Gaat het zonder zout fout ?

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door erikg »

Mijn vader moet zoutloos leven. Lastig als je ook graag brood eet.

Iemand ervaring met zoutloos brood ?

In LoSalt zit nog steeds teveel zout :(

Kent iemand zeewierkorrels als zoutvervanger ?

http://www.innofood.org/nl/nieuws/2470/ ... brood.html
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door Levinebaktbrood »

Je kunt brood zonder zout bakken, neem dan wel 1/3 minder gist.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door erikg »

Dank !

Heb je dat zeewier wel eens geprobeerd ?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door Levinebaktbrood »

Nee, nog nooit geprobeerd.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door erikg »

Ik ga er morgen mee aan de slag. dus dat wordt erg experimenteel ;)
Uiteraard zal ik de resultaten hier delen op het forum.

De grootste uitdaging zal vaststellen zijn hoeveel gram zeewier de hoeveelheid gram zout vervangt.
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door erikg »

Ik heb vandaag het Franse landbrood gemaakt volgens het recept op de site van levine.
Na 5m kneden het deeg in tweeën gedeeld. in de helft 7g zout en in de andere helft 7g zeewierkorrels. Voor de rest het recept gevolgd.

Het brood met zeewier is prima gerezen, niet anders dan het zoutbrood.
Het brood is goed te eten, zeker met beleg. Maar het is nog wel wat aan de flauwe kant.
Je merkt wel het effect van de wier, maar een iets zilveren smaak mag nog wel.
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door Ballie »

Misschien heb je HIER wat aan...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door erikg »

dank ballie, die combi met gedroogde tomaat en basilicum ga ik zeker proberen.
Gebruikersavatar
klaartje

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door klaartje »

@Erik: wel een reactie op een oud topic, maar toch:
In zeewier zit toch ook gewoon zeezout (NaCl)?! Ik bedoel als je vader geen zout mag, of je zelf minder zout wil eten, eet je nu alsnog zout lijkt me...
@Levine: Waarom moet er bij minder zout minder gist in? Kun je me dit chemisch uitleggen? Zout inactiveert toch juist gist? Of gaat het daar juist om en krijg je anders die overrijs en dan neerslaan? (waar ik net op je site voor het eerst achter ben gekomen: ik ging juist meer en meer gist gebruiken omdat het niet genoeg rees, nu snap ik dat het een optimum heeft, bedankt!
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door Levinebaktbrood »

Als je geen zout gebruikt heeft de gist daar ook geen last van om het simpel te zeggen. Deeg zonder zout zal sneller rijzen.

Over gist: met heel weinig gist kun je prachtige broden bakken, de rijstijden worden alleen langer.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Marcus1968
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: di 21 jul 2020, 21:39

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door Marcus1968 »

Levinebaktbrood schreef: za 04 jul 2015, 00:06 Je kunt brood zonder zout bakken, neem dan wel 1/3 minder gist.
Interessant!
Maar geldt dat ook, als je in plaats van gist, desem of zuurdesem gebruikt?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door Levinebaktbrood »

Welkom op het forum Marcus. Het is gebruikelijk dat nieuwe leden zich eerst voorstellen voordat ze vragen gaan stellen of op berichten gaan reageren. Wil je dat alsnog even doen in de daarvoor bestemde rubriek?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Marcus1968
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: di 21 jul 2020, 21:39

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Bericht door Marcus1968 »

Levinebaktbrood schreef: wo 22 jul 2020, 01:28 Welkom op het forum Marcus. Het is gebruikelijk dat nieuwe leden zich eerst voorstellen voordat ze vragen gaan stellen of op berichten gaan reageren. Wil je dat alsnog even doen in de daarvoor bestemde rubriek?

Dat heb ik zojuist gedaan. ;)
Plaats reactie