Pagina 3 van 4

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 17 mei 2018, 16:52
door Bioloogje
Zien er heerlijk uit Melinda!

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 24 mei 2018, 12:27
door Molenbroodje
Dat ziet er echt geweldig uit! Dit laat ik thuis maar niet zien anders word ik meteen aan het werk gezet ^)^

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 25 dec 2018, 17:52
door Melinda
Nee, ik heb nu niks gebakken. Maar ik wil alle forumleden heel fijne feestdagen wensen en een voorspoedig en gelukkig nieuwjaar.

Mijn dank aan de beheerders en moderators, die dit forum mogelijk maken.
Het wordt niet altijd gezegd, maar jullie inspanningen worden zeer gewaardeerd. :2th:

Hartelijk dank.
Op naar een mooi bakjaar! :G

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 25 dec 2018, 21:34
door BakkerGerrit
Melinda schreef: di 25 dec 2018, 17:52 Nee, ik heb nu niks gebakken. Maar ik wil alle forumleden heel fijne feestdagen wensen en een voorspoedig en gelukkig nieuwjaar.

Mijn dank aan de beheerders en moderators, die dit forum mogelijk maken.
Het wordt niet altijd gezegd, maar jullie inspanningen worden zeer gewaardeerd. :2th:

Hartelijk dank.
Op naar een mooi bakjaar! :G
Helemaal met je eens Melinda!

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 25 dec 2018, 22:01
door bakplaat
Ook van mij hetzelfde toegewenst.


Afbeelding

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: wo 26 dec 2018, 10:38
door brood daar zit wat in
Mooie woorden Melinda!
Ook voor jou en ieder forumlid mooie feestdagen en een goed 2019!
En een dankwoord voor de beheerders is zeer zeker op zn plaats. Dank voor het mogelijk maken van dit fijne forum :2th:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: wo 26 dec 2018, 11:27
door Bioloogje
Ik sluit me graag aan bij de goede wensen voor de forumleden en de waardering voor de beheerders :2th:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 17 mar 2020, 12:12
door Melinda
Eindelijk!
Door omstandigheden meer dan een jaar geen brood gebakken. Tijd om de boel weer af te stoffen en aan de slag te gaan.
Wat heb ik dat gemist, dat gelukzalige gevoel van het bezig zijn met deeg, de geur, het eindresultaat.
Begonnen met de broden die ik al heel vaak gebakken had. De bijna-volkoren-sesam-lijnzaad-broden, naar een recept van Levine.
Het was net als fietsen, je stapt op en fietst weg. Al moest ik wel even bedenken hoe het ook alweer ging.
Het "o ja" gevoel.
Ik heb het niet verleerd. :)
En oh, de eerste hap van je eigengebakken brood, onbeschrijfelijk, hoe lekker!
Nu bedenken wat het volgende recept wordt. ;)

Afbeelding Afbeelding

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 17 mar 2020, 13:28
door brood daar zit wat in
Jippie!! Wat fijn om weer wat van je te zien. Je bent het zeker niet verleerd, wat een prachtige broden!
Heerlijk hè, ik hoop dat je snel weer meer gaat bakken en het laat zien. Altijd om van te watertanden jouw broden.
Eet lekker 😋

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 17 mar 2020, 13:31
door BakkerGerrit
Dat zijn topbroden Melinda! Zo zie je maar, een vos verliest wel........ :D

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 17 mar 2020, 16:46
door RedYssel
Welkom terug, Ziet er top uit!. Warme gebakken groet
Red!

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 17 mar 2020, 18:52
door lekkermelig
Hé Melinda,

Ontzettend goed om je hier weer te zien. Ennuh ik hoop dat die omstandigheden allemaal weer wat relaxter zijn nu.

Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 19 mar 2020, 22:49
door Melinda
Nu we toch weer bezig zijn, vandaag een recept uitgeprobeerd uit het nieuwste boek van Levine:
Broodjes met lemon curd en fruit.
Wat zijn die verschrikkelijk lekker!
@Levine: hartelijk dank voor al die lekkere en duidelijke recepten. Echt blij mee. :thumbup:

AfbeeldingBroodjes met lemon curd en fruit Recept van Levine by M.J. Noorman, on Flickr

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: vr 20 mar 2020, 00:23
door BakkerGerrit
Wat een mooie ‘gebakjes’

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: vr 20 mar 2020, 12:40
door lekkermelig
Dat ziet er smakelijk uit!

Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: vr 20 mar 2020, 17:31
door RedYssel
Bedankt... Nu heb ik honger :D

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 22 mar 2020, 04:54
door bakplaat
Prachtige broden Melinda :thumbup: En al dat andere 'gebak' ziet er ook al zo overheerlijk uit.
Vandaar ook dat je terecht blijk geeft, van jouw voldaan gevoel. :clap:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 04 apr 2020, 19:56
door Arie
Prachtig :clap: Wat ziet het er vakkundig uit! Héél mooie broden, :clap: Melinda. Ik zie dat ik nog een la-------->nge weg heb te gaan voordat ik zúlke mooi broden kan bakken :eh:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 05 apr 2020, 17:37
door Melinda
In de herhaling. Vlechtbrood uit het eerste boek van Levine.
Toch iets te vroeg in de oven gedaan.
Ben altijd bang voor overrijs. Ik had, denk ik, toch net iets langer moeten wachten.
En oh, wat was dat een worsteling met het vlechten. Heb het een paar keer over gedaan.
Toch maar een keer "droog" oefenen. Maar ben voor nu wel blij met het resultaat. :)

Afbeelding

Vlechtbrood by M.J. Noorman, on Flickr

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 05 apr 2020, 17:41
door RedYssel
Ziet er geweldig uit chapeu!

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 05 apr 2020, 19:43
door BakkerGerrit
Mooi regelmatig gevlochten Melinda! :thumbup:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 11 apr 2020, 12:43
door Melinda
Ik zou en moest die 6-vlecht nog eens proberen.
Met het oog op het Paasweekend heb ik het recept van Levine gemaakt.
Feestelijk vlechtbrood met sinaasappel.
Het vlechten lukte al beter en ook de rijstijd was meer naar mijn zin.
Oefening baart kunst.
Iedereen, ondanks de omstandigheden toch een fijn Paasweekend gewenst! :)
Afbeelding

Feestelijk vlechtbrood met sinaasappel by M.J. Noorman, on Flickr

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 11 apr 2020, 14:39
door BakkerGerrit
Hele mooie vlechtbroden Melinda! Complimenten.

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 11 apr 2020, 14:42
door Rik59
Klasse!! :clap: :clap: :clap:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: ma 13 apr 2020, 17:30
door Arie
Oeffff wat knap :clap:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: ma 13 apr 2020, 18:02
door Jette
Prachtig geworden!

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 14 apr 2020, 09:48
door lekkermelig
Top broden Melinda! Leuk dat je weer lekker aan het bakken bent!

Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 14 apr 2020, 11:45
door Melinda
Iets wat al jaren op mijn verlanglijst stond was het bakken van een Fiadoe. Een feesttaart, die bij menig Surinaamse verjaardag niet mag ontbreken. Heb de vrijmoedigheid genomen om deze op het broodbakforum te plaatsen, aangezien het een soort broodtaart is, compleet met gist en rijstijden.
Wel een, waarvan elke hap meteen naar de dijen vliegt, gezien de hoeveelheden boter, suiker, eieren, rumrozijnen, etc. Maar oh, oh, dat is zeker de moeite waard. Zo ontzettend lekker.
Ik heb er tijden over gedaan om de moed op te pakken om deze te gaan bakken. Want zoveel verschillende, onduidelijke recepten. Het was een behoorlijk gepuzzel.
@Levine, ik heb vaak op het punt gestaan om jou een appje te sturen voor overleg. Maar ben er uiteindelijk toch aan begonnen.
De smaak is uitstekend gelukt, de uitvoering vraagt nog om oefening en perfectie. Voor nu ben ik zeer enthousiast.

Afbeelding
Fiadoe, Surinaamse feesttaart by M.J. Noorman, on Flickr

En als je dan toch moet wachten, is het een mooie gelegenheid om de 6-vlecht te oefenen. :lol: (hieronder als grapje)
Afbeelding
6-vlecht oefeningen by M.J. Noorman, on Flickr

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 14 apr 2020, 14:52
door Levinebaktbrood
Oh Melinda, die Fiadoe ziet er heerlijk uit. Recept?

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: di 14 apr 2020, 17:27
door Melinda
Moet ik nog "even" voor gaan zitten, Levine. Als ik wat bij mekaar heb zal ik het je sturen, goed? :)

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: wo 15 apr 2020, 10:40
door bakplaat
Hallo Melinda...een goeie les dat vlechten met die touwtjes, zo leerden wij ook het vlechten tijdens de vakopleiding, aanvankelijk ook met touwtjes en later met 'oefendeeg' (= dood deeg zonder gist) waar wel heel veel zout in zat, dat bleef dan wekenlang goed.
Tenslotte gingen we dan aan het echte vlechtwerk met normale gistdegen.

Overigens nog een groot compliment, voor je mooie en lekker bakwerk (Fladoe) :thumbup: die je hierboven hebt laten zien.

Ook je 'echte' vlechtbroden mogen gerust gezien worden :clap:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: wo 15 apr 2020, 13:18
door Rik59
bakplaat schreef: wo 15 apr 2020, 10:40 Hallo Melinda...een goeie les dat vlechten met die touwtjes, zo leerden wij ook het vlechten tijdens de vakopleiding, aanvankelijk ook met touwtjes en later met 'oefendeeg' (= dood deeg zonder gist) waar wel heel veel zout in zat, dat bleef dan wekenlang goed.
Tenslotte gingen we dan aan het echte vlechtwerk met normale gistdegen.
Bij ons ging er chloor in... maar nog steeds een hekel aan vlechten...

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: do 16 apr 2020, 12:07
door Anna
Je broden zien er nog net zo perfect uit als 'vroeger' hoor Melinda :thumbup: Dit verleer je niet!
Die Fiadoe ziet er verrukkelijk uit! Wil je het recept bij de recepten zetten? :)

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 18 apr 2020, 09:57
door 1md65
:thumbup: mooie broden

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 19 apr 2020, 12:45
door Bioloogje
Wow, wat prachtig allemaal! En die Fiadoe...[emoji39]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 25 apr 2020, 19:57
door Melinda
Jaren geleden bij de 2de workshop van Levine kregen wij het recept van zuurdesembrood met rozijnen, pecannoten en koekkruiden.
Dit is een van mijn favoriete recepten.
Omdat ik lang niets met desem gebakken had popelde ik om mijn desem weer actief te krijgen. Dat is nog een hele klus. Maar het is gelukt.
Gisteravond nog even lekker ververst en vandaag was hij (of zij, want ze heet bij mij Daisy :lol: ) vrolijk aan het borrelen. Daar word ik zelf ook heel vrolijk van. :D
En dit is het geworden. En oh, zo lekker!
Ik heb trouwens het idee dat deze broden sterk lijken op de zo populaire Levientjes.
Afbeelding

Desembroden met rozijnen, koekkruiden en pecannoten by M.J. Noorman, on Flickr

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 25 apr 2020, 20:11
door Levinebaktbrood
Deze broden zijn later omgedoopt tot ‘Levientjes’.

Je kunt ze ook alleen met gist of met een voordeeg met gist maken ipv met desem. Zie mijn 2e boek :).

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 25 apr 2020, 20:27
door Melinda
Dat vermoedde ik al, Levine, dat het nu Levientjes zijn.
Ik heb deze trouwens volgens het oude recept met desem en een beetje gist gemaakt.
Even een vraag.
Bij de kolom DEEG MET VOORDEEG EN GIST staat een poolish van 100/100 met 0,1 gram droge gist.
Zou je daarvoor in de plaats volgens het oude recept van 200 gram desem en 3,5 gram droge gist kunnen gebruiken? Het lijkt er namelijk wel op.

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 25 apr 2020, 21:11
door lekkermelig
Mooi!
Ik ga morgen ook levientjes bakken want die verdampen hier nogal snel. Geen houden aan.
Maar ik vroeg me af of je nou veel verschil zou proeven tussen levientjes met en zonder voordeeg. Het spul zit zo stampvol met rozijnen, noten en koekkruiden dat je volgens mij het verschil niet proeft. Ik heb ze allebei wel eens gemaakt, nooit klachten gehad. :-)
Overigens denk ik dat ze met desem wel anders smaken, maar daar ben ik nog niet aan begonnen.

Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 25 apr 2020, 21:51
door WesleyNL
Die Levientjes zien er heeerlijk uit :D
Ik ben nog bij het eerste recept van het eerste boek maar vroeg of laat zal ik er aan toe komen 😂

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 16 mei 2020, 17:28
door Melinda
Op de Facebookpagina van Levine zag ik haar post over een "donothing" brood. Meteen nieuwsgierig omdat ook meer bakkers ermee aan de slag gingen. Helemaal desem en dat vind ik op de een of andere manier altijd spannend.
Daar is toch altijd weer die vrees voor overrijs, waardoor ik het deeg (achteraf) net iets te vroeg in de oven doe.
Desem met een beetje gist gaat mij tot nu toe iets makkelijker af.
Maar goed, ik vond dat ik dit avontuur toch moest aangaan. Dus begonnen om 23:00 uur. Deeg op het aanrecht laten overnachten.
Het is een donothing brood, maar ik heb vanaf 9:00 uur toch 7x stretch&fold gedaan omdat het een slap deeg was. En iedere keer kijken of het al genoeg gerezen was. Uiteindelijk kwam het om 18:30 uur uit de oven.
Dit was ook de eerste keer dat ik het brood in een gietijzeren pan heb gebakken. Wat was dat gaaf. :D
En ja, ik had het deeg best nog iets langer kunnen laten rijzen. Maar ik ben desondanks niet ontevreden. De smaak was prima.

Ondertussen ook nog een pain cordon gebakken, want ik vind het met dat koordje zo ontzettend leuk. :)
Afbeelding
Pain Cordon and Do Nothingbread by M.J. Noorman, on Flickr

Het recept van de Pain Cordon komt uit het 2de boek van Levine. En eenmaal doorbladeren kom je zoveel leuke recepten tegen. Het volgende was dus van Marokkaanse sinaasappelbroodjes. Die zagen er ook zo lekker uit.
En ja, als je eenmaal bezig bent kun je net zo goed het dubbele recept klaarmaken, want zo leuk om ook wat weg te geven. Lekker overmoedig. :o
Want het uitrollen van 24 strengen kost behoorlijk wat tijd. Dus weer die vrees voor overrijs. Ik denk dus dat ik ook hier weer iets meer tijd had kunnen nemen, maar al met al ben ik best tevreden. We konden haast niet wachten tot ze afgekoeld waren om te proeven. Echt heerlijk, lekker met nog een beetje roomboter erop. :D
Afbeelding
Marokkaanse sinaasappelbroodjes by M.J. Noorman, on Flickr

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 16 mei 2020, 19:08
door lekkermelig
Nou, lekker bezig geweest Melinda, het ziet er mooi uit. Brood met alleen desem is juist makkelijker vind ik, veel minder kritisch met overrijs.
Donothing en dan toch nog rekken en vouwen? Je kan in ieder geval zonder machine en zonder hard kneden prachtige broden maken.
De pan-methode levert wel hele mooie broodjes op. Ik ken meer mensen die dat wel doen. Maar gewoon op de plank van een Rofco kan je toch meer bakken.

Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 06 feb 2021, 19:01
door Melinda
Ook ik heb heel lang om heel veel redenen niets gepost. :oops:
Wel regelmatig ons normale brood gebakken, want ja, je moet toch blijven eten. ;)
En een beetje experimenteren. Niet heel spannend en toch lekker.
Allereerst over de Pain Cordon uit boek 2 van Levine. Prachtig brood, echt.
Maar manlief heeft op de een of andere manier een voorkeur voor busbroden. Nou ja, om hem te plezieren heb ik een paar keer de vloerbroden in een broodbakvorm gebakken. Zonder cordon dus. Gaandeweg de tarwebloem vervangen door Volkoren Natuur met een pietsie Am. Patent. Daardoor wordt het natuurlijk wat compacter.
Eigenlijk wilde ik wat grover volkoren proberen en dat gedaan. Het deeg leek net klei, wat moest dat worden. Wel wat extra water toegevoegd.
Het resultaat vonden wij heel erg lekker. Dus dat ga ik zeker nog vaker doen.
En misschien dan in de toekomst afwisselen met de echte Pain Cordon, want eerlijk, dat ziet er spannender uit.
Hieronder het resultaat.
Afbeelding
Pain San Cordon

En dan de "krenten"bollen. Ik denk dat ik die een paar jaar geleden voor het laatst gemaakt had. Toch maar weer proberen, met rozijnen, want ik ben niet zo van de krenten. Recept van Levine met een ietsie pietsie eigen improvisatie. Niet ontevreden.
Afbeelding
Rozijnenbollen

Moet zeggen, wat is brood bakken toch leuk. Lekker muziekje aan, heerlijk rommelen in mijn bakruimte en een mooi resultaat. Wat wil een mens nog meer. :D

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 06 feb 2021, 20:43
door lekkermelig
'heerlijk rommelen in mijn bakruimte'. Tja, nou maak je mij toch wel een beetje jaloers :lol: Toch die garage maar eens verbouwen, De auto stond er toch al nooit in, en die fietsen, ach, die kunnen ook wel wel ergens anders.

Maar zonder gekheid. Mooie broodjes Melinda, ook jij bent het nog niet verleerd. :clap:

Wil

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: za 06 feb 2021, 21:20
door brood daar zit wat in
Wat een heerlijke foto’s weer Melinda. :thumbup:
Heerlijk hè dat eigen brood. Ik snap Daan wel, hier hebben ze ook liever busbroden. Zeker als ze in een trommeltje mee moeten naar werk/school.
Ik vervang ook altijd de krenten door rozijnen, jammie zijn zo lekker 😋
Hier ook volop aan het bakken, maar zet sneller wat op insta dan hier. Kijk nog wel regelmatig hier, want hier is m’n hobby begonnen 😍

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 07 feb 2021, 03:00
door oudbakken
het brood op de foto's zien er lekker uit.
hier bakken we ook veel busbrood voor werk/school.

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 07 feb 2021, 16:12
door TigerManZ
Wat fijn Melinda dat je zo geniet van het bakken :D
En de resultaten zien er fantastisch uit :clap:
LEKKER!! :thumbup:

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 07 feb 2021, 19:42
door hjeverts
Zien er lekker uit Melinda!

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 07 feb 2021, 22:01
door Jessica3787
Die volkorenbroden zien er heerlijk uit. De krentenbollen heb ik pas ook gemaakt, top recept!

Re: De baksels van Melinda

Geplaatst: zo 07 feb 2021, 22:32
door bakplaat
Ben het met alle vorige posters eens. :clap:
Je hebt hier weer prachtig bakwerk laten zien Melinda, idd. je bent het nog steeds niet verleerd. :thumbup: