Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Gebruikersavatar
Door Peetje
#63557
Beste forumleden,
Ik bakte 2 broden met 24 uur poolish 500 meel 500 water 0.5 gram droge gist. Toen brood gebakken met 200 gram zonnebloempitten en 100 gram lijnzaad wat geweekt en weer uitgelekt was. Verder 500 bloem, 200 water en 1 gram gist + 18 gram zout. Het deeg was wat plakkerig, maar erg compact, vandaar wat extra water.
Na de 2e rijs 20 uur in de koelkast. Bij laten komen en gebakken. Het deeg was iets gescheurd.
Het resultaat is een vrij stevig, maar mooi gerezen brood, maar het smaakt zurig Duits, wel lekker overigens. Te veel gist? Te warm?
Weet iemand dit? Groet, Petra
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#63560
Hoelang heb je de pitten en zaden geweekt? En bij welke temperatuur? Ik denk dat het door de zaden komt, zeker omdat het deeg daarna nog 20 uur in de koeling is geweest
(Wel erg veel trouwens 30% zaden en pitten, en geweekt zal het nog meer zijn)
Gebruikersavatar
Door Peetje
#63562
ja, dat zal het zijn. ik heb ze bij kamertemperatuur geweekt, ook 24 uur en op gegeven moment uit laten lekken. :rofl:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#63569
Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen...
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#63575
Als je al de zaden wilt weken doe dat dan in de koeling, en spoel ze af voor ze het deeg ingaan. Zaden en pitten zijn relatief vuil dus na 24 uur weken op kamertemperatuur zijn er een hoop beestjes bijgekomen
(Ik week de zaden en pitten nooit)
Gebruikersavatar
Door StefanDijle
#63580
Hey Peet,

ik zie aan je recept niet warom het zuurig zou zijn. Erg raar. Normal komt de licht zure smaak van Duits brood van desem en de krachtige smaak van een zekere hoeveelhijd roggen bloem of meel. Het is ook niet typisch om bij dit sort brood met een koude overnacht rijs te maken omdat de enzymes in de roggen daar problemen kunnen maken.
Typisch is dus tussen 20-50% van het bloem te desemen maar min 50% van het roggenbleom in het brood. Afhankelijk van hoe je je desem maakt, komt dan nog wat gist in de deeg om de totale rijstijd (1de+2de rijs) rond de 2-3uur te houden.

Als je van did sort brood houd dan kijk eens hier: https://echtbrood.wordpress.com/2018/02/25/kommissbrot/
Er is ook een handlijding hoe je snell en zonder afval een desem kunt kweken met de hulp van gedroogd fruit.

Veel bak en eet plezier ;)

S
Voorstellen

Welkom Marjo!

Ook even voorstellen

Welkom guzzi!

Nieuwe broodenthousiast

Welkom Miepj! Je kunt ook met heel weinig gist 'n[…]

Kook- en aromastuk

Hopelijk komt er binnenkort een recept beschikba[…]