Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Goedendag,
Ik begin mij inmiddels behoorlijk te frustreren over het feit dat mijn deeg maar geen bol wordt.
Ik maak gebruik van bloem voor witbrood van Soubry.
Ik weeg alles af met mn brabantia weegschaal zoals beschreven op de verpakking.
500 gr bloem
5 gr zout (ietsje meer)
3-4 gr suiker
22 gr ongezouten roomboter
7 gr droge gist (voorverpakt van dr. oetker)
300ml lauw water.
Ik doe water in de kom, strooi het gist er overheen (eerst oplossen in water hielp niet)
Gevolgd door de suiker, dan de bloem, roomboter en zout.
(Eerst zonder zout mengen tot de meeste bloem is opgenomen en dan de zout heb ik geprobeerd)
Ik zet de mixer (kenwood kmix 750) op een langzame stand tot uiterlijk stand 1 en laat het zijn ding doen.
Ik blijf naar het deeg kijken maar het wordt maar geen mooie bol.
Ik probeer na een aantal minuten een vliesje te trekken maar het deeg blijft inzakken en scheuren. Daarnaast blijft het enorm plakken aan mijn vingers.
Dit kan betekenen dat nog niet al het vocht goed is opgenomen dus ik zet de mixer weer aan. Weer een minuut langer en nogmaals kijken of ik een vliesje kan trekken. Helaas nog geen succes en blijft het deeg plakken.
Maar het begint een beetje op een vliesje te lijken.
Weer de mixer aan etc.
Op een gegeven moment kruipt het deeg omhoog aan de deeghaak en slaat het deeg een beetje rond in de kom.
Weer proberen maar het plakt nogsteeds en kan ik nogsteeds geen vliesje trekken.
Wat eerst begon te lijken op een vliesje is nu plakkerig deeg en scheurt het bij het trekken van een vliesje.
Weer de mixer aan etc.
Ondertussen zakt het deeg nog verder in de kom en lijkt het nu helemaal nergens meer op. Het stort in en het plakt aan de kom.
Volgens mij is het deeg nu overkneden.
Er is geen monent zichtbaar geweest dat het deeg mooi stevig is geworden.
Wat doe ik verkeerd?
Ik heb minstens 6 pogingen gedaan met de mixer en met de hand maar het wil mij maar niet lukken.
Alvast bedankt voor jullie hulp.
Ik begin mij inmiddels behoorlijk te frustreren over het feit dat mijn deeg maar geen bol wordt.
Ik maak gebruik van bloem voor witbrood van Soubry.
Ik weeg alles af met mn brabantia weegschaal zoals beschreven op de verpakking.
500 gr bloem
5 gr zout (ietsje meer)
3-4 gr suiker
22 gr ongezouten roomboter
7 gr droge gist (voorverpakt van dr. oetker)
300ml lauw water.
Ik doe water in de kom, strooi het gist er overheen (eerst oplossen in water hielp niet)
Gevolgd door de suiker, dan de bloem, roomboter en zout.
(Eerst zonder zout mengen tot de meeste bloem is opgenomen en dan de zout heb ik geprobeerd)
Ik zet de mixer (kenwood kmix 750) op een langzame stand tot uiterlijk stand 1 en laat het zijn ding doen.
Ik blijf naar het deeg kijken maar het wordt maar geen mooie bol.
Ik probeer na een aantal minuten een vliesje te trekken maar het deeg blijft inzakken en scheuren. Daarnaast blijft het enorm plakken aan mijn vingers.
Dit kan betekenen dat nog niet al het vocht goed is opgenomen dus ik zet de mixer weer aan. Weer een minuut langer en nogmaals kijken of ik een vliesje kan trekken. Helaas nog geen succes en blijft het deeg plakken.
Maar het begint een beetje op een vliesje te lijken.
Weer de mixer aan etc.
Op een gegeven moment kruipt het deeg omhoog aan de deeghaak en slaat het deeg een beetje rond in de kom.
Weer proberen maar het plakt nogsteeds en kan ik nogsteeds geen vliesje trekken.
Wat eerst begon te lijken op een vliesje is nu plakkerig deeg en scheurt het bij het trekken van een vliesje.
Weer de mixer aan etc.
Ondertussen zakt het deeg nog verder in de kom en lijkt het nu helemaal nergens meer op. Het stort in en het plakt aan de kom.
Volgens mij is het deeg nu overkneden.
Er is geen monent zichtbaar geweest dat het deeg mooi stevig is geworden.
Wat doe ik verkeerd?
Ik heb minstens 6 pogingen gedaan met de mixer en met de hand maar het wil mij maar niet lukken.
Alvast bedankt voor jullie hulp.
Laatst gewijzigd door WesleyNL op vr 17 apr 2020, 17:50, 1 keer totaal gewijzigd.
- Gebaxke
- Opboller
- Berichten: 198
- Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Probeer de boter eens later toe te voegen na 5 minuten kneden, of een keer zonder boter.
Als vet/olie het meel bedekt neemt het geen of weinig water op . Olie stoot water af. Dan kun je ook een slappe deegmassa krijgen.
Daarom doe ik het nooit in het begin bij de rest van de ingrediënten.
En een minuut of 15-18 kneden.
Als vet/olie het meel bedekt neemt het geen of weinig water op . Olie stoot water af. Dan kun je ook een slappe deegmassa krijgen.
Daarom doe ik het nooit in het begin bij de rest van de ingrediënten.
En een minuut of 15-18 kneden.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Bedankt voor de tip!
Ik ga het zeker even proberen maar op alle filmpjes die ik zie doen ze gelijk de boter er bij en soms later pas het zout maar bij mij werkt dat niet dus het is het proberen waard.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ik ga het zeker even proberen maar op alle filmpjes die ik zie doen ze gelijk de boter er bij en soms later pas het zout maar bij mij werkt dat niet dus het is het proberen waard.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Ik heb het geprobeerd maar het deeg wordt nogsteeds niet goed compact.
Het was wel iets beter want kan een vlies trekken maar het deeg plakt enorm waardoor ik dit kan doen:
Het was wel iets beter want kan een vlies trekken maar het deeg plakt enorm waardoor ik dit kan doen:
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Zie hier het vliesje en hoe het deeg aan mn deeghaak hangt.
Deeg vouwen is dus totaal geen mogelijkheid.
Ik heb een half uur lang, elke paar minuten het proces doorlopen maar er is geen moment geweest dat het deeg Robuust was.
Het ene moment wel plakkeriger dan het ander maar het bleef zakken en plakken.
Deeg vouwen is dus totaal geen mogelijkheid.
Ik heb een half uur lang, elke paar minuten het proces doorlopen maar er is geen moment geweest dat het deeg Robuust was.
Het ene moment wel plakkeriger dan het ander maar het bleef zakken en plakken.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
1. vraag ik me af wat voor bloem je gebruikt?
2 je vocht zit op 60% en dat is niet teveel
3 voeg niet alle vocht meteen toe bewaar wat tot het laatst.. inwassen heet dat..
4 boter op het laatst in blokjes toevoegen.. ga evt eens minder in vet 3% van het meelgewicht.. ipv nu 4,4%
Als je bloem weinig vocht aankan moet je je recept (vocht) aanpassen.. is de bloem niet over datum??
Jij bepaalt of je een stevig deeg wil.. en plakkerig deeg kun je met wat olie aan je handen en op je werkplek wel aanpakken en bewerken...
In ieder geval zie ik op de foto dat je deeg te slap zou kunnen zijn maar dit hoeft niet.. olie helpt of wat bloem..
Maar klakkeloos doordraaien heeft natuurlijk geen zin...
2 je vocht zit op 60% en dat is niet teveel
3 voeg niet alle vocht meteen toe bewaar wat tot het laatst.. inwassen heet dat..
4 boter op het laatst in blokjes toevoegen.. ga evt eens minder in vet 3% van het meelgewicht.. ipv nu 4,4%
Als je bloem weinig vocht aankan moet je je recept (vocht) aanpassen.. is de bloem niet over datum??
Jij bepaalt of je een stevig deeg wil.. en plakkerig deeg kun je met wat olie aan je handen en op je werkplek wel aanpakken en bewerken...
In ieder geval zie ik op de foto dat je deeg te slap zou kunnen zijn maar dit hoeft niet.. olie helpt of wat bloem..
Maar klakkeloos doordraaien heeft natuurlijk geen zin...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Hoi Rik,
Bedankt voor je reactie.
Ik gebruik Soubry bloem dat deze week in het schap is gelegd.
Ik zal de volgendekeer wat water bewaren voor later.
Ik had de boter al op kamer temperatuur laten komen zodat het goed te mengen was.
Zal blokjes dan nog uitmaken?
Ik zal de hoeveelheid in iedergeval aanpassen.
Ik heb het deeg nu toch maar in de oven gedaan omdat ik morgen anders geen brood heb.
Maar zoals je kunt zien blijft het brood compact.
(Het is niet zo’n groot blik)
Bedankt voor je reactie.
Ik gebruik Soubry bloem dat deze week in het schap is gelegd.
Ik zal de volgendekeer wat water bewaren voor later.
Ik had de boter al op kamer temperatuur laten komen zodat het goed te mengen was.
Zal blokjes dan nog uitmaken?
Ik zal de hoeveelheid in iedergeval aanpassen.
Ik heb het deeg nu toch maar in de oven gedaan omdat ik morgen anders geen brood heb.
Maar zoals je kunt zien blijft het brood compact.
(Het is niet zo’n groot blik)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door WesleyNL op vr 17 apr 2020, 21:34, 1 keer totaal gewijzigd.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Type mixer kan er ook mee te maken hebben. Deeg draait maar beetje rondjes en wordt dus niet gekneed.
Je kan ook een keer ander bloem/ meel gebruiken kijken of het verschil maakt.
Je kan ook een keer ander bloem/ meel gebruiken kijken of het verschil maakt.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Bedankt voor je reactie Vitamine C,
Deze mixer heeft heel veel goede recenties. Ook voor brood en pizzadeeg dus ik denk dat het wel meevalt.
Ik heb al bloem besteld bij de wijchensemolen maar dat werd vandaag niet bezorgd wegens verpakkingschade.. vandaar dat ik dit bloem heb gehaald.
Ik verwacht volgendeweek een nieuw pakket bloem. Ik hoop namelijk ook dat het hem daar in zit.
Deze mixer heeft heel veel goede recenties. Ook voor brood en pizzadeeg dus ik denk dat het wel meevalt.
Ik heb al bloem besteld bij de wijchensemolen maar dat werd vandaag niet bezorgd wegens verpakkingschade.. vandaar dat ik dit bloem heb gehaald.
Ik verwacht volgendeweek een nieuw pakket bloem. Ik hoop namelijk ook dat het hem daar in zit.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Dit is er uiteindelijk uit gekomen zoals ik al had verwacht.
Beter iets dan niets maar het is niet wat ik wil [emoji28]
Beter iets dan niets maar het is niet wat ik wil [emoji28]
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Toch WesleyNL. Ik ken het type mixer niet, maar als je op maximaal stand 1 laat draaien, ben je - denk ik - alleen maar een beetje aan het roeren. Ik zou denken: eerst een paar minuten op stand 1 tot een homogene massa. Daarna gaan kneden op een hogere stand?
Maar, zoals Rik zegt, wat water achter houden, helpt ook heel goed.
Maar, zoals Rik zegt, wat water achter houden, helpt ook heel goed.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Deeg hoeft geen mooie bol te worden. Op stand 1 mengen en dan op stand 2 kneden.
Vet je handen in met een beetje zonnebloemolie voordat je het aanraakt en je een vliesje probeert te trekken. Dan plakt het namelijk niet aan je handen.
En vergeet niet: oefening baart kunst .
Vet je handen in met een beetje zonnebloemolie voordat je het aanraakt en je een vliesje probeert te trekken. Dan plakt het namelijk niet aan je handen.
En vergeet niet: oefening baart kunst .
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Hoi Levine,Levinebaktbrood schreef:Deeg hoeft geen mooie bol te worden. Op stand 1 mengen en dan op stand 2 kneden.
Vet je handen in met een beetje zonnebloemolie voordat je het aanraakt en je een vliesje probeert te trekken. Dan plakt het namelijk niet aan je handen.
En vergeet niet: oefening baart kunst .
Maar het deeg moet toch wel stevig worden?
Ik had niet het gevoel dat dit gebeurde.
Het bleef uitzakken.
Het deeg blijft heel slap.
Eigenlijk zeg je dus dat het allemaal niet uitmaakt, zolang je maar de vliesje kunt maken?
Dat het uitzakt en aan de kom blijft plakken maakt niet uit?
Standje twee met deze mixer is wel snel hoor [emoji28]
Ik ga het proberen zodra ik antwoord op mn vragen heb [emoji23]
En inderdaad, gewoon doorzetten en volhouden [emoji28]
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Hoi Henk,Bakker Henk schreef:Toch WesleyNL. Ik ken het type mixer niet, maar als je op maximaal stand 1 laat draaien, ben je - denk ik - alleen maar een beetje aan het roeren. Ik zou denken: eerst een paar minuten op stand 1 tot een homogene massa. Daarna gaan kneden op een hogere stand?
Maar, zoals Rik zegt, wat water achter houden, helpt ook heel goed.
Bedankt voor je reactie!
Bij mij zit er voor stand 1 de stand “low”
Ik denk dat dit gelijk is aan stand 1 en 2 van een andere mixer.
Ik ga het in iedergeval proberen.
Eerst tweederde water en dan 1/3e achter de hand houden.
zo ook met de bloem.
Pas als dat allemaal gemengd is doe ik de boter erbij en gaat de mixer een standje hoger voor het kneden.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Alleen water achterhouden anders heeft het nog geen zin, dan blijft verhouding hetzelfde. Boter inderdaad wel pas later toevoegen.WesleyNL schreef: ↑vr 17 apr 2020, 23:42Hoi Henk,Bakker Henk schreef:Toch WesleyNL. Ik ken het type mixer niet, maar als je op maximaal stand 1 laat draaien, ben je - denk ik - alleen maar een beetje aan het roeren. Ik zou denken: eerst een paar minuten op stand 1 tot een homogene massa. Daarna gaan kneden op een hogere stand?
Maar, zoals Rik zegt, wat water achter houden, helpt ook heel goed.
Bedankt voor je reactie!
Bij mij zit er voor stand 1 de stand “low”
Ik denk dat dit gelijk is aan stand 1 en 2 van een andere mixer.
Ik ga het in iedergeval proberen.
Eerst tweederde water en dan 1/3e achter de hand houden.
zo ook met de bloem.
Pas als dat allemaal gemengd is doe ik de boter erbij en gaat de mixer een standje hoger voor het kneden.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Op 500 gram houd je 100 gram 10% achter... alle bloem gewoon gebruiken..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Ok. Dus toch in 1x alle bloem erbij of eerst 90% water, 80% bloem, dan 20% bloem wanneer het 1 geheel is en daarna de laatste 10% water erbij en dan de mixer een standje hoger wanneer de boter erbij gaat?Rik59 schreef:Op 500 gram houd je 100 gram 10% achter... alle bloem gewoon gebruiken..
Of 90% water, 100% bloem en wanneer dat 1 geheel is de laatste 10% water erbij en dan de mixer een standje hoger wanneer de boter erbij gaat?
Ik probeer het even voor mij te zien, sorry [emoji28]
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Elvira
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 51
- Lid geworden op: zo 29 dec 2019, 18:38
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Zoals eerder voorgesteld ik zou gewoon eens
een ander soort meel of bloem uitproberen of bv van een andere leverancier.
Mijn ervaring is dat de kwaliteit van het meel
of de versheid ( niet over datum ) wel degelijk van invloed is
op het uiteindelijk bakresultaat.
een ander soort meel of bloem uitproberen of bv van een andere leverancier.
Mijn ervaring is dat de kwaliteit van het meel
of de versheid ( niet over datum ) wel degelijk van invloed is
op het uiteindelijk bakresultaat.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
ALLE meel direct gebruiken + 90% water
Als je deeg het op het eind aankan dan de overige 10% water "bijwassen"
Als je deeg het op het eind aankan dan de overige 10% water "bijwassen"
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Ik heb het geprobeerd en het ging al stukken beter!
Ik ben gestopt voordat ik het weer ging overkneden.
Het begon namelijk steeds sneller te scheuren toen ik een vliesje wilde trekken.
Maar deze keer (je ziet het ook aan de kom op deze foto) blijft het deeg niet meer overal aan plakken.
Ik kon het nu makkelijk uit de kom halen en in mn handen rollen zonder dat het bleef kleven.
Ik dacht dat het ging scheuren omdat het nog iets langer gekneed moest worden maar het scheurde alleen maar sneller.
Ik heb het nu in de ove staan op 30 graden voor 30 minuten en ben heel benieuwd naar het resultaat van de eerste rijs.
Ik ben gestopt voordat ik het weer ging overkneden.
Het begon namelijk steeds sneller te scheuren toen ik een vliesje wilde trekken.
Maar deze keer (je ziet het ook aan de kom op deze foto) blijft het deeg niet meer overal aan plakken.
Ik kon het nu makkelijk uit de kom halen en in mn handen rollen zonder dat het bleef kleven.
Ik dacht dat het ging scheuren omdat het nog iets langer gekneed moest worden maar het scheurde alleen maar sneller.
Ik heb het nu in de ove staan op 30 graden voor 30 minuten en ben heel benieuwd naar het resultaat van de eerste rijs.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Hoi Elvira,Elvira schreef:Zoals eerder voorgesteld ik zou gewoon eens
een ander soort meel of bloem uitproberen of bv van een andere leverancier.
Mijn ervaring is dat de kwaliteit van het meel
of de versheid ( niet over datum ) wel degelijk van invloed is
op het uiteindelijk bakresultaat.
Dankjewel voor je reactie.
Als het goed is krijg ik maandag ander bloem binnen van de molenaar. Ik denk ook dat het daar beter mee zal gaan.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Zie hier het resultaat.
Helaas heeft het brood er de eerste rijs er 10 minuten te lang in gezeten.
Het brood zit in een 1800ml bus terwijl het voor 500gram bloem eigenlijk in een 2200ml bus zou moeten zitten.
Het brood blijft dus compact.
Ik vermoed dat dit toch echt door de bloem komt.
Helaas heeft het brood er de eerste rijs er 10 minuten te lang in gezeten.
Het brood zit in een 1800ml bus terwijl het voor 500gram bloem eigenlijk in een 2200ml bus zou moeten zitten.
Het brood blijft dus compact.
Ik vermoed dat dit toch echt door de bloem komt.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Zie rechts het overkneden brood van gister en links mn laatste brood:
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Je gebruikt Soubry “Bloem voor witbrood” . Is dit geen soort broodmix met toevoegingen?
Verder gebruik je veel boter in je brood.
Mijn devies is, als je goed brood wil moet je goede ingrediënten gebruiken.
Succes met bakken, het komt ooit goed!
Verder gebruik je veel boter in je brood.
Mijn devies is, als je goed brood wil moet je goede ingrediënten gebruiken.
Succes met bakken, het komt ooit goed!
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Nee, dit is gelukkig zonder toevoegingen.BakkerGerrit schreef:Je gebruikt Soubry “Bloem voor witbrood” . Is dit geen soort broodmix met toevoegingen?
Verder gebruik je veel boter in je brood.
Mijn devies is, als je goed brood wil moet je goede ingrediënten gebruiken.
Succes met bakken, het komt ooit goed!
Op de verpakking staat 22 gram.
Ik heb deze keer 15 gram (3%) gebruikt.
We blijven volhouden. Dankjewel :-)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Je schrijft “helaas heeft het brood er de 1e rijs 10 minuten te lang in gezeten”. Een tip over rijstijden: Je kunt nooit vooraf aangeven hoe lang deeg moet rijzen. Het deeg is altijd leidend en alleen aan het deeg kun je zien of het klaar is voor de volgende stap. Dus kijk naar je deeg ipv naar de rijstijden die op het pak of in het recept staan. Die tijden zijn een indicatie.
Rijstijden zijn afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid gist, de deegtemperatuur na het kneden en de omgevingstemperatuur.
Rijstijden zijn afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid gist, de deegtemperatuur na het kneden en de omgevingstemperatuur.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Dankjewel voor de tip!
Ik zal de vingerprik aanpak proberen om te kijken hoe het gaat.
Ik zal de vingerprik aanpak proberen om te kijken hoe het gaat.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Kun je de binnenkant.. (structuur) van beide broden laten zien??
Voor mij ziet nl. links en rechts er een beetje hetzelfde uit...
Je oefent in ieder geval flink dus ben je gefocust en dat is super
Voor mij ziet nl. links en rechts er een beetje hetzelfde uit...
Je oefent in ieder geval flink dus ben je gefocust en dat is super
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Haha, ik ben software tester/testautomatiseerder van beriep dus zomaar opgeven omdat het niet mee zit is niet snel een optie [emoji23]
Zie hieronder de verschillen van structuur:
Links de overknede variant en rechts die van vandaag.
Het brood van vandaag is nog niet super en dat is ook wel terug te zien maar het smaakt wel goed. Al is er veel ruimte voor verbetering, aan de smaak van het deeg ligt het niet. Het zit hem vooral in de structuur.
Zie hieronder de verschillen van structuur:
Links de overknede variant en rechts die van vandaag.
Het brood van vandaag is nog niet super en dat is ook wel terug te zien maar het smaakt wel goed. Al is er veel ruimte voor verbetering, aan de smaak van het deeg ligt het niet. Het zit hem vooral in de structuur.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Hmmm ik zou de voorkeur voor links hebben.. omdat ik het gevoel heb dat rechts meer kruimels geeft met aansnijden + compacter is..
Links is wellicht iets minder doorgeslagen...
Het kan dat je met een wat langere 2e rijs met rechts een heel eind richting links gaat komen...
Maar die grote bollekes... mjammie
Links is wellicht iets minder doorgeslagen...
Het kan dat je met een wat langere 2e rijs met rechts een heel eind richting links gaat komen...
Maar die grote bollekes... mjammie
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
De linker is mislukt deeg en zwaar. De rechter is kruimelig maar sponsiger.
Beiden broden zijn dus niet super.
Ik ga het vanavond of morgen nog eens proberen.
Kan het zijn dat ik het restant water te laat heb toegevoegd?
Wanneer kun je dit het beste toevoegen?
Beiden broden zijn dus niet super.
Ik ga het vanavond of morgen nog eens proberen.
Kan het zijn dat ik het restant water te laat heb toegevoegd?
Wanneer kun je dit het beste toevoegen?
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Nogmaals het recept bekeken. En dat ziet er toch niet vreemd uit:
bloem 100
water 60
boter 4,4
suiker 0,7
zout 1,0
gist, droog 1,4
Hoogstens zout is laag, maar waarom niet. Zout is slecht.
Hoe oud is je bloem? Of misschien is het beter eens wat bloem bij de echte molenaar te kopen.
Verder zou je ook nog gebruik kunnen maken van een autolyse. Maar normaal doe je dat bij hogere hydratatie.
Dus alle bloem mengen met 90% water. Wacht voor minstens een half uur. Boter, gist, zout toevoegen. Kneden tot mooi vliesje. dan de overige 10% water beetje bij beetje toevoegen. Elke keer wachten tot het water goed is opgenomen. Dat wilt zeggen: het deeg komt los van de kom.
bloem 100
water 60
boter 4,4
suiker 0,7
zout 1,0
gist, droog 1,4
Hoogstens zout is laag, maar waarom niet. Zout is slecht.
Hoe oud is je bloem? Of misschien is het beter eens wat bloem bij de echte molenaar te kopen.
Verder zou je ook nog gebruik kunnen maken van een autolyse. Maar normaal doe je dat bij hogere hydratatie.
Dus alle bloem mengen met 90% water. Wacht voor minstens een half uur. Boter, gist, zout toevoegen. Kneden tot mooi vliesje. dan de overige 10% water beetje bij beetje toevoegen. Elke keer wachten tot het water goed is opgenomen. Dat wilt zeggen: het deeg komt los van de kom.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
De bloem komt net (gisteren) bij de sligro vandaan.
Ik had bloem besteld maar bij de pakketdienst ging was mis waardoor ik naar de sligro ging voor bloem. Hopelijk kan ik maandag een kwalitatief hoog product gebruiken.
Als dat niet werkt zal ik jouw methode gebruiken.
Ik dacht dat boter er voor zorgde dat het water niet goed opgenomen werd waardoor je dat pas als laatst toevoegd ipv water.
Maar fijn om verschillende tips te lezen en uit te proberen.
Ik had bloem besteld maar bij de pakketdienst ging was mis waardoor ik naar de sligro ging voor bloem. Hopelijk kan ik maandag een kwalitatief hoog product gebruiken.
Als dat niet werkt zal ik jouw methode gebruiken.
Ik dacht dat boter er voor zorgde dat het water niet goed opgenomen werd waardoor je dat pas als laatst toevoegd ipv water.
Maar fijn om verschillende tips te lezen en uit te proberen.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Hoe kom je er nou bij dat het linkerdeeg overkneed was? Als het echt overkneed zou zijn dan zou het geen luchtgaatjes in het kruim hebben.
Dat het brood wat kruimelig is kan o.a. komen doordat je te weinig zout gebruikt. Zout is een belangrijk ingrediënt: het zorgt voor smaak, het zorgt voor een mooiere goudbruine korstkleur, het zorgt ervoor dat het brood langer vers blijft en het versterkt het glutennetwerk. Brood met te weinig of geen zout kruimelt bij het snijden.
Een autolyse toepassen als je maar 60% vocht gebruikt is niet handig. Je draait een planetaire kneder aan gort als je minder dan 60% vocht gebruikt.
Dat het brood wat kruimelig is kan o.a. komen doordat je te weinig zout gebruikt. Zout is een belangrijk ingrediënt: het zorgt voor smaak, het zorgt voor een mooiere goudbruine korstkleur, het zorgt ervoor dat het brood langer vers blijft en het versterkt het glutennetwerk. Brood met te weinig of geen zout kruimelt bij het snijden.
Een autolyse toepassen als je maar 60% vocht gebruikt is niet handig. Je draait een planetaire kneder aan gort als je minder dan 60% vocht gebruikt.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Besankt voor de info levine.
Ik dacht dat het overkneed was omdat het deeg weer helemaal nat en plakkerig was geworden en een vliesje trekken steeds slechter ging.
Wil je zeggen dat mn machine nog langer moest gaan oneden en dat het vanzelf weer goed zou komen?
Ik dacht dat als je deeg steeds kleffer werd en het vliesje steeds sneller ging scheuren dat het deeg overkneed was.
Ik had een autolyse toegepast van 15 minuten gisteren maar vond inderdaad dat de machine het al zwaarder kreeg toen ik hem daarna aanzette om het water, zout en gist toe te voegen.
Edit:
Zojuist mn pakket van de molenaar binnengekregen.
Ik kan niet wachten op mn pauze. Dan ga ik het nog een keer proberen.
Ik dacht dat het overkneed was omdat het deeg weer helemaal nat en plakkerig was geworden en een vliesje trekken steeds slechter ging.
Wil je zeggen dat mn machine nog langer moest gaan oneden en dat het vanzelf weer goed zou komen?
Ik dacht dat als je deeg steeds kleffer werd en het vliesje steeds sneller ging scheuren dat het deeg overkneed was.
Ik had een autolyse toegepast van 15 minuten gisteren maar vond inderdaad dat de machine het al zwaarder kreeg toen ik hem daarna aanzette om het water, zout en gist toe te voegen.
Edit:
Zojuist mn pakket van de molenaar binnengekregen.
Ik kan niet wachten op mn pauze. Dan ga ik het nog een keer proberen.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Het klopt dat deeg weer meer gaat kleven als het overkneed is. Het zal ook gaan glanzen omdat het water weer los komt. Maar aan het brood kan ik niet zien dat het deeg overkneed is geweest.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Het ging steeds meer kleven.
Is er een curve waarbij het weer plakkeriger wordt en daarna toch weer mooi deeg wordt of wordt het uiteindelijk alleen maar slechter totdat het helemaal doodgekneed is?
Want ik merkte dat mn deeg minder ging plakken en uiteindelijk steeds meer ging plakken en ben toen maar gestopt. Misschien had ik toch door moeten gaan maar dat betwijfel ik.
Is er een curve waarbij het weer plakkeriger wordt en daarna toch weer mooi deeg wordt of wordt het uiteindelijk alleen maar slechter totdat het helemaal doodgekneed is?
Want ik merkte dat mn deeg minder ging plakken en uiteindelijk steeds meer ging plakken en ben toen maar gestopt. Misschien had ik toch door moeten gaan maar dat betwijfel ik.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Hoe lang kneed je?
Je kan het volgende proberen als je dat nog niet deed:
5 min kneden, vliesje maken lukt het stoppen.
Nog 5min kneden, vliesje maken,lukt het nog niet
2 min kneden, vliesje
Etc
Overigens plakt mijn deeg ook nog na kneden( wel 72 % vocht)
Je kan het volgende proberen als je dat nog niet deed:
5 min kneden, vliesje maken lukt het stoppen.
Nog 5min kneden, vliesje maken,lukt het nog niet
2 min kneden, vliesje
Etc
Overigens plakt mijn deeg ook nog na kneden( wel 72 % vocht)
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Ik denk dat ik tussen de 10 en 20 minuten kneed maar zal het de volgende keer wat beter bijhouden. Ik kijk nu wel naar de klok en doe er telkens een minuut bij maar omdat het deeg van stug naar klef gaat stop ik telkens omdat ik denk dat het weer steeds natter gaat worden. Vandaar de vraag og het nog langer mag duren. Omdat het deeg nogal klef wordt trek ik steeds een scheurtje in het vliesje maar kneed ik niet veel langer door.
Hierdoor denk ik ook dat de rijs minder goed gaat.
Als ik de filmpjes van Levine bekijk dan komt het deeg al boven het bakblik uit bij de tweede rijs.
Dat is bij mij lang niet het geval. Het komt nog niet eens tot het randje van de bus.
Hierdoor denk ik ook dat de rijs minder goed gaat.
Als ik de filmpjes van Levine bekijk dan komt het deeg al boven het bakblik uit bij de tweede rijs.
Dat is bij mij lang niet het geval. Het komt nog niet eens tot het randje van de bus.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Zemelaar
- Stofhapper
- Berichten: 3
- Lid geworden op: wo 05 apr 2017, 14:24
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
tja, heel herkenbaar.Heb dezelfde mixer waar ik met bloem pizzadeeg maak, op stand 1 en in no time een elastische bol. Bloem, water, gist en zout.Op het eind beetje olijfolie lepel hooguit. Verder alleen maar volkorenbrood:water bloem, gist zout en in het begin ook deze problemen, maar nu 200 verder, iedere keer logboek bijhouden en overleg met mijn cursusadres bakkerij Hartog ,foto's zenden etc nu met twee vingers in de neus, maar wel alert kijken en voelen. Binnentemperatuur, deegtemperatuur, ik kneed machinaal 6 minuten en dan 10 min met de hand, bijwassen met vochtige handen. Volkoren kan veel vocht hebben, en ja te haastig dan wordt het een plakkerige natte drab die je met een wisser het blik inveegt om dan uiteindelijk prachtig te rijzen, superkorst. Maar ja, geen vet is snel verouderen, maar ik verouder ook snel. Geen probleem. Goed in doek bewaren
Ga door en door, lees veel in deze fora, hou vol, en op een moment is het EUREKA en zeg nou zelf, wat is er lekker en schept meer voldoening dan zelfgebakken brood?.Met knapperige korst...
Ga door en door, lees veel in deze fora, hou vol, en op een moment is het EUREKA en zeg nou zelf, wat is er lekker en schept meer voldoening dan zelfgebakken brood?.Met knapperige korst...
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Wat vervelend dat je exact dezelfde problemen hebt met dezelfde machine.
Ik vraag mij dan toch af of de machine gewoon langer moet kneden en dat het vocht gewoon nog niet goed is opgenomen.
6 minuten kneden en dan 10 met de hand is toch ook niet de bedoeling lijkt mij.
Je zou het volledig met de machine moeten kunnen doen lijkt mij.
Stand 1 tot 1,5 is inderdaad snel genoeg
Lijkt mij want anders gaat de haak als een bezetene tekeer in de kom.
Ik vraag mij dan toch af of de machine gewoon langer moet kneden en dat het vocht gewoon nog niet goed is opgenomen.
6 minuten kneden en dan 10 met de hand is toch ook niet de bedoeling lijkt mij.
Je zou het volledig met de machine moeten kunnen doen lijkt mij.
Stand 1 tot 1,5 is inderdaad snel genoeg
Lijkt mij want anders gaat de haak als een bezetene tekeer in de kom.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Tsja, de ene machine is de andere niet. Kneedtijd kan echt verschillen. Eerst met de machine kneden en dan met de hand verder vind ik zelf een beetje onzin. Waarom heb je dan een machine?
Het deeggevoel komt met de tijd. Autorijden, breien en haken kan je ook niet in 1 dag leren. Een bakkersopleiding duurt enkele jaren. Hobbybakkers willen in 1 keer een perfect brood bakken, dat is een utopie. Oefening baart kunst .
Gewoon heel veel bakken
Het deeggevoel komt met de tijd. Autorijden, breien en haken kan je ook niet in 1 dag leren. Een bakkersopleiding duurt enkele jaren. Hobbybakkers willen in 1 keer een perfect brood bakken, dat is een utopie. Oefening baart kunst .
Gewoon heel veel bakken
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Af en toe een workshop, veel bakfilmpjes kijken, nog meer sites gewoon lezen (maar dan wel van mensen die geen flauwekul verkondigen) en inderdaad oneindig veel bakken. Vinden je buren ook leuk. Alhoewel die van mij vooral stollen en levientjes eten
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Ik doe mn best en bak er nu 2 - 3 per dag.
Meer dan mn best kan ik niet doen en heb geen haast.
Maar frustrerend vind ik het wel.
Ik noteer nu alle tijden en laat het straks weten ivm tips
Meer dan mn best kan ik niet doen en heb geen haast.
Maar frustrerend vind ik het wel.
Ik noteer nu alle tijden en laat het straks weten ivm tips
Laatst gewijzigd door WesleyNL op ma 20 apr 2020, 21:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Ik ben zeker van plan een workshop te volgen maar dat kan nu helaas niet..lekkermelig schreef:Af en toe een workshop, veel bakfilmpjes kijken, nog meer sites gewoon lezen (maar dan wel van mensen die geen flauwekul verkondigen) en inderdaad oneindig veel bakken. Vinden je buren ook leuk. Alhoewel die van mij vooral stollen en levientjes eten
Wil
Mijn ouders, buren en eendjes zijn blij met mij [emoji23]
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Ik ben begonnen met gist in 290ml lauw warm water.
Na 10 minuten heb ik de bloem bij het water gedaan.
Ik heb 3 minuten gemengd en toen zag het er zo uit: Ik heb het zo laten staan voor 10 minuten en heb toen de zout er bij gedaan.
Dat heb ik even laten mengen +/- 30-60 seconden. Daarna heb ik de boter erbij gedaan en heb ik de snelheid verhoogd om te kneden. Dat heb ik 3 minuten gedaan en toen heb ik de laatste 10ml water toegevoegd.
Na 5 minuten heb ik gekeken hoe het deeg er bij stond aangezien er dan in totaal 8 minuten gekneed was.
Het deeg zag er zo uit: Mijn vliesje scheurde nogal snel maar het deeg plakte niet: Nog twee minuten keden en het deeg zag er zo uit: En is het zichtbaar dat het deeg alweer slapper wordt en ging het deeg ietsje plakken maar kon ik wel een vliesje trekken: Ik heb het deeg toen uit de kom gehaald en zie je dat het deeg weer slappe hap werd: Als je het mij vraagt is dat te slap maar aangezien het niet heel erg plakte en ik een vliesje kom trekken heb ik hem nu in een kom liggen om te rijzen met een theedoek er overheen.
Ik weet wel dat dit geen mooie bol blijft en in gaat zakken:
Vervolgens heb ik 4 gram suiker bij de 500 gram bloem gedaan, de bakkerszout, roomboter en 10ml water klaargezet.Na 10 minuten heb ik de bloem bij het water gedaan.
Ik heb 3 minuten gemengd en toen zag het er zo uit: Ik heb het zo laten staan voor 10 minuten en heb toen de zout er bij gedaan.
Dat heb ik even laten mengen +/- 30-60 seconden. Daarna heb ik de boter erbij gedaan en heb ik de snelheid verhoogd om te kneden. Dat heb ik 3 minuten gedaan en toen heb ik de laatste 10ml water toegevoegd.
Na 5 minuten heb ik gekeken hoe het deeg er bij stond aangezien er dan in totaal 8 minuten gekneed was.
Het deeg zag er zo uit: Mijn vliesje scheurde nogal snel maar het deeg plakte niet: Nog twee minuten keden en het deeg zag er zo uit: En is het zichtbaar dat het deeg alweer slapper wordt en ging het deeg ietsje plakken maar kon ik wel een vliesje trekken: Ik heb het deeg toen uit de kom gehaald en zie je dat het deeg weer slappe hap werd: Als je het mij vraagt is dat te slap maar aangezien het niet heel erg plakte en ik een vliesje kom trekken heb ik hem nu in een kom liggen om te rijzen met een theedoek er overheen.
Ik weet wel dat dit geen mooie bol blijft en in gaat zakken:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Ik heb het deeg 32 minuten laten rijzen en kon er met mijn vinger in prikken maar moest het wel uit de kom trekken:
Ik weet nu al dat de tweede rijs in de oven met boven en onderwarmte op 30 graden er niet voor gaat zorgen dat het boven het bakblik van 1800ml rijst maar ga dat over een minuut of 40 bekijken. (Maar eigenlijk zou dit deeg dus een 2200ml blik moeten hebben waardoor deze bus eigenlijk te klein zou moeten zijn.)
Ik heb zo goed als ik kon het deeg een beetje plat gedrukt en ben er met de roller overheen gegaan. Het lijkt nu meer op een croissant maar dat maakt mij niet zoveel uit. Oefening baart kunst:Ik weet nu al dat de tweede rijs in de oven met boven en onderwarmte op 30 graden er niet voor gaat zorgen dat het boven het bakblik van 1800ml rijst maar ga dat over een minuut of 40 bekijken. (Maar eigenlijk zou dit deeg dus een 2200ml blik moeten hebben waardoor deze bus eigenlijk te klein zou moeten zijn.)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Na 45 minuten veerde het deeg mooi terug wanneer ik er licht tegen aan drukte met een vinger er was het deeg iets boven het blik uitgekomen:
Ik ga hem nu afbakken en ben benieuwd naar het resultaat.
Maar de vraag is dus eigenlijk: “wat doe ik verkeerd waardoor het deeg zo slap wordt en dus uit het blik getrokken moet worden na de eerste rijs?”
Ik heb liever dat het een mooie stevige bal wordt die flink rijst en dus niet zo uitzakt want ik denk dat het deeg iets te slap is.
Lang niet zo hoog als dat ik altijd in de filmpjes zie staan maar hij ging ook vrij laag de bus in dus hij is wel verdubbeld denk ik.Ik ga hem nu afbakken en ben benieuwd naar het resultaat.
Maar de vraag is dus eigenlijk: “wat doe ik verkeerd waardoor het deeg zo slap wordt en dus uit het blik getrokken moet worden na de eerste rijs?”
Ik heb liever dat het een mooie stevige bal wordt die flink rijst en dus niet zo uitzakt want ik denk dat het deeg iets te slap is.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
En toen was ik vergeten het blik in te vetten en is het bakken niet helemaal goed gegaan.
Morgen nog maar een keer proberen.
Van ovenrijs is ook niet echt sprake geweest.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Morgen nog maar een keer proberen.
Van ovenrijs is ook niet echt sprake geweest.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Deeg wordt maar geen mooie bol in de mixer
Nu ik het brood net even heb bekeken ziet het er toch vreemd uit alsof de oven niet gebakken heeft of slechts tien minuten ofzo.
Ik zal wel wat verkeerd gedaan hebben. [emoji28]
Morgen maar opnieuw proberen.
Heb er nu al zin in maar weet nog even niet wat ik anders ga doen.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ik zal wel wat verkeerd gedaan hebben. [emoji28]
Morgen maar opnieuw proberen.
Heb er nu al zin in maar weet nog even niet wat ik anders ga doen.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.