Een goede rijskast heb je wellicht al in huis.

Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Gebaxke
Gaat de goede kant op
Berichten: 84
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Een goede rijskast heb je wellicht al in huis.

Bericht door Gebaxke » za 19 aug 2017, 17:46

Een goede rijskast heb je wellicht al in huis.

Je vaatwasser!!

Als de vaatwasser klaar is kun je hem mooi gebruiken. Vaat eruit. Brood erin. Deur dicht.
De vaatwasser is dan nog warm en vochtig.

Als je geen vaat hebt gedraaid kun je hem ook gebruiken door er 1 of 2 liter kokend water in te gieten. Dan is hij ook klaar voor gebruik.

Zelf doe ik dit al jaren zo en dat werkt prima.
:2th:

Ik zeg proberen!

Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 640
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Een goede rijskast heb je wellicht al in huis.

Bericht door Bioloogje » zo 20 aug 2017, 14:22

Groetjes, Annelies

Gebruikersavatar
CarlaB
Deegkneder
Berichten: 168
Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 21:08
Locatie: Aan de Zeeuwse kust

Re: Een goede rijskast heb je wellicht al in huis.

Bericht door CarlaB » zo 20 aug 2017, 18:31

Van dit soort enorm praktische tips houd ik nu Ga het uitproberen als dat toevallig eens zo uit komt. Of wat minder toevallig, dan stem ik de dingen op elkaar af


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Aga Cooker - Ankarsrum Assistent

Haverbrood
Gaat de goede kant op
Berichten: 95
Lid geworden op: di 25 apr 2017, 12:09

Re: Een goede rijskast heb je wellicht al in huis.

Bericht door Haverbrood » ma 21 aug 2017, 22:37

kijk eens wat je oven doet als je alleen de onder verwarming element gebruik.
kans dat deze begint bij 20 / 25 graden. :?:
Linker en rechterhand, Maxima MPM 7L, desem starter 3-2013
Verlanglijstje, Famag Grilletta Manufacturer code: IM8/230/10V / 10 speed met 60m timer extra optie.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4712
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Een goede rijskast heb je wellicht al in huis.

Bericht door Levinebaktbrood » di 22 aug 2017, 00:24

Vind ik veel te veel gedoe en ik laat de vaatwasser altijd 's avonds of 's nachts draaien.

Ik zet deeg weleens in de oven met alleen het lampje aan en evt. een bakje kokend water erbij. Temperatuur is dan rond de 28 C, perfect dus.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3209
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Een goede rijskast heb je wellicht al in huis.

Bericht door lekkermelig » di 22 aug 2017, 08:43

Ik doe het wel eens zo
http://www.lekkermelig.nl/coole-rijskast-niets/

In feite is elk enigzins geisoleerde bak wel geschikt, zeker als je er een literfles heet water in zet of iets dergelijks hou je heel lang de warmte vast. Je kan redelijk zo redelijk lang de temperatuur vasthouden.
Mijn ervaring is dat een deeg van 2 kilo in twee uur tijd ook niet erg veel afkoelt als je keuken niet extreem koud is, het is nog veel belangrijker om je deeg op een goede begintemperatuur te hebben. Voor de vormrijs gebruik ik meestal houtpulp mandjes en die isoleren ook wel aardig.
Voor het echte precisie werk kan je ook het volgende doen
- een grote piepschuim doos kopen
- voor een tientje zelf een temperatuurcontroller in elkaar knutselen (STC-1000 kopen in CHINA)
OF een kant en klare Inkbird ITC-308, op amazon.de voor 35 euro
- plus reptielenmatje of warmtekabel.

Op deze manier kan je voor een paar tienjes een volledig gecontroleerde rijskast maken. Is wel handig als je echt heel precies wil werken met zuurdesem.
Maar eerlijk gezegd vind ik het zo nuttig dat ik het na een jaar nog steeds niet aangeschaft heb :-)

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Plaats reactie