De kampioentjes

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

De kampioentjes

Bericht door Rik59 »

Wellicht hebben velen ze al gegeten... de Kampioentjes van de Aldi
Ikzelf vind het een superlekker broodje en ofschoon ik geen of zeer weinig brood meer koop .. deze toch wel...

Iemand enig idee hoe je deze zou kunnen maken??... enig idee van recept??
Zou het graag willen proberen om ze ook zelf te maken..

Afbeelding
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: De kampioentjes

Bericht door Bioloogje »

Je maakte me nieuwsgierig want ook ik vind kampioentjes erg lekker. Dus ging ik neuzen op Google en vond dit recept : http://gezondlevenvanjacoline.blogspot. ... spelt.html Misschien een idee?
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: De kampioentjes

Bericht door Rik59 »

Bioloogje schreef: ma 09 apr 2018, 19:11 Je maakte me nieuwsgierig want ook ik vind kampioentjes erg lekker. Dus ging ik neuzen op Google en vond dit recept : http://gezondlevenvanjacoline.blogspot. ... spelt.html Misschien een idee?
Haha... we zijn dus inderdaad op weg THNX!!

Vond hier ook nog iets... http://www.bakkertje.nl/images/Broodjes/Kampioentje.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=a2_zX429fJY
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: De kampioentjes

Bericht door Bioloogje »

Grappig filmpje. Maar ik vind die kampioentjes wel een beetje bleekneuzerig. Ik ga zelf voor een iets donkerder korst.
Laat je het resultaat zien wanneer je ze gebakken hebt? Ben benieuwd!
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Bakkerij van Driel
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: za 28 okt 2017, 18:10
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: De kampioentjes

Bericht door Bakkerij van Driel »

De originele kamppioentjes werden gemaakt met een speciale mix Kornspitz.
Ik verwacht eigenlijk niet dat die nu nog gebruikt word, omdat die mix vrij kostbaar was/is.
Kornspitz geeft het brood een typische smaak, geur en kleur. En is nog steeds erg populair in Duitsland.
Ik vond het altijd wel een lekker broodje.
Origineel deden we aan de onderkant zonnebloem pitten, en aan de bovenkant een mengsel van maanzaad en sesamzaad.
We maakte het altijd aan het einde van de dag. omdat je na het maken van de kampioentjes de gehele verdeel en opbolmachine schoon moest maken, omdat het een rommeltje werd met al dat zaad en ook nog ei strijksel om het te laten plakken.
Ik weet niet of je eventueel aan een kleine hoeveelheid Kornspitz zou kunnen komen.
En ik denk dat het nog best lastig zal zijn om de smaak hiervan te kopiëren.
Ik maak een Live bak-stream op maandag, woensdag en vrijdag 19.00 uur op www.twitch.tv/supercarolus.
Daarin maak ik vooral veel brood, met behulp van een oude broodbakmachine en een normale keuken oven.
Gebruikersavatar
Br00dd00s
Gaat de goede kant op
Berichten: 79
Lid geworden op: zo 04 okt 2015, 23:35
Locatie: Berlijn

Re: De kampioentjes

Bericht door Br00dd00s »

Ik weet niet hoe goed jullie Duits is, in Der Sauerteig, het Duitse forum voor zuurdesembrood, heb ik een recept voor Weltmeisterbrötchen gevonden: http://www.der-sauerteig.com/phpBB2/vie ... php?t=7627

De ingrediënten van dit komen ongeveer overeen met de ingrediënten voor Kornspitz: https://de.m.wikipedia.org/wiki/Kornspitz

Von meinem Handy gesendet


Pluk de dag ...
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: De kampioentjes

Bericht door Rik59 »

Br00dd00s schreef: di 10 apr 2018, 00:40 Ik weet niet hoe goed jullie Duits is, in Der Sauerteig, het Duitse forum voor zuurdesembrood, heb ik een recept voor Weltmeisterbrötchen gevonden: http://www.der-sauerteig.com/phpBB2/vie ... php?t=7627

De ingrediënten van dit komen ongeveer overeen met de ingrediënten voor Kornspitz: https://de.m.wikipedia.org/wiki/Kornspitz
Von meinem Handy gesendet
Dank, ons Duits is zeer goed.... Geradeaus und dann um die Ecke und dort kenne zie verrekke.. :G :G

Ik weet trouwens niet of het verstandig is om over Weltmeisterbrötchen te praten...
Dan komt bij velen 1974 naar boven.... en dat is traumatisch
In dat jaar zijn ook veel televisies gesneuveld..
Sommigen hebben daar nog gevolgen aan over gehouden...
Maar dit verder terzijde..

Ik las dat het Kampioentje in 1984 ontwikkeld is en oorspronkelijk uit Oostenrijk komt...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: De kampioentjes

Bericht door Bioloogje »

Vriend Google toont het bestaan van Kornspitz broodjes naast de Kampioentjes, wat suggereert dat er een verschil is.
Dank voor je link @Brooddoos! Want desem is toch de bom in huize Bioloogje...
@Rick: in 1984 was Italië regerend wereldkampioen, notabene veroverd op West-Duitsland. Dat verzachtte de pijn van 1974 (de reden van de aanschaf van een heuse kleurentelevisie) bij de voetballiefhebbers in mijn ouderlijk huis aanzienlijk. :G
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De kampioentjes

Bericht door lekkermelig »

Dietmar Kapl van homebaking.at heeft een recept voor Kornspitz
http://www.homebaking.at/kornspitz/
Hij heeft ze alleen een andere naam gegeven omdat de naam beschermd is. Omdat ie dat pas achteraf gedaan heeft zie je het nog wel in de url van zijn blog terug. Ik heb ook al regelmatig dit soort broodjes gemaakt, ook in The Rye Baker staat er een recept voor.
Nou heb ik nog nooit brood van de Aldi gegeten, dus of het hetzelfde smaakt... maar dit soort broodjes zijn wel erg smakelijk.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: De kampioentjes

Bericht door Rik59 »

Will!!!

:2th: :2th: WAT EEN GEWELDIGE SITE!!! :2th: :2th:
Zoveel mooie en prachtige broodsoorten!!

:DB2: :DB2: :DB2: :DB2: :DB2: :DB2:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Maciek
Jongste bediende
Berichten: 25
Lid geworden op: za 24 mar 2018, 15:29

Re: De kampioentjes

Bericht door Maciek »

Wat een leuke discussie met veel recepten! Ik ga eerst 'de kampioentjes' bij Aldi kopen, want ik ben erg nieuwsgierig ernaar geworden. [emoji6]
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De kampioentjes

Bericht door lekkermelig »

@Rick59
Ja, prachtige site hè? Is een van mijn favoriete blogs, vooral ook omdat deze man echt verstand heeft van broodbakken, en naast zijn Oostenrijkse specialiteiten ook allerlei andere spullen bakt.
Vond zijn taartjes/koekjes adventskalender ook geniaal. Maar wat een werk om dat allemaal op te schrijven...

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: De kampioentjes

Bericht door Rik59 »

@Wil Is inderdaad veel werk.. ik heb het zelf gedaan met m'n honden maar er min meer mee opgehouden.. (broodbakken is leuker :grin: :grin: )
Op welke bladzijde staat het recept in The Rye Baker??

Net nog een paar kampioenen gescoord bij de LIDL.. FF kijken of er smaakverschil is met de Aldi..

Morgen gaan we een poging wagen.. ik heb hoop LOL... een "veilige" start staat klaar..
Wat ik gezien heb is mosterd, karwijzaad en moutextract essentieel...

Als ik hem dalijk op de rit heb wil ik hem ombouwen op desem...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: De kampioentjes

Bericht door Rik59 »

Sorry Aldi... maarreh...

De kampioen is gekraakt!! :G :G

Afbeelding

Ik durf ze rustig naast die van welke bakker dan ook te leggen..
Ook qua smaak

Afbeelding

Afbeelding

Onderstaand recept gebruikt waar ik de optionele zaken nog even heb weggelaten..

Kampioentjes

Deegtemperatuur 26 graden
 150 gram speltmeel
 150 gram volkorenmeel
 200 gram bloem
 50 gram roggemeel
 8 gram droge gist
 9 gram zout
 9 gram olijfolie
 330 gram lauwwarm water
 30 gram mosterd
 10 gram karwijzaad gemalen
 10 gram maltose / moutsiroop
 zaden: zonnebloempitten, sesamzaad, maanzaad
Optioneel
 20 gram boter
 10 gram gemalen koriander
 10 gram gemalen komijn
 Lijnzaad
 Havervlok
 Roggevlok
Mengen … 10 minuut rust ….5 minuten kneden met spiraalkneder.
Opbollen.. afdekken en 1e rijs in 60 minuten
1 x stretch & fold… na 30 min
Storten op een snijplank
Rechthoek vormen van ongeveer 24 cm x 18 cm
Zonnebloempit op de onderkant
Snij deeg in 12 stukken (broodje 6 x 6)
Bovenkant in maanzaad en sesamzaad
Afbakken op bakplaat met bakpapier.
2e rijs 45 minuten
Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden
Afbakken in 20 minuten op 230 graden bij 60% hydratatie


Mocht iemand nog suggesties hebben...
Ik kan qua kruiden en specerijen nog wel even variëren..

Afbeelding
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: De kampioentjes

Bericht door BakkerGerrit »

Dat ziet er prima uit! :2th:
Gebruikersavatar
Maciek
Jongste bediende
Berichten: 25
Lid geworden op: za 24 mar 2018, 15:29

De kampioentjes

Bericht door Maciek »

Het zijn echte toppers! Ehhhh... kampioentjes!
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: De kampioentjes

Bericht door bakplaat »

Prachtig...Bij deze voorgedragen voor het kampioenschap Kampioentjes bakken. :G ^)^

Maar er is nog meer tussen hemel en aarde in de bakkerswereld ,wat je met dit recept kunt.
Bak er ook eens deze 'Triangels' van:

Afbeelding[/url]

Afbeelding

Hoe dan ? Zie hiervoor mijn Fotoalbum/Werkwijze Wat ik al vele jaren geleden hier en ook al eerder in een vorig forum geplaatst heb.
In de bakkerij worden deze broodjes dagelijks nog veelvuldig gemaakt en hebben ze er een speciaal apparaat voor, wat voor mij een veel te dure investering zou zijn. Vandaar dat ik deze manier van het vormen, met behulp van een springvorm heb bedacht.

Dan is er hier ook nog een variant, van een wit waterdeeg gebakken:

Afbeelding
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: De kampioentjes

Bericht door Rik59 »

Cor wat heerlijk om een "oude rot" als jij te zien bakken!!
Ik wou dat ik kon wat jij kan.. maar dat zal wellicht nooit zover komen...
Zoveel jaren praktijkervaring vlak je niet zomaar weg..
Ik merk het zelf.... mijn ervaring in de keuken zet je niet zomaar bij een ander neer..
Gaat het alweer een beetje beter met je??

Via je link kwam ik er niet... op https://www.flickr.com/photos/bakplaatjes/sets/ wel...
Ik denk dat je Triangels weggehaald of verplaatst hebt... maar heb toch wel iets gevonden. :2th:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: De kampioentjes

Bericht door bakplaat »

Probeer deze link dan eens Rik...

https://www.flickr.com/gp/bakplaatjes/YEz07R

Toevallig vanmorgen op controle geweest en de chirurg heeft besloten de pen uit mijn been te verwijderen, wegens een vervelende infectie van wondroos .Dit gaat volgende week woensdag 18 april gebeuren.
Laatst gewijzigd door bakplaat op do 12 apr 2018, 14:31, 1 keer totaal gewijzigd.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: De kampioentjes

Bericht door Koos de bakker »

Cor, sterkte ermee! Ik leef met je mee.

Gr. Koos
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: De kampioentjes

Bericht door BakkerGerrit »

Mooie link Cor, en sterkte. Hou vol!
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: De kampioentjes

Bericht door Rik59 »

Yep Cor... deze werkt... gezocht en gezocht voor een mal voor de vierkante pioenen.. maar gevonden...

Wat zei je nou Cor?? Je kwam de 18e een mandje triangels brengen??? :shy: :shy:

Was het maar weer zover... want we missen je broodgeuren!!! Al een tijd niks... reeds een paar keer geroken aan het scherm.. helaas alleen schermpoetsmiddel... :( :(
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Maciek
Jongste bediende
Berichten: 25
Lid geworden op: za 24 mar 2018, 15:29

Re: De kampioentjes

Bericht door Maciek »

Cor, hier een nieuweling. Ik ben op dit moment aan het nadenken, hoe ik zo minimalistisch mogelijk kan brood bakken. Ik zag op de foto's dat je zeer creatief je spullen gebruikt. Als genezen bent, hoop ik dat je je ervaring wilt daarover delen. Voor nu veel beterschap.
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: De kampioentjes

Bericht door Bioloogje »

Rick, je kampioentjes zijn groots! Erg mooi geworden [emoji122]
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Molenbroodje
Opboller
Berichten: 219
Lid geworden op: wo 05 mar 2014, 22:35
Locatie: Oost Brabant

Re: De kampioentjes

Bericht door Molenbroodje »

Zoooo, die kamioentjes zien er echt goed uit Rick :2th: !! Het werkt aanstekelijk, misschien ook keertje proberen.
Groetjes Manon,

Fanatieke leergierige hobbybakster
Keukenhulpjes: Bear Teddy!!:) en mijn man helpt maar al te graag met koekjes en taartjes bakken (en vooral opeten)
Gebruikersavatar
Bullseye
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: do 14 jun 2018, 17:29

Re: De kampioentjes

Bericht door Bullseye »

Gefeliciteerd ze zien er geweldig uit!
Plaats reactie