De (mis)baksels van Maaike
- Ekiaam
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 22
- Lid geworden op: zo 01 mar 2020, 11:46
De (mis)baksels van Maaike
Vandaag een broodje gebakken met zongedroogde tomaten, rozemarijn, een beetje oregano en een beetje gedroogde paddestoelen. Beetje naar dit recept:
https://www.de-zuidmolen.nl/recepten/frans-landbrood/
Maar wel met de nodige aanpassingen:
- Extra water (beetje op gevoel, maar denk zeker 60 gram extra op 800 gram meel/bloem).
- 75% bloem, 25% volkoren meel
- 3,5 gram gist
- En dus extra ingrediënten
Resultaat:
Ik vond 'm lekker luchtig (zelfs misschien iets te slap, maar ik had 'm ook niet echt goed af laten koelen voordat ik 'm aansneed). De smaak was goed, maar misschien ietsje te zurig door de zongedroogde tomaat. En er mocht toch wel wat meer rozemarijn bij. Daar ben ik altijd wat voorzichtig mee omdat ik bang ben dat het overheerst.
Al met al toch tevreden met het resultaat. Lekker knapperige korst.
https://www.de-zuidmolen.nl/recepten/frans-landbrood/
Maar wel met de nodige aanpassingen:
- Extra water (beetje op gevoel, maar denk zeker 60 gram extra op 800 gram meel/bloem).
- 75% bloem, 25% volkoren meel
- 3,5 gram gist
- En dus extra ingrediënten
Resultaat:
Ik vond 'm lekker luchtig (zelfs misschien iets te slap, maar ik had 'm ook niet echt goed af laten koelen voordat ik 'm aansneed). De smaak was goed, maar misschien ietsje te zurig door de zongedroogde tomaat. En er mocht toch wel wat meer rozemarijn bij. Daar ben ik altijd wat voorzichtig mee omdat ik bang ben dat het overheerst.
Al met al toch tevreden met het resultaat. Lekker knapperige korst.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: De (mis)baksels van Maaike
Het ziet er mooi uit hoor.
En met de smaak kun je een beetje spelen dus dan verander je het gewoon de volgende keer :-)
En met de smaak kun je een beetje spelen dus dan verander je het gewoon de volgende keer :-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Ekiaam
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 22
- Lid geworden op: zo 01 mar 2020, 11:46
Re: De (mis)baksels van Maaike
Afgelopen week een maisbrood gemaakt naar aanleiding van het 'recept' van Gerrit (15% volkoren, 15% mais, 70% bloem, 2% kurkuma).
Ik had er geen boter of olie doorheen gedaan. Brood ziet er wel mooi uit, maar vond het wat aan de droge kant. En ik vind het toch wat licht. Ik hou wel van volkoren, pitten en zaden. Maar, toch een best wel lekker brood. Bedankt voor het recept @Gerrit!
Ik had er geen boter of olie doorheen gedaan. Brood ziet er wel mooi uit, maar vond het wat aan de droge kant. En ik vind het toch wat licht. Ik hou wel van volkoren, pitten en zaden. Maar, toch een best wel lekker brood. Bedankt voor het recept @Gerrit!
- Ekiaam
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 22
- Lid geworden op: zo 01 mar 2020, 11:46
Re: De (mis)baksels van Maaike
Normaal bak ik eigenlijk altijd volkoren brood (met wisselende resultaten). Nu maar eens gewoon een keer een 100% wit brood gebakken en meteen maar een beetje ambitieus: ciabatta brood uit het boek van Levine.
Drie stuks gebakken voor in de vriezer:
En de vierde lag nog wat langer in de oven, om die avond op te eten:
En dit is het resultaat aan de binnenkant:
Ik was eigenwijs en wilde toch het deeg in de deegkneder kneden. Dus ik bedacht ik dan eerst gewoon 200 gram minder water zou doen (ik had 800 gram water in totaal) en dan een beetje aan het eind de laatste 200 gram erbij voegen. Nouja dat kan wel, maar geweldig was het idee niet. Wat een kledderboel inderdaad! Het zag er een beetje uit alsof het water uiteindelijk niet zo heel goed verdeeld was. Dus ik heb met de hand nog een beetje gestretcht tot ik tevreden was en toen de rest van het recept gevolgd. Dus elk half uur even 'stretch and fold', 5x geloof ik. Het deeg voelt echt lekker aan en het is super elastisch.
Toen het deeg net uit de machine kwam had ik er niet zoveel vertrouwen in, maar toen het de oven in ging was ik al een stuk positiever. En toen het eruit kwam al helemaal. Wat een heerlijk broodje! De korst was lekker knapperig, het brood heerlijk luchtig. Yummie!
@Levine bedankt voor het heerlijke recept. Dat smaakt naar meer (gelukkig liggen er nog 2 in de vriezer)!
Drie stuks gebakken voor in de vriezer:
En de vierde lag nog wat langer in de oven, om die avond op te eten:
En dit is het resultaat aan de binnenkant:
Ik was eigenwijs en wilde toch het deeg in de deegkneder kneden. Dus ik bedacht ik dan eerst gewoon 200 gram minder water zou doen (ik had 800 gram water in totaal) en dan een beetje aan het eind de laatste 200 gram erbij voegen. Nouja dat kan wel, maar geweldig was het idee niet. Wat een kledderboel inderdaad! Het zag er een beetje uit alsof het water uiteindelijk niet zo heel goed verdeeld was. Dus ik heb met de hand nog een beetje gestretcht tot ik tevreden was en toen de rest van het recept gevolgd. Dus elk half uur even 'stretch and fold', 5x geloof ik. Het deeg voelt echt lekker aan en het is super elastisch.
Toen het deeg net uit de machine kwam had ik er niet zoveel vertrouwen in, maar toen het de oven in ging was ik al een stuk positiever. En toen het eruit kwam al helemaal. Wat een heerlijk broodje! De korst was lekker knapperig, het brood heerlijk luchtig. Yummie!
@Levine bedankt voor het heerlijke recept. Dat smaakt naar meer (gelukkig liggen er nog 2 in de vriezer)!
Laatst gewijzigd door Ekiaam op di 12 jan 2021, 23:34, 2 keer totaal gewijzigd.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: De (mis)baksels van Maaike
Jammer dat we de foto’s niet kunnen zien......
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Ekiaam
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 22
- Lid geworden op: zo 01 mar 2020, 11:46
Re: De (mis)baksels van Maaike
Sorry, ik was het aan het fixen en werd toen gebeld. Zou nu wel goed moeten gaan.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: De (mis)baksels van Maaike
Jaaaa! En ze zien er prachtig uit!
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 269
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: De (mis)baksels van Maaike
Ze zien er inderdaad prachtig uit. Proficiat.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: De (mis)baksels van Maaike
Lekker Maaike
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: De (mis)baksels van Maaike
Ziet er lekker uit
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Ekiaam
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 22
- Lid geworden op: zo 01 mar 2020, 11:46
Re: De (mis)baksels van Maaike
Bedankt! Ik was er ook wel en klein beetje trots op.