Ik bak nooit 7.5 kilo in een keer, behalve vandaag. Veel te warm weer om veel te bakken maar alles is op.
Dus maar een recept, alles tegelijk in de Rofco. Kortom 12 kleine veluws desembroodjes in een keer, dan hebben we weer voorraad.
Heb er nog wel een leuk experiment van gemaakt door een deel met de mixer te kneden en de rest met stretch en fold.
Dat maakt allemaal erg weinig uit, het zag er allemaal prachtig uit.
Moet je het alleen niet laten aanbranden, grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. &_#%&)*(##$&*()# !!!!
Zwart by Lekker Melig, on Flickr
Gelukkig zitten er nog wel wat eetbare exemplaren tussen, want een Rofco bakt niet gelijkmatig zwart. En volgende keer toch maar de temperatuur niet vergeten terug te zetten.....
Ik wordt hier wel een beetje sip van. Korsten er af en hopla, we hebben weer een paar kilo paneermeel.....
Wil
Zwart
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Zwart
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Zwart
De een vecht tegen het snelle rijzen en de ander maakt er gelijk tosti's van..
Wil voor mij ziet het er nog redelijk uit... ik bedoel in het crematorium ziet het er erger uit... :shy:
Deze had ik gewoon gegeten...
Ongelukje moet kunnen toch.. jong en oud leren we nog allemaal... :Z:
Wil voor mij ziet het er nog redelijk uit... ik bedoel in het crematorium ziet het er erger uit... :shy:
Deze had ik gewoon gegeten...
Ongelukje moet kunnen toch.. jong en oud leren we nog allemaal... :Z:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Zwart
Nou, die twee rechtsachter en de twee die eronder lagen waren echt niet eetbaar hoor. De rest wordt idd gewoon nog opgegeten, maar er zal wel eens een korstje sneuvelen. Die vier rampexemplaren worden nu gepromoveerd tot paneermeel, ook lekker :-).
Vooral allemachtig stom om dit te doen als de Rofco helemaal vol ligt, dus drie planken. Normaal bak ik alles achter elkaar ipv tegelijk, maar ik vond het te warm. Nou dat klopt dus wel, de oven was ook te warm. Pfff.
Wil
Vooral allemachtig stom om dit te doen als de Rofco helemaal vol ligt, dus drie planken. Normaal bak ik alles achter elkaar ipv tegelijk, maar ik vond het te warm. Nou dat klopt dus wel, de oven was ook te warm. Pfff.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Zwart
Balen Wil! Wat doe je in vredesnaam met kilo's paneermeel? Maar gedeelde smart is halve smart: ik had voor een familieweekend brood toegezegd. Dat ging voor zes zaad/speltbroden in eerste instantie goed.
De volgende dag, nog juist op tijd voor vertrek, zou ik 's ochtends vroeg nog enkele semolinabroden met rozijnen en rozemarijn bakken. Maar... versliep me en kon niet meer op tijd de steen voorverwarmen. Ik koos dus voor de stokbroodvorm maar die werkte niet erg mee. Ik kreeg de broodjes niet uit de vorm. En dan krijg je dit:
We hebben dus maar wat minder brood gegeten [emoji16].
De volgende dag, nog juist op tijd voor vertrek, zou ik 's ochtends vroeg nog enkele semolinabroden met rozijnen en rozemarijn bakken. Maar... versliep me en kon niet meer op tijd de steen voorverwarmen. Ik koos dus voor de stokbroodvorm maar die werkte niet erg mee. Ik kreeg de broodjes niet uit de vorm. En dan krijg je dit:
We hebben dus maar wat minder brood gegeten [emoji16].
Groetjes, Annelies
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Zwart
Dat ziet er ook niet zo fraai uit
Ik wilde heel wat brood in de kliko mikken, maar dat mocht niet van de voedselmaffia hier, ook bekend als mijn proefpanel.
Dus uiteindelijk van 2,5 kilo de korsten eraf gesneden, in blokjes gesneden, een uur of twee laten uitdrogen in een oven van net boven de 100 C en daarna gemalen. Dat levert geen 2,5 kilo paneermeel op maar wel een aardige doos vol. Wel behoorlijk wat werk, ik wilde alleen wat snelle desem broden maken :-)
Er zijn heel wat duitse recepten waar ze oud brood hergebruiken. Houdt prima vocht vast, dus je brood blijft langer vers, en als je het een beetje geroosterd hebt levert het ook veel smaak op., heb ik van Lutz geleerd.
En je kan het prima kwijt in gehaktballen (eten we hier nooit trouwens) en al dan niet vega hamburgers, geeft mooi wat structuur vooral met vega burgers. Ik had eerst net zo'n hoeveelheid, ging probleemloos op :-)
Wil
Ik wilde heel wat brood in de kliko mikken, maar dat mocht niet van de voedselmaffia hier, ook bekend als mijn proefpanel.
Dus uiteindelijk van 2,5 kilo de korsten eraf gesneden, in blokjes gesneden, een uur of twee laten uitdrogen in een oven van net boven de 100 C en daarna gemalen. Dat levert geen 2,5 kilo paneermeel op maar wel een aardige doos vol. Wel behoorlijk wat werk, ik wilde alleen wat snelle desem broden maken :-)
Er zijn heel wat duitse recepten waar ze oud brood hergebruiken. Houdt prima vocht vast, dus je brood blijft langer vers, en als je het een beetje geroosterd hebt levert het ook veel smaak op., heb ik van Lutz geleerd.
En je kan het prima kwijt in gehaktballen (eten we hier nooit trouwens) en al dan niet vega hamburgers, geeft mooi wat structuur vooral met vega burgers. Ik had eerst net zo'n hoeveelheid, ging probleemloos op :-)
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- StefanDijle
- Deegkneder
- Berichten: 146
- Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14
Re: Zwart
Wel niet overdrijven met het oud brood en eerst laten weken voor je het aan je deeg toevoegt. Ik gebruik zo rond 10% oud brood en het neemt ca 100% water op. Ik maal het wel nooit maar breek het en laat het dan met veel water weken. Daar mak ik dan een puree van. Mijn kasseler woord daardoor lang bewaarbaar....
Nu durf ik nix meer zeggen over mijn mislukt tijger. Die ziet er niet uit maar is perfect lekker en eetbaar. Maar ja Wil, volgendekeer beter
Geoejtes
Stefan
Nu durf ik nix meer zeggen over mijn mislukt tijger. Die ziet er niet uit maar is perfect lekker en eetbaar. Maar ja Wil, volgendekeer beter
Geoejtes
Stefan
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com