Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Gebruikersavatar
Door Keesk
#58151
Beste mensen,

Al bladerend door de Makrofolder kwam ik Meneba Orchidee tegen. Wat ik begrepen heb, een prima bloemsoort.
Nu loop ik echter tegen het volgende aan.
Volgens de samenstelling zitten er al E300 en enzymen in.

Afbeelding

Bij het recept van Meneba zie ik echter dat er ook nog broodpoeder toegevoegd dient te worden.

Afbeelding

Is dit niet dubbel op? Iemand ervaringen hiermee?

Alvast dank.

Gr Kees
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#58191
Broodverbeteraar of broodpoeder toevoegen is een keuze en geen vereiste. Ik gebruik ook wel eens deze bloem en ook Edelweiss van Meneba. Voeg nooit broodverbeteraar toe, is helemaal niet nodig.

Hier kan je meer lezen over enzymen die in brooddeeg gebruikt worden: http://www.classofoods.com/pagina1_7.html
Gebruikersavatar
Door Keesk
#58365
En hoe zijn de ervaringen met deze bloemuitvoering?
Een stabiele melange waar je zonder problemen in kunt investeren?
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58366
Als je zoals je zelf zegt nog moeite hebt met het bakken van een witbrood, zou ik me nog niet zo heel erg druk maken om het aanschaffen van grote hoeveelheden bij de Macro of welke groothandel dan ook.
Dit soort bloem is gemaakt om probleemloos brood mee te bakken, dus daar zal je niet snel de mist mee ingaan.
Maar er zijn nog honderden soorten bloem die ook goed bakken, verkrijgbaar zijn bij een aantal molens en die niet volgestopt zijn met E300, enzymen en andere hulpstoffen. Als thuisbakker die controle wil hebben over zijn ingrediënten en hulpstoffen gebruik ik liever andere soorten maar dat is een persoonlijke keus, met de ze Meneba is niet persé iets mis. Het enige waar je echt op moet letten is of het eiwit gehalte een beetje fatsoenlijk is ( bij voorkeur > 12 zegt men, maar mijn biobloem is 11 % en bakt ook goed. )

De keuze is reuze, en als je eerst eens wat uitprobeert in beschaafde hoeveelheden merk je vanzelf wat je wel en niet prettig vind bakken.

Wil
Gebruikersavatar
Door Keesk
#58367
Is ook een beetje lastig dilemma hier hoor.

De smaak van de baksels wordt door de gehele familie tot op heden zeer gewaardeerd dus een legitieme vraag zou dan ook zijn ‘waarom zou je wat anders nemen?’
In deze fase van mijn bakcarriere lijkt het mij niet echt zinnig om te gaan experimenteren met dure meelsoorten en vandaar dat dit type mij een aardig compromis leek met een kiloprijs van minder dan €1,-
Vraag me aan de andere kant wel af wat de meerwaarde gaat zijn t.o.v. mijn lidl Belbake meel van €0,45
Betere / kortere rijs misschien?????
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58373
Wat betreft de kosten: goed meel hoeft helemaal niet duur te zijn. In 5 kilo verpakkingen van de molen ben je zelden meer kwijt dan 1,20 per kilo, voor bio kwaliteit misschien twintig cent meer. Dus je hoeft zeker niet met duur meel te experimenteren. Realiseer je alleen dat er behoorlijk verschil kan zitten tussen verschillende meelsoorten, en naarmate je meer ervaring hebt wordt dat minder relevant omdat je beter leert werken met de beperkingen (zoals bv plakkerig deeg).

Er er zijn nog wel meer overwegingen, zoals beter voor het milieu, beter voor de boeren omdat ze minder afgezet worden door grote concerns, of beter voor jezelf omdat je weet wat er in zit. Allemaal redenen waarom je bepaald meel wel of niet wil gebruiken, en de een vind het belangrijker dan de andere . Maar nogmaals, dat moet ieder voor zich weten.
Ik denk trouwens dat je voor kostenbesparing zelf geen brood moet gaan bakken. Ooit wel eens uitgerekend hoeveel energie je gebruikt met je eigen baksels? Is soms hoger dan je grondstofkosten. En dan zijn supermarkten die broodjes verkopen tegen een prijs waar ik nog niet eens meel voor kan kopen. 12 witte puntjes voor 50 cent of zo...

Wil
Gebruikersavatar
Door Keesk
#58374
lekkermelig schreef:
ma 04 dec 2017, 01:39
Ik denk trouwens dat je voor kostenbesparing zelf geen brood moet gaan bakken. Ooit wel eens uitgerekend hoeveel energie je gebruikt met je eigen baksels? Is soms hoger dan je grondstofkosten. En dan zijn supermarkten die broodjes verkopen tegen een prijs waar ik nog niet eens meel voor kan kopen. 12 witte puntjes voor 50 cent of zo...

Denk inderdaad dat je geen brood moet bakken om 'goedkoop' uit te zijn.
Kwa grondstoffen zou je nog wel mee kunnen komen maar zodra de oven aan gaat en de elektrometer begint te draaien ga je het afleggen.

Nu alleen nog bij de molenaar door de (meel)bomen het (meel)bos nog zien te vinden........ :G
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58412
Wordt het niet eens tijd om te stoppen met deze reclame spot voor Meneba? Het ligt misschien aan mij maar ik vind de vragen niet zo nuttig. Het is volstrekt onbelangrijk voor thuisbakkers of het Meneba of iets anders is, en de werkwijze op hun etiketten is helemaal niet gericht op thuisbakkers.

Ga gewoon lekker bakken volgens een normaal recept voor thuisbakkers, en vergeet al die instructies op een meelzak zou ik zeggen.

Niet dat je dit soort vragen niet mag stellen, maar ik denk oprecht dat er weinig thuisbakkers zijn die zich wat van de instructies van merk X aantrekken, dus krijg je weinig zinvolle antwoorden.

Wil
Gebruikersavatar
Door Keesk
#58414
Misschien dat de operator de post kan renamen naar ‘product x’ :-)

Maar wat voor de een gesneden koek (brood) is, is voor beginners zoals moi toch nog redelijk abracadabra met veel verschillende info en net zovele variaties hierop.

Als de fabrikant ‘van een willekeurig merk’ dan een sterk afwijkende methode uitvent, komen bij mij de vraagtekens bovenborrelen...

Maar we gaan het gewoon proberen en zien wel waar het schip strandt
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58415
Dat is precies waar het hier om gaat. Trek je niets aan van de fabrikant, ga gewoon bakken. Bij de meeste recepten staat het merk meel er echt niet bij.

Wil
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#58416
Als beginner kan je het beste een recept voor beginners zoeken, een makkelijk recept dus en dan ook een recept voor de thuisbakker.

Fabrieksmatig brood bakken of bakken op grote schaal met grote kneders is sowieso anders dan thuis in je eigen keuken.

Kijk eens hier op het forum bij de recepten of kijk op mijn blog. Daar staan prima recepten voor beginners.
Gebruikersavatar
Door Keesk
#58417
Het is ook niet zo zeer dat ik persé via de 'route national' naar Spanje wil hoor :G
Het viel mij gewoon op dat ik een rijsgang meende te missen.

Jij hebt met dit 'merk x' gewoon je eigen recept aan kunnen houden voor je 'witbrood-5'???
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#58418
Recepten zijn nooit exact.
Afhankelijk van temperatuur, vochtgehalte, kwaliteit van je gist en nog -tig andere factoren moet je rijstijden en werkwijze altijd lichtjes aanpassen. En daarin verschilt dit meel niet van alle anderen.

Omdat we alles hier blijven herhalen lijkt het me een mooi moment om dit topic af te sluiten en gewoon eens te gaan beginnen!
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#58423
Keesk schreef:
vr 08 dec 2017, 02:30
Jij hebt met dit 'merk x' gewoon je eigen recept aan kunnen houden voor je 'witbrood-5'???
Ja ^)^.
Gebruikersavatar
Door Keesk
#58426
Ben in dit geval even terug gevallen op het standaard recept op waterbasis maar mèt een snuifje boter en 60% hydratatie.
De fabrikant van Merk-X geeft aan 57% en denk dat die daar wel gelijk in heeft, deeg was wel ietsjes aan de plakkerige kant met de gebruikte 60%.

Afbeelding
Laatst gewijzigd door lekkermelig op vr 08 dec 2017, 23:58, 1 keer totaal gewijzigd. Reden: Titel gewijzigd en bericht gesloten. Dubbel posten van foto's is niet nodig
Doseerlepel van bbm Primera EBB010

De maatschepjes zijn bij de meeste bbm's gelijk. D[…]

Tijdelijk uitgeschakeld

Dat ziet er nogal heftig uit Cor, heel veel sterkt[…]

Brood van Gerrit

M'N EERSTE BUSBROOD http://a67.tinypic.com/2d[…]

Desem van de zuidmolen

Gebruik een Hero jam pot deze zijn sterk heb ervar[…]