Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd
- BijnaGaar
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 15
- Lid geworden op: zo 06 apr 2014, 18:32
Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd
Ik denk dat ze prima zullen smaken, maar mijn 2 fijn volkoren zijn gescheurd tijdens het bakken.
Vlak voor de oven
na bakken
Nu weet ik niet goed wat het probleem is, ik had mijn oven voorverwarmd op 220 (boven en onderwarmte) en bij het plaatsen van de bussen heb ik een soufflebakje kokend water erbij gezet. De bedoeling was om dit voor 20 minuten te doen en dan af te bouwen naar 200 graden en bakken tot tevredenheid. In de eerste paar minuten is dit gebeurt, want toen ik na 10 minuten keek was dit al het geval.
Ik heb het water eruit gehaald en heb me verder aan het plan gehouden.
Nu vraag ik me af wat er mogelijk mis is gegaan.
- Is de vorm niet goed genoeg gemaakt?
- Is de vorm rijs te lang geweest (ca 70-80 minuten)
Ik heb geen idee maar wil liever een goed smakend en mooi uitziend brood
Vlak voor de oven
na bakken
Nu weet ik niet goed wat het probleem is, ik had mijn oven voorverwarmd op 220 (boven en onderwarmte) en bij het plaatsen van de bussen heb ik een soufflebakje kokend water erbij gezet. De bedoeling was om dit voor 20 minuten te doen en dan af te bouwen naar 200 graden en bakken tot tevredenheid. In de eerste paar minuten is dit gebeurt, want toen ik na 10 minuten keek was dit al het geval.
Ik heb het water eruit gehaald en heb me verder aan het plan gehouden.
Nu vraag ik me af wat er mogelijk mis is gegaan.
- Is de vorm niet goed genoeg gemaakt?
- Is de vorm rijs te lang geweest (ca 70-80 minuten)
Ik heb geen idee maar wil liever een goed smakend en mooi uitziend brood
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd
Kan meerdere oorzaken hebben. Deeg verkeerd in de vorm gelegd, te korte vormrijs, deeg te strak opgemaakt, temperatuur in de oven is niet overal gelijk. Overkomt mij ook wel en vaak als ik 2 broden tegelijk bak.
Maar is het erg? Ik vind van niet.
Maar is het erg? Ik vind van niet.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- BijnaGaar
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 15
- Lid geworden op: zo 06 apr 2014, 18:32
Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd
ah ok, bedankt voor je reactie
- de naad loopt in het midden van de onderkant, dat is goed toch?
- de vormrijs duurde qua tijd zeker 75 minuten het indrukken van het deeg kwam iets terug maar er bleef wel een deukje, is het dat over of onder rezen?
- temperatuur weet ik niet, ik heb niet op meerdere plekken een oventhermometer staan.
Nee heel erg vind ik het niet, maar wel minder mooi. Ik zal ze zo eens aansnijden en verder beoordelen.
- de naad loopt in het midden van de onderkant, dat is goed toch?
- de vormrijs duurde qua tijd zeker 75 minuten het indrukken van het deeg kwam iets terug maar er bleef wel een deukje, is het dat over of onder rezen?
- temperatuur weet ik niet, ik heb niet op meerdere plekken een oventhermometer staan.
Nee heel erg vind ik het niet, maar wel minder mooi. Ik zal ze zo eens aansnijden en verder beoordelen.
- ghost
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: do 07 nov 2013, 13:01
- Locatie: belgië
Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd
Ik heb de zelfde blikken als jij , Ik heb dat ook soms, ook al gebeurd als ik 1 brood bak .
Uw 2de rijs tijd is telang bij mij is dat max. 55min tot 1 uur.
Voor het brood te vormen gebruik ik deze techniek , het enigste wat ik op het laatste nog doe is nog eens de laatste naad dichtknijpen. Toen ik deze techniek deed , had ik het minder dat het zo scheurde op zij. Er cirkelt hier nog zo een filmpje rond
op deze site waar ze ook een deegrol gebruiken , voor te vormen maar vind het niet terug , is ongeveer de zelfde techniek.
https://www.youtube.com/watch?v=uIJHmfb2_8M
Edit nog een ander filmpje van Levine https://www.youtube.com/watch?v=CNoJ20qtxqs
Uw 2de rijs tijd is telang bij mij is dat max. 55min tot 1 uur.
Voor het brood te vormen gebruik ik deze techniek , het enigste wat ik op het laatste nog doe is nog eens de laatste naad dichtknijpen. Toen ik deze techniek deed , had ik het minder dat het zo scheurde op zij. Er cirkelt hier nog zo een filmpje rond
op deze site waar ze ook een deegrol gebruiken , voor te vormen maar vind het niet terug , is ongeveer de zelfde techniek.
https://www.youtube.com/watch?v=uIJHmfb2_8M
Edit nog een ander filmpje van Levine https://www.youtube.com/watch?v=CNoJ20qtxqs
- BijnaGaar
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 15
- Lid geworden op: zo 06 apr 2014, 18:32
Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd
Mijn voorzichtige conclusie is dat ik te strak heb gevormd, wanneer ik de filmpjes kijk gaat dat onder minder geweld om het zo maar te zeggen :G
Maar de smaak en kruim zijn goed, ik zou deze broden waarderen met een 7 of 8
Nu bezig met een suikerbrood.
Maar de smaak en kruim zijn goed, ik zou deze broden waarderen met een 7 of 8
Nu bezig met een suikerbrood.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd
Rijstijd hoeft helemaal niet te lang te zijn. Dat kan je van afstand echt niet zeggen. Rijstijden zijn niet precies aan te geven. Rijstijden zijn afhankelijk van gebruikte hoeveelheid gist, deegtemperatuur en omgevingstemperatuur. Kunnen dus voor hetzelfde brood iedere dag anders zijn. Het deeg is altijd leidend, nooit de klok.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd
Ik denk dat de vormrijs eerder te kort dan te lang is geweest. Ook kan het zijn dat het deeg bovenop al iets is ingedroogd waardoor deze niet meer kan uitzetten.
Ik vind het geen probleem dat een brood er wat ‘ambachtelijk’ uitziet.
Ik vind het geen probleem dat een brood er wat ‘ambachtelijk’ uitziet.
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- BijnaGaar
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 15
- Lid geworden op: zo 06 apr 2014, 18:32
Re: Techniek probleem, of iets anders busbrood gescheurd
Ik zal wat meer oefenen, bedankt voor de tips.
Morgen of overmorgen een rozijnenbrood proberen.
Morgen of overmorgen een rozijnenbrood proberen.