Pita broodjes deeg blijft onwerkbaar

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Pita broodjes deeg blijft onwerkbaar

Bericht door WesleyNL »

Dag allemaal,

Ik wilde vandaag pita broodjes maken en pakte een recept hier op het forum.
500 gram bloem
333 gram water
7 gram gist
8 gram zout
8 gram olijfolie

Niet heel bijzonder qua ingrediënten maar wel een uitdaging omdat het 66,6% vocht betreft.

Nu krijg ik van dit deeg onmogelijk een bal gekneed en een vliesje trekken lukte ook niet echt. Dit scheurde vrij snel dus wilde nog twee minuten doorkneden.
Dit werd eigenlijk van kwaad tot erger en volgens mij hoort pita deeg er niet zo uit te zien:
1793D94D-355F-4CA2-AC1A-C3CBB35C4DEE.jpeg
40D72317-3EF0-4B1A-A238-6ECA284B6B51.jpeg
Klopt mijn aanname en zou dit deeg gewoon een bol moeten worden?

Of klopt het dat het er zo uit hoort te zien?

Of heb ben ik inmiddels zo lang doorgegaan dat ik het overkneden heb?

Graag advies en eventueel een ander recept 😂
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Pita broodjes deeg blijft onwerkbaar

Bericht door Vitamine C »

Heb toevallig ook pitas gemaakt, zal maandag resultaat posten. Met hand gekneed omdat het weinig deeg is. 20 minuten workout.

Recept brood 2 dus post ik niet. ;)
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Pita broodjes deeg blijft onwerkbaar

Bericht door WesleyNL »

Bedankt voor je reactie en ben heel benieuwd 😂

Het deeg was heel plakkerig maar dat vind ik niet zo erg.

Ik kon een redelijk vliesje trekken maar het scheurde wel wat sneller dan bij witbrood.

Op goed geluk heb ik de olie er bij gedaan zoals voorgeschreven in het recept.. dat maakte het onwerkbaar.

Ik heb het nog een keer geprobeerd en hetzelfde verhaal.
Ik durf het deeg niet nog langer te kneden voordat ik de olie er bij doe omdat ik denk dat het dan alleen maar van kwaad tot erger wordt.

Ook al is het deeg plakkerig voelt het nog best goed dus heb de olie er doorheen gedaan. Weer werd het een kliederboel maar in plaats van nog langer door te oneden ben ik na 1 a 2 minuten gestopt. Het bleef een samenhangend goedje dat ik zo goed als ik kon heb opgebold.
Dat ligt nu in een kom voor de bulkrijs.


Ik vind het ook niet erg als het gaat plakken hoor maar er komt onzekerheid bij kijken of het deeg wel goed is.
Ik ben deze vochtigheid niet gewend waardoor ik ook niet weet hoe het aan moet voelen.

Misschien klopt het wel dat het vliesje minder sterk is dan bij 60% vocht. Weet ik veel.. ik heb dat nog niet eerder in mn handen gehad 😂 misschien doe ik het wel hardstikke goed en ben ik onnodig zo onzeker.

Ik ben nog niet klaar met boek 1 dus wil brood 2 nog niet kopen 😂 maar het komt er sowieso. Wieweet eind van de maand wanneer ik alle recepten uit boek 1 heb gehad die ik wil proberen :-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Pita broodjes deeg blijft onwerkbaar

Bericht door Levinebaktbrood »

In mijn recept uit boek 2 zit 65% water en 3,7% olie.

Ik denk dat je nog even moet oefenen met iets natter deeg. 66% vocht kan echt en nog wel hoger ook. Schraap af en toe de wand van de kom en de haak even schoon en daarna weer kneden.

Je kunt altijd de hoeveelheid water in een recept verminderen of verhogen. Dus: volgende keer minder water gebruiken :D
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Pita broodjes deeg blijft onwerkbaar

Bericht door WesleyNL »

Ik vind het proberen te werken met vochtig deeg niet erg. Ik moet alleen weten of het er zo uit hoort te zien of dat mijn machine mij nu echt te kort doet.
Als dat het geval is moet ik het met de hand gaan proberen.

Ik kan inderdaad minder vocht gaan gebruiken maar kan ook gewoon hard mn best doen en er mee leren werken.

Die olie zorgt er alleen voor dat het deeg er zo bij komt te staan. Ik ga er het beste van maken. Als het niet lukt kan ik altijd nog minder vocht gaan proberen.

Ik kijk wel enorm uit naar workshops zodat ik weet wanneer deeg goed gaat en wanneer niet want dit is best vervelend zo.. het is voornamelijk de onzekerheiden onwetendheid die zo frustreert.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Pita broodjes deeg blijft onwerkbaar

Bericht door WesleyNL »

Ik blijf het vreemd vinden dat mn deeg er zo uit zag en totaal geen bol wilde worden. Al met al is het gelukt maar denk toch dat het deeg niet zo geworden is als dat hij zou moeten zijn.

Met wat langer rijzen en een extra keer opbollen is er toch nog iets uitgekomen wat zeker gezien kan worden als pita.

En zonder deegsteker was ik vast niet ver gekomen 😂
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
mimi040
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: za 23 jan 2021, 16:28

Re: Pita broodjes deeg blijft onwerkbaar

Bericht door mimi040 »

Hoi,

Ik heb onlangs ook pita broden gemaakt.
En inderdaad erg nat zeer moeilijk te kneden.
Dus ben ik handmixer gaan gebruiken.
Heb uiteindelijk een eetlepel of twee toegevoegd.
Dit heeft mijn handmixer gesneuveld, de deeg veranderende in een elastische bal.
Uiteindelijk de deeg laten rijzen en afgebakken op mijn bakplaat.
Heerlijk en mooi lucht bellen.

Om te kijken of ik mijn handmixer kon repareren heb ik hem open geschroefd.
Ik heb toen gezien dat de isolatie tape op de motor transformator verbrand was.
Dit vertelt me dat ie kort gesloten is na overbelasting (verhitting).

Nu heb ik mijn antwoord al, je moet geen handmixer gebruiken voor elastische deeg.
Een kneedmachine kan dit veel beter.
Maar ik heb niet echt zin om meer dan €150 uit te geven.
Maar ik twijfel over het kopen van zelfs een kneedmachine onder deze prijs.

Welke kneedmachine raden jullie aan voor elastische deeg van 1 à 2 kg zoals pita deeg, maar geprijsd onder de €150,-?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Pita broodjes deeg blijft onwerkbaar

Bericht door lekkermelig »

Je eigen handen.

Of een tweedehand broodbakmachine, maar die kan waarschijnlijk geen twee kilo aan. De meeste andere opties zijn weggegooid geld.

Je hoeft ook helemaal niet perse hard te kneden, zeker niet voor een simpel deeg als voor pita's. Simpel mengen en dan aanvankelijk om de 10 a 20 minuten een stretch and fold doen levert net zo goed prima resultaten. Zo heb ik regelmatig 3 kilo deeg verwerkt tot een stuk of 10 stokbroden. Te groot voor mijn kneder.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie