Bruine zachte broodjes van Levine mislukt...

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jim67
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: wo 18 jan 2017, 21:08

Bruine zachte broodjes van Levine mislukt...

Bericht door Jim67 »

Gisteren dus bruine zacht bolletjes gemaakt volgens het recept van Levine;

https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... odjes.html

Ik heb het recept vrij secuur gevolg, ik heb er alleen geen vitamine c ingedaan en ik heb de tarwekiemen vervangen door lijnzaad.

Na het mixen door de Kenwood laat ik het deeg altijd gewoon in de mengkom zitten, dat ging altijd goed, maar nu niet, het deeg was na een uur nog geen centimeter gerezen ( is dit Nederlands?) Ik heb er toen toch maar bolletjes van gemaakt nog een uurtje laten staan, gebeurde nog steeds weinig mee, toch maar in de oven, ik weet nu ook dat ik twee bladen afzonderlijk in de oven moet doen, want op het bovenste blad werden de bolletjes wel groter en mooi bruin maar op het onderste blad gebeurde er weinig, halverwege nog even de bladen omgedraaid, maar gaf niet het gewenste resultaat.

De bolletjes zijn dus allemaal heel compact en stevig totaal niet luchtig, en vandaag waren ze al enorm droog, ze zijn gelukkig wel heel lekker van smaak.
Gebruikersavatar
Troela
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: wo 02 nov 2016, 20:55
Locatie: Amsterdam

Re: Bruine zachte broodjes van Levine mislukt...

Bericht door Troela »

Lijnzaad neemt enorm veel vocht op, ik denk dat je daar geen rekening mee hebt gehouden
Bear Teddy en gewone oven
Te Amsterdam
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Bruine zachte broodjes van Levine mislukt...

Bericht door Levinebaktbrood »

Heb je heel of gebroken lijnzaad toegevoegd? Dat maakt nl. nogal een verschil qua vocht dat je moet toevoegen.

Als er niks is gebeurt tijdens de 1e rijs dan ga ik aan de gist twijfelen. Was die nog wel goed?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Jim67
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: wo 18 jan 2017, 21:08

Re: Bruine zachte broodjes van Levine mislukt...

Bericht door Jim67 »

Ik heb hele lijnzaad gebruikt, de gist is al een tijdje open, ligt in de koelkast goed gesloten en 14 dagen geleden heb ik er nog een prima brood mee gebakken.
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 659
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Bruine zachte broodjes van Levine mislukt...

Bericht door Bioloogje »

Misschien tekort gekneed?


Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Gebruikersavatar
Troela
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: wo 02 nov 2016, 20:55
Locatie: Amsterdam

Re: Bruine zachte broodjes van Levine mislukt...

Bericht door Troela »

Levinebaktbrood schreef:Heb je heel of gebroken lijnzaad toegevoegd? Dat maakt nl. nogal een verschil qua vocht dat je moet toevoegen.

Als er niks is gebeurt tijdens de 1e rijs dan ga ik aan de gist twijfelen. Was die nog wel goed?
Ook heel lijnzaad neemt behoorlijk wat vocht op, meer dan tarwekiemen
Bear Teddy en gewone oven
Te Amsterdam
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Bruine zachte broodjes van Levine mislukt...

Bericht door lekkermelig »

Als er nou _helemaal_ niets gebeurd tijdens de eerste rijs, vraag ik me serieus af of er wel gist in zit, of dat de gist om een of andere reden al hardstikke dood is.
Lijnzaad neemt wel heel veel vocht op inderdaad, maar ook dan: activiteit verwacht je zeker wel.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie