Baksels van JBE
- jbe
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28
Baksels van JBE
het Franse landbrood uit het boek van Levine:
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
- jbe
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28
Re: Baksels van JBE
Weet iemand ook hoe er zo'n gigantische luchtbel onder de korst kan ontstaan?
Alvast dank voor het meedenken.
Groetjes,
Jan
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Alvast dank voor het meedenken.
Groetjes,
Jan
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Baksels van JBE
Op deze site vind je een aardige opsomming wat er allemaal fout kan gaan met brood
http://www.homebaking.at/brotfehler-tei ... ggenbrote/
Wil
http://www.homebaking.at/brotfehler-tei ... ggenbrote/
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Baksels van JBE
Jan
Een luchtbel kan gemakkelijk ontstaan als er tijdens het vormen van het deegstuk, ook wel opmaken genoemd en in dit geval het opbollen, wat 'stuif'bloem wordt gebruikt. Een beetje achtergebleven bloem kan dan een droog plekje geven, waardoor er zo'n luchtbel van komt.
Een luchtbel kan gemakkelijk ontstaan als er tijdens het vormen van het deegstuk, ook wel opmaken genoemd en in dit geval het opbollen, wat 'stuif'bloem wordt gebruikt. Een beetje achtergebleven bloem kan dan een droog plekje geven, waardoor er zo'n luchtbel van komt.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- jbe
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28
Re: Baksels van JBE
Hallo Cor,
Dat lijkt me inderdaad de meest voor de hand liggende reden; het deeg was vrij kleverig en ik heb losse bloem gebruikt om het wat meer hanteerbaar te krijgen.
Wat kun je dan het beste doen in zo'n geval? Zo weinig mogelijk losse bloem gebruiken of zijn er nog meer opties?
Groetjes,
Jan
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Dat lijkt me inderdaad de meest voor de hand liggende reden; het deeg was vrij kleverig en ik heb losse bloem gebruikt om het wat meer hanteerbaar te krijgen.
Wat kun je dan het beste doen in zo'n geval? Zo weinig mogelijk losse bloem gebruiken of zijn er nog meer opties?
Groetjes,
Jan
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Baksels van JBE
Een 'vrij kleverig' deeg is enigszins te voorkomen, Jan. Laat je niet leiden door welk een willekeurig recept. Houd voor je ermee begint een (klein) gedeelte van het vocht achter, ook al bak je bijv. 3 keer hetzelfde recept. De absorptie eigenschap van je bloem/meel kan steeds wat verschillen. Beter wat vocht te moeten toevoegen, dan een te slap deeg te corrigeren met wat extra bloem/meel.jbe schreef: het deeg was vrij kleverig en ik heb losse bloem gebruikt om het wat meer hanteerbaar te houden
Gebruik verder bij het vormen/opmaken zo min mogelijk bloem, je kunt ook je werkplek licht invetten met wat olie.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Baksels van JBE
En werken met natter deeg vergt enige oefening. Hoe vaker je dat doet hoe beter het gaat ^)^.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- jbe
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28
Re: Baksels van JBE
De eerste broodjes, recept uit het boek van Levine:
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Baksels van JBE
Mooie broodjes...Jan :2th:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Baksels van JBE
Complimenten, JBE, mooie broodjes. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- jbe
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28
Re: Baksels van JBE
Toch weer het e.e.a. geleerd van dit eerste experiment:
allereerst vergeten om de gaatjesplaat in te vetten, de broodjes eraf halen was dus ook een hele bevalling.
Verder blijken de gaatjes in de plaat toch iets te groot, het deeg zakt er een beetje doorheen en dat maakt het eraf halen ook niet echt eenvoudiger.
Lesson learned: volgende keer een (opengewerkt) siliconenmatje over de gaatjesplaat, dan hoeft er ook niet ingevet te worden ... toch ???
Groetjes,
Jan
allereerst vergeten om de gaatjesplaat in te vetten, de broodjes eraf halen was dus ook een hele bevalling.
Verder blijken de gaatjes in de plaat toch iets te groot, het deeg zakt er een beetje doorheen en dat maakt het eraf halen ook niet echt eenvoudiger.
Lesson learned: volgende keer een (opengewerkt) siliconenmatje over de gaatjesplaat, dan hoeft er ook niet ingevet te worden ... toch ???
Groetjes,
Jan
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: Baksels van JBE
Je kunt ook eens kijken naar RVS Horren-gaas, en dat over je plaat heen leggen. Dan zou het deeg er ook niet meer doorheen mogen zakken. Hoef je ook je siliconenmatje niet te slopen.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Baksels van JBE
Hallo Jan
Een siliconenmatje over je 'gaatjesplaat' vind ik een beetje (onnodig) dubbelop. Zelf heb ik ook twee van dergelijke plaatjes. De maat van de gaatjes is Ø 5 mm. in onderstaand topic/verslag
zie je hoe ik er aan gekomen ben. :G en een paar foto's van de eerste Vloerbroden die ik er op gebakken heb.
Als ik jouw foto zie vermoed ik, dat de vierkante gaatjes van dezelfde maat( 5 mm) zijn als van mijn ronde plaatjes.
Maar mocht je toch ronde gaatjes willen...Bij bouwmarkten zoals bijv. Gamma Praxis Karwei etc. zijn deze geperforeerde aluminiumplaatjes algemeen verkrijgbaar.
Voor elk gebruik vet ik ze in met Zonnebloemolie en heb nog nooit last gehad, dat mijn (Vloer)broden/Broodjes niet willen lossen.
Een siliconenmatje over je 'gaatjesplaat' vind ik een beetje (onnodig) dubbelop. Zelf heb ik ook twee van dergelijke plaatjes. De maat van de gaatjes is Ø 5 mm. in onderstaand topic/verslag
zie je hoe ik er aan gekomen ben. :G en een paar foto's van de eerste Vloerbroden die ik er op gebakken heb.
Als ik jouw foto zie vermoed ik, dat de vierkante gaatjes van dezelfde maat( 5 mm) zijn als van mijn ronde plaatjes.
Maar mocht je toch ronde gaatjes willen...Bij bouwmarkten zoals bijv. Gamma Praxis Karwei etc. zijn deze geperforeerde aluminiumplaatjes algemeen verkrijgbaar.
Voor elk gebruik vet ik ze in met Zonnebloemolie en heb nog nooit last gehad, dat mijn (Vloer)broden/Broodjes niet willen lossen.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- jbe
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28
Re: Baksels van JBE
Het zonnepittenbrood met sinaasappel uit het boek van Levine, ben benieuwd hoe 't smaakt ....
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
- jbe
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28
Re: Baksels van JBE
Vloerbrood met gedroogde tomaten en walnoten
Uit het eerste boek van Levine.
Het is wel een busbrood uitvoering geworden ...,
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Uit het eerste boek van Levine.
Het is wel een busbrood uitvoering geworden ...,
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Baksels van JBE
Met het afbakken is niks mis mee Jan :2th:
Maar het opmaken/modelleren behoeft wat meer aandacht...dan krijg je een mooi recht gevormd brood.
KijkHier nog eens naar mijn fotoalbum Busbrood en vooral de foto's nr. 8 t/m 12. laten dit duidelijk zien.
Zonnepitbrood afgebakken by Cor Peters, auf Flickr
Doorsnede Zonnepitbrood by Cor Peters, auf Flickr
Maar het opmaken/modelleren behoeft wat meer aandacht...dan krijg je een mooi recht gevormd brood.
KijkHier nog eens naar mijn fotoalbum Busbrood en vooral de foto's nr. 8 t/m 12. laten dit duidelijk zien.
Zonnepitbrood afgebakken by Cor Peters, auf Flickr
Doorsnede Zonnepitbrood by Cor Peters, auf Flickr
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- jbe
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28
Re: Baksels van JBE
Hallo Cor,
Je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Meestal ziet het er ook beter uit dan dit exemplaar. Ik ga er beter op letten.
Groetjes,
Jan
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Meestal ziet het er ook beter uit dan dit exemplaar. Ik ga er beter op letten.
Groetjes,
Jan
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
- jbe
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28
Re: Baksels van JBE
Het belangrijkste nog niet vermeld: het smaakt prima, al is het wel een soort brood dat niet alle beleg zal verdragen ....
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
- jbe
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28
Re: Baksels van JBE
Zachte broodjes volgens de Tang Zhong methode (water roux), recept afkomstig van de site van Levine.
Ben benieuwd hoe ze smaken ...
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
- Bakker Jan
- Deegkneder
- Berichten: 114
- Lid geworden op: za 13 aug 2016, 08:38
- Locatie: Maas en Waal
Re: Baksels van JBE
Broodjes zien er goed uit, mooie glans!
Zullen best goed smaken.
Zullen best goed smaken.
Bear Teddy en een gewone combi inbouwoven van Siemens
- jbe
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28
Re: Baksels van JBE
Hallo allen,
Vaak krijg ik bij de tweede rijs forse scheuren in het deeg, is dat een kwestie van te strak oprollen of is het iets anders?
Mvg, Jan
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Vaak krijg ik bij de tweede rijs forse scheuren in het deeg, is dat een kwestie van te strak oprollen of is het iets anders?
Mvg, Jan
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Baksels van JBE
Kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld te warm deeg, te weinig zout, te kort gekneed.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken