Baksels van Marionbakt
- Marionbakt
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 90
- Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40
Baksels van Marionbakt
Voor het eerst een brood gebakken waarvan het deeg gerezen is in de koelkast. Het smaakt erg lekker. Dit ga ik vaker doen
- Marionbakt
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 90
- Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40
Re: Baksels van Marionbakt
Driegranen ( volkoren, semola en lemaire ) desembrood. Ik voeg altijd een klein beetje gist aan het deeg toe.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- Marionbakt
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 90
- Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40
Re: Baksels van Marionbakt
De laatste weken eindelijk eens alle recepten uitgezocht. Hebben jullie dat ook, dat je door de bomen het bos niet meer ziet?
Dit is een van onze favorieten:
Aromatisch en smeuïg roggebrood
Temperatuur deeg: 27⁰C; rijstemperatuur 28⁰C / kamertemperatuur
Ingrediënten voor het broeideel:
• 230 gr gebroken rogge;
• 385 gr karnemelk;
• 75 gr water;
• 2,4 gr ( bakkerszout ) zout.
Werkwijze de dag voor het bakken
• Meng de ingrediënten in een glazen kom, sluit af met een deksel en zet gedurende 1,5 uur in het midden van de oven ( 140⁰C B&O warmte voorverwarmd ). Neem de schaal uit de oven en laat afkoelen. Laat staan tot de volgende dag ( kamertemperatuur ).
• Neem 's avonds 20 desem ( half rogge- en half tarwedesem ) en voeg 90 gr water en 90 gr tarwebloem toe. Roer goed door en laat staan tot de volgende dag ( kamertemperatuur ).
Ingrediënten voor het deeg:
• 770 gr tarwebloem;
• Het broeideel;
• 15,6 gr bakkerszout;
• 20 gr appelstroop;
• 200 gr tarwedesem;
• 115 gr karnemelk;
• 165 gr water ( eventueel + 10 als nodig );
• 4 gr instantgist;
• 20 gr ongezouten roomboter.
Werkwijze:
• Snijd het broeideel los met een mes en doe het in de kom van de mixer;
• Voeg alle andere ingrediënten toe en kneed er een soepel, plakkerig deeg van in 10 - 12 minuten;
• Neem het deeg uit de kom met natte handen en leg het op een ingevette werkplek;
• Bol het deeg op en laat het ± 1,5 uur in een ingevette en afgedekte kom rijzen;
• Deel het deeg in 2 gelijke stukken, bol ze op en leg ze in de mandjes;
• Laat het deeg opnieuw rijzen ( 60 - 70 minuten ) onder plastic bak met water ernaast.
Bakken:
Verwarm de oven voor op 250⁰C ( boven- en onderwarmte );
Neem het brood uit de mandjes en snijdt ze in met een ingevet lame;
Schiet het brood in de oven en verlaag bak 10 minuten op 240⁰C;
Verlaag de dan temperatuur naar 210⁰C en bak het brood in circa 20 – 25 minuten gaar.
Laat nog 5 minuten staan in de dichte oven. Rofco: kan wel maar deeg is vrij plakkerig.
Dit is een van onze favorieten:
Aromatisch en smeuïg roggebrood
Temperatuur deeg: 27⁰C; rijstemperatuur 28⁰C / kamertemperatuur
Ingrediënten voor het broeideel:
• 230 gr gebroken rogge;
• 385 gr karnemelk;
• 75 gr water;
• 2,4 gr ( bakkerszout ) zout.
Werkwijze de dag voor het bakken
• Meng de ingrediënten in een glazen kom, sluit af met een deksel en zet gedurende 1,5 uur in het midden van de oven ( 140⁰C B&O warmte voorverwarmd ). Neem de schaal uit de oven en laat afkoelen. Laat staan tot de volgende dag ( kamertemperatuur ).
• Neem 's avonds 20 desem ( half rogge- en half tarwedesem ) en voeg 90 gr water en 90 gr tarwebloem toe. Roer goed door en laat staan tot de volgende dag ( kamertemperatuur ).
Ingrediënten voor het deeg:
• 770 gr tarwebloem;
• Het broeideel;
• 15,6 gr bakkerszout;
• 20 gr appelstroop;
• 200 gr tarwedesem;
• 115 gr karnemelk;
• 165 gr water ( eventueel + 10 als nodig );
• 4 gr instantgist;
• 20 gr ongezouten roomboter.
Werkwijze:
• Snijd het broeideel los met een mes en doe het in de kom van de mixer;
• Voeg alle andere ingrediënten toe en kneed er een soepel, plakkerig deeg van in 10 - 12 minuten;
• Neem het deeg uit de kom met natte handen en leg het op een ingevette werkplek;
• Bol het deeg op en laat het ± 1,5 uur in een ingevette en afgedekte kom rijzen;
• Deel het deeg in 2 gelijke stukken, bol ze op en leg ze in de mandjes;
• Laat het deeg opnieuw rijzen ( 60 - 70 minuten ) onder plastic bak met water ernaast.
Bakken:
Verwarm de oven voor op 250⁰C ( boven- en onderwarmte );
Neem het brood uit de mandjes en snijdt ze in met een ingevet lame;
Schiet het brood in de oven en verlaag bak 10 minuten op 240⁰C;
Verlaag de dan temperatuur naar 210⁰C en bak het brood in circa 20 – 25 minuten gaar.
Laat nog 5 minuten staan in de dichte oven. Rofco: kan wel maar deeg is vrij plakkerig.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Baksels van Marionbakt
Ik zie maar één graan namelijk tarwe.........Marionbakt schreef: ↑wo 01 jul 2020, 19:40 Driegranen ( volkoren, semola en lemaire ) desembrood. Ik voeg altijd een klein beetje gist aan het deeg toe.IMG_1054-54.jpgIMG_1056.jpg
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Marionbakt
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 90
- Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40
Re: Baksels van Marionbakt
3 melen dan? of 3 soorten meel / bloem... What's in an name ?BakkerGerrit schreef: ↑za 25 jul 2020, 09:53Ik zie maar één graan namelijk tarwe.........Marionbakt schreef: ↑wo 01 jul 2020, 19:40 Driegranen ( volkoren, semola en lemaire ) desembrood. Ik voeg altijd een klein beetje gist aan het deeg toe.IMG_1054-54.jpgIMG_1056.jpg