor het eerst in tien jaren voor dat laatste brood het zout vergeten was, bleh!
Het gierst brood ziet er wel fraai uit (nee, het zijn geen hamburger broodjes, want ze zijn 400 g per stuk), en die knisperige gierstbolletjes hebben wel een apart mondgevoel. Uiteindelijk wel een lekker broodje met gierst, sesam, pompoenpitten en maanzaad.
Basler Brot by Lekker Melig, on Flickr
Gierst brood by Lekker Melig, on Flickr
Veluws desem by Lekker Melig, on Flickr
wil
Het gierst brood ziet er wel fraai uit (nee, het zijn geen hamburger broodjes, want ze zijn 400 g per stuk), en die knisperige gierstbolletjes hebben wel een apart mondgevoel. Uiteindelijk wel een lekker broodje met gierst, sesam, pompoenpitten en maanzaad.
Basler Brot by Lekker Melig, on Flickr
Gierst brood by Lekker Melig, on Flickr
Veluws desem by Lekker Melig, on Flickr
wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ik heb de laatste tijd nogal veel hetzelfde gebakken. Er zijn drie soorten die ze hier graag eten, dus als de tijd wat krap is wordt er echt niet veel anders gebakken. Het hele idee van die broodbak hobby is nou juist dat je af en toe eens iets nieuws probeert, daar leer ik nog eens wat van :-). Dus heb ik me voorgenomen om in elke bakronde minstens een soort brood te bakken wat niet zo vaak of nog nooit hier gebakken is.
Gisteren heb ik daar wel heel serieus werk van gemaakt, maar dat was vooral omdat ik volgende week ons jaarlijkse "Bakken op de alm" reünie heb met een stel Duitse en Oostenrijkse vrienden. Op naar Ulm, om een week van alles en nog wat uit allerlei windstreken te bakken. Daar moest ik natuurlijk wat voor oefenen...
Dit keer een hele stapel recepten uit het Rye baker boek. Erg leuk om te doen, en compleet anders (en lastiger) dan de meeste recepten met vooral tarwe. Dit was de buit:
New York Corn Rye. Ik vroeg me af wat die mais in de naam doet. Feitelijk gebruiken ze het alleen om op de bakplaat te strooien, dus of het nu veel aan smaak toevoegt? Dit brood heeft Oost europese en joodse roots, maar wordt nu vrijwel alleen in New York nog wel eens gebakken en verkocht. Een mooi broodje van 1,5 kilo.
Kornbroyt by Lekker Melig, on Flickr
Oostenrijks boerenbrood, uit hetzelfde boek. Ik heb stapels recepten met Duitse en Oostenrijkse recepten dus om nou iets na te bakken van een Amerikaan die een Oostenrijks recept namaakt? Wel een mooi recept, en omdat het recept oud roggebrood nodig had in het deeg een mooie gelegenheid om een stapeltje keihard (zeg maar mislukt) knäckebröd te weken en weg te werken :-) . Mooi brood van 2 kilo. Ik ben dol op die grote broden.
Bauernbrot by Lekker Melig, on Flickr
Borodynski brood. Dat is zeker een bijzonder broodje. Wordt gemaakt met roggemout en wat melasse, en heeft een bijna chocolade kleur en bijzondere smaak. Een beetje zoetig, zeker door de melasse, maar niet overdreven. Gisteren heerlijk opgepeuzeld bij een kom pompoensoep.
Borodynski by Lekker Melig, on Flickr
Borodynski by Lekker Melig, on Flickr
En omdat mijn knäckebröd vorige keer zo'n mislukking was ( te donker en te slecht voor je tanden ) nu in de herkansing. Niet te lang gebakken (max 10 minuten in de Rofco op hoge temperatuur), daarna het spul eruit gehaald en toen de oven eenmaal uitgezet was bij wat lagere temperatuur verder uit laten drogen. Het mooie patroontje komt van een echte kruskavel, die je trouwens met wat google ook tegenwoordig in NL kan vinden.
Knäckebröd by Lekker Melig, on Flickr
Als je geïnteresseerd bent in bakken met rogge is The Rye Baker van Stanley Ginsberg echt een leuk boek!
Wil
Gisteren heb ik daar wel heel serieus werk van gemaakt, maar dat was vooral omdat ik volgende week ons jaarlijkse "Bakken op de alm" reünie heb met een stel Duitse en Oostenrijkse vrienden. Op naar Ulm, om een week van alles en nog wat uit allerlei windstreken te bakken. Daar moest ik natuurlijk wat voor oefenen...
Dit keer een hele stapel recepten uit het Rye baker boek. Erg leuk om te doen, en compleet anders (en lastiger) dan de meeste recepten met vooral tarwe. Dit was de buit:
New York Corn Rye. Ik vroeg me af wat die mais in de naam doet. Feitelijk gebruiken ze het alleen om op de bakplaat te strooien, dus of het nu veel aan smaak toevoegt? Dit brood heeft Oost europese en joodse roots, maar wordt nu vrijwel alleen in New York nog wel eens gebakken en verkocht. Een mooi broodje van 1,5 kilo.
Kornbroyt by Lekker Melig, on Flickr
Oostenrijks boerenbrood, uit hetzelfde boek. Ik heb stapels recepten met Duitse en Oostenrijkse recepten dus om nou iets na te bakken van een Amerikaan die een Oostenrijks recept namaakt? Wel een mooi recept, en omdat het recept oud roggebrood nodig had in het deeg een mooie gelegenheid om een stapeltje keihard (zeg maar mislukt) knäckebröd te weken en weg te werken :-) . Mooi brood van 2 kilo. Ik ben dol op die grote broden.
Bauernbrot by Lekker Melig, on Flickr
Borodynski brood. Dat is zeker een bijzonder broodje. Wordt gemaakt met roggemout en wat melasse, en heeft een bijna chocolade kleur en bijzondere smaak. Een beetje zoetig, zeker door de melasse, maar niet overdreven. Gisteren heerlijk opgepeuzeld bij een kom pompoensoep.
Borodynski by Lekker Melig, on Flickr
Borodynski by Lekker Melig, on Flickr
En omdat mijn knäckebröd vorige keer zo'n mislukking was ( te donker en te slecht voor je tanden ) nu in de herkansing. Niet te lang gebakken (max 10 minuten in de Rofco op hoge temperatuur), daarna het spul eruit gehaald en toen de oven eenmaal uitgezet was bij wat lagere temperatuur verder uit laten drogen. Het mooie patroontje komt van een echte kruskavel, die je trouwens met wat google ook tegenwoordig in NL kan vinden.
Knäckebröd by Lekker Melig, on Flickr
Als je geïnteresseerd bent in bakken met rogge is The Rye Baker van Stanley Ginsberg echt een leuk boek!
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Uit de oven van Lekker melig
Stoere broden, Wil. Vind ik altijd zo aardig om te zien hoe jij "experimenteert". Veel plezier en succes in Ulm.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ja, dat moet nou juist de fun zijn van broodbakken, dat was ik een beetje vergeten met al dat standaard brood. Intussen gelukkig weer tijd zat om te bakken, dus er valt weer wat te experimenteren. Nou alleen nog allemaal opeten
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- De Broodvirtuoos
- Deegroller
- Berichten: 290
- Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33
Re: Uit de oven van Lekker melig
Zie er goed uit. Ik ben wel geïnteresseerd in het recept van Bauernbröt..
Gerezen brood is geprezen brood.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Uit de oven van Lekker melig
Ik heb het recept in het recepten gedeelte gezet onder het kopje Oostenrijks Bauernbrot
Oostenrijks vooral omdat er karwij en venkel in zit.
Wil
Oostenrijks vooral omdat er karwij en venkel in zit.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl