Eerste spelt poging

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 303
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

Eerste spelt poging

Bericht door jasmon »

De eerste keer dat ik met spelt aan de gang ging. [emoji15]

Mix van Duitse volkoren spelt met type 630.

Toch eens de reeds gegeven adviezen opvolgen [emoji15]



Afbeelding

Jan

Rofco KN4
AEG normale oven
Jan

-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Eerste spelt poging

Bericht door Ballie »

Het is toch een... ehm... apart broodje geworden :D,

En wat er mis ging? Tja, dat kan natuurlijk van alles zijn, maar mijn eerste ingeving is: te korte narijs, waardoor teveel ovenrijs...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Eerste spelt poging

Bericht door lekkermelig »

Ja, een beetje ontploft is ie wel qua vorm. maar dat zal niet slecht zijn voor de smaak.

Je kan inderdaad wel een iets langere narijs doen, en ook iets anders insnijden waardoor het brood van boven meer opengaat. Zoiets als deze (geen spelt trouwens, maar het gaat om het insnijden..)
Afbeeldingdriegranen desem by Lekker Melig, on Flickr
of misschien deze
AfbeeldingBier brood by Lekker Melig, on Flickr

Als je broden door goede spanning en insnijden iets meer ruimte krijgen worden het ook qua vorm prachtige speltbroodjes

Succes!
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie