Pagina 4 van 5

Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: di 23 jan 2018, 14:34
door Bioloogje
Nog geen panettone, het komt er maar niet van. Bovendien moet je toch zo'n drie dagen reserveren voor zo'n brood. En, hoe lekker het resultaat ook zou kunnen zijn, er is toch elke keer weer een stemmetje dat roept: 'Ben je wel helemaal lekker, pannenkoek? Drie dagen voor een luxe krentenbrood?' En dus verdwijnt het plan weer naar de achtergrond... Naar de bak: someday/maybe.
En bak ik natuurlijk nog wel andere broden. Zoals het Champlain desembrood van Trevor Wilson, www.breadwerx.com. Afbeelding
Wat een heerlijk brood. Weer een blijvertje in huize Bioloogje. Misschien dat ik in de toekomst wél nog het volkoren gehalte ga verhogen. Zie voor het recept: http://www.breadwerx.com/champlain-sour ... 76c52f.jpg[/IMG]

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: di 23 jan 2018, 17:40
door lekkermelig
Haha, wat herkenbaar met die Panettone. Zo tijdrovend is het helemaal niet , maar regelmatig thuis zijn helpt wel :-)
Dus toch is deel twee van mijn panettone project nog niet van de grond gekomen.

Ik vind dit trouwens mooie broden! :2th: Mjammjam.

Wil

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: di 23 jan 2018, 20:24
door Bioloogje
Wilson schrijft dat het wel wat weg heeft van het Vermont Sourdough. Was dat in een variant niet een favoriet van jou Wil?

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: di 23 jan 2018, 23:44
door lekkermelig
Ik bak het Vermont sourdough vrijwel altijd. Hamelman noemde het Vermont sourdough omdat het misschien op het fameuze San Francisco sourdough leek, maar dan met gisten en bacteriën uit Vermont. Overigens heeft Hamelman wel drie variaties op dit brood in zijn boek staan, eerlijk gezegd weet ik niet eens meer welke versie ik bak :-) Bij mij is het inmiddels ook al een beetje aangepast, en aangezien wij vlak bij de veluwe wonen heb ik het maar Veluws desem gedoopt. Alhoewel Veluwerandbrood of Gelderse Valleibrood misschien de lading beter zouden dekken, maar dat bekt niet zo lekker ;B

Wil

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: wo 24 jan 2018, 02:38
door Bioloogje
[emoji16]Ik ga mijn variant dan maar omdopen in een Alkmaars desempje

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: wo 24 jan 2018, 17:14
door Erik-
Heel mooie broden komen hier voorbij :)

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: wo 24 jan 2018, 19:20
door Bioloogje
Dank Erik, het gaat steeds beter. Hoewel ik nog wel even te gaan heb voor ik jouw niveau nader. Ik zie weer mooie broden voorbij komen op je pagina!

Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: vr 16 feb 2018, 01:53
door Bioloogje
Lekker aan de bak geweest weer, de laatste tijd. Met twee broden om even extra te belichten: het rozijnen/rozemarijn semolina brood uit het tweede boek van Levine Afbeelding en, geinspireerd door dat recept een desembrood met Nederlandse blauwe kaas, vijgen, pecannoten en rozemarijn. AfbeeldingLekkerrrr!!! Het eerste brood werd geserveerd bij een mooi plankje met vooral lekkere kazen. Het tweede brood moet nog worden opgepeuzeld maar daar had ik een spinaziesoepje bij bedacht. Wie een beter idee heeft; schroom niet! :G

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: vr 16 feb 2018, 10:16
door Anna
Goed bezig hoor, het kan niet misgaan met zulke heerlijke ingrediënten :2th:
Begrijp ik het goed dat je de blauwe kaas door het brood hebt gedaan? Gebruikte je een zachte blauwe of meer een harde kaas bijv. een goudse met blauw? Ben benieuwd of die blauwe smaak ook echt in het brood zit?

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: vr 16 feb 2018, 13:05
door lekkermelig
Bah, misdadig hoor, blauwe kaas in je brood :Z:

Maar even serieus dan, eet smakelijk! Voor de liefhebbers dan he!

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: vr 16 feb 2018, 13:21
door Bioloogje
Haha, dank je wel Wil! Ik weet dat je niet zo'n liefhebber bent van kaas in je brood. Dus je wens wordt zeer gewaardeerd [emoji13]

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: vr 16 feb 2018, 13:26
door Bioloogje
Anna schreef: Gebruikte je een zachte blauwe of meer een harde kaas bijv. een goudse met blauw? Ben benieuwd of die blauwe smaak ook echt in het brood zit?
Het was een blauwe Goudse en ja, je kunt het goed proeven. Nu ben ik een groot liefhebber van blauwe kaas, dus wmb mag de smaak nog wel iets intenser... Misschien doe ik er de volgende keer weleen gorgonzola- of roquefort-achtige kaas in! Het is hoe dan ook brood dat ik niet nog eens extra zou beleggen. Machtig genoeg hoor.

Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: di 20 feb 2018, 20:33
door Bioloogje
In Meer Brood uit Eigen Oven staat een recept met 30% speltmeel en lijnzaad. Ik wilde dit recept volledig in spelt uitvoeren, afkomstig van een molen uit de buurt en gemalen van lokaal verbouwd graan. Dit spelt is heel kwetsbaar. Ik heb de levain opgebouwd met appel/rozijnen gist water en heb het deeg a la Trevor Wilson een hele nacht laten autolysen (met zout). Vervolgens naar het voorbeeld van Ken Forkish geknepen en daarna 4 x s & f's toegepast en afgebakken in de DO. Een hybride aanpak dus; mede geïnspireerd door dit draadje dat Lekker Melig startte: Zonder kneder?
https://r.tapatalk.com/shareLink?share_ ... are_type=t
Het brood is mooi gerezen! Morgen een foto van het kruim. Afbeelding
Toch vanavond al een foto [emoji6]Afbeelding

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: di 20 feb 2018, 21:06
door lekkermelig
Mooi :2th: En leuk dat je er inspiratie van krijgt, dat was nou precies de bedoeling :-)

Wil

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: di 20 feb 2018, 23:29
door Levinebaktbrood
Mooi brood Annelies :2th:

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: di 20 feb 2018, 23:37
door Bioloogje
Dank! Smaak is ook goed. Volgende keer probeer ik het vochtgehalte nog iets te verhogen; kijken of het nog wat luchtiger kan.

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: vr 13 apr 2018, 22:39
door Bioloogje
Uit het eerste boek van Levine het 3-granen desembrood gebakken, in zowel grote als pistolet-uitvoering. Als vocht voor het deeg voor de pistolets heb ik appel-rozijnen gistwater gebruikt. Ben benieuwd of het verschil in kruim oplevert. We gaan het morgen merken.
Ik heb alleen een klein probleem met de pistolets opgemerkt. Ze zijn net als de grotere broden op steen gebakken maar de meeste zijn aan de zijkant wat zacht van korst. Zou het kunnen dat ze iets te dicht op elkaar in de oven hebben gelegen? Afbeelding

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 15 apr 2018, 07:41
door Rik59
Ziet er prachtig uit Annelies...

En dat te dicht tegen elkaar.. geeft niks hoor.. ik lig ook wel eens te dicht tegen mijn vrouw aan... ( tot ze begint te meppen :G :G )

Maar ik heb het ook wel.. of teveel in de oven waardoor hij flink eraan moet trekken om het bij te benen... soms willen we even teveel

Die 2 linkerbommen liggen daar wel verkeerd...

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: ma 16 apr 2018, 14:35
door Bioloogje
Haha Rick, van mij hier geen uitspraken over je slaapkamermanieren hoor.
Die bommen lagen op het rooster van het fornuis voor de foto. In de oven zijn ze separaat gebakken van de pistolets. Zij waren aan alle kanten knapperig.
Mijn klacht betrof alleen de pistolets. Maar je zou gelijk kunnen hebben : wellicht teveel tegelijkertijd op de steen geplaatst... Ik heb trouwens nog wel halverwege het bakpapier onder ze vandaan getrokken 🙄

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: ma 16 apr 2018, 20:08
door Rik59
Bioloogje schreef: ma 16 apr 2018, 14:35 Haha Rick, van mij hier geen uitspraken over je slaapkamermanieren hoor.
Die bommen lagen op het rooster van het fornuis voor de foto. In de oven zijn ze separaat gebakken van de pistolets. Zij waren aan alle kanten knapperig.
Mijn klacht betrof alleen de pistolets. Maar je zou gelijk kunnen hebben : wellicht teveel tegelijkertijd op de steen geplaatst... Ik heb trouwens nog wel halverwege het bakpapier onder ze vandaan getrokken 🙄


Nou ik bedoel meer dat die bommetjes bij mij op de plank veel beter zouden passen :D, :D,
Enne ik slaap sowieso al slecht :( :(


Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: za 21 apr 2018, 17:47
door Bioloogje
Afbeelding
Voor de kleinkinderen een bruin tijgerbrood (recept van Levine's Blog) gebakken. Ze zaten te smullen. Maar hun ouders vinden het ook heerlijk! Geen wonder, want er zit in dit recept maar liefst 75 gram roomboter (op 500 gram meel) en dat proef je!

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: za 21 apr 2018, 18:12
door BakkerGerrit
Mooi brood Annelies! :2th:

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: za 21 apr 2018, 18:29
door Rik59
Heb ze alweer gebakken... en (doe maar ruig) dik boter erin...
Zo kan ik ook chocoladetaartjes maken... :G :G

Wordt tijd dat ik ook weer ga bakken...
Voorlopig eerst nog een paar lagen schilderen.. :twisted: :twisted:

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: za 21 apr 2018, 22:39
door Bioloogje
😁 mijn moeder zei dan, 'zo maak je keistenen lekker!'. Maar de kleintjes aten er wel twee sneetjes van en dat is bijzonder, kan ik je verzekeren. Het brood heb ik maar bij ze achtergelaten...
Nu in de voorbereiding : Tartine van Chad Robertson met een iets hoger aandeel volkoren tov het originele recept, gevuld met blokjes feta, pecannoten en Provençaalse kruiden. Die is voor morgen, bij een kopje soep 😋.
Ben je aan het klussen Rik? Dan moet je ook boterhammen eten hoor :roll:

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: za 21 apr 2018, 22:53
door Rik59
Bioloogje schreef: za 21 apr 2018, 22:39 Ben je aan het klussen Rik? Dan moet je ook boterhammen eten hoor :roll:
Yep, nog effe.. woensdag mag ik weer..... op het programma staat m'n Sue's, kampioen 2.0 en Graubünden roggenbrot

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: za 21 apr 2018, 23:20
door Bioloogje
Is Sue's volkoren brood? Het roggebrood lijkt me trouwens tof!

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 22 apr 2018, 04:23
door Rik59
Bioloogje schreef: za 21 apr 2018, 23:20 Is Sue's volkoren brood? Het roggebrood lijkt me trouwens tof!
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... esem.html Sue's... ik heb het een beetje aangepast voor mezelf..
Die rogge.. ja voor ons ook spannend...

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 22 apr 2018, 14:11
door Bioloogje
Je brengt me op een idee. Heb dit recept heel in het begin van mijn desem-avonturen gebakken en toen werd het erg zuur. Nu ik wat meer ervaring heb gaat dit brood toch maar eens in de herkansing.
Ik ben benieuwd naar je roggebrood. Vanaf woensdag houd ik je bakpagina in de gaten :geek:

Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: za 19 mei 2018, 16:57
door Bioloogje
Het stond al een tijdje op het programma, het hennep-spelt desembrood van Wild Yeast Susan: http://www.wildyeastblog.com/spelt-hemp-seed-bread/. Via onze plaatselijke molen Maalderij De Gouden Engel http://maalderij-degoudenengel.nl/ kwam ik aan lokaal verbouwde (op Wieringen) biologische spelt en bij Appie kan je tegenwoordig hennepzaad kopen dus dat was geen probleem. De grootste uitdaging was het vinden van speltkorrels. Die moeten al van het buitenste onverteerbare laagje zijn ontdaan om heel verwerkt te kunnen worden en daar konden ze me in de molen niet aan helpen. Na wat gezoek kreeg ik een gouden tip: bij Deen Supermarkten verkopen ze Urtekram Spelt parels, die in feite geslepen Spelt korrels zijn.
Eindelijk kon ik aan de slag! Ik was wel erg benieuwd naar de bakeigenschappen van het spelt en paste het recept aan naar 100% spelt. Drie 500 gr. broodjes leverde het deeg op. Gezien de mooie ovenrijs kijk ik uit naar de kruim. Daarover later meer! AfbeeldingAfbeelding
Inmiddels is het brood aangesneden, dus de kruim te zien: Afbeelding

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: za 19 mei 2018, 20:50
door tjalline
Wauw, ziet er mooi uit

Verstuurd vanaf mijn Redmi 3S met Tapatalk


Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 20 mei 2018, 06:49
door BakkerGerrit
:2th: :2th:

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 20 mei 2018, 06:50
door BakkerGerrit
Mooie broden Annelies!

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: ma 21 mei 2018, 22:17
door lekkermelig
Mooi! En vooral leuk dat je zo lekker lang doorgezocht hebt naar die speltkorrels Een beetje bakker laat zich niet gek maken door wat moeilijke ingredienten!

WIl

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: ma 21 mei 2018, 22:40
door Rik59
Fraai hoor Melinda...

@Wil... ik zie je toch nog niet naar de Zwitserse grens rijden voor een pondje ruchmehl… :shy:

Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: wo 20 jun 2018, 14:12
door Bioloogje
Met het recept van weekendbakery de grote stap gewaagd en croissants gebakken! Nog veel ruimte voor verbetering maar voor een eerste keer niet slecht...AfbeeldingAfbeelding
Ik denk dat ik bij de laatste keer uitrollen toch een keer vaker het deeg in de koelkast had moeten laten rusten.

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: wo 20 jun 2018, 15:46
door Anna
Dapper hoor! Gemaakt met margarine? ;) Voor een eerste keer zien ze er prima uit! Ik denk ook al een tijdje na over croissants maken, maar heb de stoute schoenen nog steeds niet aan durven trekken.. Viel de grote stap mee of tegen? :P

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: wo 20 jun 2018, 16:58
door Bioloogje
Haha nee, geen margarine :mrgreen: ; ik heb het nog niet eens in huis! Ik vind die vorm gewoon leuker. Het voordeel van thuisbakken: dan kan je conventies af en toe aan je laars lappen ;)
Het viel me mee, eerlijk gezegd. Ik had de laatste toer uitgesteld. Het deeg heeft daarvoor een nachtje gerust in de koelkast. Toch was het daar nog flink gaan rijzen. Ik had er dus even een hard hoofd in of dat nog goed zou komen... Nu ze totaal zijn afgekoeld ziet de binnenkant er trouwens wel iets beter uit. Maar dat moet je gewoon van me aannemen want de mooiste exemplaren geef ik weg. Kan ik dus geen foto bij leveren.

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: wo 20 jun 2018, 21:36
door Levinebaktbrood
Lekker Annelies :2th:

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: do 21 jun 2018, 11:39
door Bioloogje
Dank Levine, ze zijn inderdaad hoe dan ook gewoon lekker.

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 09 sep 2018, 12:08
door Bioloogje
Tijdje geleden alweer dat ik hier wat gepost heb. Wel gewoon gebakken hoor, ook met de warme dagen want gekocht brood: dat komt er nog maar zelden in of alleen van een heel goede desembakker[emoji4].
Vriendin van me vroeg of ik voor vandaag, Joods Nieuwjaar ofwel Rosh Hashanah, twee challes wilde bakken. Met het recept van Levine's Blog, de Czernowitzer challe, kon ik aan die vraag voldoen. Eén met kersen en chocolade, één met koekkruiden, sinaasappel en honing. AfbeeldingAfbeelding

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 09 sep 2018, 12:54
door lekkermelig
Mooi hoor!

Wil

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 09 sep 2018, 13:03
door Melinda
Behalve dat ze er mooi uitzien zullen ze vast ook heel lekker zijn. :kwijl:
Lief dat je dat voor je vriendin bakt. ;) :2th:

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 09 sep 2018, 13:08
door Pomponnetje
Ze zien er inderdaad erg mooi en lekker uit ! Waar is dat feestje ??? :G

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 09 sep 2018, 18:42
door Bioloogje
Dat was in Bergen, ik kon er helaas zelf niet bij zijn. Maar je was vast van harte welkom geweest. 😉

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 09 sep 2018, 19:26
door BakkerGerrit
Mooie knoop! :2th:

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: ma 10 sep 2018, 13:31
door Anna
Prachtige broden, ik krijg er trek van! Wat leuk verzoek, zo bak je ook weer eens wat anders ;)

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: zo 27 okt 2019, 17:45
door Bioloogje
Tjoh! Wat is het lang geleden dat ik hier wat geplaatst heb![emoji33]
Ik heb natuurlijk wel gewoon gebakken maar tot nu toe niet veel nieuwe recepten. Wel een drukke tijd gehad - samenwonen en verhuizen - vandaar weinig zin in broodbakavontuur. Nu de rust weer enigszins is weergekeerd (voor zolang het duurt) heb ik tijd gevonden een nieuw recept op te pakken. Old-School Deli Rye uit het boek The Rye Baker van Stanley Ginsberg. De High Gluten Flour is vervangen door Volkoren durum. Goedgekeurd door het thuisfront. Vandaag was het de basis voor door vriend gemaakte , dus homemade Pastrami [emoji39]. Maar die was zó lekker dat ik vergat daarvan een foto te maken. AfbeeldingAfbeelding


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: di 29 okt 2019, 10:24
door BakkerGerrit
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: ma 30 mar 2020, 11:16
door Bioloogje
Met pieken gewoon doorgebakken maar weinig interessante ontwikkelingen; de beproefde recepten blijven gewoon goed uit de oven komen.
Wanneer ik speltbrood bak gebruik ik daarvoor het meel van onze (bijna) plaatselijke molen Maalderij De Gouden Engel in Koedijk. Ooit had ik ook hun biologische tarwe gebruikt maar dat leverde toen niet zo’n mooi resultaat op en omdat ik via De Zuidmolen over Amerikaans patent en Frans T65 kon beschikken, heb ik me er verder niet meer zo in verdiept. Pure gemakzucht dus. Nu De Zuidmolen tijdelijk buiten bedrijf is, heb ik dit tarwe, lavett uit Noord-Holland, weer serieuze aandacht gegeven. Met 34% volkoren aandeel en 68% hydratatie (door 25 gram van de 340 gram water achter te houden en later bij te wassen) kreeg ik uiteindelijk een broodje om trots op te zijn. Afbeelding
Afbeelding


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Baksels van Bioloogje, 2017

Geplaatst: vr 03 apr 2020, 11:05
door Arie
Mooiiii! :!: Professioneel :!: