Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor alle vragen over planeetmengers, spiraalkneders en andere kneedapparatuur
Gebruikersavatar
Door Praline
#61032
Na veel lovende kritieken te hebben gelezen heb ik vandaag de Ankarsum 6230 aangeschaft.
Ik heb geprobeerd er 1kg volkorenmeel met 60% hydratatie in te kneden. Eerst water in de kom gedaan, daarna al draaiend langzaam het meel en de rest v.d ingredienten erbij gedaan.
Het duurt lang voordat zich een deeg vormt (zo'n 5 minuten) en daarna gaat het deeg als een bal om de deeghaak kleven.
Ook als ik de arm heen en weer beweeg komt er maar weinig beweging in het deeg wat dus niet goed gekneed wordt.
Na 20 minuten nog geen vliesje te trekken en het deeg wordt te warm (28 graden).
Weet iemand wat ik verkeerd doe? :cry:
#61034
Ik zou meer vocht gebruiken. Mijn degen hebben meestal een hydratatie tussen de 65 en 70%.
Onder de 65% is veel te stug. (Ik kneed met de hand).
In de diverse filmpjes van de Ankarsrum op youtube gebruiken ze ook deze hoeveelheid vocht.
Praline liked this
#61062
Mijn ervaring is deze: de deeghaak is maar een heel raar ding, ik gebruik hem dus nooit. Met de het gebruik van de roller maak ik wel het mooiste deeg (en dat proces begint beslist eerder te dan pas na 5 minuten). Het maakt ook niet uit of ik op die manier deeg maak op basis van 500 gr meel of bijvoorbeeld het viervoudige.
#61074
Hi,

Ik maak alles met de assistent.Grotere hoeveelheiden eerder zachte deeg met de haak, dat bevat elk brooddeeg. Als ik minder dan 300g bloem verwerk en met heel weinig water (pasta) dan de rol. Let op dat je de rol opmafstand moet zetten na anlijding van hoeveel deeg je bewerkt.

Het is wel zo, dat je met de haak soms niet ziet wat er gebeurt. Er woord heel traag je deeg uitgetrokken en rond gedraaid.

Met alle twee varianten is de assistent niet erg snel.

Groetjes
Stefan
mijn gebakken brood.

Wat maakt het ook uit hoe groot die pot is.......

Maxima Pizza Oven Expo XL

Dank voor de info. Hier kan ik wat mee. Hartelijk[…]

De baksels van Levine

Vanmiddag tijdens de workshop desembrood gebakke[…]

Weer eens wat gebakken.

G e w e l d i g, Cor, om weer wat van jou te zien.[…]