Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#58889
Nog geen panettone, het komt er maar niet van. Bovendien moet je toch zo'n drie dagen reserveren voor zo'n brood. En, hoe lekker het resultaat ook zou kunnen zijn, er is toch elke keer weer een stemmetje dat roept: 'Ben je wel helemaal lekker, pannenkoek? Drie dagen voor een luxe krentenbrood?' En dus verdwijnt het plan weer naar de achtergrond... Naar de bak: someday/maybe.
En bak ik natuurlijk nog wel andere broden. Zoals het Champlain desembrood van Trevor Wilson, www.breadwerx.com. Afbeelding
Wat een heerlijk brood. Weer een blijvertje in huize Bioloogje. Misschien dat ik in de toekomst wél nog het volkoren gehalte ga verhogen. Zie voor het recept: http://www.breadwerx.com/champlain-sour ... 76c52f.jpg[/IMG]
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58890
Haha, wat herkenbaar met die Panettone. Zo tijdrovend is het helemaal niet , maar regelmatig thuis zijn helpt wel :-)
Dus toch is deel twee van mijn panettone project nog niet van de grond gekomen.

Ik vind dit trouwens mooie broden! :2th: Mjammjam.

Wil
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58896
Ik bak het Vermont sourdough vrijwel altijd. Hamelman noemde het Vermont sourdough omdat het misschien op het fameuze San Francisco sourdough leek, maar dan met gisten en bacteriën uit Vermont. Overigens heeft Hamelman wel drie variaties op dit brood in zijn boek staan, eerlijk gezegd weet ik niet eens meer welke versie ik bak :-) Bij mij is het inmiddels ook al een beetje aangepast, en aangezien wij vlak bij de veluwe wonen heb ik het maar Veluws desem gedoopt. Alhoewel Veluwerandbrood of Gelderse Valleibrood misschien de lading beter zouden dekken, maar dat bekt niet zo lekker ;B

Wil
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#58909
Dank Erik, het gaat steeds beter. Hoewel ik nog wel even te gaan heb voor ik jouw niveau nader. Ik zie weer mooie broden voorbij komen op je pagina!
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59169
Lekker aan de bak geweest weer, de laatste tijd. Met twee broden om even extra te belichten: het rozijnen/rozemarijn semolina brood uit het tweede boek van Levine Afbeelding en, geinspireerd door dat recept een desembrood met Nederlandse blauwe kaas, vijgen, pecannoten en rozemarijn. AfbeeldingLekkerrrr!!! Het eerste brood werd geserveerd bij een mooi plankje met vooral lekkere kazen. Het tweede brood moet nog worden opgepeuzeld maar daar had ik een spinaziesoepje bij bedacht. Wie een beter idee heeft; schroom niet! :G
Molenbroodje liked this
Gebruikersavatar
Door Anna
#59171
Goed bezig hoor, het kan niet misgaan met zulke heerlijke ingrediënten :2th:
Begrijp ik het goed dat je de blauwe kaas door het brood hebt gedaan? Gebruikte je een zachte blauwe of meer een harde kaas bijv. een goudse met blauw? Ben benieuwd of die blauwe smaak ook echt in het brood zit?
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#59175
Bah, misdadig hoor, blauwe kaas in je brood :Z:

Maar even serieus dan, eet smakelijk! Voor de liefhebbers dan he!
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59177
Anna schreef: Gebruikte je een zachte blauwe of meer een harde kaas bijv. een goudse met blauw? Ben benieuwd of die blauwe smaak ook echt in het brood zit?
Het was een blauwe Goudse en ja, je kunt het goed proeven. Nu ben ik een groot liefhebber van blauwe kaas, dus wmb mag de smaak nog wel iets intenser... Misschien doe ik er de volgende keer weleen gorgonzola- of roquefort-achtige kaas in! Het is hoe dan ook brood dat ik niet nog eens extra zou beleggen. Machtig genoeg hoor.
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59226
In Meer Brood uit Eigen Oven staat een recept met 30% speltmeel en lijnzaad. Ik wilde dit recept volledig in spelt uitvoeren, afkomstig van een molen uit de buurt en gemalen van lokaal verbouwd graan. Dit spelt is heel kwetsbaar. Ik heb de levain opgebouwd met appel/rozijnen gist water en heb het deeg a la Trevor Wilson een hele nacht laten autolysen (met zout). Vervolgens naar het voorbeeld van Ken Forkish geknepen en daarna 4 x s & f's toegepast en afgebakken in de DO. Een hybride aanpak dus; mede geïnspireerd door dit draadje dat Lekker Melig startte: Zonder kneder?
https://r.tapatalk.com/shareLink?share_ ... are_type=t
Het brood is mooi gerezen! Morgen een foto van het kruim. Afbeelding
Toch vanavond al een foto AfbeeldingAfbeelding
Laatst gewijzigd door Bioloogje op di 20 feb 2018, 20:33, 2 keer totaal gewijzigd.
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#59228
Mooi :2th: En leuk dat je er inspiratie van krijgt, dat was nou precies de bedoeling :-)

Wil
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59230
Dank! Smaak is ook goed. Volgende keer probeer ik het vochtgehalte nog iets te verhogen; kijken of het nog wat luchtiger kan.
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59855
Uit het eerste boek van Levine het 3-granen desembrood gebakken, in zowel grote als pistolet-uitvoering. Als vocht voor het deeg voor de pistolets heb ik appel-rozijnen gistwater gebruikt. Ben benieuwd of het verschil in kruim oplevert. We gaan het morgen merken.
Ik heb alleen een klein probleem met de pistolets opgemerkt. Ze zijn net als de grotere broden op steen gebakken maar de meeste zijn aan de zijkant wat zacht van korst. Zou het kunnen dat ze iets te dicht op elkaar in de oven hebben gelegen? Afbeelding
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59867
Ziet er prachtig uit Annelies...

En dat te dicht tegen elkaar.. geeft niks hoor.. ik lig ook wel eens te dicht tegen mijn vrouw aan... ( tot ze begint te meppen :G :G )

Maar ik heb het ook wel.. of teveel in de oven waardoor hij flink eraan moet trekken om het bij te benen... soms willen we even teveel

Die 2 linkerbommen liggen daar wel verkeerd...
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59889
Haha Rick, van mij hier geen uitspraken over je slaapkamermanieren hoor.
Die bommen lagen op het rooster van het fornuis voor de foto. In de oven zijn ze separaat gebakken van de pistolets. Zij waren aan alle kanten knapperig.
Mijn klacht betrof alleen de pistolets. Maar je zou gelijk kunnen hebben : wellicht teveel tegelijkertijd op de steen geplaatst... Ik heb trouwens nog wel halverwege het bakpapier onder ze vandaan getrokken 🙄
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59893
Bioloogje schreef:
ma 16 apr 2018, 14:35
Haha Rick, van mij hier geen uitspraken over je slaapkamermanieren hoor.
Die bommen lagen op het rooster van het fornuis voor de foto. In de oven zijn ze separaat gebakken van de pistolets. Zij waren aan alle kanten knapperig.
Mijn klacht betrof alleen de pistolets. Maar je zou gelijk kunnen hebben : wellicht teveel tegelijkertijd op de steen geplaatst... Ik heb trouwens nog wel halverwege het bakpapier onder ze vandaan getrokken 🙄


Nou ik bedoel meer dat die bommetjes bij mij op de plank veel beter zouden passen :D, :D,
Enne ik slaap sowieso al slecht :( :(

Mezelf voorstellen

Welkom Frouke Ook hier wordt nada desem weggegoo[…]

Nou, Daar heeft Rik wel een punt. Ik zou liever he[…]

Hallo allemaal

Welkom hier op het forum Verzonden vanaf mijn iP[…]

De baksels van Melinda

Wat heerlijk om zo’n mooie werkruimte te kri[…]