Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over waarom brood niet geworden is zoals je had gewild, niet gerezen of misvormd etc. Je bloopers mogen hier ook bij.
Gebruikersavatar
Door jasmon
#59819
Sinds ik een nieuwe 25kg zak volkorenmeel in gebruik heb, bak ik alleen maar gaten busbroden.

Ik heb geen idee waar het aan ligt, recepten en werkwijze zijn niet veranderd. Hooguit speel ik met water omdat het meel dit toelaat. En ligt tussen 65 en 70%.

Of het direct aan deze zak ligt, geen idee. Het is volgens mij wel iets wat afwijkt ten opzichte van de vorige zak toen ik er geen last van had.

Advies is welkom. Afbeelding
Laatst gewijzigd door jasmon op di 10 apr 2018, 20:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#59822
Ik heb geen advies voor je maar vraag me wel af wat voor meel het is. Zelfde merk en leverancier als anders?

Ben je het brood anders gaan snijden? Ik heb hetzelfde probleem ook weleens gehad en toen bleek het mes van mijn snijmachine bot.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59823
Ik heb ook al een paar keer zitten kijken.. en wachtte o.a. de mening van bovenstaande specialiste af..

Ik vraag me af.. valt het brood makkelijk uit elkaar..???

Ik heb namelijk iets dergelijks wel gehad en dat had te maken met minder hechting bij het opmaken.. (dus de draai).
Want zoals ik het zie lijkt het in die draai te zitten??

Het brood viel bij mij toen ook makkelijk uit elkaar op die plaats (bij mij is het brood wel erg compact vanwege "zwaar" deeg)
Olie gebruikt met opmaak??
Laatst gewijzigd door Rik59 op wo 11 apr 2018, 11:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door jasmon
#59841
antwoorden op de vragen,

- zelfde merk meel en zelfde molen.
- brood wordt altijd op dezelfde manier gesneden met de machine. (overigens alle andere brood met de machine gesneden gaat wel goed maar is niet van 100% volkorenmeel samenstelling).
- ik gebruik geen bloem bij het vormen.
- ik zorg er voor dat ik na elke keer vormen mijn werkplek extra schoonmaak om te voorkomen dat ik een vette ondergrond heb die het vormen in de weg gaat zitten.
- bij het vormen heb ik verschillende keren extra opgelet, minder strak en strak oprollen.
- bij de bulkrijs (1e rijs) opgelet dat de kom licht ingevet is en er niet teveel olie gebruikt wordt om in te vetten. wel heb ik het idee dat het deeg vetter aanvoelt na de bulkrijs, vandaar van veronderstelling dat het misschien toch aan het meel ligt. kan dat vetter dan gebruikelijk?
Gebruikersavatar
Door Anna
#59886
Dat is wel vreemd zeg! Misschien kan de molenaar je vertellen of er iets anders is met het nieuwe meel? In mijn moestuin groeien de gewassen ook niet elk jaar hetzelfde, dat geldt vast ook voor tarwe.

Is de kruim van het brood wel hetzelfde gebleven?
Nieuwe gebruiker

Welkom op het forum :G. Je kunt je vragen stellen[…]

Brood van Gerrit

Probeer em nu maar eens uit de knoop te halen..

Hoi, bedankt. Ik heb wel een oven maar bak wegens […]

Rofco

Je moet wel alles tussen de haakjes zetten Jo... e[…]