er gaat toch iets niet helemaal lekker met het rijzen volgens mij. Ik zie nauwelijks een ovenrijs aan de zijkant, hoewel de boventkant wel wat rijs sporen vertoont. Hoe zijn je temperaturen voor en tijdens rijzen?
Msschien heb ik niet volledig gelezen, maar gebruik je stoom?..
Bij het bakken zou ik de temperatuur eens 40 minuten iets hoger houden, vind de korstvorming aan zij en onderkant erg bleekjes en dun. Wel even opletten of je bovenkant niet gaat verbranden
Of misschien als je wel met twee temperaturen wil werken, 240/220 gebruiken. (en natuurlijk kern temp even in de gaten houden)
Ik bak mijn meeste broden op +/- 240/245 C en +/- 25/35 minuten, door in het begin regelmatig de temp te meten weet ik dat ik dan de goede kern temp heb en het brood dus gaar is. Mijn basisrecept is het bruin brood met karnemelk recept van Levine, maar bouw dat om naar alle soorten... desem, bruin, wit... zaden... enz enz...
maar dat terzijde, eerst je deeg goed
mijn eerste stappen om brood te bakken zijn begonnen
- Hans0166
- Deegkneder
- Berichten: 100
- Lid geworden op: vr 18 apr 2014, 14:17
- Locatie: Tholen
- oudbakken
- Deegroller
- Berichten: 292
- Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16
Re: mijn eerste stappen om brood te bakken zijn begonnen
beste hans,
bedankt voor je reactie.
de temp. van rijs en deeg temp. ligt rond de 25 graden.
moet ik met een kerntemp probe in het brood prikken
tijdens het bakken of te controle.
ik heb geen probleem met gaarheid van het brood. ook niet van de smaak.
zou graag een volkoren brood willen bakken met een volle top.
en wat je al aangaf ik blijf voorlopig met 1 recept.
in de topic "werkwijze" heb ik een draadje lopen met werkwijze van mijn brood bakken.
bedankt voor je reactie.
de temp. van rijs en deeg temp. ligt rond de 25 graden.
moet ik met een kerntemp probe in het brood prikken
tijdens het bakken of te controle.
ik heb geen probleem met gaarheid van het brood. ook niet van de smaak.
zou graag een volkoren brood willen bakken met een volle top.
en wat je al aangaf ik blijf voorlopig met 1 recept.
in de topic "werkwijze" heb ik een draadje lopen met werkwijze van mijn brood bakken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: mijn eerste stappen om brood te bakken zijn begonnen
Ik denk dat Hans bedoelt dat je het proces in de gaten moet blijven houden.
Wordt het binnen in het brood niet droog..
Gaat het niet verbranden...
O.a. als je langer of hogere temperatuur bakt ga je meer vocht verliezen..
Wordt het binnen in het brood niet droog..
Gaat het niet verbranden...
O.a. als je langer of hogere temperatuur bakt ga je meer vocht verliezen..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.