Wesley’s adventures in breadland
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Wesley’s adventures in breadland
Goedendag allemaal!
In dit topic zal ik proberen om mijn avontuur in het land der broden te posten.
Ik trap af met een brood dat een tijgerbrood had moeten zijn maar dat eerder lijkt op een kitten.
Ik ben begonnen met een standaard witbrood:
500 gr bloem, 300 gr water, 25 gr boter, 10 gr suiker, 9 gr zout en 7 gr gist.
Ik had vandaag mn amerikaanse patent bloem extra binnen gekregen en wilde er wat moois van maken dus heb tijdens de tweede rijs een tijger papje geprobeerd te maken met paneer. Dit aangezien ik geen rijstebloem in huis heb en pandan rijst schijnt niet geschikt te zijn om het zelf te maken.
Ik had een mooi recept gevonden op dit forum maar dat zou voor 4/5 broden moeten zijn dus heb dat gedeeld door 5.
Het gekke is dat ik zelfs nu nog genoeg pap over heb voor 5 broden dus ik zal het wel compleet verkeerd hebben gedaan
50 gr paneer
50 gr water
5 gram olie
3 gr suiker
1 gram gist
Dit leek helemaal niet op een papje dus heb er flink wat water bij gedaan en daarna nog een beetje olie.
Eigenlijk had ik ook meer suiker en gist toe moeten voegen maar dat heb ik achterwege gelaten.
Ongeveer een half uur in de tweede rijs heb ik dit goedje er zo goed als ik kon overheen gesmeerd.
Een half uurtje later is het deeg de stoomoven in gegaan.
Zie hier het papje (wat er nog van over is) en hoe het op het brood is gesmeerd.
Als jullie tips hebben voor hoe ik hem als een giraffe open moet laten barsten tijdens het bakken hoor ik het graag!
Het resultaat mag er naast de mislukte korst nig best zijn. Het is voor een eerste poging absoluut geen mislukking.
Ik ben zeer blij met hoe dit nieuwe bloem zich liet bewerken en hoe het brood er uit ziet.
De kruim structuur en de smaak laten nog heel even op zich wachten.
In dit topic zal ik proberen om mijn avontuur in het land der broden te posten.
Ik trap af met een brood dat een tijgerbrood had moeten zijn maar dat eerder lijkt op een kitten.
Ik ben begonnen met een standaard witbrood:
500 gr bloem, 300 gr water, 25 gr boter, 10 gr suiker, 9 gr zout en 7 gr gist.
Ik had vandaag mn amerikaanse patent bloem extra binnen gekregen en wilde er wat moois van maken dus heb tijdens de tweede rijs een tijger papje geprobeerd te maken met paneer. Dit aangezien ik geen rijstebloem in huis heb en pandan rijst schijnt niet geschikt te zijn om het zelf te maken.
Ik had een mooi recept gevonden op dit forum maar dat zou voor 4/5 broden moeten zijn dus heb dat gedeeld door 5.
Het gekke is dat ik zelfs nu nog genoeg pap over heb voor 5 broden dus ik zal het wel compleet verkeerd hebben gedaan
50 gr paneer
50 gr water
5 gram olie
3 gr suiker
1 gram gist
Dit leek helemaal niet op een papje dus heb er flink wat water bij gedaan en daarna nog een beetje olie.
Eigenlijk had ik ook meer suiker en gist toe moeten voegen maar dat heb ik achterwege gelaten.
Ongeveer een half uur in de tweede rijs heb ik dit goedje er zo goed als ik kon overheen gesmeerd.
Een half uurtje later is het deeg de stoomoven in gegaan.
Zie hier het papje (wat er nog van over is) en hoe het op het brood is gesmeerd.
Als jullie tips hebben voor hoe ik hem als een giraffe open moet laten barsten tijdens het bakken hoor ik het graag!
Het resultaat mag er naast de mislukte korst nig best zijn. Het is voor een eerste poging absoluut geen mislukking.
Ik ben zeer blij met hoe dit nieuwe bloem zich liet bewerken en hoe het brood er uit ziet.
De kruim structuur en de smaak laten nog heel even op zich wachten.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Wesley’s adventures in breadland
Top broodje... en mooi hoog!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Joris7
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 79
- Lid geworden op: zo 05 apr 2020, 15:53
Re: Wesley’s adventures in breadland
Mooi gerezen! En dit is zonder vitamine C?
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Thanks!
Dit is patent bloem extra, daar zit al vitamine C doorheen. :-)
Dit is patent bloem extra, daar zit al vitamine C doorheen. :-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
ik heb vandaag de bollen van Cor gemaakt.
Het recept hebt ik echter naar verhouding van 500 gram bloem terug gebracht.
Zo kwam ik op 13 bollen van 67 gram uit.
Ze smaken echt verrukkelijk! Dankjewel Cor!
Ik heb het laagje boter deze keer achterwegen gelaten maar verder heb ik de stappen van zijn recept gevolgd met onderstaande hoeveelheden:
500 gram bloem (geen patentbloem of vitamine c toegevoegd)
324 gram volle melk
29 gram boter
9 gram suiker
9 gram zout
7 gram gist
De bloem en de melk gemengd en autolyse van 20 minuten toegepast.
De rest van de ingrediënten toegevoegd en 10 minuten gekneed met de mixer.
Het deeg opgebold, 60 minuten laten rijzen en daarna een keer doorgeslagen, nogmaals opgebold en 20 minuten laten rusten.
500 gram is 58,8% van het oorspronkelijke recept met 850 gram bloem dus heb de bolletjes uiteraard ook aangepast.
In totaal kwam ik op 871 gram deeg waardoor ik 13 mooie bollen kon maken van 67 gram.
Ik heb 13 bollen afgewogen, opgebold door rond te draaien in de handpalm, 13 minuten laten rusten en nogmaals opgebold totdat ik tijdens het rollen geen gepiep meer hoorde van het ontsnappende lucht. (Deze keer heb ik de bollen niet eerst platgeslagen)
Daarna heb ik ze vrij kort laten rijzen. ~30-45 minuten.
Vervolgens zijn ze 11 minuten in de stoomoven gegaan op 250 graden.
Zie hier het heerlijke resultaat:
Het recept hebt ik echter naar verhouding van 500 gram bloem terug gebracht.
Zo kwam ik op 13 bollen van 67 gram uit.
Ze smaken echt verrukkelijk! Dankjewel Cor!
Ik heb het laagje boter deze keer achterwegen gelaten maar verder heb ik de stappen van zijn recept gevolgd met onderstaande hoeveelheden:
500 gram bloem (geen patentbloem of vitamine c toegevoegd)
324 gram volle melk
29 gram boter
9 gram suiker
9 gram zout
7 gram gist
De bloem en de melk gemengd en autolyse van 20 minuten toegepast.
De rest van de ingrediënten toegevoegd en 10 minuten gekneed met de mixer.
Het deeg opgebold, 60 minuten laten rijzen en daarna een keer doorgeslagen, nogmaals opgebold en 20 minuten laten rusten.
500 gram is 58,8% van het oorspronkelijke recept met 850 gram bloem dus heb de bolletjes uiteraard ook aangepast.
In totaal kwam ik op 871 gram deeg waardoor ik 13 mooie bollen kon maken van 67 gram.
Ik heb 13 bollen afgewogen, opgebold door rond te draaien in de handpalm, 13 minuten laten rusten en nogmaals opgebold totdat ik tijdens het rollen geen gepiep meer hoorde van het ontsnappende lucht. (Deze keer heb ik de bollen niet eerst platgeslagen)
Daarna heb ik ze vrij kort laten rijzen. ~30-45 minuten.
Vervolgens zijn ze 11 minuten in de stoomoven gegaan op 250 graden.
Zie hier het heerlijke resultaat:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Wesley’s adventures in breadland
Mooie bollen!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Ik had vandaag toch ook zin om een tijgerbrood te maken maar deze keer met eigengemaakte rijstemeel van pandan rijst. (Ik heb geen ander soort rijst in huis)
Ik heb de rijst in de blender gedaan en heb dat vervolgens gezeefd.
Vervolgens heb ik het papje gemaakt zoals Bakker Gerrit hem maakt.
Ik maakte dit papje terwijl mn deeg bezig was met de autolyse:
15 gram rijstemeel
15 gram paneermeel
3 gram suiker
3 gram zout (moest een snufje zijn maar vond 3 gram wel mooi)
85 gram gekookt water en bovenstaande er doorheen gedaan.
Eenmaal afgekoeld 1 gram gist er doorheen gedaan.
Toen het brood een half uur in de busrijs zat heb ik een eetlepel olie door het papje geroerd en heb dit vervolgens in een dunne laag over het brood gesmeerd.
Weer een half uur later is het brood de stoomoven in gegaan.
Het papje: Het papje over het brood gesmeerd: Half uurtje doorrijzen Het resultaat: Ik hoopte op een meer opengebarsten papje.
Waarom dat niet is gebeurd weet ik niet.
Ik heb de rijst in de blender gedaan en heb dat vervolgens gezeefd.
Vervolgens heb ik het papje gemaakt zoals Bakker Gerrit hem maakt.
Ik maakte dit papje terwijl mn deeg bezig was met de autolyse:
15 gram rijstemeel
15 gram paneermeel
3 gram suiker
3 gram zout (moest een snufje zijn maar vond 3 gram wel mooi)
85 gram gekookt water en bovenstaande er doorheen gedaan.
Eenmaal afgekoeld 1 gram gist er doorheen gedaan.
Toen het brood een half uur in de busrijs zat heb ik een eetlepel olie door het papje geroerd en heb dit vervolgens in een dunne laag over het brood gesmeerd.
Weer een half uur later is het brood de stoomoven in gegaan.
Het papje: Het papje over het brood gesmeerd: Half uurtje doorrijzen Het resultaat: Ik hoopte op een meer opengebarsten papje.
Waarom dat niet is gebeurd weet ik niet.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Vandaag heb ik Pita broodjes gebakken volgens dit recept:
viewtopic.php?f=40&t=6076&p=63728&hilit=Pita#p63728
Het vliesje trekken ging wat minder want het scheurde wat sneller dan bij witbrood, ook een paar minuten laten dus wellicht komt dit door de hoeveelheid vocht. Ik weet de oorzaak niet. Toen ik de olie er bij deed werd het helemaal anders dan waar ik tot nu toe mee gewerkt heb maar het was mij gelijkt om het op te bollen voor de bulkrijs.
Volgens recept moet het deeg na het het opbollen nog 30 minuten rijzen. Bij mij ging dat met twee proef pita’s wat minder. De ene ging goed en de andere niet.
Ik heb toen nog een keer opgebold en nog een rijs toegepast van 30 minuten.
Daarna erg dun gemaakt met de deegroller en dit is het resultaat waar ik zeker niet over mag klagen:
Morgen ochtend zullen ze worden gevuld met ham en kaas en gaan ze daarna lekker tussen de grill.
Ik baal er van dat ik geen shoarmavlees in huis heb
viewtopic.php?f=40&t=6076&p=63728&hilit=Pita#p63728
Het vliesje trekken ging wat minder want het scheurde wat sneller dan bij witbrood, ook een paar minuten laten dus wellicht komt dit door de hoeveelheid vocht. Ik weet de oorzaak niet. Toen ik de olie er bij deed werd het helemaal anders dan waar ik tot nu toe mee gewerkt heb maar het was mij gelijkt om het op te bollen voor de bulkrijs.
Volgens recept moet het deeg na het het opbollen nog 30 minuten rijzen. Bij mij ging dat met twee proef pita’s wat minder. De ene ging goed en de andere niet.
Ik heb toen nog een keer opgebold en nog een rijs toegepast van 30 minuten.
Daarna erg dun gemaakt met de deegroller en dit is het resultaat waar ik zeker niet over mag klagen:
Morgen ochtend zullen ze worden gevuld met ham en kaas en gaan ze daarna lekker tussen de grill.
Ik baal er van dat ik geen shoarmavlees in huis heb
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Joris7
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 79
- Lid geworden op: zo 05 apr 2020, 15:53
Re: Wesley’s adventures in breadland
Zo he dat was een lekker ontbijt zeker vanochtend! Goed bezig man!
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Vandaag heb ik stokbrood gebakken en een epi.
Ik ben begonnen met een poolish van 125 gram bloem en 125 gram water.
Daarna heb ik verder recept gevolgd uit het 1e boek van Levien.
In het boek wordt de poolish NIET genoemd maar wilde het toch eens proberen toe te passen. Ik koos hiervoor stokbrood.
Ze zien er lekker uit en ik ben benieuwd naar de smaak :-)
Ik ben begonnen met een poolish van 125 gram bloem en 125 gram water.
Daarna heb ik verder recept gevolgd uit het 1e boek van Levien.
In het boek wordt de poolish NIET genoemd maar wilde het toch eens proberen toe te passen. Ik koos hiervoor stokbrood.
Ze zien er lekker uit en ik ben benieuwd naar de smaak :-)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door WesleyNL op zo 03 mei 2020, 18:33, 1 keer totaal gewijzigd.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Wesley’s adventures in breadland
Wesley, ik vind ze er top uitzien, zeker voor een eerste keer
Een poolish kan je trouwens bij veel recepten toepassen. Kwestie van recept even omrekenen.
Een poolish kan je trouwens bij veel recepten toepassen. Kwestie van recept even omrekenen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Wesley’s adventures in breadland
Mooie stokkies!! Epi ook wel geslaagd dacht ik...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Dankjewel! Ik ben er ook heel blij dat het gelukt is en dat mn experiment ook geslaagd is.Levinebaktbrood schreef: ↑zo 03 mei 2020, 18:22 Wesley, ik vind ze er top uitzien, zeker voor een eerste keer
Een poolish kan je trouwens bij veel recepten toepassen. Kwestie van recept even omrekenen.
Het smaakt verrukkelijk!
Ik had al zo’n vermoeden dat je bij veel recepten een poolish kon toepassen, vandaar dat ik dit vandaag wilde toepassen :-) gewoon lekker bezig zijn met en oefenen met plakkerig deeg.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Kijk eens aan. Epi, weer wat geleerd
Ik had dit gedaan omdat ik dat zag in een filmpje van Levine over stokbrood vormen.
Niet omdat ik wist dat dit een epi is
Ik vond het er leuk uitzien en het kan geen kwaad om het dan ook eens te doen
Ik heb nog geen lame maar dacht dat ik met mn scherpe mes wel schuin en diep genoeg had gesneden.
Ik wilde zo’n mooie opstaande rand bereiken maar dat is helaas niet gelukt.
Ik heb ook geen idee hoe ik dat wel moet bereiken.
Waarschijnlijk door de oven wat heter te stoken zodst het deeg niet snel genoeg kan rijzen om het gat weer te vullen. Maar daar ga ik in de toekomst achter komen.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Vanavond heb ik nog een paar bolletjes gebakken voor morgen ochtend.
500 gram bloem
300 gram water
10 gram roomboter
10 gram suiker
7 gram gist
6 gram zeezout
Bulkrijs van 60 minuten
Doorslaan en dan een rijs van 30 minuten
Weer doorslaan, verdelen in 8 gelijke stukken.
Bij mij was dat 105 gram. (Fijn zo’n weegschaal die niet echt nauwkeurig werkt)
Opbollen en in de vorm gelegd
30 minuten rijzen
Rijstemeel er overheen
30 minuten bakken op 210 graden.
4 bestreken met roomboter en 4 afgebakken met een beetje rijstebloem.
500 gram bloem
300 gram water
10 gram roomboter
10 gram suiker
7 gram gist
6 gram zeezout
Bulkrijs van 60 minuten
Doorslaan en dan een rijs van 30 minuten
Weer doorslaan, verdelen in 8 gelijke stukken.
Bij mij was dat 105 gram. (Fijn zo’n weegschaal die niet echt nauwkeurig werkt)
Opbollen en in de vorm gelegd
30 minuten rijzen
Rijstemeel er overheen
30 minuten bakken op 210 graden.
4 bestreken met roomboter en 4 afgebakken met een beetje rijstebloem.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Vandaag weer een gewoon witbrood gebakken met ander bloem en zonder de toevoeging vitamine C omdat dit amerikaanse patentbloem is.
Het enige dat ik anders heb gedaan dan voorgaande keren is dat ik het deeg losjes heb geslagen en geen deegroller heb gebruikt voor het vormen.
Zowel de korst als het kruim voelen heerlijk aan.
Fijn krokant aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant.
Het enige dat ik anders heb gedaan dan voorgaande keren is dat ik het deeg losjes heb geslagen en geen deegroller heb gebruikt voor het vormen.
Zowel de korst als het kruim voelen heerlijk aan.
Fijn krokant aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Wesley’s adventures in breadland
Aardige ehhh... productie!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Vanavond weer lekkere melkbollen gemaakt naar het recept van Cor.
Ik heb deze keer 10 bollen van +/- 87 gram gebakken.
Deze keer duurde de rijs wat langer. De eerste 75 minuten en de tweede een uur. Er ontstond een heel mooi eindproduct.
De ene helft is afgeglansd met roomboter nadat de bollen 5 minuten hadden gerust.
De vorige keer smeerde ik mn bollen direct in nadat ze uit de oven kwamen en ik vond de korst daar vrij krokant van worden. Door de bollen iets af te laten koelen hoop ik dat de korst een beetje zacht wordt.
Ik heb deze keer 10 bollen van +/- 87 gram gebakken.
Deze keer duurde de rijs wat langer. De eerste 75 minuten en de tweede een uur. Er ontstond een heel mooi eindproduct.
De ene helft is afgeglansd met roomboter nadat de bollen 5 minuten hadden gerust.
De vorige keer smeerde ik mn bollen direct in nadat ze uit de oven kwamen en ik vond de korst daar vrij krokant van worden. Door de bollen iets af te laten koelen hoop ik dat de korst een beetje zacht wordt.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Zojuist een combi-brood gebakken omdat de kinderen geen sesamzaad lusten.
Ik heb nog niet eerder mn brood bedekt met zaad dus het viel er gedeeltelijk vanaf.
Ik heb het deeg nog even met een dun laagje olie ingesmeerd om te zorgen dat de zaadjes bleven zitten.
Ik heb niet gelezen in Levine haar boek hoe je dat normaalgesproken doet maar dit leek mij een goede oplossing.
Ik heb nog niet eerder mn brood bedekt met zaad dus het viel er gedeeltelijk vanaf.
Ik heb het deeg nog even met een dun laagje olie ingesmeerd om te zorgen dat de zaadjes bleven zitten.
Ik heb niet gelezen in Levine haar boek hoe je dat normaalgesproken doet maar dit leek mij een goede oplossing.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Vanavond nog wat lekkere bolletjes gebakken en voor het eerst met wat zaden en pitten er op.
Door een niet nader te noemen oorzaak werd het een deeg met ongeveer 70% water in plaats van een lager vochtgehalte met melk dus het was een flinke uitdaging.
De mixer kon er geen soep van maken.. of eigenlijk.. alleen maar soep... door middel van slap and fold lukte het om er toch nog een redelijk deeg van te maken dat zich ondanks het plakken toch nog enigszins liet bewerken.
Opbollen
Bulkrijs 60 minuten
Opbollen en 20 minuten rust
Vormen
Vormrijs 60 minuten
Natgespoten met de plantenspuit
Pompoenpitten, maanzaad en lijnzaad er overheen
10 minuten afgebakken op 250 graden in de stoomoven met stoomtoevoer standje 1.
Door een niet nader te noemen oorzaak werd het een deeg met ongeveer 70% water in plaats van een lager vochtgehalte met melk dus het was een flinke uitdaging.
De mixer kon er geen soep van maken.. of eigenlijk.. alleen maar soep... door middel van slap and fold lukte het om er toch nog een redelijk deeg van te maken dat zich ondanks het plakken toch nog enigszins liet bewerken.
Opbollen
Bulkrijs 60 minuten
Opbollen en 20 minuten rust
Vormen
Vormrijs 60 minuten
Natgespoten met de plantenspuit
Pompoenpitten, maanzaad en lijnzaad er overheen
10 minuten afgebakken op 250 graden in de stoomoven met stoomtoevoer standje 1.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Joris7
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 79
- Lid geworden op: zo 05 apr 2020, 15:53
Re: Wesley’s adventures in breadland
{bericht verwijderd}
Laatst gewijzigd door Joris7 op do 07 mei 2020, 19:49, 1 keer totaal gewijzigd.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Wesley’s adventures in breadland
Daar zijn PB's ook voor Joris. Als je iets te melden hebt wat niemand interesseert behalve de ontvanger zet het dan niet op het forum, maar in een PB. Dat houdt het forum prettiger leesbaar voor anderen.
En natuurlijk mag je best wel eens een grapje maken of iemand een complimentje maken met zijn baksels. Maar het moet niet zo zijn dat de verhouding tussen ongein en informatie volledig zoek raakt. Het is namelijk een BROODBAKFORUM, geen moppenhoek.
Wil
En natuurlijk mag je best wel eens een grapje maken of iemand een complimentje maken met zijn baksels. Maar het moet niet zo zijn dat de verhouding tussen ongein en informatie volledig zoek raakt. Het is namelijk een BROODBAKFORUM, geen moppenhoek.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Wesley’s adventures in breadland
Met olie insmeren helpt niet. Deeg met water vochtig maken of insmeren met een losgeklopt eiwit.Ik heb het deeg nog even met een dun laagje olie ingesmeerd om te zorgen dat de zaadjes bleven zitten.
Ik heb niet gelezen in Levine haar boek hoe je dat normaalgesproken doet maar dit leek mij een goede oplossing.
Dan heb je niet goed gelezen Wesley, als er sprake is van zaadjes op het deeg dan staat erbij hoe je dat doet
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Haha, ik schreef dat ik nog niet gelezen had hoe het moest en daarom met olie insmeerde.
Daar werd ik op het laatste moment mee geconfronteerd toen alles er vanaf viel
Ik heb toen snel het boek gepakt om te lezen hoe het wel moet en dat toegepast bij de bolletjes
Die fout maak ik dus niet snel nog een keer
Daar werd ik op het laatste moment mee geconfronteerd toen alles er vanaf viel
Ik heb toen snel het boek gepakt om te lezen hoe het wel moet en dat toegepast bij de bolletjes
Die fout maak ik dus niet snel nog een keer
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Voor de verandering heb ik vandaag een combinatie van volkoren en amerikaans patentbloem bollen gebakken.
250 gram volkoren
250 gram bloem
341 gram volle melk
20 gram boter
10 gram witte basterd suiker
10 gram zout
7 gram gist
1 vitamine c (70 mg)
Autolyse van 20 minuten
15 minuten kneden
Opbollen
Bulkrijs 1 uur. (Na 20 minuten nog een keer opbollen)
10 bollen van 88 gram in de hand gebold.
Vormrijs 85 minuten (na 10 minuten nogmaals opbollen)
10 minuten op 250 graden
Stoom toevoer op stand 1
250 gram volkoren
250 gram bloem
341 gram volle melk
20 gram boter
10 gram witte basterd suiker
10 gram zout
7 gram gist
1 vitamine c (70 mg)
Autolyse van 20 minuten
15 minuten kneden
Opbollen
Bulkrijs 1 uur. (Na 20 minuten nog een keer opbollen)
10 bollen van 88 gram in de hand gebold.
Vormrijs 85 minuten (na 10 minuten nogmaals opbollen)
10 minuten op 250 graden
Stoom toevoer op stand 1
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Mijn eerste poging van een vlechtbrood is min of meer mislukt.
Maar voor een eerste keer vind ik het niet verkeerd.
Ik denk dat het iets te lang gerezen heeft waardoor de ovenrijs de strengen niet iets dikker heeft gemaakt.
Er moet niet veel ovenrijs zijn dus had voor alle zekerheid een rijstijd van 70 minuten ipv 60 minuten gedaan.
De volgende keer iets dikkere/kortere strengen en toch de aanbevolen rijstijden aanhouden en controleren.
Uit het boek van Levine.
Maar voor een eerste keer vind ik het niet verkeerd.
Ik denk dat het iets te lang gerezen heeft waardoor de ovenrijs de strengen niet iets dikker heeft gemaakt.
Er moet niet veel ovenrijs zijn dus had voor alle zekerheid een rijstijd van 70 minuten ipv 60 minuten gedaan.
De volgende keer iets dikkere/kortere strengen en toch de aanbevolen rijstijden aanhouden en controleren.
Uit het boek van Levine.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Joris7
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 79
- Lid geworden op: zo 05 apr 2020, 15:53
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Ja!
Ik moet alleen op zoek naar minder grof volkoren voor een volgende keer want mijn zoon vind de zemelen maar niks
Zijn verzoek is om toch weer witte bollen temaken
Ik moet alleen op zoek naar minder grof volkoren voor een volgende keer want mijn zoon vind de zemelen maar niks
Zijn verzoek is om toch weer witte bollen temaken
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
De afgelopen dagen een paar tijgerbroden gebakken en een beetje gespeeld met het tijger papje en baktijden.
Ik ben tevreden :-)
Ik ben tevreden :-)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Joris7
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 79
- Lid geworden op: zo 05 apr 2020, 15:53
Re: Wesley’s adventures in breadland
Ziet er mooi uit!
Heb je een foto van de binnenkant?
Heb je een foto van de binnenkant?
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Niet van het eerste brood want dat is op
Dit is het tweede brood. Dat heb ik zojuist even opengesneden.
Dit is het tweede brood. Dat heb ik zojuist even opengesneden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Joris7
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 79
- Lid geworden op: zo 05 apr 2020, 15:53
Re: Wesley’s adventures in breadland
Goed bezig
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Vandaag heb ik met behulp van Levine stokbrood gemaakt zoals dit in haar boek staat beschreven.
De vorige keer had ik patentbloem gemaakt en dat werd een gevecht met deegpap.
Deze keer heb ik gebruik gemaakt van amerikaanse patent en dat bevalt mij stukken beter.
Deze keer geen gevecht maar een soepel deeg.
Ik weet wel van welke bloem ik meer ga bestellen
Het insnijden met mn broodmes was iets teveel van het goede maar ik ben dik tevreden met het resultaat :-)
Dankjewel Levine!
De vorige keer had ik patentbloem gemaakt en dat werd een gevecht met deegpap.
Deze keer heb ik gebruik gemaakt van amerikaanse patent en dat bevalt mij stukken beter.
Deze keer geen gevecht maar een soepel deeg.
Ik weet wel van welke bloem ik meer ga bestellen
Het insnijden met mn broodmes was iets teveel van het goede maar ik ben dik tevreden met het resultaat :-)
Dankjewel Levine!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Wesley’s adventures in breadland
Prachtige stokbroden Wesley. Mag je trots op zijn
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Wesley’s adventures in breadland
Nou Wesley, een welgemeend applaus. Ik zie bij beginnende bakkers zelden zulke mooie stokbroden.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Wesley’s adventures in breadland
Mooie stokbroden.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Wesley’s adventures in breadland
Wesley wanneer is de BBQ??
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
- Arie
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
- Locatie: Leiden
Re: Wesley’s adventures in breadland
Wowwww... M'n petje af, Wesley Die broden zien er well héél mooi uit
Mijn dagelijks brood...
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Wow! Wat een leuke en positieve reacties! Dankjewel allemaal
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Hahaha dat zal na de corona zijn denk ik
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Vandaag heb ik een meergranen brood gebakken, gegarneerd met semolina.
Ik dacht in de eerste instantie dat ik hem vermoord had met mijn broodmes maar ik vind hem er best mooi uitgekomen.
Ik dacht in de eerste instantie dat ik hem vermoord had met mijn broodmes maar ik vind hem er best mooi uitgekomen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Vanavond een mooi witbrood gebakken.
Ik denk dat de kinderen er wel blij mee zullen zijn dat het een gewoon witbrood is deze keer
500 gram amerikaanse patent
65% vocht
5% boter
1,8% zout
1,8% suiker
1,5% gist
2 vitamine c tabletten (e300/ascorbine zuur)
Ik denk dat de kinderen er wel blij mee zullen zijn dat het een gewoon witbrood is deze keer
500 gram amerikaanse patent
65% vocht
5% boter
1,8% zout
1,8% suiker
1,5% gist
2 vitamine c tabletten (e300/ascorbine zuur)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Wesley’s adventures in breadland
Wesley leuk al die witte broden.. maar wanneer komen de vezeljes?? Een lekkere volkoren?? Goed voor de spijsvertering...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- WesleyNL
- Deegroller
- Berichten: 482
- Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09
Re: Wesley’s adventures in breadland
Als je iets naar boven scrolt zie je mn meergranen :-)
Vandeweek ook lichtbruine bollen gebakken.
Eind van de maand ga ik wat meer goede meel en bloem bestellen zodat er wat meer geëxperimenteerd kan worden :-)
Vandeweek ook lichtbruine bollen gebakken.
Eind van de maand ga ik wat meer goede meel en bloem bestellen zodat er wat meer geëxperimenteerd kan worden :-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Wesley’s adventures in breadland
Sja daar zaten drie pitjes in.... nee ik bedoel van die goeie stevige..... eh bammen!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Wesley’s adventures in breadland
Volkoren is voor varkens Rik. En dat verzin ik niet zelf, maar een van onze grote franse broodgeleerden.
Dus vooral Wesley niet vervelen met volkoren propaganda en: Vooral niet heel serieus op gaan reageren
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/va ... ~bb5d50cd/
Wil
Dus vooral Wesley niet vervelen met volkoren propaganda en: Vooral niet heel serieus op gaan reageren
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/va ... ~bb5d50cd/
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl