desem

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

Dank je wel melinda,
We houden vol,... Heb eigenlijk best wel zin om een desem broodje te bakken.
Gewoon kijken hoe het proeft,. Aan de andere kant is er nu tijd genoeg om me in te lezen :D
Dinsdag is hij 7 dagen oud ( dag 1 niet meegerekend ) ben al zo eppie ongeduld ;B

Groetjes Jolanda
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: desem

Bericht door TigerManZ »

Zo zie je maar weer eens dat het ene desem het andere niet is...
Gewoon volhouden, het komt uiteindelijk wel goed :G
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

ik mis een vind ik leuk knop op t forum,,....
TigerManZ schreef:Gewoon volhouden, het komt uiteindelijk wel goed
:2th:
Gebruikersavatar
Kneedhaak63

Re: desem

Bericht door Kneedhaak63 »

Doorgaan Jolanda, en zoals Ballie schreef: gebruik het zeldzame ingrediënt "geduld" :G
Maar het is wel zo !
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

Afbeelding
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: desem

Bericht door TigerManZ »

Ziet er actief uit, actiever dan ik zelf met m'n tablet buiten in het zonnetje
8-)



Verstuurd van mijn A501 met Tapatalk
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: desem

Bericht door miesje1959 »

Misschien interessant voor de mensen die bakken met zuurdesem.

Zelf maken lijkt me ook beter.
Zoals gewoonlijk wordt je weer genept waar je bijstaat :o

Lekker zelf maken dus!!

http://www.youtube.com/watch?v=2VP_iQLIzm0
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

Lekker he han vandaag :D.
Hoe is het je biertje ? Prutteld hij nog ?


En ja desem uit een zakje, Neh bedankt... Net zoals alle andere "toegevoegde" dingen...

Groetjes Jolanda

Ps morgen dag 6 ( dag 7 als je de opstartdag mee telt ) mijn vingers kriebelen om een desempje te maken.. zou het al kunnen ;S
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: desem

Bericht door TigerManZ »

Ha Jolanda, de biertjes (±120lt.) hier pruttelen net zo enthousiast als jij over je desem ;)
De waterslotjes klepperen er gezellig op los :B:

Ik ben benieuwd welk desembrood je als eerste gaat bakken.
Heb je al een recept klaar liggen voor de komende dagen?

Gr. Han.
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

euhm ik ben me voorzichtig aan het inlezen han, :D
dacht aan de 123 methode van levine :D

is toch wel lastiger als ik dacht allemaal ;B :oops:
Ha Jolanda, de biertjes (±120lt.) hier pruttelen net zo enthousiast als jij over je desem ;)
De waterslotjes klepperen er gezellig op los :B:
120 liter :shock: zo das een boel hahahaha :B:
en ja enthousiast :D :oops: ,.. (beetje te ??? ) mag graag nieuwe dingen proberen, en sja als t dan ook nog lekker is :G

groetjes jolanda
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

vanmorgen mijn desemdeegje in elkaar gedraaid, euhm geroerd :roll:
het deeg is volgens de 123 methode uitgerekend, maar het is net een beslagje voor cake Afbeelding niet handelbaar niet eens te vouwen zo dun ;B
hij staat nu te rijzen, maar hoop maar dat dit goed komt.

word vervolgd

gr Jolanda
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: desem

Bericht door TigerManZ »

Jolanda,

Ben benieuwd naar het resultaat en wat je er zelf van vind. Bij mij begint het weer te kriebelen dus ik denk niet dat het erg lang duurt voordat ik weer een desempje opstart...
Zeker niet nu ik dit draadje volg ;)



Ohja..... die 120lt. zijn niet voor mij alleen hoor haha. We waren met 5 brouwers dus dat wordt netjes gedeeld. Komt neer op ongeveer 3 kratten per persoon.
Resultaten zijn een zomers witbier (±5,5%alc.), een wat steviger bier (±7%alc.) voor als de avonden weer een stuk langer zijn en een nog wat zwaarder (±8,5%alc.) kruidig herfst/winterbier.
In die laatste hebben we voor het eerst jeneverbessen gedaan, ben benieuwd wat voor effect dat heeft op het eindresultaat 8-)
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

Hai han,..

Deeg is inmiddels gevouwen en nu de laatste rijs, hopen dat hij rond 3 de oven in kan o-ô

Lekker hoor en 3 kratjes valt mee idd, maar lekker hoor :D
Maak je ook wijntjes of likeur ?
Mam maakte vroeger ook wel is een likeurtje, gingen hele sinaasappels in :D
Jeneverbesjes klinken ook lekker,.. helpen die ivm hun zuurgraad ook met het vergisten?

Gr Jolanda
Gebruikersavatar
Kneedhaak63

Re: desem

Bericht door Kneedhaak63 »

adnaloj schreef:vanmorgen mijn desemdeegje in elkaar gedraaid, euhm geroerd :roll:
het deeg is volgens de 123 methode uitgerekend, maar het is net een beslagje voor cake Afbeelding niet handelbaar niet eens te vouwen zo dun ;B
hij staat nu te rijzen, maar hoop maar dat dit goed komt.

word vervolgd

gr Jolanda
Mijn desemdeeg was ook erg dunnetjes, en heb toen 50 gr gehakte walnoten er bij gedaan, en nogmaals laten kneden :?
Opeens werd het deeg steviger, en zolang laten rijzen, tot het gat in het deeg bleef staan van je vinger.
Afwachten dus, is ook volgens Levine's 1 2 3 methode.

Weet er iemand of de desempjes na dag 6, nu ongevoerd de koelkast in kunnen, en voor hoelang :?:

@ Han, ik ga je eens pebejen omtrent het bier :B:
Probleem is, dat ik nog veel wijnmaakspullen op zolder heb staan (5 x 50 liter) en juist tegenover de Gulpener hoppevelden woon ;B :rofl2:
Dan hoef ik dit topic niet verder te vervuilen ;)
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: desem

Bericht door Levinebaktbrood »

Je moet de desem eerst weer voeren voordat hij in de koelkast gaat.

Maar als hij pas 6 dagen oud is zou ik hem eerst nog een aantal dagen steeds verversen en dan pas in de koelkast zetten.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: desem

Bericht door Levinebaktbrood »

adnaloj schreef:vanmorgen mijn desemdeegje in elkaar gedraaid, euhm geroerd :roll:
het deeg is volgens de 123 methode uitgerekend, maar het is net een beslagje voor cake Afbeelding niet handelbaar niet eens te vouwen zo dun ;B
hij staat nu te rijzen, maar hoop maar dat dit goed komt.

word vervolgd

gr Jolanda
Als je deeg maakt volgens de 1-2-3 methoden krijg je inderdaad nat deeg, de hydratatie is dan immers 71,4%. Je kunt ook in plaats van 2 x zoveel vocht als desem 1.6 of 1.8 zoveel nemen, dan wordt het deeg handelbaarder. Zeker als je pas begint met bakken is dan handiger :G.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

Levinebaktbrood schreef:
adnaloj schreef:vanmorgen mijn desemdeegje in elkaar gedraaid, euhm geroerd :roll:
het deeg is volgens de 123 methode uitgerekend, maar het is net een beslagje voor cake Afbeelding niet handelbaar niet eens te vouwen zo dun ;B
hij staat nu te rijzen, maar hoop maar dat dit goed komt.

word vervolgd

gr Jolanda
Als je deeg maakt volgens de 1-2-3 methoden krijg je inderdaad nat deeg, de hydratatie is dan immers 71,4%. Je kunt ook in plaats van 2 x zoveel vocht als desem 1.6 of 1.8 zoveel nemen, dan wordt het deeg handelbaarder. Zeker als je pas begint met bakken is dan handiger :G.
Kan je ook je meel nemen en naar gevoel water toevoegen? Als dat is zoals je denkt dat het goed is je desem toevoegen ? Klinkt dom, maar dit was zo dun dat het water me van het keukeblad afliep hahaha...

Gr Jolanda
Gebruikersavatar
Kneedhaak63

Re: desem

Bericht door Kneedhaak63 »

Levinebaktbrood schreef:Je moet de desem eerst weer voeren voordat hij in de koelkast gaat.

Maar als hij pas 6 dagen oud is zou ik hem eerst nog een aantal dagen steeds verversen en dan pas in de koelkast zetten.
Thanx Levine, duidelijk :2th:
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: desem

Bericht door TigerManZ »

@ Jolanda: nee ik houd het bij bier, dat vind ik genoeg.

@ Erwin: PB-en mag altijd :G
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

Ik weet Wat Ik fout heb gedaan o-ô. Met mijn desem deeg,.
Het vocht van de desem heb ik niet meegerekend in het vocht :rofl2: :rofl2:
Beetje dom,..

Ga nog maar eens aan de bak met desem ;)

Gr Jolanda
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

adnaloj schreef:Ik weet Wat Ik fout heb gedaan o-ô. Met mijn desem deeg,.
Het vocht van de desem heb ik niet meegerekend in het vocht :rofl2: :rofl2:
Beetje dom,..

Ga nog maar eens aan de bak met desem ;)

Gr Jolanda

Nee ben nog dommer ;S ;S ;S
Heb niet 1deel desem 2 delen water en 3 delen bloem gedaan *zucht*
Nee 3 delen water en 2 delen bloem o-ô

T volgende deeg ligt in de kom :D poging 2

Gr Jolanda
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: desem

Bericht door TigerManZ »

:rofl2:

Heerlijk...
En ook al herkenbaar, zo heb ik wel eens meer desem toegevoegd dan voorgeschreven in het recept. Gewoon om dat ik het jammer vond wat desem weg te gooien...
Maar geen rekening gehouden met het extra vocht dat daarmee wordt toegevoegd...
Het resultaat is dan (ondanks gebruik van rijsmandjes) een uitgezakt brood. :oops:
Maargoed, daar leer je weer van en nu zal dat niet snel meer gebeuren!
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Kneedhaak63

Re: desem

Bericht door Kneedhaak63 »

adnaloj schreef:
adnaloj schreef:Ik weet Wat Ik fout heb gedaan o-ô. Met mijn desem deeg,.
Het vocht van de desem heb ik niet meegerekend in het vocht :rofl2: :rofl2:
Beetje dom,..

Ga nog maar eens aan de bak met desem ;)

Gr Jolanda

Nee ben nog dommer ;S ;S ;S
Heb niet 1deel desem 2 delen water en 3 delen bloem gedaan *zucht*
Nee 3 delen water en 2 delen bloem o-ô

T volgende deeg ligt in de kom :D poging 2

Gr Jolanda
:rofl: Dat is dan de 3 - 2 - 1 methode, geweldig ^)^
I.i.g. succes met je nieuwe poging :!:
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

;S voel me zo blond nu :rofl2:
Dit deegje lijkt toch meer op deeg,... Lol
Gebruikersavatar
freggel33
Deegroller
Berichten: 308
Lid geworden op: zo 29 sep 2013, 19:09
Locatie: In het midden van het land

Re: desem

Bericht door freggel33 »

En zo leer ik al lezend weer een heleboel bij! Kan helemaal geen kwaad, ook van 'missers' van anderen kan ik leren. Ben blij met het forum.
Ik hou wel van een goeie bui....

Rofco B5, Rofco B20, Rofco N 15
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

Euhm desem is klaar, naast dat het brood gescheurd is :shock: in de oven,.
Vind ik het niet lekker... De textuur en de zurige smaak. Mijn wederhelft denkt er net zo over.

Wie o wie wil nozem van me overnemen hahahahaha.
Nee geintje misschien probeer ik het nog is een keer, maar voor nu blijft ie lekker in de koeling..

Groetjes Jolanda
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: desem

Bericht door Ballie »

adnaloj schreef:Nee ben nog dommer ;S ;S ;S
Heb niet 1deel desem 2 delen water en 3 delen bloem gedaan *zucht*
Nee 3 delen water en 2 delen bloem o-ô

T volgende deeg ligt in de kom :D poging 2

Gr Jolanda
Nee, dat is niet dom, da's gewoon een vergissing en was makkelijk te herstellen geweest door de verhoudingen te corrigeren.

Voorbeeldje:
Stel je hebt 20 gram desem gebruikt, dan heb je 40 gram water en 60 gram bloem nodig.

in plaats daarvan heb je 60 gram water en 40 gram bloem gebruikt. Lastig? Ja! Onoplosbaar? Nee!

Even terug rekenen. Je hebt 60 gram water, dat betekend dat je 30 gram desem en 90 gram bloem nodig had. Dus 10 gram (is de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid) desem en 50 gram (is 80% van de oorspronkelijk gewenste hoeveelheid) bloem toevoegen.

Snap je 't nog een beetje?
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

Ik snap hem helemaal,...
Alleen dat was 3 dagen terug hahaha. Ik bleef nadenken over de cake achtige substant.
En toen ik me nieuwe deeg aan het maken was. Wist ik wat ik bij de vorige fout had gedaan ;-)

Gr Jolanda
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: desem

Bericht door lekkermelig »

adnaloj schreef:Euhm desem is klaar, naast dat het brood gescheurd is :shock: in de oven,.
Vind ik het niet lekker... De textuur en de zurige smaak. Mijn wederhelft denkt er net zo over.

Wie o wie wil nozem van me overnemen hahahahaha.
Nee geintje misschien probeer ik het nog is een keer, maar voor nu blijft ie lekker in de koeling..

Groetjes Jolanda
En dat na al die moeite :-)
Wat betreft het zure: daar valt een hoop aan te doen. Iets eerder je desem gebruiken, iets minder desem in je eindresultaat of een andere methode gebruiken. Het maakt enorm uit. Zelf werk ik meestal met een voordeeg en als ik dan het einddeeg dezelfde dag bak vinden ze het hier niet zuur genoeg :o . Het is ook een wereld van verschil of je je voordeeg na 12 of na 16 uur gebruikt. Koop eens een desembrood in Frankrijk, wel veel smaak, maar weinig zuur. Het is een iets ander verhaal met veel duitse desembroden, die zijn vaak wat zuurder, maar dat is ook noodzakelijk als er redelijk wat rogge in zit.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

Hai will,.

Bedankt voor je uitgebreide antwoord,..

Dus millers loaf met voordeeg gewoon niet zijn 8 tot 16 uur laten volbrengen en dan. Die bijv na een uurtje of 5 ? Verwerken in de rest van het deeg.

Ben me weer aan het inlezen. Vind t toch zonde van nozem ;B ;S

Gr Jolanda
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: desem

Bericht door lekkermelig »

Ik zit net het recept van millers loaf op het blog van Levine nog even na te lezen. Ik heb het zelf ook wel gemaakt, maar was de details al weer een beetje vergeten.
Ik zie hier na het vormen dat je het geheel nog een halve dag in de koelkast zet. Daar krijg je de meeste (zure )smaak van. Als je daar niet van houdt kan je beter op zoek naar een brood met iets minder rogge (of geen) en/of iets wat je niet meer in de koelkast zet. Dat kan met millers loaf ook wel trouwens, maar gaat wel ten koste van de smaak.
Zelf maak ik bv bijna wekelijks een stuk of 10 desem broden volgens dit recept: Vermont sourdough met volkoren(aangepast op Hamelman)
Receptje voor 2500 gram deeg (3 broden)
voordeeg (een dag van te voren)
209 bloem
262 water
42 gram roggedesem (of tarwe) 100% Hydratatie.
Dat laat je 12-16 uur staan bij kamertemperatuur (hoe langer hoe actiever, maar ook iets zuurder)

Dan je deeg
alle voordeeg (513 gram)
1139 bloem
152 volkoren
668 water
29 zout.
Alles kort mengen (zonder zout), half uurtje laten staan, dan zout erbij een goed kneden (10 minuutjes in een machine)
ongeveer 2,5 uur laten staan en na 50 en na 100 minuten het deeg vouwen
Dan het deeg vormen en in rijsmandjes stoppen.
Nu heb je twee mogelijkheden: Alles nog 2,5 a 3 uur laten narijzen en dan bakken OF alles afgedekt in de koelkast en de volgende dag bakken. Het laatste levert een zuurder brood op.

Ik heb ook nog een soortgelijk brood met rogge ipv volkoren, is ook lekker. Er zijn ook andere recepten, met wat vaster voordeeg, dat levert ook een iets andere smaak op. Het is gewoon wat uitproberen, maar als je het niet zuur wilt: niet na het vormen de koelkast in, en niet heel veel rogge in je brood. Broden met veel rogge moeten wel wat zuur hebben, anders lijken ze op kauwgom..

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
freggel33
Deegroller
Berichten: 308
Lid geworden op: zo 29 sep 2013, 19:09
Locatie: In het midden van het land

Re: desem

Bericht door freggel33 »

lekkermelig schreef: .....Receptje voor 2500 gram deeg (3 broden)....
Wil
Dankjewel Wil!

Paul
Ik hou wel van een goeie bui....

Rofco B5, Rofco B20, Rofco N 15
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

Dank je wel will :2th: :2th:
Ik ga dit recept morgen maken :D Ben heel heel erg benieuwd :D
Alsnog bedankt :D

Groetjes Jolanda
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: desem

Bericht door TigerManZ »

Vandaag een roggedesem opgestart. Deze keer ga ik het volgens de werkwijze van de Weekendbakery doen.

Wil, nog bedankt voor het delen van deze link een tijdje geleden :2th:
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: desem

Bericht door bakplaat »

Heb inmiddels van Fini een portie gedroogde Desem ontvangen. :2th:
Binnenkort eens het 'avontuur' aangaan,de Desem opstarten en proberen om er een goed brood mee te bakken.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: desem

Bericht door Melinda »

bakplaat schreef:Heb inmiddels van Fini een portie gedroogde Desem ontvangen. :2th:
Binnenkort eens het 'avontuur' aangaan,de Desem opstarten en proberen om er een goed brood mee te bakken.
Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen, Cor. :grin:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: desem

Bericht door CJ-Petra »

Cor, heel leuk te lezen dat jij aan het desembakken gaat. :G :G
Ik ben heel erg benieuwd wat je er van vindt.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
Janet79

Re: desem

Bericht door Janet79 »

Waar kan ik een hele makkelijke, uitgebreide beschrijving vinden voor het maken van moederdesem, en desembrood?
Gebruikersavatar
stillekracht
Deegroller
Berichten: 467
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 19:42

Re: desem

Bericht door stillekracht »

Als je het heeeeel makkelijk wil, dan zou ik de zoekfuntie gebruiken.
Gebruikersavatar
Janet79

Re: desem

Bericht door Janet79 »

stillekracht schreef:Als je het heeeeel makkelijk wil, dan zou ik de zoekfuntie gebruiken.

Ja...duh.. :D, alsof ik dat nog niet gedaan had. ;)
Nu nog tijd vinden om me door al die 1178 resultaten heen te worstelen.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: desem

Bericht door lekkermelig »

Op de site van Levine staat een beschrijving:
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... desem.html

Op die van de weekendbakery (deze gebruik ik zelf, erg makkelijke methode, lukt altijd)
http://www.weekendbakery.com/posts/rye- ... asy-steps/
Of weer een andere methode hier:
http://www.wiebaktmee.nl/zelf%20starter ... arter.html

En vooral onthouden: er is niet EEN methode, er zijn meer methodes dan bakkers denk ik. Dus kies gewoon iets wat bij je past. Zelf heb ik de methode van de weekendbakery gekozen, omdat je nauwelijks desem hoeft weg te gooien, je werkt met een hele kleine voorraad die je ook niet zo vaak eten hoeft te geven.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Janet79

Re: desem

Bericht door Janet79 »

Super bedankt, Wil.
Dan ga ik eerst die van weekendbakery maar eens maken! :2th:
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: desem

Bericht door TigerManZ »

En Janet, al met je eigen desem gestart?

Ik ben aan dag 3 met mijn desem en die ga ik zo verversen. Moet zeggen dat deze goed actief is :grin:

Op dag 1 lijkt het meer op stopverf maar dat lijkt ne al veel luchtiger...
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: desem

Bericht door TigerManZ »

Mijn desempje doet het goed en begint steeds lekkerder te ruiken.
:grin:
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
adnaloj

Re: desem

Bericht door adnaloj »

Yeah, :2th:

En waarneer ga je hem bakken ?
Ben erg benieuwd hoe jij je desems gaat gebruiken...

Gt Jolanda
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: desem

Bericht door TigerManZ »

Jolanda, wanneer weet ik nog niet. Het weekend zit helemaal vol met allerlei activiteite, o.a. bottelen :G
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Janet79

Re: desem

Bericht door Janet79 »

Ik ga NU een desem starten! :rofl: :crazy:
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: desem

Bericht door TigerManZ »

En Janet, hoe gaat'ie?
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Janet79

Re: desem

Bericht door Janet79 »

TigerManZ schreef:En Janet, hoe gaat'ie?

Ik kom nét voor een update. Ik heb in een ander topic verteld dat mijn roggebloem over de datum bleek, dinsdag heeft mijn man nieuw roggemeel v/d molen meegebracht, en heb besloten het oude desem weg te gooien, omdat het niets deed, na dag 4.
Gisteren dus een nieuw desem gestart.
Vanmiddag gevoerd, en toen ik net keek; :shock: :crazy:
Afbeelding
Vanmiddag stond hij dus nog aan de bovenlijn van het elastiek!
Dag 2 nog maar!!!
FAN-TAS-TISCH!
Waar een mens al niet blij mee kan zijn.
Er gaat een compleet nieuwe wereld voor me open! :rofl: :crazy: :2th:
Gebruikersavatar
Rik R

Re: desem

Bericht door Rik R »

Hopelijk lukt het allemaal met de desem bij jullie !

Vandaag ook maar eens gestart, spannend ;)
Plaats reactie