Baksels van Peter Ooievaar

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Peter-ooievaar
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: vr 20 sep 2019, 22:40

Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door Peter-ooievaar »

Hierbij mijn eerste baksel op dit forum. Ik had al wel meer gebakken, maar het lukte mij maar niet om een foto te plaatsen. Vanavond toch maar weer aan het stoeien gegaan.

Ik bak met de broodbakmachine van Kenwood BM 450.

Dit is een recept van Levine https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... brood.html (Levine je site is top!)
Vanuit de originele recepten van mijn broodbakmachine weet ik voor standaardrecepten het vochtpercentage, dat is 62 %. Met dit recept werd het nogal een nat deeg, dus dat heb ik aangepast. Iedere machine is toch weer anders. Maar goed dat kan ook aan mij liggen.

Afbeelding

Afbeelding

Door de kookwekker af te laten gaan net voor de laatste rijzing ingaat, op het moment van ronddraaien van de kneedhaken (dat is 15 sec als alternatief voor het opbollen) gaat het deeg uit de kom, de kneedhaken eruit en bol ik het op. De machine van Kenwood verwarmt een half uur voor het kneden op tot (door mij gemeten) 22 graden, na het kneden is de temperatuur (ook gemeten) 26 a 27 graden. En tijdens het rijzen word ook van verwarmen gebruik gemaakt, dit heb ik nog niet gemeten.

Tot zover dit recept.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door Rik59 »

Fraai broodje Peter!! Velen zouden zo'n brood willen...

Je ziet bovenin dat daar je structuur wat grover is... aan de hand van wat je wil kun je hier gebruik van maken...
Wil je grover kun je wat minder doorslaan..
Wil je fijner dan kun je meer doorslaan... (doorslaan = lucht eruit drukken... veelal tussen 1e en 2e rijs)
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door BakkerGerrit »

Mooi broodje Peter! :thumbup:
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door Levinebaktbrood »

Mooi brood Peter :thumbup:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Peter-ooievaar
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: vr 20 sep 2019, 22:40

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door Peter-ooievaar »

Er zijn bij mij ook weer wat baksels uit de keuken gekomen.

Mijn lichaam laat het wel eens afweten, dus mijn updateschema heeft een wat grillig verloop... ;)

Een zoet brood, gebaseerd op een recept van Levine.
Het recept was gebaseerd op de oven, ik heb een gedeelte in de oven gebakken en een gedeelte in de broodbakmachine. In de oven maakte ik gebruik van een bakblik, (heet dat gewoon blik of is dat een bus?) maar voor dat blik was er iets te weinig deeg, vandaar dat het een beetje een iel broodje is geworden. In het brood uit de oven deed ik ook nog amandelspijs. In zakjes in de vriezer gedaan en we smullen er nog steeds van.

De vulling was op 465 gr bloem:
125 gram rozijnen
125 gram krenten
25 gram gedroogde abrikozen
25 gram sukade
25 gram vijgen

Afbeelding


Het kleine brood in het bakblik. Dit is na de rijzing van 75 minuten. Iets te weinig deeg ten opzichte van het blik.

Afbeelding


Ik was echt blij verrast hoe de amandelspijs in het brood zat. :D

Afbeelding


En met een snijmachine plakjes maken... :cool:

Afbeelding


Ook nog Zeeuwse bolussen gebakken, recept uit het boek van Cees Holtkamp.

Afbeelding


En als laatste shortbreads. Een koekje uit Engeland, met alleen maar bloem, suiker en boter. (Niet dat ik het koekje kon, maar kwam het tegen in een bakboek en het is een aanrader)

Afbeelding

Groet,
Peter
https://instagram.com/peter_van_walsem2/
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door Rik59 »

Fraaie broodjes Peter!! Knap hoor!! :thumbup: :thumbup:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door WesleyNL »

Dat ziet er allemaal heerlijk uit zeg 😊
Goed gelukt dacht ik zo.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Peter-ooievaar
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: vr 20 sep 2019, 22:40

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door Peter-ooievaar »

Rik59 schreef:Fraaie broodjes Peter!! Knap hoor!! [emoji106] [emoji106]
Dank. Ik had voor mij zelf een beetje een eureka momentje, leuk als je een product uit je handen ziet ontstaan.

Daarnaast ben ik ook realistisch: er is nog ruimte voor verbetering [emoji2]

Verstuurd vanaf mijn SM-J510FN met Tapatalk

Gebruikersavatar
Peter-ooievaar
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: vr 20 sep 2019, 22:40

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door Peter-ooievaar »

WesleyNL schreef:Dat ziet er allemaal heerlijk uit zeg [emoji4]
Goed gelukt dacht ik zo.
Dank. En door de vriezer kunnen we er op langere termijn van genieten...

Verstuurd vanaf mijn SM-J510FN met Tapatalk

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door lekkermelig »

Peter, zou je op Tapatalk het onderschrift uit willen zetten? We willen liever niet in elke post reclame voor die club.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Peter-ooievaar
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: vr 20 sep 2019, 22:40

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door Peter-ooievaar »

lekkermelig schreef: wo 22 apr 2020, 13:12 Peter, zou je op Tapatalk het onderschrift uit willen zetten? We willen liever niet in elke post reclame voor die club.


Wil
Ha Wil,

Sorry, sorry :oops: :oops:

Heb wel even moeten kijken waar ik dat uit kan schakelen, maar dat is gelukt.
Het is niet dat ik zo'n Tapatalk fan ben, maar het geeft wel een aardige mogelijkheid om het forum te bezoeken op mobiel. ben wel benieuwd naar je mening over 'die club'.

Groetjes,
Peter
Groet,
Peter

https://www.instagram.com/peter.van.walsem/

Broodbakmachine Kenwood BM 450
Gebruikersavatar
Elvira
Gaat de goede kant op
Berichten: 51
Lid geworden op: zo 29 dec 2019, 18:38

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door Elvira »

Peter, een mooi uitziend broodje
zo te zien een licht volkoren.
Ook interessant om te vernemen
dat er ook met andere merken bbm's gebakken wordt
dan met de Panasonic
en goede bakresultaten worden verkregen:
in dit geval de Kenwood BM 450.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door WesleyNL »

Ik heb ook de kenwood bm450 en heb er 1 van de lidl.
Leuke machines allebei hoor.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Peter-ooievaar
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: vr 20 sep 2019, 22:40

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door Peter-ooievaar »

WesleyNL schreef: wo 22 apr 2020, 20:45 Ik heb ook de kenwood bm450 en heb er 1 van de lidl.
Leuke machines allebei hoor.
Hoe zijn je ervaringen met de Kenwood?

Ik ben er heel enthousiast over. Heb wel wat op en aanmerkingen, maar dat gaat meer over de onduidelijkheid van sommige functie's. Zo verwarmt de machine tijdens het rijzen tussen de 30 en 45 graden, maar daar kom je niets van tegen in de handleiding. Prima natuurlijk dat het er op zit, maar door zelf te meten ben ik er achter gekomen.
Groet,
Peter

https://www.instagram.com/peter.van.walsem/

Broodbakmachine Kenwood BM 450
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door WesleyNL »

Ik ben er zeer tevreden over al vind ik het een gemis dat hij niet alleen kan kneden. Hij doet ook een rijs er bij volgens mij. De handleiding mag ook wel wat duidelijker voor als je zelf wat wil veranderen aan bepaalde bakprocessen. Daarnaast had de teflonlaag van de haak ook wat gladder mogen zijn. Die van de lidl lijkt wel ingevet zo glad zijn ze.Maar ik klaag verder niet hoor. Het is een hele fijne machine om mee te werken.

Maar ondanks dat wil ik mn bakmachines alleen gebruiken wanneer ik haast heb.
Ik probeer nu gewoon brood te bakken in mn oven omdat ik dan die haak er niet in heb zitten en omdat ik het gewoon leuk vind om te doen. :-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Peter-ooievaar
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: vr 20 sep 2019, 22:40

Re: Baksels van Peter Ooievaar

Bericht door Peter-ooievaar »

WesleyNL schreef: wo 22 apr 2020, 22:15 Ik ben er zeer tevreden over al vind ik het een gemis dat hij niet alleen kan kneden. Hij doet ook een rijs er bij volgens mij.

Maar ondanks dat wil ik mn bakmachines alleen gebruiken wanneer ik haast heb.
Ik probeer nu gewoon brood te bakken in mn oven omdat ik dan die haak er niet in heb zitten en omdat ik het gewoon leuk vind om te doen. :-)
Wat betreft het niet alleen kneden is een puntje inderdaad.

Ik zet de kookwekker, zodat er een seintje komt wanneer de laatste rijzing ingaat. Dan gaat de bol deeg eventjes opzij en haal ik de haak eruit. Dat scheelt een heel gat ;)
Groet,
Peter

https://www.instagram.com/peter.van.walsem/

Broodbakmachine Kenwood BM 450
Plaats reactie