Lossen lukt niet
Geplaatst: ma 03 jan 2022, 18:25
Ik heb een structureel probleem met het lossen van mijn brood en aangezien ik hier op het forum de enige lijk te zijn, hoop dat jullie ervarener bakkers mij kunnen helpen. Ik heb van alles geprobeerd, bak al maanden zelf al mijn brood en verder gaat alles goed, maar het is me niet gelukt om dit probleem op te lossen. Verder is het brood wel lekker.
Wat er gebeurt, is dat het brood vast zit, alleen aan de zijkanten en voor- en achterkant, niet de onderkant. Het probleem is groter bij de rand en kleiner bij de bodem. Met een mes is het goed los te krijgen, maar dat is vervelend en beschadigt het brood.
Wat ik zelf gedaan heb om het op te lossen:
• Blik op de boden van de oven, in de hoop dat het heter werd en meer bruining van de korst, zodat deze beter los laat (hielp een beetje)
• Overstappen van alusteel op blauwstaal (hielp een beetje)
• Opnieuw inbranden (hielp een beetje)
• Meer zonnebloemolie met invetten (hielp niet)
• Halverwege de rijs nog extra invetten (hielp een beetje)
• Deeg zelf invetten (hielp niet)
Wat ik niet heb geprobeerd, is bakspray, omdat het afval met al die spuitbussen me wat tegenstaat... Het moet toch zonder spuitbus op te lossen zijn...?
Het recept dat ik volg:
Ingrediënten: 500g volkoren meel, 365g water, 25g tarwegluten, 7g gist, 8g zout, 5g enzymmix
Proces: na mengen 15m kneden (kitchenaid heavy duty), opbollen, 30m rijs, doorslaan en opbollen, 30m rijs, vormen, 90m rijs, 45m bakken onderin de oven, nat maken, lossen
Temperaturen: rijs 30 graden, bakken 20m op 220g, rest op 200
Ik zorg ervoor dat de oven vrij vochtig is met een bakje heet water, ook tijdens het rijzen
Invetten met zonnebloemolie
Heeft iemand nog een idee hoe ik dit op zou kunnen lossen? Veel dank!
Foto's:
Wat er gebeurt, is dat het brood vast zit, alleen aan de zijkanten en voor- en achterkant, niet de onderkant. Het probleem is groter bij de rand en kleiner bij de bodem. Met een mes is het goed los te krijgen, maar dat is vervelend en beschadigt het brood.
Wat ik zelf gedaan heb om het op te lossen:
• Blik op de boden van de oven, in de hoop dat het heter werd en meer bruining van de korst, zodat deze beter los laat (hielp een beetje)
• Overstappen van alusteel op blauwstaal (hielp een beetje)
• Opnieuw inbranden (hielp een beetje)
• Meer zonnebloemolie met invetten (hielp niet)
• Halverwege de rijs nog extra invetten (hielp een beetje)
• Deeg zelf invetten (hielp niet)
Wat ik niet heb geprobeerd, is bakspray, omdat het afval met al die spuitbussen me wat tegenstaat... Het moet toch zonder spuitbus op te lossen zijn...?
Het recept dat ik volg:
Ingrediënten: 500g volkoren meel, 365g water, 25g tarwegluten, 7g gist, 8g zout, 5g enzymmix
Proces: na mengen 15m kneden (kitchenaid heavy duty), opbollen, 30m rijs, doorslaan en opbollen, 30m rijs, vormen, 90m rijs, 45m bakken onderin de oven, nat maken, lossen
Temperaturen: rijs 30 graden, bakken 20m op 220g, rest op 200
Ik zorg ervoor dat de oven vrij vochtig is met een bakje heet water, ook tijdens het rijzen
Invetten met zonnebloemolie
Heeft iemand nog een idee hoe ik dit op zou kunnen lossen? Veel dank!
Foto's: