Wesley’s adventures in breadland

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Rik59 »

Onleesbaar artikel... dus valt er weinig te reageren... maar Wes neem van mij aan... tis goe voor de darmpjes...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Vandaag een druk dagje gehad met bakken.
De stokbrood heb ik iets te lang gebakken naar mijn maak maar qua smaak en structuur was het geslaagd 🙂

De melkpuntjes zijn weer heerlijk zacht en afgeglansd met roomboter.

Het witbrood van gisteren was voor 12 uur al op dus vanavond moet er nog een witbrood gebakken worden :-)

Het stokbrood is volgens recept van Levine en de puntjes volgens het witte bolletjes recept van Cor.
99E312B9-D748-4EDF-9E41-88B1B7EEDC85.jpeg
10721A5D-79A0-4582-AE2D-4DEEE88CBC62.jpeg
8A54BDF5-D475-467F-80B6-0FA9337EB675.jpeg
11F17650-FB5A-4BA0-880C-DBD8667D4B5D.jpeg
63ACF43F-610A-4E48-8332-2500FDCA2FB3.jpeg
5CA120F1-8E7A-48EE-BFAC-70F3C0818C93.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Rik59 schreef: ma 18 mei 2020, 15:42 Onleesbaar artikel... dus valt er weinig te reageren... maar Wes neem van mij aan... tis goe voor de darmpjes...
😂

Ik heb zojuist een hele waslijst aan producten besteld bij de zuidmolen dus dat gaat goedkomen.

En Wil, we zullen niet al te serieus reageren op die gekkies 😂

En aan mijn postuur te zien let ik meer op de heerlijke smaken dan op wat echt goed is ;-)
Volgens mij is er in de winkel niet echt bruinbrood te koop in de supermarkt dus er zal vast een wereld open gaan wanneer ik aan de bak mag 😊
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Vandaag een lekker witbrood en heerlijke bollen gebakken.
Het witbrood met 70% vocht en de bollen met 71%
Mn amerikaanse patent kon dit wel hebben.
Helaas is deze nu op...

De bollen heb ik direct uit de oven flink ingesmeerd met water. Hierdoor ziet de korst er een beetje vreemd uit.
Ik ben benieuwd hoe de smaak morgen is.
D4DF9E3F-9D1E-4039-B026-7523E6359DB1.jpeg
80D77898-718D-4D06-BBA1-DF5F5B488DC0.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Joris7
Gaat de goede kant op
Berichten: 79
Lid geworden op: zo 05 apr 2020, 15:53

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Joris7 »

Rik59 schreef: ma 18 mei 2020, 15:42 Onleesbaar artikel... dus valt er weinig te reageren... maar Wes neem van mij aan... tis goe voor de darmpjes...
Mijn darmen (door PDS/Crohn) kunnen juist niet goed tegen tarwevezels. Om over rogge nog maar te zwijgen. Geef mij roggebrood of ontbijtkoek en ik kan het huis de hele dag niet uit...

Vooral het supermarktbrood bruin en volkoren is een ramp. Ik wil binnenkort wel is zelf een volkoren brood gaan bakken, wil toch is kijken hoe dat valt. Misschien is het een combinatie van ingerdienten waardoor ik niet goed tegen het supermarktbrood kan. Ookal acht ik de kans klein dat het een succes word, proberen kan altijd.

Wat wel heel gek is dat ik, die ook last heeft van een schommelende suikerspiegel, voor corona tijd met succes koolhydraatarm brood at van Atkins. volgens de ingrediënten ook bol met tarwevezels, maar dat ging wel goed. Weet nog steeds niet hoe dat kan.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Rik59 »

Joris7 schreef: vr 22 mei 2020, 07:48
Rik59 schreef: ma 18 mei 2020, 15:42 Onleesbaar artikel... dus valt er weinig te reageren... maar Wes neem van mij aan... tis goe voor de darmpjes...
Mijn darmen (door PDS/Crohn) kunnen juist niet goed tegen tarwevezels. Om over rogge nog maar te zwijgen. Geef mij roggebrood of ontbijtkoek en ik kan het huis de hele dag niet uit...

Vooral het supermarktbrood bruin en volkoren is een ramp. Ik wil binnenkort wel is zelf een volkoren brood gaan bakken, wil toch is kijken hoe dat valt. Misschien is het een combinatie van ingerdienten waardoor ik niet goed tegen het supermarktbrood kan. Ookal acht ik de kans klein dat het een succes word, proberen kan altijd. Moet je de goden gaan verzoeken met PDS??

Wat wel heel gek is dat ik, die ook last heeft van een schommelende suikerspiegel, voor corona tijd met succes koolhydraatarm brood at van Atkins. volgens de ingrediënten ook bol met tarwevezels, maar dat ging wel goed. Weet nog steeds niet hoe dat kan. Desem???
Heb binnen mijn klanten ook iemand met darmklachten... hij vaart wel op desem en lijnzaad..

De bacteriën in desem maakt namelijk de gluten/vezels beter verteerbaar voor onze darmpjes.. de bacteriën zorgen verder voor een goede darmflora..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Vitamine C »

Denk niet dat er nog zoveel bacteriën leven als je je brood gebakken hebt.

Desem is langer gefermenteerd daarom kan het zijn dan je het makkelijker verteerd.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Goed om te weten dat desem wellicht beter is voor de darmen!
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Gisteren besloot ik om banketbakkers room te maken volgens het recept van Cees Holtkamp.

Vandaag was het tijd voor de broodjes.

Ik moet dit echt niet nog een keer maken want dit is lekkerder dan goed voor je is.

Wat een fantastische smaak zeg!
E06B0CCA-68ED-4F0D-868A-847B78363AAB.jpeg
8D283DDC-4BEE-4F42-AB34-AC18620C1202.jpeg
465AE845-A825-4EB7-BDC9-EDCB43977F31.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
baszdoove

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door baszdoove »

Dat ziet er lekker uit!!
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Ik dacht vandaag.. laat ik eens twee kleine vloerbroden bakken..
Mijn mooie bloem is op dus we gaan lekker experimenteren met de Soubry bloem die we nog hebben staan.

Ik vorm ze.. dat gaat niet naar wens.. maar ach.. we doen het er mee.
Na de vormrijs snij ik er in.. eens kijken wat daar uit komt.
Even niet nadenkende over de gevolgen dat er geen steun aan de zijkanten is waardoor je brood uit elkaar flapt.

Zo gezegd zo gedaan en viel het mij redelijk mee hoe mijn deeg er nu bij lag.

Maar uhm. *** . hoe krijg ik dat deeg nu op mn pizzasteen?!

Weet je wat? We tillen het deeg “gewoon” op en “leggen” het dan op de pizza steen.

WRONG! 😂😂

Ik moet duidelijk wat gaan lezen over hoe je het deeg mooi kan insnijden en hoe je het deeg dan verplaatst van werkblad naar de pizza steen, zonder dat het in elkaar stort 😂
220469F8-4D45-4AEB-9FBF-E5BC22DABB54.jpeg
2FA53AD0-1212-4984-AA62-A0FCF11B6307.jpeg
D77C4915-4E0A-4612-9956-C563162D2C68.jpeg
419E18C7-38E3-458E-9041-DFCB36120FC2.jpeg
F5979059-27AB-48E3-91C3-5C1D43D10C38.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door BakkerGerrit »

Met die Soubry bloem wens ik je veel succes. :roll:

Ik stort mn vloerbroden op een bakpapiertje en schiet ze dan de oven in (op een plat bakblik :D )
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Er komt flink wat deze kant op vanuit de zuidmolen maar ik moet nog minstens een week wachten 😂

Dit heb ik nog staan en inderdaad... dat is toch even andere koek 😂

Wellicht dat ik de volgende keer ook een bakpapiertje gebruik :-)
Maar ik heb die pizza steen vrij goedkoop gehaald en wil er even mee experimenteren 😊
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Vitamine C »

Op houten plankje met wat rijstebloem, en oven in schuiven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Gaat goed komen
Zonder fouten maken leer ik niks ;-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Vandaag lekkere bruine melkbollen gemaakt.
70% melk
1,8% zout
1,8% suiker
1,4% gist

Afgeglansd met Wieks en nog een paar minuten na gebakken.
A0D0B7BD-D0FE-4E5A-8A84-F5FFEB9F8B9E.jpeg
3B49ADAB-BB4C-4EB4-B5AF-6205D62CD763.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Joris7
Gaat de goede kant op
Berichten: 79
Lid geworden op: zo 05 apr 2020, 15:53

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Joris7 »

met 500 gram volkorenmeel?

wieks?
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Nee, 1000 gram biologisch spelt meel.

Wieks is een smeerseltje van water (100%), aardappel zetmeel (1,5%) en basterdsuiker (2%).
Bakkers gebruiken dit om glans te geven aan hun brood.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Joris7
Gaat de goede kant op
Berichten: 79
Lid geworden op: zo 05 apr 2020, 15:53

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Joris7 »

Interessant!
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Aan het eind van de middag kreeg ik mijn kleinere chicago metallic busvormen binnen.
Ik kon het niet laten om twee broden van 555 gram te maken om te kijken hoe die er uit zouden komen.
Ik had nog wat wieks over dus heb dit gebruikt voor de glans boven op.

Ik ben zeer tevreden 😊
65E5E817-C86D-4FED-82C5-0A6A2CA039A6.jpeg
D80D221B-9117-4638-B803-7DC27F3EC07D.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Joris7
Gaat de goede kant op
Berichten: 79
Lid geworden op: zo 05 apr 2020, 15:53

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Joris7 »

Zozo dat zijn mooie broden. Dat wieks goedje, moet je dat eerst verwarmen? Doet het nog iets met de korst behalve de glans, word de korst zachter bijvoorbeeld?
Gebruikersavatar
baszdoove

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door baszdoove »

Mooi hoor Wesley!
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Dankjewel heren :-)

Ja, wieks:
100% water
2% basterdsuiker
1,5% aardappel zetmeel

Doe 50% water in een pannetje, voeg de zetmeel en de suiker er aan toe.
Verwarm het zodat de zetmeel en suiker wordt opgenomen tijdens het walsen of roeren.
Laat het water 10-30 seconden koken.
Haal de pan van je kookplaat en voeg het restant water toe.
Nu het water goed met het papje mengen.

Laat het afkoelen en smeer het over je versgebakken brood dat net uit de oven komt.

Zet de oven uit en zet het brood voor een paar minuten terug in de oven als je wil.
Dat heb ik tot nu toe wel gedaan.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Vandaag weer stokbrood gebakken van patent en semolina.

Deze keer geprobeerd over te brengen naar de pizzasteen met een pizza schep.

Helaas verliep dat niet naar wens waardoor het fout ging. Het overbrengen ging niet goed, mede omdat de steen nogal smal is.
Daarnaast had ik verwacht dat stokbrood op bakpapier makkelijk van de schep zou glijden maar de gebeurde niet.
De stokbroden zijn hierdoor flink vervormd.

Gelukkig was de smaak wel goed :-)
9A568E7D-3E16-455E-B356-8A00653CBB74.jpeg
40F55AD6-8B4E-4B0E-B88B-10A1DBBA90CE.jpeg
4F344FC4-42C7-43FB-A7B7-28BFE71DD293.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Levinebaktbrood »

Juist als de stokbroden op een stuk bakpapier liggen is het makkelijk om ze op een steen te krijgen. Je houdt de pizzaschep of plank boven de achterkant van de steen en met 1 beweging trek de de schep/plank onder het bakpapier weg. De drie stokbroden liggen dan in 1 keer goed op de steen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Dat was inderdaad de bedoeling maar het papier bleef op de schep liggen plakken.
Dus de volgende keer eerst wat meel op de pizza schep en dan pas het brood op bakpapier.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Vandaag een Boule en een Batard gemaakt.
Het duurde niet lang voordat ik doorkreeg dat het niet helemaal goed zou gaan.

Het paste niet goed in mn oven...
Misschien doe ik de volgende keer 1 van de twee degen in de koelkast zodat ze beiden na elkaar gebakken kunnen worden..

Ze zijn beiden van hetzelfde deeg gemaakt.
1000 gram bloem
600 gram water
50 gram boter
40 gram honing
20 gram zout
15 gram gist

Batard van 700 gram
Boule 1025 gram

Het insnijden is finaal mislukt.
Ook al deed ik het vrij dun.. bij de batard zie je er niks van terug en bij de boule zie je alleen dat het deeg is ingezakt.
Wellicht dat dit met een lame beter gaat maar ik ben bang dat ik toch eens beter op moet gaan zoeken waar ik op moet letten bij het deeg om dit goed te krijgen.
Het is voor mij nog een mysterie.
D2F7043D-B56E-4E8D-8CB5-56BB4FA7430C.jpeg
1C0F5821-6B11-4B12-B80E-25D87B3E021D.jpeg
155ACAAC-A287-439B-9B67-B57036818290.jpeg
C71D3CA7-9010-4D0A-99A4-18D58568BECE.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Rik59 »

Waarom niet beide hetzelfde deeggewicht nu zat je met of 1 deeg wat niet helemaal gaar is of 2 verschillende baktijden...

Kruislings leggen dan past het waarschijnlijk wel...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Omdat ik voor de batard een wat kleiner mandje heb.
Ik denk dat het wel meevalt ivm de hoogte en de hitte.
25 minuten op 235 graden gebakken en daarna nog 5 minuten met een open oven.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Levinebaktbrood »

Meestal worden broden met daarin veel vetstof en suiker (honing) niet op een steen gebakken. De vetstof wordt opgenomen in de steen.

Je hebt weinig vocht gebruikt (60%), best veel gist (1,5%) en veel zout (2%).

Als deeg inzakt tijdens het insnijden en/of bakken dan heb je het te lang laten rijzen. Ook als je deeg niet goed op spanning hebt gebracht voor de laatste rijs zakt het deeg sneller in.

Ik zie dat je best veel bloem hebt gebruikt op de broden, dat kan je er altijd een beetje van afvegen voordat je ze gaat bakken. Zeker als je daar tarwebloem voor gebruikt kan de korst wat bitter gaan smaken. Ik gebruik roggebloem daarvoor of, als het erg plakkerig deeg is, rijstebloem.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Bedankt voor je input.

Ik had er bakpapier tussen gedaan maar ik zal het ook eens proberen zonder boter.

Ik heb vandaag bloem moeten kopen in de supermarkt omdat mijn bloem op is en mijn bestelling nog niet binnen is.
Het bloem van de lidl kan volgens mij niet zoveel vocht hebben, vandaar dat ik een minimum van 60% heb gebruikt.

Is 1,5% gist en 2% zout veel?
Ik dacht dat dit wel oké was.

Ik dacht dat ik het wel goed op spanning had gebracht.
Ik was vergeten mijn oven voor te warmen dus heeft het deeg langer moeten rijzen dan dat ik eigenlijk wil.

Wel vond ik dat het deeg al vrij slap was na een rijs van 45 minuten. Ik hoop tijdens een workshop echt te kunnen voelen wanneer het goed is. Want wieweet is mijn gevoel van goed gerezen incorrect. Als ik nog wat weerstand voel dan vind ik het niet goed gerezen, ook al veert het terug. Ik twijfel altijd en laat het dan liever nog wat langer liggen zodat het wel terugveert maar er minder weerstand te voelen is wanneer je er met de vinger op drukt.

Ik had semolina gebruikt en ik vond het achteraf gezien ook teveel van het goede.
Ik heb ook gemerkt dat de gaatjes in mijn zeef te grof zijn.
Ik zal op zoek moeten gaan naar een andere zeef.
Als ik in de wat meel doe zakt de helft er gelijk doorheen :-/
Maar ook dan kan ik het overtollige wel weg vegen.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Levinebaktbrood »

Tot 2008 gebruikten bakkers 2% zout, in de afgelopen jaren is dat naar beneden gegaan naar 1,5 - 1,8%.

Een gemiddelde hoeveelheid instant gist is 1,4%, 7 gram op 500 gram bloem/meel. Het ligt ook aan het recept, een brood met veel suiker, boter, vulling heeft meer gist nodig. Veel suiker en veel vetstof en vulling vertragen de gist. Een simpel brood kan je gerust met 1% instant gist bakken. Hoe meer gist hoe sneller het deeg rijst, hoe minder smaak en andersom natuurlijk.

2% zout en 1,5% instant gist kan wel hoor als je dat wil, maar het is niet nodig om zoveel te gebruiken voor een lekker brood.

En ja, als je deeg te lang laat rijzen heb je geen ovenrijs meer en het zal inzakken als je het in gaat snijden of het zakt in tijdens het bakken. Bij de 2e rijs: als je met een vinger op het deeg duwt en er blijft een indruk achter en die indruk veert niet terug dan moet je zorgen dat het deeg heel snel in de oven komt. Als je het deeg eenmaal kunt induwen dan zal het nooit meer terugveren.

Je kunt deeg beter iets te kort laten rijzen dan te lang.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Het veerde nog steeds terug maar blijkbaar was het toch al te ver.
We blijven gewoon oefenen :-)

Bedankt voor je tips.
Ik zal er voortaan iets minder zout en gist in doen.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Eindelijk was het dan zo ver...
Mijn bestelde producten bij de zuidmolen werden vandaag bezorgd.
Het was even wachten maar tot nu toe was dit het wachten wel waard.

Ik ben begonnen met het bakken van stokbrood met franse t65 en bestrooid met roggebloem.

Wat een verademing om hier mee te werken zeg..
Ondanks het lagere ei gehalte van 11 gram houdt het beter het vocht vast dan andere merken bloem met dezelfde waarden.
Het deeg plakte wel maar op een hele andere manier dan de pap waar ik mee heb lopen worstelen.
Dit werkt echt stukken fijner kan ik jullie vertellen.

Ik kan niet wachten op het volgende wat ik ga bakken met één van de andere producten die ik in ontvangst heb mogen nemen.

Mn stokbrood heb ik gebakken volgens een recept uit het boek van levine qua verhoudingen. (66,5% vocht)

Ze kunnen beter maar ze kunnen ook zeker veel slechter.
Ik had ook mn lame binnen gekregen.
Voor een eerste keer vind ik het resultaat voor het oog niet slecht en de smaak was top!
83E44293-D45C-4600-8CA7-5E3CC5ADA3DE.jpeg
9073C774-4F1C-47FD-81C7-E42343ED470F.jpeg
Komt onderstaande omdat er nog teveel ovenrijs was of heeft dit een andere oorzaak?
Niet dat ik het erg vind maar ben gewoon nieuwsgierig :-)
AD64FAA7-1165-4CE5-B8AA-AC7583FB9623.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Gisteravond heb ik op verzoek minibolletjes gebakken.

Ze vonden ze heerlijk want ze zijn allemaal op gegaan vandaag.
67864990-0F77-42A9-88B4-36C0AB04B887.jpeg
883B4B08-24B3-4849-B956-59650C181FF3.jpeg
BDCA14BD-9E93-4BBB-9F26-0B058B52034C.jpeg
7A987E43-DA48-4963-9682-7557BEB2CB0F.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Bakker Wim
Chef stoffer en blik
Berichten: 22
Lid geworden op: vr 22 mei 2020, 20:29

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Bakker Wim »

Leuk hè, als men zo enthousiast smikkelt van je baksels :)
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Ja, dat is super!
Laatst had mn oudste iedereen uit zn klas laten proeven omdat hij het zo lekker vond 😂
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Bakker Wim
Chef stoffer en blik
Berichten: 22
Lid geworden op: vr 22 mei 2020, 20:29

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Bakker Wim »

Ah dat is heel aardig :) Mijn dochters willen het brood ook altijd graag mee naar school, dat doet me toch wel goed.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Een mooier compliment bestaat niet 😊
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Rik59 »

Dacht heel even... moet iets aan die lintwormen gedaan woorden.. maar ja als de hele klas meedoet...

Kan ook dat ie geen trek in brood had en met de hele klas was ie er zo vanaf :D :D
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Hahaha nee hoor, dan zegt ie het gelukkig ook keihard in mn gezicht 😂 (iets met autistisch spectrum ;-) )
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Voor de verandering eens een paar koeken gebakken.
Groot succes 😊

8CC96B6A-5FDC-4A2B-8897-9D76A879356A.jpeg
BB837A5D-5AFF-49F7-BED4-81AF22A08C3A.jpeg
B66B5664-A064-49B8-BBB3-F8D5D07C39D1.jpeg
D2F3AA76-7926-4BBD-BE68-1114806C5FD9.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Vitamine C »

Ziet er goed uit. Enig puntje van kritiek, niet teveel afgesmeerd met ei? ( Krijg je zo'n gebakken ei erop)

Na maken koek licht met ei bestrijken,nootjes erop en dan nog licht met ei bestrijken.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Het viel mee. Smaakte heerlijk.
Maar ik ga wel gewone kwasten halen. Die siliconen dingen smeren minder mooi en minder makkelijk.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

De afgelopen dagen weer heerlijk witbrood en melkbollen gebakken.

Beiden met 70% hydratatie.
Ondanks dat het amerikaanse patent bloem is vraag ik mij af of het nog wel werkbaar blijft wanneer ik nog meer vocht toevoeg.

06656560-C541-4FD2-8CB7-B1062CAB11F4.jpeg
22D9CD65-00DF-4E26-B2B2-AE8ACADB1F15.jpeg
3BE1C5C5-84F7-46C1-9C27-624869B838D2.jpeg
8CD673F9-4A6D-404A-9198-9B83787953E3.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Melinda »

Lekker bezig geweest. Ziet er mooi uit hoor.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Ekiaam
Chef stoffer en blik
Berichten: 22
Lid geworden op: zo 01 mar 2020, 11:46

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door Ekiaam »

Mooi!
Hoe lang doe je nou met die witte bolletjes?
Gebruikersavatar
baszdoove

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door baszdoove »

Mooi hoor Wesley!! Moet je nou het verschil eens terug kijken met eind april toen je hier net begonnen was!! Mooie vooruitgang!
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

Die witte bollen gaan hier twee dagen mee dus ik vries niks in 😂
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Wesley’s adventures in breadland

Bericht door WesleyNL »

baszdoove schreef: do 18 jun 2020, 11:26 Mooi hoor Wesley!! Moet je nou het verschil eens terug kijken met eind april toen je hier net begonnen was!! Mooie vooruitgang!

Ja, goed he?!
Maar ik heb wel veel geleerd qua technieken, soorten bloem, kneden etc.
En er valt nog genoeg te leren uiteraard 😅
Maar ben heel blij dat ik door alle tegenslagen en de hulp hier op het forum nu zulke mooie dingen kan maken en het ook nog eens lekker smaakt.

Ik kan mij voostellen dat mensen helemaal gek werden van mn topics en vragen 😂 maar het heeft mij dus wel heel veel geleerd dus ik ben heel dankbaar voor alle hulp die ik heb gehad en nogsteeds krijg.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Plaats reactie