Brood zuur en verrimpeld

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Lettie
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: za 16 jun 2018, 23:19

Brood zuur en verrimpeld

Bericht door Lettie »

Hoi allemaal,
Mijn brood ruikt zuur en verrimpelt tijdens het afkoelen. Wat gaat er mis?
Het is een brood dat ik vaker bak. Het is doorgaans heerlijk. Hij kwam mooi krokant uit de oven, maar na ongeveer een kwartier is de korst slap en verrimpeld. Bij het opensnijden ruikt het brood erg zuur. Tijdens het bakken al ontbrak de lekkere geur van brood.
Met goede moed begon ik opnieuw, maar ook het tweede brood werd zuur. Wat doe ik nou ineens verkeerd? :snif:

Hieronder het recept en de werkwijze:
500 gr maisbroodmix van de molen
300 gr water
20 gr gist
20 gr roomboter
10 gr zout
Alles kneden en vliesje trekken, daarna opbollen en 1e rijs tot verdubbeld in volume. Daarna ontgassen en weer opbollen en rijzen in rijsmandje. Was ongeveer 45 min, mogelijk langer. Ik was ook nog een Turks brood aan het bakken en soep aan het koken.
Rijzen was bij kamertemperatuur (22,5). Ik heb lauw water gebruikt, maar wellicht wat aan de warme kant van lauw.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Brood zuur en verrimpeld

Bericht door BakkerGerrit »

Ik zou mn gist checken. Smaakt die nog goed? Datum?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Brood zuur en verrimpeld

Bericht door Levinebaktbrood »

Dat de korst slap en rimpelig wordt tijdens het afkoelen duidt op te korte baktijd.

Je schrijft 20 gram gist. Is dat instant gist of verse gist?

Het kan ook aan de mix liggen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Lettie
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: za 16 jun 2018, 23:19

Re: Brood zuur en verrimpeld

Bericht door Lettie »

Dank voor jullie reacties!
Ja de gist was nog goed. Verse gist ge ruik ik. Een weekje oud, maar bewaard in de koelkast en dat gaat altijd goed.
De mix bevalt me tot nu toe ook goed. Al vaker gebruikt.

Toch een te korte baktijd? Van binnen ziet hij er goed uit. Gaar en mooi droog. Mals ook.
En toen ik erop klopte klonk hij goed hol.
Gebruikersavatar
Lettie
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: za 16 jun 2018, 23:19

Re: Brood zuur en verrimpeld

Bericht door Lettie »

Oh jee... ik ben net opnieuw begonnen en toen viel mijn blik op de ingrediënten van de broodmix. Er zitten extra enzymen in en ascorbinezuur; broodverbeteraar dus! En dat heb ik er zelf ook nog eens doorheen gedaan!
Zou dat het zijn?
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Brood zuur en verrimpeld

Bericht door papagena »

Misschien was dat het. Eigenlijk hoef je al die toevoegingen niet door je brood te doen. Ook zonder broodverbeteraar, enzymen en vitamine C kun je prima brood bakken. Volg gewoon een goed recept. Zoals van Levine. https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... index.html
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
StefanDijle
Deegkneder
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14

Re: Brood zuur en verrimpeld

Bericht door StefanDijle »

wel vitamine C is best handig. de rest bij lange fermentatie wel eerder storend...
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com
Plaats reactie