Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Gebruikersavatar
Door Skoebidoe
#61135
Voor alle duidelijkheid: ik bak mijn brood in een BBM (Ik hoop dat ik het onderwerp in het juiste onderdeel van het forum geplaatst heb?) . Ik werk volgens de bakkersformule en weeg alles mooi af. Ik werk niet met de maatschepjes.
Ik heb gisteren voor de eerste maal een Waldkorn brood gebakken. Op zich was de smaak niet slecht en was het lekker luchtig maar het was tot tegen het kijkvenster gebakken. Een beetje een paddestoel dus ;B
Mijn ingrediënten en verhoudingen waren de volgende:
  • 300 g witte bloem
  • 300 g Waldkorn bloem
  • 360 ml water
  • 6 g korrel gist
  • 30 g boter
  • 6 g suiker
Wat raden jullie aan voor de volgende bakbeurt? Hoeveelheid bloem verminderen (naar bijvoorbeeld 550 g in totaal) en in verhouding de gist ook verminderen? Of gewoon dezelfde hoeveelheid bloem behouden en gewoon de gist en/of water verminderen? Ik hoor het graag! Smakelijke groeten.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61137
Als BBM-leek zeg ik... suiker weglaten (= voedsel voor je gist) .
Wel wat zout toevoegen of vergeten in je recept te vermelden??

Ander bakprogramma met wat kortere rijs...
Je kunt zoals je zelf aangeeft je hele deeg verminderen (maar dan ben je nog niet uitgerekend)

Je had geluk dat er een venster voor zat... voor het zelfde geld vliegt ie... :G :G
Gebruikersavatar
Door papagena
#61146
Wat zit er in dat Waldkornbloem? Zit daar geen gist in? Mocht dat niet het geval zijn dan zou ik minder gist doen en mocht er wel gist in je Waldkornbloem zitten dan zou ik ook wat minder gist doen.
Gebruikersavatar
Door StefanDijle
#61147
uhm als het een mooie paddenstoel was en niet terug ingezakt is, bovendien nog mooi luchtig en lekker zou ik nix veranderen aan het recept. Als het bijna uit de bak is gesprongen, dan gewoon wat minder maken. Dont change a tasty bread ;)

voor de duidelijkheid. Als het bol staat is het goed, enkel als het brood terug inzakt is het niet goed. Als het nu een deuk van de dechsel heeft is het niet ingezakt maar gewoon een beetje groot - dus minder maken.

S
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61148
Stefan… wat voor gist hebben jullie in België!! Deuken in deksels... :grin: :grin:
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#61150
600 gram bloem/meel is voor veel broodbakmachines (te) veel. Ik zou uitgaan van totaal 500 gram bloem en de overige ingrediënten ook omrekenen naar 500 gram bloem.
Gebruikersavatar
Door StefanDijle
#61152
Rik je weet waarom de bierflessen voor hergisting op fles zo zwaar zijn, da ontbloft anders. Geen grap. Gevaarlijk zelfs. Ik maak ook wijn en daar moet je goed opletten voor het bottelen. Daar hebben mensen al ernstige wonden opgedaan door ontploffende flessen. Dus deuken in deksels.... maar ik bedoelde natuurljk een deuk in het brood door de dechsel. Grapjas!

S
Gebruikersavatar
Door Rik59
#61154
:DB2: :DB2: :DB2: Snapte hem al helemaal....

Heb hier ook al wat litertjes 2018 staan... hij smaakt prima dit jaar...
Hmmm… de E.O.D. heb ik nog niet hoeven bellen hoor...
Ik wacht altijd netjes tot de wijn uitgegist is....

Excuus T.S.
Bakken in een houtoven

Wow, wat een productie! :2th:

Gevaar voor overkneden?

Ik ben vaak met 10 minuten erg tevreden Koos.. dat[…]

Project desem

De rotan rijsmandjes hebben Hongkong verlaten en k[…]

Werkwijze gekiemde zaden

Ontkiemen zaden ook als je ze in de koelkast bewaa[…]