Pagina 1 van 1
Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: di 12 mar 2019, 00:06
door Matthijs1988
Van het weekend een heerlijk zuurdezembroodje gebakken:
- 200 gram bloem
- 200 gram water
- 100 gram volkoren roggemeel
- 100 gram zuurdesem (100% hydratatie)
Niet kneden, maar een dagje rijzen + een paar keer vouwen en een nachtje in de koelkast. Dan de oven in, rechtstreeks uit de koelkast in de ovenschaal.
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: di 12 mar 2019, 10:47
door Levinebaktbrood
Mooi brood :2th:
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: di 12 mar 2019, 11:16
door BakkerGerrit
Prachtig brood Matthijs!
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: di 12 mar 2019, 17:56
door Bakker Henk
Mooi brood, Matthijs.
De ovenschaal als Dutch oven gebruikt? Dus voorverwarmde schaal met deksel?
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: di 12 mar 2019, 19:00
door Matthijs1988
Dank Levine, Gerrit en Henk!
De ovenschaal is inderdaad als dutch oven gebruikt (dus met deksel erop in de oven) alleen met dat verschil dat ik hem niet voorverwarmd heb (de oven wel, maar de schaal niet). Lijkt me wel aardig om een keer als experiment te proberen: Twee identieke deegjes, waarvan eentje bakken in een voorverwarmde ovenschaal en de ander niet. Of zijn er kenners die dit al eens uitgetest hebben?
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: wo 13 mar 2019, 12:52
door bakplaat
Prachtig brood Matthijs :2th: Wel erg grote foto's :D,
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: wo 13 mar 2019, 14:54
door pinocio
Beste Matthijs,
Mag ik je vragen wat een Duch Oven is?
Ik begrijp dat dit mooie brood uit een omgekeerde ovenschaal met deksel komt.
Zo te zien heb je het gebakken in de deksel.
Heb je tijdens de ovenrijs de ovenschaal erop gelaten?
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: wo 13 mar 2019, 19:37
door Eef
Ik had daar ook al vragen over, is toch gewoon een gietijzeren braadpan net als van Creuset of Staub? Wat voegt het afbakken in zo’n pan toe? Eerst dachtik alleen voor no knead brood, maar zag toch dat de pan ook voor “gewoon” brood gebruikt wordt.
En nu ik toch aan het vragen ben, mijn zoon heeft bij ah een pak semola meegenomen, maar had semolina moeten zijn, ik heb bij recepten van Levine gekeken, maar ze noemt beide in het recept, maakt het niet uit welke het is ?want wat ik begreep is semola fijnere semolina. Verwarrend hoor (voor mij tenminste).
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: wo 13 mar 2019, 19:48
door Matthijs1988
Beste Pinocio,
Ik heb even moeten Googlen, want eigenlijk ken ik de term "Dutch Oven" ook alleen maar uit youtube filmpjes waar dan doorgaans een gietijzeren pan in voorkomt. Een Dutch oven wordt traditioneel gebruikt om voedsel buiten te bereiden op een vuurtje, en eventueel ook wat gloeiende kooltjes op de pan zodat deze om en om verhit wordt. Zo kan de pan als een soort van oven gebruikt worden.
Zo'n pan kun je ook heel goed gebruiken in je oven. Met de deksel erop creeër je heel gemakkelijke een klein stoomoventje in je huis-tuin-en-keuken-oven, omdat het verdampte vocht uit het deeg in de pan blijft. Op die manier heb je een goede ovenrijs. Het is een alternatieve manier om stoom te maken in de oven t.o.v. bijv. een braadslee met water/ijsblokjes. Ik heb geen dutch oven, maar een ovenschaal met deksel werkt ook prima. Ik gebruik hem wel ondersteboven, maar dat is puur uit gemak, want dat werkt toch makkelijker met het deeg erin doen en insnijden. Als de ovenrijs is geweest (na zo'n 25 minuutjes bij mijn oven op 250 graden) gaat de bodem eraf zodat de korst lekker kan bruinen.
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: wo 13 mar 2019, 19:52
door Matthijs1988
Eef schreef: ↑wo 13 mar 2019, 19:37
En nu ik toch aan het vragen ben, mijn zoon heeft bij ah een pak semola meegenomen, maar had semolina moeten zijn, ik heb bij recepten van Levine gekeken, maar ze noemt beide in het recept, maakt het niet uit welke het is ?want wat ik begreep is semola fijnere semolina. Verwarrend hoor (voor mij tenminste).
Semola is hetzelfde alleen dan in het Italiaans. Dus beiden griesmeel uit Durumtarwe. Griesmeel neemt makkelijk vocht op, dus is uitstekend geschikt om je deegje een hogere hydratatie te geven.
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: wo 13 mar 2019, 19:59
door Matthijs1988
bakplaat schreef: ↑wo 13 mar 2019, 12:52
Prachtig brood Matthijs :2th: Wel erg grote foto's :D,
Danku, haha ik kan mijn bericht volgens mij niet meer wijzigen, maar begrijp wat je bedoelt, zal ze de volgende keer iets kleiner houden :D,
half volkoren met sesamzaadjes
Geplaatst: ma 18 mar 2019, 21:04
door Matthijs1988
Van 't weekend een heerlijk zuurdesembroodje gebakken:
200g volkorenmeel
200g water
100g bloem
100g zuurdesem (100%)
10g zout
Had het nog niet eerder geprobeerd, sesamzaadjes erop, maar had niet verwacht dat dat zo lekker zou zijn! Volgende keer maanzaadjes proberen. Als iemand een goede tip heeft om die zaadjes op het brood te doen hoor ik het graag. Ik vond dat nog een aardig lastig klusje. Wat ik had gedaan was: Opgebolde deeg ietwat vochtig gemaakt, zaadjes erop strooien, en dan ondersteboven in het deegmandje.
En ook dit baksel mag niet ontbreken (met een restant zuurdesem erin verwerkt):
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: di 19 mar 2019, 00:28
door Levinebaktbrood
:2th: :2th:
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: ma 20 mei 2019, 21:50
door Matthijs1988
Een paar lekkere zuurdesembroodjes van de laatste tijd.
300g meel (mix van bloem met rogge of tarwe-volkorenmeel of beiden).
180g - 200g water (afhankelijk van type bloem) (60-66%)
100g zuurdesem (100% hydratatie)
7g zout (2%)
Laatst ook ontdekt dat het brood malser/snijbaarder wordt bij het gebruik van reuzel. Het lijkt ook ietsjes langer vers te blijven. Smaak / geur veranderen er wel echt door, en daar moet je van houden.
In het volgende brood is een eetlepel reuzel toegevoegd. De kruim wordt er zijdezacht van, en ook de korst is niet meer taai (nog wel knapperig)
Snijden lukt zelfs met een bot mes.
Een nieuw langwerpig deegmandje. Iets teveel vocht gebruikt, het lijkt meer op een ciabatta.
Brood rijk gevuld met zonnebloempitjes. Erg lekker, maar toch wat vaster uitgevallen dan gehoopt.
Aiai, oven perongeluk op hetelucht gezet. Net een tikje verbrand. Ondanks dat (en het gedoe van verbrande stukjes wegsnijden), toch wel een van de lekkerste broodjes die ik gemaakt heb.
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: do 13 jun 2019, 08:45
door Anna
Prachtige broden!
Reuzel heeft inderdaad een typisch smaakje, je kan ook olie of boter toevoegen om dezelfde voordelen te krijgen.
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: za 03 aug 2019, 09:04
door Matthijs1988
De favoriete avondmaaltijd!
Helaas geen echte Pizza-oven van 400-500 graden, maar met 250 hetelucht en een ovensteen is het ook nog wel te doen.
Een beetje onorthodox is het wel, een pizza met patat erop, maar wel erg lekker.
Pizza1
Pizza2
Gebruikte toppings (basis is zuurdesem pizzadeeg):
Pizza kip:
- Mozarella
- Verse Basilicum
- gebraden stukjes kip met peper en zout en knoflook
- een paar (echt maar een paar) patatjes
- paar uienringen
Pizza pulled chicken:
- gekookte (20min) kip met ketjap, chinese 5 kruiden, sambal, knoflook, beetje olie en zout
- tomatensaus
- Verse basilicum
- Mozarella
- een paar (echt maar een paar) patatjes
En een basic pizza Margaritha met salami
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: vr 15 nov 2019, 20:55
door Matthijs1988
Brioche! Niet het meest gezonde brood, maar wel heel lekker.
Veel eieren, veel Roomboter, Melk in plaats van water, matige hoveelheid suiker en sinaasappelschilrasp voor dat lekkere extra smaakje.
helaas had ik voor het mooi geen ei meer over om te bestrijken. De smaak hoe dan ook was er niet minder om.
En Pizza Calzone. Die gaan we vaker maken!
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: ma 17 feb 2020, 20:32
door Matthijs1988
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: ma 17 feb 2020, 20:39
door Rik59
Wanneer kom je em brengen Mathijs??? In deze versie bedoel ik dan...
Fraai hoor!!
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: ma 17 feb 2020, 21:56
door BakkerGerrit
Zelfs lekker voor het oog!
Re: Matthijs' weekendbaksels
Geplaatst: di 18 feb 2020, 21:06
door Bobbee
Lekker!