oventemperatuur

Leuk, al die termen, maar wat betekenen ze eigenlijk allemaal?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rob van Rotterdam
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 14:40

oventemperatuur

Bericht door Rob van Rotterdam »

Hallo allemaal,
In de keuken hebben we een houtgestookt fornuis. Daar koken we op. De oven in dat fornuis (Husqvarna 726, bouwjaar 1940) wordt op zijn hoogst 175 graden, maar de temperatuur blijft daar meestal iets onder. Brood bak ik al jaren in een elektrische oven. Dat gaat goed en daarover heb ik geen vragen. Nu zou ik graag eens brood in de oven van het fornuis willen bakken, maar heb geen idee of dat vanwege de lage temperatuur mogelijk is. Natuurlijk zou ik het kunnen proberen en het broodstuk net zo lang in de oven kunnen laten staan tot de kerntemperatuur 90 graden is. Ik ben er echter huiverig voor om hiermee te experimenteren aangezien ik het onverteerbaar zou vinden als een brood zou mislukken en ik het zou kunnen wegkiepen.
Daarom mijn vraag:
Kun je tussen 150 en 175 graden met verlengde tijden brood bakken of moet ik daar beter vanaf zien?
Ben benieuwd!
Rob
graanmolen, mechanisch weegschaaltje, kneden met de hand, gewoon oventje.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: oventemperatuur

Bericht door lekkermelig »

Tja, ik zou er vanaf zien.
Hele zachte bolletjes en brood met veel vettigheid en rozijnen en dergelijks gaat misschien nog net, maar standaardbrood heeft hitte nodig. Ik heb zelf een magnetron die tot maximaal 200 C kan (volgens de handleiding) maar ik vind niet dat er veel fatsoenlijks in te bakken valt.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: oventemperatuur

Bericht door TigerManZ »

Roggebrood wordt soms op lage temperatuur gebakken en dan over een lange tijd...
Dat zag ik laatst bij Deutschlands Beste Bäcker.
Maar ik weet niet meer of dat 170° dan voldoende is. Cor (Bakplaat) misschien???
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: oventemperatuur

Bericht door bakplaat »

Han

Bij een temp. van ongeveer 170°C. (is eigenlijk nog iets te hoog) ging vroeger na de dagelijkse productie het roggebrood in de oven, het bleef er dan zo'n 5-6 uur in en het gaarde dan op de aflopende ovenwarmte.
Op tijd er weer uit om de oven weer op te kunnen stoken voor de volgende dagproductie.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: oventemperatuur

Bericht door TigerManZ »

Bedankt Cor,

Dus Rob, je zou het met roggebrood kunnen proberen...
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Rob van Rotterdam
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 14:40

Re: oventemperatuur

Bericht door Rob van Rotterdam »

Roggebrood. Juist ja. Dat ga ik eens proberen.
Mijn graan maal ik zelf. Met een grote handmolen. Het hout voor het fornuis hak en kloof ik ook zelf. Als het me nu ook nog zou lukken om in dit fornuis een brood te bakken, dan ben helemáál gelukkig.
Een roggebrood dus. Dank voor de tips.
Rob
graanmolen, mechanisch weegschaaltje, kneden met de hand, gewoon oventje.
Plaats reactie