Hele volkoren halfjes van Arie

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Rik59 »

Mag niet meer in de bus tegenwoordig... moet 1,5 meter tussen... fraaie broodjes Arie!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

BakkerGerrit schreef: vr 24 apr 2020, 20:40 Ik vind het mooie broodjes Arie. En als je ze hoger wilt zul je toch meer deeg in je busje moeten stoppen. :lol:

(En eens proberen zonder die extra gluten.....)
Van mij hoeven ze nog niet direct hoger, Gerrit ;) Ik moet alles eerst zelf opeten, dus ga ik a.s. dinsdag weer bakken en inderdaad, zonder extra gluten. :clap: Ik heb ook nog eens zitten neuzen in het Warenwetbesluit Meel en brood. Daar lees ik dat de droge stof tussen de 480 en 530 gram mag zijn voor brood met een gewicht tussen 350 gram en 1000 gram. Dus als ik twee halfjes wil bakken van 400 gram elk, wordt ik beperkt tot die 530 gram. Natuurlijk hóef ik mij als amateur daar niet aan te houden, maar ik vind het toch een soort van uitdaging. :angel: Als ik die wetgeving verkeerd begrijp of lees dan hoor ik dat wel... ;)
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Rik59 »

Ik zou het ook knap vinden Arie maar er staat:

Artikel 6a, eerste lid, komt te luiden:
1. De hoeveelheid droge stof van brood met of zonder decoratie met een gewicht tussen 350 gram en 1000 gram ligt tussen de 240 en 265 gram, tussen de 360 en 400 gram of tussen de 480 en 530 gram.

Ik vind het wel goed dat (hopelijk) de consument er wat beter van wordt...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

Inmiddels, een dag later, het brood aangesneden. Hier een foto van de kruim :)

Afbeelding

M'n vader, hij was molenaar, bezwoer me om gistbrood eerst een nachtje te laten rusten voordat je het gaat eten, hij vond het slecht voor de spijsvertering :o maar dat was wel héél lang geleden. Zou dat nog steeds zo zijn? Misschien gebruikte men vlak na de oorlog meer gist dan vandaag de dag.
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door WesleyNL »

ik kan geen antwoord geven op je vraag maar ik kan je wel zeggen dat dit er fantastisch uit ziet!
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

Rik59 schreef: za 25 apr 2020, 06:25 Ik zou het ook knap vinden Arie maar er staat:

Artikel 6a, eerste lid, komt te luiden:
1. De hoeveelheid droge stof van brood met of zonder decoratie met een gewicht tussen 350 gram en 1000 gram ligt tussen de 240 en 265 gram, tussen de 360 en 400 gram of tussen de 480 en 530 gram.

Ik vind het wel goed dat (hopelijk) de consument er wat beter van wordt...

Na wat ge”Google” op internet lees ik hier Meel heeft normaal gesproken een vochtpercentage van 17%.

Als je een heel brood wilt bakken van bijvoorbeeld 570 gram meel, 8 gram zout en 7 gram instant gist (585 gram vaste stof) mag je dus de hoeveelheid meel /bloem corrigeren omdat hier ook vocht in zit (ca. 17%), buiten de normale hydratatie.

Met het sommetje 100/117*585 om dat vochtpercentage te corrigeren, zou je dan als droge stof ongeveer 500 gram krijgen en binnen de normen van het Warenwetbesluit Meel en brood blijven. Graag jullie commentaar :clap:
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Rik59 »

Je berekening ziet er prima uit Arie.. alleen hebben we het over een heel of half brood..

Dan bevatten zout en gist ook nog vocht..
Zout niet zoveel vocht..
Verse gist 70% vocht
Droge gist max. 5% vocht
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

Afbeelding

Halfje Tarwe Knip en Rond Busbrood (50/50), 33% (100 gram) Steengemalen Tarwevolkorenmeel van Holland Meel, 67% (200 gram) Tarwemeel van de Wijchense Molen (75% Molenbloem, 25% Volkorenmeel), 2% Tarwegluten, 1,3% Zout, 1,2% Instant gist, Hydratatie 73%. Afgeglansd met Water.

Morgen aansnijden ;)
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door WesleyNL »

Dat zijn hele mooie broodjes geworden!
Ik ben benieuwd naar de structuur van je kruim :-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Rik59 »

Fraai Arie... lekker bolleke erop.. nog een stukkie :D :D :D
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

Afbeelding

Kruim Halfje Tarwe Knip Busbrood (50/50), 33% (100 gram) Steengemalen Tarwevolkorenmeel van Holland Meel, 67% (200 gram) Tarwemeel van de Wijchense Molen (75% Molenbloem, 25% Volkorenmeel), 2% Tarwegluten, 1,3% Zout, 1,2% Instant gist, Hydratatie 73%. Afgeglansd met Water.

Met opbollen, oppunten en langmaken de lucht er iets minder ferm uitgedrukt, zodat de kruim iets grover zou worden.
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

WesleyNL schreef: ma 27 apr 2020, 16:19 Dat zijn hele mooie broodjes geworden!
Ik ben benieuwd naar de structuur van je kruim :-)
Je wordt op je wenken bedient, Wesley ;) Ik hoop maar dat je van een beetje grove kruim houd :idea:
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

Rik59 schreef: ma 27 apr 2020, 16:28 Fraai Arie... lekker bolleke erop.. nog een stukkie :D :D :D
Je weet, Rik, dat hoge broden veel wind vangen :shock: of zoiets, hahaha... Eerst maar eens kijken wat er gebeurt als ik de gluten weglaat. Ik ben benieuwd of dat veel scheelt in volume.
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door WesleyNL »

Arie schreef: di 28 apr 2020, 11:25
WesleyNL schreef: ma 27 apr 2020, 16:19 Dat zijn hele mooie broodjes geworden!
Ik ben benieuwd naar de structuur van je kruim :-)
Je wordt op je wenken bedient, Wesley ;) Ik hoop maar dat je van een beetje grove kruim houd :idea:
Jazeker! Dankjewel ;-)
Ik vind een grof kruim niet zo erg hoor :-)
Ik vind het wel lekker qua structuur.

Het ziet er heerlijk uit :-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Rik59 »

Arie schreef: di 28 apr 2020, 11:29
Rik59 schreef: ma 27 apr 2020, 16:28 Fraai Arie... lekker bolleke erop.. nog een stukkie :D :D :D
Je weet, Rik, dat hoge broden veel wind vangen :shock: of zoiets, hahaha... Eerst maar eens kijken wat er gebeurt als ik de gluten weglaat. Ik ben benieuwd of dat veel scheelt in volume.
Hmm een beetje wind weet jij wel raad mee lijkt me... :) Leuk dat je een beetje op zoek gaat...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

Halfvolkoren Halfje Knip en Rond Busbrood (50/50)

Afbeelding

Afbeelding

33% (100 gram) Steengemalen Tarwevolkorenmeel van Holland Meel, 67% (200 gram) Tarwemeel van de Wijchense Molen (75% Molenbloem, 25% Volkorenmeel), Hydratatie 73%. Afgeglansd met Water. Deze keer zonder extra gluten.

Kapje met boter en suiker :D
Laatst gewijzigd door Arie op vr 01 mei 2020, 18:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door WesleyNL »

Mooitjes hoor :-)
En boter met suiker.. wat kan daar nu aan fout gaan? 😂

Laat het smaken!
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

Halfvolkoren Halfje Knip en Rond Busbrood (50/50)

Afbeelding

Afbeelding

33% Steengemalen Tarwevolkorenmeel van Holland Meel, 67% Tarwemeel van de Wijchense Molen (75% Molenbloem, 25% Volkorenmeel), Hydratatie 73%. Afgeglansd met Water.

Kapje met tevredenheid.
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

Halfvolkoren Halfjes Knip Busbrood (50/50)

Afbeelding

33% Steengemalen Tarwevolkorenmeel van Holland Meel, 67% Tarwemeel van de Wijchense Molen (75% Molenbloem, 25% Volkorenmeel), Hydratatie 73%. Afgeglansd met Water.

Vlieguren maken.
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Rik59 »

Gezinsuitbreiding.. Arie??? :thumbup: :thumbup:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door BakkerGerrit »

Mooie mikken Arie!
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

Rik59 schreef: vr 15 mei 2020, 12:10 Gezinsuitbreiding.. Arie??? :thumbup: :thumbup:
Hahaha... niet verder vertellen, maar na alle wijze lessen hier op het forum is mijn brood zó verbeterd dat mijn vrouw het nu ook graag eet...
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Arie »

BakkerGerrit schreef: vr 15 mei 2020, 16:50 Mooie mikken Arie!
Je had groot gelijk, Gerrit, en andere forumleden, vlieguren maken ligt aan de basis van mijn broodbakken. Hahaha... of jij of iemand anders dat ooit zo letterlijk heeft gezegd weet ik niet meer, maar zo heb ik dat wel begrepen. :thumbup: Door steeds weer te doen ga ik heel langzaam leren wat bloem en meel van mij vragen om tot een goed deeg te komen. Er valt zoveel te leren, hoe je oven presteert, zorgen voor een stabiele temperatuur, vocht, opbollen, oppunten, langmaken en ga zo nog maar even door. :crazy:
Mijn dagelijks brood... :D
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Rik59 »

Arie schreef: vr 15 mei 2020, 19:29 Door steeds weer te doen ga ik heel langzaam leren wat bloem en meel van mij vragen om tot een goed deeg te komen.
Spierballen denk ik :D :D
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door WesleyNL »

Ze zien er mooi uit hoor! De vlieguren worden uitbetaald :-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Hele volkoren halfjes van Arie

Bericht door Levinebaktbrood »

Hahaha... niet verder vertellen, maar na alle wijze lessen hier op het forum is mijn brood zó verbeterd dat mijn vrouw het nu ook graag eet...
Kijk eens aan, dat is een heel mooi bericht :D :clap:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie