Zachte (niet) bollen
- Jessica3787
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12
Zachte (niet) bollen
Mijn zachte bollen zijn helaas niet zacht uit de oven gekomen maar met een korstje . Recept goed gevolgd. Helpt het de oven de volgende keer lager te zetten?
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Zachte (niet) bollen
Wat is je recept?
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- Jessica3787
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12
Re: Zachte (niet) bollen
Deze heb ik gebruikt voor 12 bollen, op 220 graden 15 minuten gebakken
Poolish:
100 gram tarwebloem
100 gram water
0,3 gram droge gist
Deeg:
de poolish
200 gram tarwebloem
200 gram volkorenmeel
210 gram melk, bij voorkeur volle, maar halfvolle mag ook
10 gram suiker (optioneel)
4 gram droge gist
9 gram zout
25 gram zachte ongezouten roomboter
Poolish:
100 gram tarwebloem
100 gram water
0,3 gram droge gist
Deeg:
de poolish
200 gram tarwebloem
200 gram volkorenmeel
210 gram melk, bij voorkeur volle, maar halfvolle mag ook
10 gram suiker (optioneel)
4 gram droge gist
9 gram zout
25 gram zachte ongezouten roomboter
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Zachte (niet) bollen
Klinkt als die van Levine. Daar heb ik al zeer regelmatig zachte bruine bollen mee gebakken. Als ze net uit de oven komen voelen ze alsof ze een korst hebben, maar als ze afkoelen wordt de korst gewoon zacht. Je kunt ze desnoods direct uit de oven bestrijken met geklaarde boter al is het in principe niet nodig.
Hoe hoog bak jij in je oven? Ik bak alles op de laagste stand anders wordt de korst te bruin bovenop.
Hoe hoog bak jij in je oven? Ik bak alles op de laagste stand anders wordt de korst te bruin bovenop.
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- Jessica3787
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12
Re: Zachte (niet) bollen
Ik hoopte ook dat ze nog wat zachter zouden worden, maar helaas niet....het recept is inderdaad van Levine. Het zal niet aan het recept liggen, maar aan iets wat ik in het proces anders moet doen.
Ik bak in het midden van de oven, maar ik merk dat het een beetje zoeken is nog voor me. De onderkant van broodjes is vaak te bruin, dus ik ga eens kijken wat er gebeurt als ik de temperatuur iets lager zet dan aangegeven. Ik heb het idee dat mijn oven erg warm wordt. Volgende keer dat ik meel ofzo moet hebben bestel ik een oventhermometer mee.
Ik ga vandaag in de herkansing met de krentenbollen uit het boek Broodjes uit eigen oven van Levine.
Ik bak in het midden van de oven, maar ik merk dat het een beetje zoeken is nog voor me. De onderkant van broodjes is vaak te bruin, dus ik ga eens kijken wat er gebeurt als ik de temperatuur iets lager zet dan aangegeven. Ik heb het idee dat mijn oven erg warm wordt. Volgende keer dat ik meel ofzo moet hebben bestel ik een oventhermometer mee.
Ik ga vandaag in de herkansing met de krentenbollen uit het boek Broodjes uit eigen oven van Levine.
- Jessica3787
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12
Re: Zachte (niet) bollen
De krentenbollen zijn echt heel goed gelukt: zacht, prachtig gerezen, mooie kruim, alle vulling netjes in het brood zodat niets verbrand is. Ze verraden hooguit dat ik bijna niet stook omdat er wat kleine blaasjes te zien zijn.
Ik begrijp nog steeds niet waarom die andere bollen zo hard zijn
Ik begrijp nog steeds niet waarom die andere bollen zo hard zijn
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Zachte (niet) bollen
Heb je ook een foto van het resultaat?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Jessica3787
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12
Re: Zachte (niet) bollen
Ik heb de foto's in de rubriek 'wat hebben we ervan gebakken' geplaatst (als ik het goed heb gedaan tenminste )
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Zachte (niet) bollen
Ze zien er goed uit.
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Jessica3787
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 21
- Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12
Re: Zachte (niet) bollen
Dankje, leuk dat je er naar vroeg ik had een kleine aanmoediging nodig
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Zachte (niet) bollen
Probeer Deze witte bolletjes maar eens.
Voor bruine bolletjes...
...kun je hetzelfde recept volgen, maar gebruik dan 50/50 bloem/meel.
Voor bruine bolletjes...
...kun je hetzelfde recept volgen, maar gebruik dan 50/50 bloem/meel.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Zachte (niet) bollen
Voor zachte bollen kan het ook helpen als je kort en op hoge temperatuur bakt. Bv. 240 graden en dan 8 - 10 minuten.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken