Brood van Brody Brotz

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
BrodyBrotz
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: za 09 feb 2019, 09:04

Brood van Brody Brotz

Bericht door BrodyBrotz » do 14 mar 2019, 11:09

Bij m'n introductie werd ik al gevraagd voor wat foto's. Bij deze.
Afgelopen weekeinde (090319) voor het eerst stokbrood gemaakt, gebakken (ca. 4 hr. werk!).
AfbeeldingMijn eerste stokbroden IMG_7605 by Brody Brotz, on Flickr

Met (niet biologisch) Patentbloem. Laatste keer vormen en rusten.
AfbeeldingMijn eerste stokbroden IMG_7610 by Brody Brotz, on Flickr

Resultaat!
AfbeeldingMijn eerste stokbroden IMG_7612 by Brody Brotz, on Flickr

Mooie onderzijde.
AfbeeldingMijn eerste stokbroden IMG_7613 by Brody Brotz, on Flickr

Heerlijk!
AfbeeldingMijn eerste stokbroden IMG_7614 by Brody Brotz, on Flickr

Daarnaast ook nog 'standaard' broden gebakken (biologisch tarwe volkoren en rogge volkoren, verh. 80% en 20% en 45 gr. zonnebloempitten per 2.060 gr. meel -3 broden-). Bak ik er nu 4 van per week (sinds een maand in het bezit van een Rofco B10). Brood blijft ook lang vers en is eigenlijk ongesneden het lekkerst, dwz. dikke (!) plakken. 'k Heb nl. een Beko broodsnijmachine voor vrienden die gesneden brood willen hebben.
AfbeeldingBiologisch volkoren landbrood IMG_7598 by Brody Brotz, on Flickr

Mooie kruim en veerkrachtig.
AfbeeldingBiologisch volkoren landbrood IMG_7600 by Brody Brotz, on Flickr

Er kunnen wat meer zonnebloempitten in (100 gr./2.060 gr. meel -3 broden-?).
AfbeeldingBiologisch volkoren landbrood 10F21E61-7B5F-4824-9050-853DD8CB8568 by Brody Brotz, on Flickr

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Warme bakker
Berichten: 656
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem

Re: Brood van Brody Brotz

Bericht door BakkerGerrit » do 14 mar 2019, 13:23

Mooie broden BB! :2th:
Inderdaad, 45 g pitten op 2 kg meel is niet veel (2,2%). Ik doe zo’n 7,5% zaden of pitten door mn brood, dat is 150g op jouw recept van 2 kg meel.
Groet, Gerrit

Gebruikersavatar
Koos de bakker
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Brood van Brody Brotz

Bericht door Koos de bakker » do 14 mar 2019, 13:41

Een mooie produktie hoor. De broden zien er fantastisch uit. :2th:
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.

Gebruikersavatar
Anna
Moderator
Berichten: 766
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Brood van Brody Brotz

Bericht door Anna » do 14 mar 2019, 15:51

Prachtig! :2th: Ik zou ook wat meer zonnebloempitten gebruiken, ik gebruik 160g (of meer als ik uitschiet :grin: ) op 1kg bloem/meel voor brood met zonnebloempitten.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3059
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Brood van Brody Brotz

Bericht door lekkermelig » do 14 mar 2019, 19:14

Mooi hoor :2th: En inderdaad, meer pitten!
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
BrodyBrotz
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: za 09 feb 2019, 09:04

Re: Brood van Brody Brotz

Bericht door BrodyBrotz » do 14 mar 2019, 20:29

Dank jullie allemaal voor de complimenten en getoonde interesse. En ik zal idd méér zonnebloempitten gaan gebruiken, thanks! Ik had/heb nog meer foto's van afgelopen 2 maanden, tzt. zal ik e.e.a. plaatsen. Vanavond zet ik een poollish in de koelkast zodat ik morgen na m'n werk lekkere ciabatta kan maken. Recept en werkwijze van John Kirkwood 8-) .

Gebruikersavatar
BrodyBrotz
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: za 09 feb 2019, 09:04

Re: Brood van Brody Brotz

Bericht door BrodyBrotz » zo 17 mar 2019, 09:56

I told you: Ciabatta's! 550 gr. Tarwebloem (10,6% eiwit), 1 eetlepel roggebloem, 440 gr. Water (koud), 8 gr. Jozo zout, 1 gr. Instant gist en een paar druppels zonnebloemolie om de schaal mee in te vetten.
Avond van tevoren een poolish (ca 200 gr. bloem met 200 gr. Water en het zout) aangemaakt, laten overnachten in de koelkast en volgende dag rest van de ingrediënten toegevoegd. Stevig geroerd (mixer was stuk) en 3 hr. weggezet en laten rusten. Daarna in 3 trajecten van 45 minuten het (zeer) slappe deeg 6x opgevouwen en weer weggezet. Na de laatste keer op een rijkelijk bebloemd werkblad het deeg uit de schaal uitgestort en eveneens rijkelijk bestrooid met bloem. Met schraper doormidden gedeeld en de twee stukken op een wederom rijkelijk bebloemde theedoek (i.e. rijsdoek) gelegd en opgezet (net zoals je dat bij stokbroden doet) voor de laatste rijs (35 minuten). Op de twee stenen van de voorverwarmde (230 graden) Rofco B10 beide stukken op bakpapier ingeschoten. Flink wat water toegevoegd in de verdampers, dampsleutel na 18 minuten open en in totaal in 25 minuten afgebakken.
AfbeeldingCiabatte IMG_7637 by Brody Brotz, on Flickr

Mooi 'geëxplodeerd :)
AfbeeldingCiabatte IMG_7640 by Brody Brotz, on Flickr

Met een goed glas wijn en fijn kaasje.
AfbeeldingCiabatte IMG_7642 by Brody Brotz, on Flickr

Aansluitend nog 4 standaardbroden voor vrienden gebakken (onder: 2 e rijs).
AfbeeldingTarweRogge volkoren IMG_7638 by Brody Brotz, on Flickr

Op advies van jullie meer zonnebloempitten.
AfbeeldingTarweRogge volkoren IMG_7639 by Brody Brotz, on Flickr

Concurrent van de (supermarkt)bakker :D,
AfbeeldingTarweRogge volkoren 19EBFD7E-C025-4AD8-88FA-0133CF47B2FA by Brody Brotz, on Flickr

Gebruikersavatar
BrodyBrotz
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: za 09 feb 2019, 09:04

Re: Brood van Brody Brotz

Bericht door BrodyBrotz » di 26 mar 2019, 09:12

Biologisch volkoren Tarwe en Rogge (resp. 80%/20%) met Zonnebloem-, Pijnboom- en Pompoenpitten. Voor eigen gebruik :D, 'k Had een tijdje terug wat problemen met het lossen van de bakblikken, ondanks invetten met boter of Zonnebloemolie. Nu al drie keer met nieuw aangeschafte zg. blauwstaal bakblikken gebakken en losmiddel van Beka. No problem!
AfbeeldingBiologisch volkoren TarweRogge by Brody Brotz, on Flickr

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Warme bakker
Berichten: 656
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem

Re: Brood van Brody Brotz

Bericht door BakkerGerrit » di 26 mar 2019, 10:16

:2th: :2th: :2th: :2th: (voor elk brood twee duimen!)
Groet, Gerrit

Gebruikersavatar
Miepj
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: di 12 feb 2019, 21:03

Re: Brood van Brody Brotz

Bericht door Miepj » di 26 mar 2019, 20:50

Prachtig! Wat een productie ook.

Plaats reactie