mijn volkorenbrood deint uit
Geplaatst: wo 21 apr 2021, 20:53
Ik heb volgend probleempje met mijn volkorenbrood: eerst en vooral misschien het recept dat ik gebruik is:
60% volkorenbloem
40% witte bloem
(totaal 450 gram)
4,5 gram gist, 8 gram zout
300 ml water (60%)
Ik start met een poolish van 175gr volkoren + 175ml water en een snuifje gist, de rest van de ingrediënten voeg ik toe als mijn poolish voldoende is gerezen Kneden lukt prima, ik laat 1 uur rijzen, dan 20 minuten rusten en dan nog 'ns 1 uur rijzen in mijn rijsmandje. Dan is het mooi gerezen en stort ik het mandje uit op mijn bakplaat.
Maar onmiddellijk zie ik dat het brood al wat uitdeint, het zakt lichtjes in (niet veel) en tijdens het bakken is er een 'lichte' overnrijs, met als resultaat een broodje dat zeker niet slecht is, maar toch niet perfect naar mijn zin.
Iemand enig idee waaraan dit uitzakken kan liggen? Ik dacht niet dat het aan de hydratie kan liggen, 60% lijkt me toch oké? Kan het liggen aan het rijzen (te lang??). Of misschien zit m'n verhouding niet goed en moet ik méér of net minder witte bloem gebruiken?
Elke tip is welkom!!
60% volkorenbloem
40% witte bloem
(totaal 450 gram)
4,5 gram gist, 8 gram zout
300 ml water (60%)
Ik start met een poolish van 175gr volkoren + 175ml water en een snuifje gist, de rest van de ingrediënten voeg ik toe als mijn poolish voldoende is gerezen Kneden lukt prima, ik laat 1 uur rijzen, dan 20 minuten rusten en dan nog 'ns 1 uur rijzen in mijn rijsmandje. Dan is het mooi gerezen en stort ik het mandje uit op mijn bakplaat.
Maar onmiddellijk zie ik dat het brood al wat uitdeint, het zakt lichtjes in (niet veel) en tijdens het bakken is er een 'lichte' overnrijs, met als resultaat een broodje dat zeker niet slecht is, maar toch niet perfect naar mijn zin.
Iemand enig idee waaraan dit uitzakken kan liggen? Ik dacht niet dat het aan de hydratie kan liggen, 60% lijkt me toch oké? Kan het liggen aan het rijzen (te lang??). Of misschien zit m'n verhouding niet goed en moet ik méér of net minder witte bloem gebruiken?
Elke tip is welkom!!