Zout & Gist
- Frens
- Deegkneder
- Berichten: 122
- Lid geworden op: do 21 nov 2019, 16:10
Zout & Gist
Hier zijn de meningen zo over verdeeld dat je het niet meer weet! Je leest meestal dat gelijktijdig toevoegen de werking van het gist verslechterd.
Op welk moment in de deegbereiding voeg je dan nu het gist toe en wanneer het zout of misschien wel andersom of toch maar samen?!
Op welk moment in de deegbereiding voeg je dan nu het gist toe en wanneer het zout of misschien wel andersom of toch maar samen?!
Kneder: Ankarsrum Assistent
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)
“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)
“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Zout & Gist
Bij cursus ( die ook bakkers opleiding doet) gist en zout niet op elkaar leggen. Maar zodra je gist vermengd hebt met meel kan zout er al bij.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4006
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Zout & Gist
Zolang je geen zout over het gist strooit maakt het niet zoveel uit. Als ik niet met desem maar met gist werk gaat het er meestal gelijktijdig in. Ik kan met trouwens voorstellend dat verse gist nog iets gevoeliger is dan instant gist. Je zout even door het meel roeren en dan pas de gist erop lijkt me ook wel een veilige werkwijze.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Frens
- Deegkneder
- Berichten: 122
- Lid geworden op: do 21 nov 2019, 16:10
Re: Zout & Gist
Kijk daar kan ik mee aan de slag! Beiden bedankt
Kneder: Ankarsrum Assistent
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)
“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)
“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Zout & Gist
Verse gist is inderdaad gevoeliger dus nooit zout erop... het is dan immers een levende bacterie..
Net als je geen zout door een actieve desem mengt omdat die ook levend is..
Verse gist ook altijd oplossen..
Zo werd het mij op school geleerd..
Wat ik me wel afvraag is dit...
Als men mij invriest dan doe ik niet veel meer als men mij dan later ontdooid...
Instant gist gooien we vocht bij en zelfs na 2 jaar werkt het weer..
Hoe kan dit?? Hebben we dan nog wel met gist te maken of is het iets anders??
Net als je geen zout door een actieve desem mengt omdat die ook levend is..
Verse gist ook altijd oplossen..
Zo werd het mij op school geleerd..
Wat ik me wel afvraag is dit...
Als men mij invriest dan doe ik niet veel meer als men mij dan later ontdooid...
Instant gist gooien we vocht bij en zelfs na 2 jaar werkt het weer..
Hoe kan dit?? Hebben we dan nog wel met gist te maken of is het iets anders??
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Frens
- Deegkneder
- Berichten: 122
- Lid geworden op: do 21 nov 2019, 16:10
Re: Zout & Gist
Is instant gist dan zo lang houdbaar? Kan ik een aangebroken zakje (7gr), wanneer ik dit goed afsluit toch bewaren, meestal gooi ik het weg. Eigenlijk wel zonde vindt ik!
THT is dan verstreken denk ikAls men mij invriest dan doe ik niet veel meer als men mij dan later ontdooid...
Kneder: Ankarsrum Assistent
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)
“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
Oven: IGNIS (simpel boven-onder)
“Kennis is macht”, had je gedacht maar kunnen is het, en dat komt van doen!
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Zout & Gist
Aangebroken en goed afgesloten 3 maanden en in niet geopende verpakking tot 2 jaar...
Had gezien dat je te weinig leesvoer had dus...
https://broodsmakelijk.nl/gist
Ben je met oud en nieuw ook onder de pannen...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Zout & Gist
Ik bewaar gist 250 Gr zak, in weckpot in koelkast. Werkt perfect.Frens schreef: ↑zo 22 dec 2019, 18:25Is instant gist dan zo lang houdbaar? Kan ik een aangebroken zakje (7gr), wanneer ik dit goed afsluit toch bewaren, meestal gooi ik het weg. Eigenlijk wel zonde vindt ik!
THT is dan verstreken denk ikAls men mij invriest dan doe ik niet veel meer als men mij dan later ontdooid...
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Zout & Gist
Zout en gist kunnen tegelijk aan deeg worden toegevoegd.
All-in broodmixen (waar je alleen maar water aan hoeft toe te voegen) zijn maanden houdbaar en daar zit gist en zout samen in de zak. Dus .......
All-in broodmixen (waar je alleen maar water aan hoeft toe te voegen) zijn maanden houdbaar en daar zit gist en zout samen in de zak. Dus .......
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Halfje Bruin
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 99
- Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52
Re: Zout & Gist
Quote: "Verse gist is inderdaad gevoeliger dus nooit zout erop... het is dan immers een levende bacterie.."
Eeeehm, levende bacterie?
Tijdens mijn opleiding tot diëtist de elementaire beginselen van de micro-biologie doorgeworsteld en geleerd dat gist tot de schimmels hoort. Maar dat zou in de 30 jaar die we nu verder zijn anders kunnen zijn. Dat wetenschappers door voortschrijdend inzicht tot de conclusie zijn gekomen dat het toch bacteriën zijn.
Even google geraadpleegd maar het blijkt nog steeds een schimmel te zijn.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gist
Eeeehm, levende bacterie?
Tijdens mijn opleiding tot diëtist de elementaire beginselen van de micro-biologie doorgeworsteld en geleerd dat gist tot de schimmels hoort. Maar dat zou in de 30 jaar die we nu verder zijn anders kunnen zijn. Dat wetenschappers door voortschrijdend inzicht tot de conclusie zijn gekomen dat het toch bacteriën zijn.
Even google geraadpleegd maar het blijkt nog steeds een schimmel te zijn.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gist
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Zout & Gist
Wauw... het gevonden... super!!Halfje Bruin schreef: ↑ma 23 dec 2019, 12:59 Quote: "Verse gist is inderdaad gevoeliger dus nooit zout erop... het is dan immers een levende bacterie.."
Eeeehm, levende bacterie?
Even google geraadpleegd maar het blijkt nog steeds een schimmel te zijn.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gist
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.