Hele volkoren halfjes van Arie
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Hele volkoren halfjes van Arie
Gisteren voor het eerst met meel van "Holland Meel" gebakken.
250 gram Steengemalen tarwevolkorenmeel (technische hulpgrondstoffen: E300 ascorbinezuur < 1%), 4 gr zout, 3,5 gr instant gist, 5 gr tarwegluten. Water 200 ml
Voorrijs in ingevette kom in kunststof opbergbak met 2 bekers heet water, bij start ca. 21°C.
Na 1 uur tot dubbele omvang gerezen, vingerindruk blijft, terugstompen.
Weer 1,5 uur later blijft vingerafdruk nog steeds, tijd om te gaan vormen.
Narijs in blik weer in kunststof opbergbak 21°C, na 1 uur checken.
Deeg veert terug, deeg is mooi gerezen, bovenste bolling van het deeg komt net boven het blik uit.
Blik in voorverwarmde oven gedaan. Waterbakje in oven, 225°C, na 10 minuten terug naar 180°C, 25 min. Onderste richel in oven.
Nauwelijks of geen ovenrijs.
Afgekoeld gewicht /hoogte: 408 gr / 10 cm
Het is mijn bedoeling voorlopig met dit recept en deze werkwijze door te gaan en hoop steeds hetzelfde of iets beter resultaat te krijgen.
De gebakken lucht net onder de korst hoop ik weg te krijgen door het deeg beter op te rollen tijdens het vormen.
Commentaar is natuurlijk altijd welkom
250 gram Steengemalen tarwevolkorenmeel (technische hulpgrondstoffen: E300 ascorbinezuur < 1%), 4 gr zout, 3,5 gr instant gist, 5 gr tarwegluten. Water 200 ml
Voorrijs in ingevette kom in kunststof opbergbak met 2 bekers heet water, bij start ca. 21°C.
Na 1 uur tot dubbele omvang gerezen, vingerindruk blijft, terugstompen.
Weer 1,5 uur later blijft vingerafdruk nog steeds, tijd om te gaan vormen.
Narijs in blik weer in kunststof opbergbak 21°C, na 1 uur checken.
Deeg veert terug, deeg is mooi gerezen, bovenste bolling van het deeg komt net boven het blik uit.
Blik in voorverwarmde oven gedaan. Waterbakje in oven, 225°C, na 10 minuten terug naar 180°C, 25 min. Onderste richel in oven.
Nauwelijks of geen ovenrijs.
Afgekoeld gewicht /hoogte: 408 gr / 10 cm
Het is mijn bedoeling voorlopig met dit recept en deze werkwijze door te gaan en hoop steeds hetzelfde of iets beter resultaat te krijgen.
De gebakken lucht net onder de korst hoop ik weg te krijgen door het deeg beter op te rollen tijdens het vormen.
Commentaar is natuurlijk altijd welkom
Laatst gewijzigd door Arie op wo 01 apr 2020, 21:28, 2 keer totaal gewijzigd.
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
2e bericht en dan al zo'n netjes brood!
Niet bij brood alleen....
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Dank je wel, maar ik heb "vroeger" best wel veel lopen tobben en dus ook oefenen, maar nooit van broodverbeteraars gehoord. Nu met die tarwegluten en wat ascorbinezuur gaat het stukken beter.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Zijn niet nodig om lekker brood te bakken. Maar als het voor jou beter mee gaat vooral doen
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Als het allemaal lukt en ik kan deze werkwijze met deze ingrediënten steeds weer met een goed halfje volkoren bakken, dan pas kan ik gaan kijken of ik met minder hulpstoffen óók een goed halfje volkoren kan bakken. We gaan het vast allemaal meemaken, dank voor je reactieVitamine C schreef: ↑wo 01 apr 2020, 12:14Zijn niet nodig om lekker brood te bakken. Maar als het voor jou beter mee gaat vooral doen
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Dat is wel de beste methode Arie, herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Op enig moment heb je de kneepjes te pakken en kun je het brood steeds weer reproduceren.
Laatst gewijzigd door BakkerGerrit op wo 01 apr 2020, 22:13, 1 keer totaal gewijzigd.
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Dank RedYssel... Waarschijnljk beginnersgeluk, want m'n poging van vandaag is een stuk minder. Wordt morgen gepost...
Mijn dagelijks brood...
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Prima brood
En er is niks mis met glutenpoeder en ascorbinezuur.
En er is niks mis met glutenpoeder en ascorbinezuur.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Videos van de bakery institute en basis technieken van Robert van beckhoven kunnen je een eind op weg helpen!. Vaak is het ook de kunst om niet te vast/hardhandig met deeg te werken. Hoe vaster je oppunt etc hoe langer het duurt voor deeg om vol te rijzen
Passie voor de ambacht!.
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Hier dan de foto’s van mijn gisteren gebakken halfje rond volkoren.
Werkwijze en recept identiek, alleen oven nu voorverwarmd op 220°C en direct na plaatsen deeg temperatuur terug naar 180°C, 40 minuten bakken. Weer geen ovenrijs. Hoogte beduidend minder dan mijn vorig halfje, eerst 10 cm, nu 8 cm.
De kruim ziet er wat mij betreft best goed uit, net als de vorige keer. Stevige structuur, voor mijn gevoel gaat het een beetje Allinson, lekker stevige bite, waarschijnlijk dankzij de 80% toegevoegde hoeveelheid water. Volgende keer houd ik recept en werkwijze aan, behalve dan dat ik zo’n 5 minuten langer zal kneden. Ben benieuwd…
Werkwijze en recept identiek, alleen oven nu voorverwarmd op 220°C en direct na plaatsen deeg temperatuur terug naar 180°C, 40 minuten bakken. Weer geen ovenrijs. Hoogte beduidend minder dan mijn vorig halfje, eerst 10 cm, nu 8 cm.
De kruim ziet er wat mij betreft best goed uit, net als de vorige keer. Stevige structuur, voor mijn gevoel gaat het een beetje Allinson, lekker stevige bite, waarschijnlijk dankzij de 80% toegevoegde hoeveelheid water. Volgende keer houd ik recept en werkwijze aan, behalve dan dat ik zo’n 5 minuten langer zal kneden. Ben benieuwd…
Mijn dagelijks brood...
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Goed advies, RedYssel, kneden en vormen meer aandacht geven Klinkt zo logisch, makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig is er veel informatie te vinden op het internet waar je je voordeel mee kunt doen. Maar uiteindelijk komt het toch maar weer neer op wat Bakker Gerrit zegt: herhalen, herhalen en nog eens herhalen
Mijn dagelijks brood...
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Ik weet dat iedere oven anders is maar voorverwarmen op 220 en bakken op 180 vind ik erg laag. Ik begin meestal op 235 °C en ga (alleen als het brood te donker wordt ( en dat is afhankelijk van het recept) ) terug naar 220 ° C. (Ik Weet niet of dit erg veel effect oo je ovenrijs zal hebben)
Maar je bent lekker bezig Arie!
Maar je bent lekker bezig Arie!
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Klopt gerrit, Mensen zijn bang om echt te bakken, Niet iedere oven wil t maar bij ons op het werk worden veel broden warm 'ingeschoten' op 260 en gaat dan terug naar 230 220cBakkerGerrit schreef: ↑do 02 apr 2020, 15:05 Ik weet dat iedere oven anders is maar voorverwarmen op 220 en bakken op 180 vind ik erg laag. Ik begin meestal op 235 °C en ga (alleen als het brood te donker wordt ( en dat is afhankelijk van het recept) ) terug naar 220 ° C. (Ik Weet niet of dit erg veel effect oo je ovenrijs zal hebben)
Maar je bent lekker bezig Arie!
Passie voor de ambacht!.
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
@BakkerGerrit @RedYssel
Ik ben blij met jullie opmerkingen. Als oven bak ik met de ATAG Combi-Magnetron.
De volgende keer, behalve zo’n 5 minuten langer kneden, zal ik ook de baktemperatuur aanpassen naar 235°C bij het begin en als het brood te donker dreigt te worden terug naar 220°C. Mijn oven heeft een max van 250°C dus als 235°C goed werkt kan ik altijd nog omhoog met de temperatuur…
Ik ben blij met jullie opmerkingen. Als oven bak ik met de ATAG Combi-Magnetron.
De volgende keer, behalve zo’n 5 minuten langer kneden, zal ik ook de baktemperatuur aanpassen naar 235°C bij het begin en als het brood te donker dreigt te worden terug naar 220°C. Mijn oven heeft een max van 250°C dus als 235°C goed werkt kan ik altijd nog omhoog met de temperatuur…
Mijn dagelijks brood...
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Mijn idee is om slechts één ding tegelijk te veranderen zodat je weet wat de oorzaak is van de verandering. Als je meerdere dingen tegelijk verandert weet je niet wat precies de veroorzaker van het nieuwe resultaat is..
(Geduld is ook een belangrijk ingredient bij het broodbakken )
(Geduld is ook een belangrijk ingredient bij het broodbakken )
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Helemaal mee eens, goed dat je mij op koers houd Enthousiasme kan al snel een struikelblok zijn, focus dus op langer kneden en kneedtechniekBakkerGerrit schreef: ↑do 02 apr 2020, 19:00 Mijn idee is om slechts één ding tegelijk te veranderen zodat je weet wat de oorzaak is van de verandering. Als je meerdere dingen tegelijk verandert weet je niet wat precies de veroorzaker van het nieuwe resultaat is..
(Geduld is ook een belangrijk ingredient bij het broodbakken )
Mijn dagelijks brood...
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Hier de foto’s van mijn gisteren gebakken halfje rond volkoren.
Werkwijze en recept identiek, alleen vijf minuten langer gekneed en goed naar de video’s van Robèrt gekeken. Wat kun je daar veel van leren, alleen al als je ziet hoe voorzichtig en toch resoluut hij met het deeg omgaat. Misschien kun je beter het woord “respectvol” gebruiken. De hoogte van mijn halfje volkoren is nu 9 cm.
De kruim ziet er wat mij betreft best weer goed uit, net als de vorige keer. Stevige structuur, lekker stevige bite. Volgende keer houd ik recept en werkwijze aan, behalve dan dat ik focus op kneden, oppunten en langmaken. Ik vind het wel spannend allemaal...
Werkwijze en recept identiek, alleen vijf minuten langer gekneed en goed naar de video’s van Robèrt gekeken. Wat kun je daar veel van leren, alleen al als je ziet hoe voorzichtig en toch resoluut hij met het deeg omgaat. Misschien kun je beter het woord “respectvol” gebruiken. De hoogte van mijn halfje volkoren is nu 9 cm.
De kruim ziet er wat mij betreft best weer goed uit, net als de vorige keer. Stevige structuur, lekker stevige bite. Volgende keer houd ik recept en werkwijze aan, behalve dan dat ik focus op kneden, oppunten en langmaken. Ik vind het wel spannend allemaal...
Mijn dagelijks brood...
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Hier de foto’s van mijn gisteren, zaterdag, gebakken halfje rond volkoren.
Werkwijze en recept identiek, alleen weer extra goed naar de video’s van Robèrt en nog een paar instructieve filmpjes gekeken. Steeds weer goed kijken om de juiste handelingen te verrichten met lucht er uitdrukken, oppunten enz. Ben er nog lang niet, dat weet ik wèl. Gelukkig is mijn resultaat om (een heel klein) beetje trots op te zijn. Nu die rare luchtbulten op de bovenkorst nog zien weg te krijgen, waarschijnlijk komt dat doordat ik nog steeds niet goed het langmaken beheers. De hoogte van mijn halfje volkoren is nu (net als de eerste keer) 10 cm.
De kruim ziet er wat mij betreft best weer goed uit, iets luchtiger dan de vorige keer. Stevige structuur, lekker stevige bite. Volgende keer houd ik recept en werkwijze aan, behalve dan dat ik weer focus op kneden, oppunten en langmaken. Ik vind het wel spannend allemaal...
Werkwijze en recept identiek, alleen weer extra goed naar de video’s van Robèrt en nog een paar instructieve filmpjes gekeken. Steeds weer goed kijken om de juiste handelingen te verrichten met lucht er uitdrukken, oppunten enz. Ben er nog lang niet, dat weet ik wèl. Gelukkig is mijn resultaat om (een heel klein) beetje trots op te zijn. Nu die rare luchtbulten op de bovenkorst nog zien weg te krijgen, waarschijnlijk komt dat doordat ik nog steeds niet goed het langmaken beheers. De hoogte van mijn halfje volkoren is nu (net als de eerste keer) 10 cm.
De kruim ziet er wat mij betreft best weer goed uit, iets luchtiger dan de vorige keer. Stevige structuur, lekker stevige bite. Volgende keer houd ik recept en werkwijze aan, behalve dan dat ik weer focus op kneden, oppunten en langmaken. Ik vind het wel spannend allemaal...
Mijn dagelijks brood...
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Door het deeg iets te slaan/tikken verdeel je het gas door het deeg niet te hard natuurlijk! dan zou je minder last moeten hebben van bubbels . Spuit je hem na het bakken nog iets af met water? als je dat na het bakken doet krijg je een super glans!. Mooie broodjes Arie ga zo door!
Passie voor de ambacht!.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Fraai brood hoor... smaakt denk ik beter als die zeekaken...
Het boekje wat ik even terug bedoelde is Het Marine Smul-Verhalenboek...
Het boekje wat ik even terug bedoelde is Het Marine Smul-Verhalenboek...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Arie, waarom voeg je extra gluten toe?
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Eigenlijk alleen maar omdat dit op het recept van de winkel stond., Gerrit.
Er staat ook nog 3% bruinbroodpoeder bij, maar dat kon ik in deze winkel niet vinden, dus dacht ik: “Dan maar zonder bruinbroodpoeder.” Mijn pogingen om tot een redelijk gerezen volkoren tarwebrood te komen faalden altijd jammerlijk, baksteen na baksteen. Je begrijpt dat ik nu best wel een beetje blij ben dat m’n halfjes er nu een stuk beter uitzien.
Voor tips om zonder “verbeteraars” it of een beter resultaat te krijgen, houd ik mij aanbevolen. Niet dat ik iets tegen broodverbeteraars heb, maar een mooi brood bakken met alleen maar water en meel brengt mij tot de basis van brood maken, dat lijkt mij een uitdaging.
Misschien is een goede beheersing van kneden, rijzen, oppunten, rijzen, langmaken en weer rijzen veel meer de sleutel tot een lekker en mooi halfje volkoren.
Mijn dagelijks brood...
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Ik ben dat inderdaad aan het oefenen, Red. Ik gebruik de video Brood opmaken in rechte vorm. als één van de voorbeelden. Dat is toch wat jij bedoelt? Na het bakken ga ik met een kwastje water over de bovenkorst en zet het brood dan nog een halve minuut in de oven. Dat werkt dus nog niet optimaal.RedYssel schreef: ↑zo 05 apr 2020, 17:44 Door het deeg iets te slaan/tikken verdeel je het gas door het deeg niet te hard natuurlijk! dan zou je minder last moeten hebben van bubbels . Spuit je hem na het bakken nog iets af met water? als je dat na het bakken doet krijg je een super glans!. Mooie broodjes Arie ga zo door!
Mijn dagelijks brood...
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Voor een goede glans na “ aflakken” met water moet de oventemperatuur mijns inziens hoger zijn dan 180°C.
En ik heb helemaal niks tegen verbeteraars (integendeel) maar extra gluten bij een goed volkorenmeel komt m.i. de malsheid van het brood niet ten goede.
Maar je bent goed op streek Arie!
En ik heb helemaal niks tegen verbeteraars (integendeel) maar extra gluten bij een goed volkorenmeel komt m.i. de malsheid van het brood niet ten goede.
Maar je bent goed op streek Arie!
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Hallo Rick, ik ken het boekje niet, wel net even ge"google"d, lijkt me een leuk boekje
Mijn zoon volgde in de beginjaren 90 de opleiding tot kok bij de Marine. Zijn studieboeken heb ik gebruikt voor wat basisbeginselen. Helaas zijn de boeken uit het zicht geraakt. Het werd allemaal wel heel duidelijk uitgelegd, het hele proces van gisting, rijzen enz.
Wat zeekaak betreft, ik woon vlakbij Katwijk aan Zee waar de bakkers nog steeds volop zeekaak verkopen. Met dik boter en suiker is het een lekere en voedzame hap Ik kan het iedereen aanbevelen
Mijn dagelijks brood...
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Mijn nieuwe poging gaat zo in de oven, gelijk maar eens wat hogere temperaturen uitproberen. De bedoeling van gluten is voor mij een totaal grijs gebied (niet het enige overigens), het was puur omdat het in dat recept stond. Ik had de idee dat het van belang was om het deeg beter te laten rijzen. Ik zal het een volgende keer eens zonder proberenBakkerGerrit schreef: ↑ma 06 apr 2020, 15:51 Voor een goede glans na “ aflakken” met water moet de oventemperatuur mijns inziens hoger zijn dan 180°C.
En ik heb helemaal niks tegen verbeteraars (integendeel) maar extra gluten bij een goed volkorenmeel komt m.i. de malsheid van het brood niet ten goede.
Maar je bent goed op streek Arie!
Mijn dagelijks brood...
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Ik vind het brood er goed uit zien. Het kruim is ook prima voor een volkorenbrood. Volkorenbrood is altijd minder luchtig dan wit of lichtbruin brood. Met het meel dat je gebruikt (steengemalen) wordt het brood altijd iets compacter dan als je meel gebruikt met allerlei toevoegingen. Glutenpoeder aan dit meel toevoegen maakt dat het brood luchtiger wordt.
Als je hoger brood wilt hebben dan kan je ook overwegen om meer deeg in het bakblik te doen .
Een luchtbel bovenop het deeg kan je met een sateprikker even kapot prikken net voordat je het deeg in de oven zet.
Temperatuur: begin op 220/230 en dan na 15/20 minuten terug naar 200 C.
Als je hoger brood wilt hebben dan kan je ook overwegen om meer deeg in het bakblik te doen .
Een luchtbel bovenop het deeg kan je met een sateprikker even kapot prikken net voordat je het deeg in de oven zet.
Temperatuur: begin op 220/230 en dan na 15/20 minuten terug naar 200 C.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Hier ook een uitgekookte jongen...Arie schreef: ↑ma 06 apr 2020, 17:07Hallo Rick, ik ken het boekje niet, wel net even ge"google"d, lijkt me een leuk boekje
Mijn zoon volgde in de beginjaren 90 de opleiding tot kok bij de Marine. Zijn studieboeken heb ik gebruikt voor wat basisbeginselen. Helaas zijn de boeken uit het zicht geraakt. Het werd allemaal wel heel duidelijk uitgelegd, het hele proces van gisting, rijzen enz.
Wat zeekaak betreft, ik woon vlakbij Katwijk aan Zee waar de bakkers nog steeds volop zeekaak verkopen. Met dik boter en suiker is het een lekere en voedzame hap Ik kan het iedereen aanbevelen
Zeekaakjes had ik van de week gezien bij binnenstebuiten inderdaad een leuk broodje..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Dat filmpje is helemaal goed Arie, Op het werk spuiten we de broden gewoon vers uit de oven af met water , Kan thuis prima met een plantenspuit!.Arie schreef: ↑ma 06 apr 2020, 14:58Ik ben dat inderdaad aan het oefenen, Red. Ik gebruik de video Brood opmaken in rechte vorm. als één van de voorbeelden. Dat is toch wat jij bedoelt? Na het bakken ga ik met een kwastje water over de bovenkorst en zet het brood dan nog een halve minuut in de oven. Dat werkt dus nog niet optimaal.RedYssel schreef: ↑zo 05 apr 2020, 17:44 Door het deeg iets te slaan/tikken verdeel je het gas door het deeg niet te hard natuurlijk! dan zou je minder last moeten hebben van bubbels . Spuit je hem na het bakken nog iets af met water? als je dat na het bakken doet krijg je een super glans!. Mooie broodjes Arie ga zo door!
Passie voor de ambacht!.
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Zal mijn vrouw vragen of ik de plantenspuit mag lenen. Ik hoop alleen niet dat ze er Pokon in heeft gedaan...
Nou ja, even omspoelen en een paar keer doorspuiten, moet kunnen toch?
Mijn dagelijks brood...
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Je merkt het vanzelf als je nog gaat groeien...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Bedankt voor je tips, Levine. Ik ben wel blij dat je het brood en kruim er goed uit vond zien. Meer deeg in het halfje blik zit er niet in want ik wil op netto 400 gram uit blijven komen... Vandaag heb ik de temperatuur aangepast, begonnen op 250°C, na 10 minuten terug naar 200°C, brood ziet er wat meer gebronsd uit met een beetje donker bovenkorstje, morgen worden de foto's geplaatst als ik het brood heb aangesneden voor m'n ontbijtLevinebaktbrood schreef: ↑ma 06 apr 2020, 17:18 Ik vind het brood er goed uit zien. Het kruim is ook prima voor een volkorenbrood. Volkorenbrood is altijd minder luchtig dan wit of lichtbruin brood. Met het meel dat je gebruikt (steengemalen) wordt het brood altijd iets compacter dan als je meel gebruikt met allerlei toevoegingen. Glutenpoeder aan dit meel toevoegen maakt dat het brood luchtiger wordt.
Als je hoger brood wilt hebben dan kan je ook overwegen om meer deeg in het bakblik te doen .
Een luchtbel bovenop het deeg kan je met een sateprikker even kapot prikken net voordat je het deeg in de oven zet.
Temperatuur: begin op 220/230 en dan na 15/20 minuten terug naar 200 C.
Mijn dagelijks brood...
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Hier de foto’s van mijn gisteren, maandag, gebakken halfje rond volkoren.
Werkwijze en recept identiek. Ook nu steeds weer goed kijken om de juiste handelingen te verrichten met lucht er uitdrukken, oppunten enz. Wel bij het bakken hogere oventemperatuur gebruikt. De bedoeling was voorverwarmen op 250°C en direct terug naar 200°C om, na natmaken, een mooie glanzende korst te krijgen. Niet helemaal gelukt omdat ik vergat de temperatuur te verlagen, waar ik na pas 10 minuten achter kwam. Dus een beetje donkere korst. Ook het natmaken gaat nog niet helemaal goed. Ik haal het blik met brood uit de oven en kwast de bovenkorst dan nat. Inmiddels is de oven dan natuurlijk wel afgekoeld… dom… dom… dom… Volgende keer laat ik het blik met brood in de oven en sproei het dan nat met de plantenspuit, zoals jullie mij al adviseerden. De hoogte van mijn halfje volkoren is nu 9 cm.
De kruim ziet er wat mij betreft wat onvolwassen uit, wel luchtig maar de ronding van het langmaken is goed te herkennen. Structuur en bite vind ik wek okay. Volgende keer houd ik recept en werkwijze weer aan, weer focus op kneden, oppunten en langmaken. Wel ga ik ook meer letten op de deegtemperatuur, want die is na het kneden hooguit zo'n 23°C. Velen adviseren om het deeg op ca. 27°C te krijgen. Kijken of me dat lukt met de watertemperatuur-formule.
Werkwijze en recept identiek. Ook nu steeds weer goed kijken om de juiste handelingen te verrichten met lucht er uitdrukken, oppunten enz. Wel bij het bakken hogere oventemperatuur gebruikt. De bedoeling was voorverwarmen op 250°C en direct terug naar 200°C om, na natmaken, een mooie glanzende korst te krijgen. Niet helemaal gelukt omdat ik vergat de temperatuur te verlagen, waar ik na pas 10 minuten achter kwam. Dus een beetje donkere korst. Ook het natmaken gaat nog niet helemaal goed. Ik haal het blik met brood uit de oven en kwast de bovenkorst dan nat. Inmiddels is de oven dan natuurlijk wel afgekoeld… dom… dom… dom… Volgende keer laat ik het blik met brood in de oven en sproei het dan nat met de plantenspuit, zoals jullie mij al adviseerden. De hoogte van mijn halfje volkoren is nu 9 cm.
De kruim ziet er wat mij betreft wat onvolwassen uit, wel luchtig maar de ronding van het langmaken is goed te herkennen. Structuur en bite vind ik wek okay. Volgende keer houd ik recept en werkwijze weer aan, weer focus op kneden, oppunten en langmaken. Wel ga ik ook meer letten op de deegtemperatuur, want die is na het kneden hooguit zo'n 23°C. Velen adviseren om het deeg op ca. 27°C te krijgen. Kijken of me dat lukt met de watertemperatuur-formule.
Mijn dagelijks brood...
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Neem je tijd Arie..
Een paar jaar geleden stond ik ook te trappelen om het af te werken en keek ik raar als iemand z'n deeg 10 minuten liet staan.. tegenwoordig weet ik dat deeg wel iets kan hebben..
Wellicht ken je de term mise en place... als die goed klaarstaat kun je rustig en secuur werken...
Daarnaast moet je je nog gewoontes "routine" aanleren... dat heeft ook tijd nodig..
Een paar jaar geleden stond ik ook te trappelen om het af te werken en keek ik raar als iemand z'n deeg 10 minuten liet staan.. tegenwoordig weet ik dat deeg wel iets kan hebben..
Wellicht ken je de term mise en place... als die goed klaarstaat kun je rustig en secuur werken...
Daarnaast moet je je nog gewoontes "routine" aanleren... dat heeft ook tijd nodig..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Het vorige brood zag er qua kruim luchtiger/beter uit. Bedenk ook dat de omstandigheden iedere dag anders zijn, dus iedere dag precies hetzelfde brood bakken zal ook niet altijd lukken.
Hoe groot is je bakblik eigenlijk? Ik bak ook regelmatig halfjes brood. Ik doe meer deeg in het bakblik dan jij. Waarom wil je perse aan die 400 gram vasthouden? Ik denk dat je dan moet accepteren dat je niet een heel hoog brood krijgt. De hoeveelheid deeg moet je aan de maat van het bakblik aanpassen.
Hoe groot is je bakblik eigenlijk? Ik bak ook regelmatig halfjes brood. Ik doe meer deeg in het bakblik dan jij. Waarom wil je perse aan die 400 gram vasthouden? Ik denk dat je dan moet accepteren dat je niet een heel hoog brood krijgt. De hoeveelheid deeg moet je aan de maat van het bakblik aanpassen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Dank je wel voor je reactie, Levine Mijn halve bus is 15 x 10 x 8,5Levinebaktbrood schreef: ↑di 07 apr 2020, 18:00 Het vorige brood zag er qua kruim luchtiger/beter uit. Bedenk ook dat de omstandigheden iedere dag anders zijn, dus iedere dag precies hetzelfde brood bakken zal ook niet altijd lukken.
Hoe groot is je bakblik eigenlijk? Ik bak ook regelmatig halfjes brood. Ik doe meer deeg in het bakblik dan jij. Waarom wil je perse aan die 400 gram vasthouden? Ik denk dat je dan moet accepteren dat je niet een heel hoog brood krijgt. De hoeveelheid deeg moet je aan de maat van het bakblik aanpassen.
Ik probeer 400 gram brood te bakken omdat, als je een halfje in de winkel koopt, dat ook ca. 400 gram weegt. Tenminste, dat dacht ik te weten. Eigenlijk wil ik gewoon proberen steeds die 400 gram te maken, steeds maar weer oefenen. Misschien straks half om half, volkoren en tarwemeel, kijken hoe het er dan uitziet.
Mijn dagelijks brood...
- willemsingapore
- Deegkneder
- Berichten: 159
- Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Hallo Arie,
Ik bak ook al jaren halfjes bruin Mijn blikken zijn ongeveer 20 x 10 x10. Volgens de berekeningen zou ik dan 400 gram meel moeten gebruiken maar dat is echt te weinig. Ik zit nu rond de 475gram en dat levert een mooi brood op.
volkoren brood met chia on Flickr
Ovenrijs heb ik ook weinig. Ik wijt dat aan het blik en oven, het duurt nu eenmaal voordat het deeg in het blik warm wordt. Dan is de bovenkant al lang verhard en kan geen kant meer op... . Zelfs als ik veel stoom probeert te maken. Ook omdat mijn oven niet al te groot is zit de bovenkant dicht bij het bovenste verwarmings element. Ik doet het rooster dus ook zo laag mogelijk in de oven. Ik kan in mijn oven het rooster net boven de bodem leggen. Als ik op de plaat bak heb ik wel een goede ovenrijs...
Die bellen net onder de korst heb ik ook weleens en komen volgens mij van het te veel olie gebruiken tijdens het rijzen. Probeer zo weinig mogelijk te gebruiken.
Succes.
Willem
Ik bak ook al jaren halfjes bruin Mijn blikken zijn ongeveer 20 x 10 x10. Volgens de berekeningen zou ik dan 400 gram meel moeten gebruiken maar dat is echt te weinig. Ik zit nu rond de 475gram en dat levert een mooi brood op.
volkoren brood met chia on Flickr
Ovenrijs heb ik ook weinig. Ik wijt dat aan het blik en oven, het duurt nu eenmaal voordat het deeg in het blik warm wordt. Dan is de bovenkant al lang verhard en kan geen kant meer op... . Zelfs als ik veel stoom probeert te maken. Ook omdat mijn oven niet al te groot is zit de bovenkant dicht bij het bovenste verwarmings element. Ik doet het rooster dus ook zo laag mogelijk in de oven. Ik kan in mijn oven het rooster net boven de bodem leggen. Als ik op de plaat bak heb ik wel een goede ovenrijs...
Die bellen net onder de korst heb ik ook weleens en komen volgens mij van het te veel olie gebruiken tijdens het rijzen. Probeer zo weinig mogelijk te gebruiken.
Succes.
Willem
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Dit recept bak ik o.a. in mijn kleine bakblikken voor een halfje brood.
Als ik een volkorenbrood in dit formaat bakblik bak dan gebruik ik 550 - 580 gram deeg per brood.
Als ik een volkorenbrood in dit formaat bakblik bak dan gebruik ik 550 - 580 gram deeg per brood.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Door andere ook gezegd, maar gebruik inderdaad voor deze maat blik ca 500 Gr.
Ik zou zeggen probeer is een keer zelfde recept maar omgerekend naar 500 Gr. ( Of 475/550 net wat je wil)
Ik zou zeggen probeer is een keer zelfde recept maar omgerekend naar 500 Gr. ( Of 475/550 net wat je wil)
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Wel een prachtige glans Willem!willemsingapore schreef: ↑wo 08 apr 2020, 05:22 Hallo Arie,
Ik bak ook al jaren halfjes bruin Mijn blikken zijn ongeveer 20 x 10 x10. Volgens de berekeningen zou ik dan 400 gram meel moeten gebruiken maar dat is echt te weinig. Ik zit nu rond de 475gram en dat levert een mooi brood op.
volkoren brood met chia on Flickr
Ovenrijs heb ik ook weinig. Ik wijt dat aan het blik en oven, het duurt nu eenmaal voordat het deeg in het blik warm wordt. Dan is de bovenkant al lang verhard en kan geen kant meer op... . Zelfs als ik veel stoom probeert te maken. Ook omdat mijn oven niet al te groot is zit de bovenkant dicht bij het bovenste verwarmings element. Ik doet het rooster dus ook zo laag mogelijk in de oven. Ik kan in mijn oven het rooster net boven de bodem leggen. Als ik op de plaat bak heb ik wel een goede ovenrijs...
Die bellen net onder de korst heb ik ook weleens en komen volgens mij van het te veel olie gebruiken tijdens het rijzen. Probeer zo weinig mogelijk te gebruiken.
Succes.
Willem
Passie voor de ambacht!.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Mijn broodjes bak ik in een alusteelbus van 15,5 x 10,5 x 8,5 en ik gebruik een deeg van 300 g meel / bloem. Dat komt neerop ongeveer 500 g deeg.
Dit is mijn laatste broodje, een halfvolkoren tarwebrood.
Dit is mijn laatste broodje, een halfvolkoren tarwebrood.
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Dank voor je reactie, Willem Mooie halfjes man Ik zal me dus voorlopig maar geen zorgen maken over de ovenrijs. Ook het volume in het bakblik is voor mij nu nog niet echt een punt. Alleen al door het mengen van volkoren meel met bloem zal meer volume ontstaan, maar dat komt later welwillemsingapore schreef: ↑wo 08 apr 2020, 05:22 Hallo Arie,
Ik bak ook al jaren halfjes bruin Mijn blikken zijn ongeveer 20 x 10 x10. Volgens de berekeningen zou ik dan 400 gram meel moeten gebruiken maar dat is echt te weinig. Ik zit nu rond de 475gram en dat levert een mooi brood op.
Ovenrijs heb ik ook weinig. Ik wijt dat aan het blik en oven, het duurt nu eenmaal voordat het deeg in het blik warm wordt. Dan is de bovenkant al lang verhard en kan geen kant meer op... . Zelfs als ik veel stoom probeert te maken. Ook omdat mijn oven niet al te groot is zit de bovenkant dicht bij het bovenste verwarmings element. Ik doet het rooster dus ook zo laag mogelijk in de oven. Ik kan in mijn oven het rooster net boven de bodem leggen. Als ik op de plaat bak heb ik wel een goede ovenrijs...
Die bellen net onder de korst heb ik ook weleens en komen volgens mij van het te veel olie gebruiken tijdens het rijzen. Probeer zo weinig mogelijk te gebruiken.
Succes.
Willem
Mijn dagelijks brood...
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Jouw boterhammetje ziet er mooi uit, perfect formaat Ik heb je werkwijze weer eens doorgenomen. Als ik er voor zorg dat m'n deegtemperatuur hoger wordt kom ik al een stuk verder. En steeds weer oefenen in het op spanning brengen van het deeg, doorslaan, oppunten en langmaken.BakkerGerrit schreef: ↑do 09 apr 2020, 22:36 Mijn broodjes bak ik in een alusteelbus van 15,5 x 10,5 x 8,5 en ik gebruik een deeg van 300 g meel / bloem. Dat komt neerop ongeveer 500 g deeg.
Dit is mijn laatste broodje, een halfvolkoren tarwebrood.
Mijn dagelijks brood...
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Helemaal mee eensRedYssel schreef: ↑do 09 apr 2020, 14:45Wel een prachtige glans Willem!willemsingapore schreef: ↑wo 08 apr 2020, 05:22 Hallo Arie,
Ik bak ook al jaren halfjes bruin Mijn blikken zijn ongeveer 20 x 10 x10. Volgens de berekeningen zou ik dan 400 gram meel moeten gebruiken maar dat is echt te weinig. Ik zit nu rond de 475gram en dat levert een mooi brood op.
volkoren brood met chia on Flickr
Ovenrijs heb ik ook weinig. Ik wijt dat aan het blik en oven, het duurt nu eenmaal voordat het deeg in het blik warm wordt. Dan is de bovenkant al lang verhard en kan geen kant meer op... . Zelfs als ik veel stoom probeert te maken. Ook omdat mijn oven niet al te groot is zit de bovenkant dicht bij het bovenste verwarmings element. Ik doet het rooster dus ook zo laag mogelijk in de oven. Ik kan in mijn oven het rooster net boven de bodem leggen. Als ik op de plaat bak heb ik wel een goede ovenrijs...
Die bellen net onder de korst heb ik ook weleens en komen volgens mij van het te veel olie gebruiken tijdens het rijzen. Probeer zo weinig mogelijk te gebruiken.
Succes.
Willem
Mijn dagelijks brood...
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Woensdag j.l. weer met meel van "Holland Meel" gebakken, 500 gram Steengemalen tarwevolkorenmeel
Afgekoeld gewicht /hoogte: één halfje 410 gr / 10 cm, het andere halfje 409 gr / 8 cm.
Deze keer vooral bezig geweest om de temperatuur van het deeg en temperatuur tijdens het rijzen omhoog te brengen. Nu was de deegtemperatuur zo’n 24°C, toch 5°C hoger dan de vorige keer, een hele verbetering. Jammer dat ik te lang liet narijzen, want toen ik na 60 minuten blikrijs voorzichtig het deeg testte in één van de bussen, stortte dat prompt in Weer een harde les geleerd, volgende keer eerder testen.
Afgekoeld gewicht /hoogte: één halfje 410 gr / 10 cm, het andere halfje 409 gr / 8 cm.
Deze keer vooral bezig geweest om de temperatuur van het deeg en temperatuur tijdens het rijzen omhoog te brengen. Nu was de deegtemperatuur zo’n 24°C, toch 5°C hoger dan de vorige keer, een hele verbetering. Jammer dat ik te lang liet narijzen, want toen ik na 60 minuten blikrijs voorzichtig het deeg testte in één van de bussen, stortte dat prompt in Weer een harde les geleerd, volgende keer eerder testen.
Mijn dagelijks brood...
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Afgelopen zaterdag weer brood gebakken, deegtemperatuur tussen 27°C, afzakkend naar 25°C tijdens het rijzen.
Ik heb het idee van Bakker Gerrit overgenomen om de hoogte van het brood aan te geven met een centimeter.
Twee halfjes volkoren van 500 gram tarwevolkorenmeel van de molen, 8 gr zout, 7 gr instant gist, 10 gr tarwegluten. Hydratatie 78%.
Eindresultaat is 2 halfjes volkorenbrood op de plank à 418 gram.
Ik heb het idee van Bakker Gerrit overgenomen om de hoogte van het brood aan te geven met een centimeter.
Twee halfjes volkoren van 500 gram tarwevolkorenmeel van de molen, 8 gr zout, 7 gr instant gist, 10 gr tarwegluten. Hydratatie 78%.
Eindresultaat is 2 halfjes volkorenbrood op de plank à 418 gram.
Mijn dagelijks brood...
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Mijn dagelijks brood...
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Hele volkoren halfjes van Arie
Ik vind het mooie broodjes Arie. En als je ze hoger wilt zul je toch meer deeg in je busje moeten stoppen.
(En eens proberen zonder die extra gluten.....)
(En eens proberen zonder die extra gluten.....)
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit