Christopsomo Grieks kerstbrood (Large).JPG
Smaakt uitstekend bij Grieks etenMisschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)
- MouneBolebakker
- Jongste bediende
- Berichten: 35
- Lid geworden op: ma 26 dec 2016, 17:38
Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)
Smaakt uitstekend bij Grieks eten
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)
Prachtig brood! [emoji106]
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes, Annelies
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)
Apart broodje, :2th:
Wat zit er in het brood en waarschijnlijk heb je ook wel een recept
Wat zit er in het brood en waarschijnlijk heb je ook wel een recept
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)
Peter Reinhart heeft in the BBA ook een recept hiervoor staan.
Aangepaste online versie vind je bijvoorbeeld hier
http://www.browneyedbaker.com/bba-greek ... stopsomos/
Wil
Aangepaste online versie vind je bijvoorbeeld hier
http://www.browneyedbaker.com/bba-greek ... stopsomos/
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)
Dank je Wil
Ik kijk even in het boek :G
Ik kijk even in het boek :G
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- MouneBolebakker
- Jongste bediende
- Berichten: 35
- Lid geworden op: ma 26 dec 2016, 17:38
Re: Misschien wat laat maar wel mooi en erg lekker: Christopsomo (Grieks kerstbrood)
Hierbij het recept:miesje1959 schreef:Apart broodje, :2th:
Wat zit er in het brood en waarschijnlijk heb je ook wel een recept
Ingrediënten:
• 15 gr. Gist
• 1,4 dl. Lauwe melk
• 450 gr. Bloem
• 2 Eieren
• 75 gr. fijne Kristalsuiker
• ½ thl. Zout
• 75 gr. zachte Boter
Vulling Broodbol:
• Geraspte schil van ½ sinaasappel
• 1 thl. Kaneelpoeder
• ¼ tl. Kruidnagelpoeder
Vulling deeg Byzantijns kruis:
• Snufje gemalen anijszaad
• 8 halve walnoten
Afwerking:
• Losgeklopt ei
Bereiding:
• Meng de gist en de lauwe melk in een grote kom tot de gist opgelost is
• Roer er 115 gr. meel door tot er een dun beslag ontstaat
• Dek het af met plasticfolie en laat het op een warme plek 30 minuten rijzen
• Klop de eieren en suiker licht en schuimig; klop ze daarna door het gistmengsel
• Voege geleidelijk de rest van het meel en het zout toe
• Klop de boter er door en kneed het tot een soepel en zacht, niet plakkerig, deeg
• Leg het deeg in de kom en dek het af met plasticfolie
• Laat het 1,5 uur op een warme plaats rijzen tot het verdubbeld is
• Druk het deeg op het werkvlak voorzichtig wat platter en snijd er ongeveer 50 gram vanaf; dek dit af en leg even apart
• Kneed nu voorzichtig (liefst met een "knippende" handbeweging) de sinaasappelschil, kaneel en kruidnagel door het grote stuk deeg en vorm er een bol van (opbolbeweging) en leg het op een ingevette bakplaat
• Kneed nu het anijszaad door het kleine stukje deeg
• Deel dit in 2 gelijke stukken en rol er +/- 30 cm lange rollen van
• Snijd de uiteinden ongeveer 6 à 7 cm in en vorm er op de deegbol een kruis van
• Krul de ingesneden stukken om en druk in de ontstane rondjes een halve walnoot
• Strijk het brood met het losgeklopte ei in en laat het 45 minuten op een warme plaats rijzen
• Verwarm de oven tijdig voor op 190 graden
• Strijk het brood nogmaals in met het ei en bak het in 40 - 45 minuten goudbruin en gaar
• Laat afkoelen op een rooster