Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#58889
Nog geen panettone, het komt er maar niet van. Bovendien moet je toch zo'n drie dagen reserveren voor zo'n brood. En, hoe lekker het resultaat ook zou kunnen zijn, er is toch elke keer weer een stemmetje dat roept: 'Ben je wel helemaal lekker, pannenkoek? Drie dagen voor een luxe krentenbrood?' En dus verdwijnt het plan weer naar de achtergrond... Naar de bak: someday/maybe.
En bak ik natuurlijk nog wel andere broden. Zoals het Champlain desembrood van Trevor Wilson, www.breadwerx.com. Afbeelding
Wat een heerlijk brood. Weer een blijvertje in huize Bioloogje. Misschien dat ik in de toekomst wél nog het volkoren gehalte ga verhogen. Zie voor het recept: http://www.breadwerx.com/champlain-sour ... 76c52f.jpg[/IMG]
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58890
Haha, wat herkenbaar met die Panettone. Zo tijdrovend is het helemaal niet , maar regelmatig thuis zijn helpt wel :-)
Dus toch is deel twee van mijn panettone project nog niet van de grond gekomen.

Ik vind dit trouwens mooie broden! :2th: Mjammjam.

Wil
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58896
Ik bak het Vermont sourdough vrijwel altijd. Hamelman noemde het Vermont sourdough omdat het misschien op het fameuze San Francisco sourdough leek, maar dan met gisten en bacteriën uit Vermont. Overigens heeft Hamelman wel drie variaties op dit brood in zijn boek staan, eerlijk gezegd weet ik niet eens meer welke versie ik bak :-) Bij mij is het inmiddels ook al een beetje aangepast, en aangezien wij vlak bij de veluwe wonen heb ik het maar Veluws desem gedoopt. Alhoewel Veluwerandbrood of Gelderse Valleibrood misschien de lading beter zouden dekken, maar dat bekt niet zo lekker ;B

Wil
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#58909
Dank Erik, het gaat steeds beter. Hoewel ik nog wel even te gaan heb voor ik jouw niveau nader. Ik zie weer mooie broden voorbij komen op je pagina!
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59169
Lekker aan de bak geweest weer, de laatste tijd. Met twee broden om even extra te belichten: het rozijnen/rozemarijn semolina brood uit het tweede boek van Levine Afbeelding en, geinspireerd door dat recept een desembrood met Nederlandse blauwe kaas, vijgen, pecannoten en rozemarijn. AfbeeldingLekkerrrr!!! Het eerste brood werd geserveerd bij een mooi plankje met vooral lekkere kazen. Het tweede brood moet nog worden opgepeuzeld maar daar had ik een spinaziesoepje bij bedacht. Wie een beter idee heeft; schroom niet! :G
Molenbroodje liked this
Gebruikersavatar
Door Anna
#59171
Goed bezig hoor, het kan niet misgaan met zulke heerlijke ingrediënten :2th:
Begrijp ik het goed dat je de blauwe kaas door het brood hebt gedaan? Gebruikte je een zachte blauwe of meer een harde kaas bijv. een goudse met blauw? Ben benieuwd of die blauwe smaak ook echt in het brood zit?
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#59175
Bah, misdadig hoor, blauwe kaas in je brood :Z:

Maar even serieus dan, eet smakelijk! Voor de liefhebbers dan he!
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59177
Anna schreef: Gebruikte je een zachte blauwe of meer een harde kaas bijv. een goudse met blauw? Ben benieuwd of die blauwe smaak ook echt in het brood zit?
Het was een blauwe Goudse en ja, je kunt het goed proeven. Nu ben ik een groot liefhebber van blauwe kaas, dus wmb mag de smaak nog wel iets intenser... Misschien doe ik er de volgende keer weleen gorgonzola- of roquefort-achtige kaas in! Het is hoe dan ook brood dat ik niet nog eens extra zou beleggen. Machtig genoeg hoor.
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59226
In Meer Brood uit Eigen Oven staat een recept met 30% speltmeel en lijnzaad. Ik wilde dit recept volledig in spelt uitvoeren, afkomstig van een molen uit de buurt en gemalen van lokaal verbouwd graan. Dit spelt is heel kwetsbaar. Ik heb de levain opgebouwd met appel/rozijnen gist water en heb het deeg a la Trevor Wilson een hele nacht laten autolysen (met zout). Vervolgens naar het voorbeeld van Ken Forkish geknepen en daarna 4 x s & f's toegepast en afgebakken in de DO. Een hybride aanpak dus; mede geïnspireerd door dit draadje dat Lekker Melig startte: Zonder kneder?
https://r.tapatalk.com/shareLink?share_ ... are_type=t
Het brood is mooi gerezen! Morgen een foto van het kruim. Afbeelding
Toch vanavond al een foto AfbeeldingAfbeelding
Laatst gewijzigd door Bioloogje op di 20 feb 2018, 20:33, 2 keer totaal gewijzigd.
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#59228
Mooi :2th: En leuk dat je er inspiratie van krijgt, dat was nou precies de bedoeling :-)

Wil
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59230
Dank! Smaak is ook goed. Volgende keer probeer ik het vochtgehalte nog iets te verhogen; kijken of het nog wat luchtiger kan.
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59855
Uit het eerste boek van Levine het 3-granen desembrood gebakken, in zowel grote als pistolet-uitvoering. Als vocht voor het deeg voor de pistolets heb ik appel-rozijnen gistwater gebruikt. Ben benieuwd of het verschil in kruim oplevert. We gaan het morgen merken.
Ik heb alleen een klein probleem met de pistolets opgemerkt. Ze zijn net als de grotere broden op steen gebakken maar de meeste zijn aan de zijkant wat zacht van korst. Zou het kunnen dat ze iets te dicht op elkaar in de oven hebben gelegen? Afbeelding
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59867
Ziet er prachtig uit Annelies...

En dat te dicht tegen elkaar.. geeft niks hoor.. ik lig ook wel eens te dicht tegen mijn vrouw aan... ( tot ze begint te meppen :G :G )

Maar ik heb het ook wel.. of teveel in de oven waardoor hij flink eraan moet trekken om het bij te benen... soms willen we even teveel

Die 2 linkerbommen liggen daar wel verkeerd...
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59889
Haha Rick, van mij hier geen uitspraken over je slaapkamermanieren hoor.
Die bommen lagen op het rooster van het fornuis voor de foto. In de oven zijn ze separaat gebakken van de pistolets. Zij waren aan alle kanten knapperig.
Mijn klacht betrof alleen de pistolets. Maar je zou gelijk kunnen hebben : wellicht teveel tegelijkertijd op de steen geplaatst... Ik heb trouwens nog wel halverwege het bakpapier onder ze vandaan getrokken 🙄
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59893
Bioloogje schreef:
ma 16 apr 2018, 14:35
Haha Rick, van mij hier geen uitspraken over je slaapkamermanieren hoor.
Die bommen lagen op het rooster van het fornuis voor de foto. In de oven zijn ze separaat gebakken van de pistolets. Zij waren aan alle kanten knapperig.
Mijn klacht betrof alleen de pistolets. Maar je zou gelijk kunnen hebben : wellicht teveel tegelijkertijd op de steen geplaatst... Ik heb trouwens nog wel halverwege het bakpapier onder ze vandaan getrokken 🙄


Nou ik bedoel meer dat die bommetjes bij mij op de plank veel beter zouden passen :D, :D,
Enne ik slaap sowieso al slecht :( :(

Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59941
Afbeelding
Voor de kleinkinderen een bruin tijgerbrood (recept van Levine's Blog) gebakken. Ze zaten te smullen. Maar hun ouders vinden het ook heerlijk! Geen wonder, want er zit in dit recept maar liefst 75 gram roomboter (op 500 gram meel) en dat proef je!
Melinda liked this
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59945
Heb ze alweer gebakken... en (doe maar ruig) dik boter erin...
Zo kan ik ook chocoladetaartjes maken... :G :G

Wordt tijd dat ik ook weer ga bakken...
Voorlopig eerst nog een paar lagen schilderen.. :twisted: :twisted:
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59951
😁 mijn moeder zei dan, 'zo maak je keistenen lekker!'. Maar de kleintjes aten er wel twee sneetjes van en dat is bijzonder, kan ik je verzekeren. Het brood heb ik maar bij ze achtergelaten...
Nu in de voorbereiding : Tartine van Chad Robertson met een iets hoger aandeel volkoren tov het originele recept, gevuld met blokjes feta, pecannoten en Provençaalse kruiden. Die is voor morgen, bij een kopje soep 😋.
Ben je aan het klussen Rik? Dan moet je ook boterhammen eten hoor :roll:
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59953
Bioloogje schreef:
za 21 apr 2018, 22:39
Ben je aan het klussen Rik? Dan moet je ook boterhammen eten hoor :roll:
Yep, nog effe.. woensdag mag ik weer..... op het programma staat m'n Sue's, kampioen 2.0 en Graubünden roggenbrot
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59960
Bioloogje schreef:
za 21 apr 2018, 23:20
Is Sue's volkoren brood? Het roggebrood lijkt me trouwens tof!
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... esem.html Sue's... ik heb het een beetje aangepast voor mezelf..
Die rogge.. ja voor ons ook spannend...
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59966
Je brengt me op een idee. Heb dit recept heel in het begin van mijn desem-avonturen gebakken en toen werd het erg zuur. Nu ik wat meer ervaring heb gaat dit brood toch maar eens in de herkansing.
Ik ben benieuwd naar je roggebrood. Vanaf woensdag houd ik je bakpagina in de gaten :geek:
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#60289
Het stond al een tijdje op het programma, het hennep-spelt desembrood van Wild Yeast Susan: http://www.wildyeastblog.com/spelt-hemp-seed-bread/. Via onze plaatselijke molen Maalderij De Gouden Engel http://maalderij-degoudenengel.nl/ kwam ik aan lokaal verbouwde (op Wieringen) biologische spelt en bij Appie kan je tegenwoordig hennepzaad kopen dus dat was geen probleem. De grootste uitdaging was het vinden van speltkorrels. Die moeten al van het buitenste onverteerbare laagje zijn ontdaan om heel verwerkt te kunnen worden en daar konden ze me in de molen niet aan helpen. Na wat gezoek kreeg ik een gouden tip: bij Deen Supermarkten verkopen ze Urtekram Spelt parels, die in feite geslepen Spelt korrels zijn.
Eindelijk kon ik aan de slag! Ik was wel erg benieuwd naar de bakeigenschappen van het spelt en paste het recept aan naar 100% spelt. Drie 500 gr. broodjes leverde het deeg op. Gezien de mooie ovenrijs kijk ik uit naar de kruim. Daarover later meer! AfbeeldingAfbeelding
Inmiddels is het brood aangesneden, dus de kruim te zien: Afbeelding
Molenbroodje liked this
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#60321
Mooi! En vooral leuk dat je zo lekker lang doorgezocht hebt naar die speltkorrels Een beetje bakker laat zich niet gek maken door wat moeilijke ingredienten!

WIl
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60322
Fraai hoor Melinda...

@Wil... ik zie je toch nog niet naar de Zwitserse grens rijden voor een pondje ruchmehl… :shy:
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#60649
Met het recept van weekendbakery de grote stap gewaagd en croissants gebakken! Nog veel ruimte voor verbetering maar voor een eerste keer niet slecht...AfbeeldingAfbeelding
Ik denk dat ik bij de laatste keer uitrollen toch een keer vaker het deeg in de koelkast had moeten laten rusten.
Gebruikersavatar
Door Anna
#60650
Dapper hoor! Gemaakt met margarine? ;) Voor een eerste keer zien ze er prima uit! Ik denk ook al een tijdje na over croissants maken, maar heb de stoute schoenen nog steeds niet aan durven trekken.. Viel de grote stap mee of tegen? :P
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#60651
Haha nee, geen margarine :mrgreen: ; ik heb het nog niet eens in huis! Ik vind die vorm gewoon leuker. Het voordeel van thuisbakken: dan kan je conventies af en toe aan je laars lappen ;)
Het viel me mee, eerlijk gezegd. Ik had de laatste toer uitgesteld. Het deeg heeft daarvoor een nachtje gerust in de koelkast. Toch was het daar nog flink gaan rijzen. Ik had er dus even een hard hoofd in of dat nog goed zou komen... Nu ze totaal zijn afgekoeld ziet de binnenkant er trouwens wel iets beter uit. Maar dat moet je gewoon van me aannemen want de mooiste exemplaren geef ik weg. Kan ik dus geen foto bij leveren.

is al opgelost, het ligt aan de app Tapatalk, op d[…]

Volkorenbrood van Levine

Na drie keer een zeer plat en compact brood nu ein[…]

Ik ben vandaag bij la Colino in Emmen langs gewee[…]

Brood van Gerrit

GERSTE-TARWEBOULE MET LIJNZAAD http://a67.tiny[…]