De baksels van Melinda

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 647
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Bioloogje » do 17 mei 2018, 16:52

Zien er heerlijk uit Melinda!
Groetjes, Annelies

Gebruikersavatar
Molenbroodje
Opboller
Berichten: 219
Lid geworden op: wo 05 mar 2014, 22:35
Locatie: Oost Brabant

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Molenbroodje » do 24 mei 2018, 12:27

Dat ziet er echt geweldig uit! Dit laat ik thuis maar niet zien anders word ik meteen aan het werk gezet ^)^
Groetjes Manon,

Fanatieke leergierige hobbybakster
Keukenhulpjes: Bear Teddy!!:) en mijn man helpt maar al te graag met koekjes en taartjes bakken (en vooral opeten)

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » di 25 dec 2018, 17:52

Nee, ik heb nu niks gebakken. Maar ik wil alle forumleden heel fijne feestdagen wensen en een voorspoedig en gelukkig nieuwjaar.

Mijn dank aan de beheerders en moderators, die dit forum mogelijk maken.
Het wordt niet altijd gezegd, maar jullie inspanningen worden zeer gewaardeerd. :2th:

Hartelijk dank.
Op naar een mooi bakjaar! :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1105
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door BakkerGerrit » di 25 dec 2018, 21:34

Melinda schreef:
di 25 dec 2018, 17:52
Nee, ik heb nu niks gebakken. Maar ik wil alle forumleden heel fijne feestdagen wensen en een voorspoedig en gelukkig nieuwjaar.

Mijn dank aan de beheerders en moderators, die dit forum mogelijk maken.
Het wordt niet altijd gezegd, maar jullie inspanningen worden zeer gewaardeerd. :2th:

Hartelijk dank.
Op naar een mooi bakjaar! :G
Helemaal met je eens Melinda!

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3249
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.

Re: De baksels van Melinda

Bericht door bakplaat » di 25 dec 2018, 22:01

Ook van mij hetzelfde toegewenst.


Afbeelding
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1837
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: De baksels van Melinda

Bericht door brood daar zit wat in » wo 26 dec 2018, 10:38

Mooie woorden Melinda!
Ook voor jou en ieder forumlid mooie feestdagen en een goed 2019!
En een dankwoord voor de beheerders is zeer zeker op zn plaats. Dank voor het mogelijk maken van dit fijne forum :2th:
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 647
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Bioloogje » wo 26 dec 2018, 11:27

Ik sluit me graag aan bij de goede wensen voor de forumleden en de waardering voor de beheerders :2th:
Groetjes, Annelies

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » di 17 mar 2020, 12:12

Eindelijk!
Door omstandigheden meer dan een jaar geen brood gebakken. Tijd om de boel weer af te stoffen en aan de slag te gaan.
Wat heb ik dat gemist, dat gelukzalige gevoel van het bezig zijn met deeg, de geur, het eindresultaat.
Begonnen met de broden die ik al heel vaak gebakken had. De bijna-volkoren-sesam-lijnzaad-broden, naar een recept van Levine.
Het was net als fietsen, je stapt op en fietst weg. Al moest ik wel even bedenken hoe het ook alweer ging.
Het "o ja" gevoel.
Ik heb het niet verleerd. :)
En oh, de eerste hap van je eigengebakken brood, onbeschrijfelijk, hoe lekker!
Nu bedenken wat het volgende recept wordt. ;)

Afbeelding Afbeelding
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1837
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: De baksels van Melinda

Bericht door brood daar zit wat in » di 17 mar 2020, 13:28

Jippie!! Wat fijn om weer wat van je te zien. Je bent het zeker niet verleerd, wat een prachtige broden!
Heerlijk hè, ik hoop dat je snel weer meer gaat bakken en het laat zien. Altijd om van te watertanden jouw broden.
Eet lekker 😋
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1105
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door BakkerGerrit » di 17 mar 2020, 13:31

Dat zijn topbroden Melinda! Zo zie je maar, een vos verliest wel........ :D

Gebruikersavatar
RedYssel
Deegkneder
Berichten: 104
Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34

Re: De baksels van Melinda

Bericht door RedYssel » di 17 mar 2020, 16:46

Welkom terug, Ziet er top uit!. Warme gebakken groet
Red!

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig » di 17 mar 2020, 18:52

Hé Melinda,

Ontzettend goed om je hier weer te zien. Ennuh ik hoop dat die omstandigheden allemaal weer wat relaxter zijn nu.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » do 19 mar 2020, 22:49

Nu we toch weer bezig zijn, vandaag een recept uitgeprobeerd uit het nieuwste boek van Levine:
Broodjes met lemon curd en fruit.
Wat zijn die verschrikkelijk lekker!
@Levine: hartelijk dank voor al die lekkere en duidelijke recepten. Echt blij mee. :thumbup:

AfbeeldingBroodjes met lemon curd en fruit Recept van Levine by M.J. Noorman, on Flickr
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1105
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door BakkerGerrit » vr 20 mar 2020, 00:23

Wat een mooie ‘gebakjes’

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig » vr 20 mar 2020, 12:40

Dat ziet er smakelijk uit!

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
RedYssel
Deegkneder
Berichten: 104
Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34

Re: De baksels van Melinda

Bericht door RedYssel » vr 20 mar 2020, 17:31

Bedankt... Nu heb ik honger :D

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3249
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.

Re: De baksels van Melinda

Bericht door bakplaat » zo 22 mar 2020, 04:54

Prachtige broden Melinda :thumbup: En al dat andere 'gebak' ziet er ook al zo overheerlijk uit.
Vandaar ook dat je terecht blijk geeft, van jouw voldaan gevoel. :clap:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Arie » za 04 apr 2020, 19:56

Prachtig :clap: Wat ziet het er vakkundig uit! Héél mooie broden, :clap: Melinda. Ik zie dat ik nog een la-------->nge weg heb te gaan voordat ik zúlke mooi broden kan bakken :eh:
Mijn dagelijks brood... :D

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » zo 05 apr 2020, 17:37

In de herhaling. Vlechtbrood uit het eerste boek van Levine.
Toch iets te vroeg in de oven gedaan.
Ben altijd bang voor overrijs. Ik had, denk ik, toch net iets langer moeten wachten.
En oh, wat was dat een worsteling met het vlechten. Heb het een paar keer over gedaan.
Toch maar een keer "droog" oefenen. Maar ben voor nu wel blij met het resultaat. :)

Afbeelding

Vlechtbrood by M.J. Noorman, on Flickr
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
RedYssel
Deegkneder
Berichten: 104
Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34

Re: De baksels van Melinda

Bericht door RedYssel » zo 05 apr 2020, 17:41

Ziet er geweldig uit chapeu!

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1105
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door BakkerGerrit » zo 05 apr 2020, 19:43

Mooi regelmatig gevlochten Melinda! :thumbup:

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » za 11 apr 2020, 12:43

Ik zou en moest die 6-vlecht nog eens proberen.
Met het oog op het Paasweekend heb ik het recept van Levine gemaakt.
Feestelijk vlechtbrood met sinaasappel.
Het vlechten lukte al beter en ook de rijstijd was meer naar mijn zin.
Oefening baart kunst.
Iedereen, ondanks de omstandigheden toch een fijn Paasweekend gewenst! :)
Afbeelding

Feestelijk vlechtbrood met sinaasappel by M.J. Noorman, on Flickr
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1105
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door BakkerGerrit » za 11 apr 2020, 14:39

Hele mooie vlechtbroden Melinda! Complimenten.

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1143
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Rik59 » za 11 apr 2020, 14:42

Klasse!! :clap: :clap: :clap:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Arie » ma 13 apr 2020, 17:30

Oeffff wat knap :clap:
Mijn dagelijks brood... :D

Jette
Gaat de goede kant op
Berichten: 58
Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Jette » ma 13 apr 2020, 18:02

Prachtig geworden!

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig » di 14 apr 2020, 09:48

Top broden Melinda! Leuk dat je weer lekker aan het bakken bent!

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » di 14 apr 2020, 11:45

Iets wat al jaren op mijn verlanglijst stond was het bakken van een Fiadoe. Een feesttaart, die bij menig Surinaamse verjaardag niet mag ontbreken. Heb de vrijmoedigheid genomen om deze op het broodbakforum te plaatsen, aangezien het een soort broodtaart is, compleet met gist en rijstijden.
Wel een, waarvan elke hap meteen naar de dijen vliegt, gezien de hoeveelheden boter, suiker, eieren, rumrozijnen, etc. Maar oh, oh, dat is zeker de moeite waard. Zo ontzettend lekker.
Ik heb er tijden over gedaan om de moed op te pakken om deze te gaan bakken. Want zoveel verschillende, onduidelijke recepten. Het was een behoorlijk gepuzzel.
@Levine, ik heb vaak op het punt gestaan om jou een appje te sturen voor overleg. Maar ben er uiteindelijk toch aan begonnen.
De smaak is uitstekend gelukt, de uitvoering vraagt nog om oefening en perfectie. Voor nu ben ik zeer enthousiast.

Afbeelding
Fiadoe, Surinaamse feesttaart by M.J. Noorman, on Flickr

En als je dan toch moet wachten, is het een mooie gelegenheid om de 6-vlecht te oefenen. :lol: (hieronder als grapje)
Afbeelding
6-vlecht oefeningen by M.J. Noorman, on Flickr
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4876
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Levinebaktbrood » di 14 apr 2020, 14:52

Oh Melinda, die Fiadoe ziet er heerlijk uit. Recept?
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » di 14 apr 2020, 17:27

Moet ik nog "even" voor gaan zitten, Levine. Als ik wat bij mekaar heb zal ik het je sturen, goed? :)
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3249
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.

Re: De baksels van Melinda

Bericht door bakplaat » wo 15 apr 2020, 10:40

Hallo Melinda...een goeie les dat vlechten met die touwtjes, zo leerden wij ook het vlechten tijdens de vakopleiding, aanvankelijk ook met touwtjes en later met 'oefendeeg' (= dood deeg zonder gist) waar wel heel veel zout in zat, dat bleef dan wekenlang goed.
Tenslotte gingen we dan aan het echte vlechtwerk met normale gistdegen.

Overigens nog een groot compliment, voor je mooie en lekker bakwerk (Fladoe) :thumbup: die je hierboven hebt laten zien.

Ook je 'echte' vlechtbroden mogen gerust gezien worden :clap:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1143
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Rik59 » wo 15 apr 2020, 13:18

bakplaat schreef:
wo 15 apr 2020, 10:40
Hallo Melinda...een goeie les dat vlechten met die touwtjes, zo leerden wij ook het vlechten tijdens de vakopleiding, aanvankelijk ook met touwtjes en later met 'oefendeeg' (= dood deeg zonder gist) waar wel heel veel zout in zat, dat bleef dan wekenlang goed.
Tenslotte gingen we dan aan het echte vlechtwerk met normale gistdegen.
Bij ons ging er chloor in... maar nog steeds een hekel aan vlechten...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 825
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Anna » do 16 apr 2020, 12:07

Je broden zien er nog net zo perfect uit als 'vroeger' hoor Melinda :thumbup: Dit verleer je niet!
Die Fiadoe ziet er verrukkelijk uit! Wil je het recept bij de recepten zetten? :)

Gebruikersavatar
1md65
Opboller
Berichten: 233
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: De baksels van Melinda

Bericht door 1md65 » za 18 apr 2020, 09:57

:thumbup: mooie broden

Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 647
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Bioloogje » zo 19 apr 2020, 12:45

Wow, wat prachtig allemaal! En die Fiadoe...


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes, Annelies

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » za 25 apr 2020, 19:57

Jaren geleden bij de 2de workshop van Levine kregen wij het recept van zuurdesembrood met rozijnen, pecannoten en koekkruiden.
Dit is een van mijn favoriete recepten.
Omdat ik lang niets met desem gebakken had popelde ik om mijn desem weer actief te krijgen. Dat is nog een hele klus. Maar het is gelukt.
Gisteravond nog even lekker ververst en vandaag was hij (of zij, want ze heet bij mij Daisy :lol: ) vrolijk aan het borrelen. Daar word ik zelf ook heel vrolijk van. :D
En dit is het geworden. En oh, zo lekker!
Ik heb trouwens het idee dat deze broden sterk lijken op de zo populaire Levientjes.
Afbeelding

Desembroden met rozijnen, koekkruiden en pecannoten by M.J. Noorman, on Flickr
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4876
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Levinebaktbrood » za 25 apr 2020, 20:11

Deze broden zijn later omgedoopt tot ‘Levientjes’.

Je kunt ze ook alleen met gist of met een voordeeg met gist maken ipv met desem. Zie mijn 2e boek :).
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » za 25 apr 2020, 20:27

Dat vermoedde ik al, Levine, dat het nu Levientjes zijn.
Ik heb deze trouwens volgens het oude recept met desem en een beetje gist gemaakt.
Even een vraag.
Bij de kolom DEEG MET VOORDEEG EN GIST staat een poolish van 100/100 met 0,1 gram droge gist.
Zou je daarvoor in de plaats volgens het oude recept van 200 gram desem en 3,5 gram droge gist kunnen gebruiken? Het lijkt er namelijk wel op.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig » za 25 apr 2020, 21:11

Mooi!
Ik ga morgen ook levientjes bakken want die verdampen hier nogal snel. Geen houden aan.
Maar ik vroeg me af of je nou veel verschil zou proeven tussen levientjes met en zonder voordeeg. Het spul zit zo stampvol met rozijnen, noten en koekkruiden dat je volgens mij het verschil niet proeft. Ik heb ze allebei wel eens gemaakt, nooit klachten gehad. :-)
Overigens denk ik dat ze met desem wel anders smaken, maar daar ben ik nog niet aan begonnen.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 389
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: De baksels van Melinda

Bericht door WesleyNL » za 25 apr 2020, 21:51

Die Levientjes zien er heeerlijk uit :D
Ik ben nog bij het eerste recept van het eerste boek maar vroeg of laat zal ik er aan toe komen 😂
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: De baksels van Melinda

Bericht door Melinda » za 16 mei 2020, 17:28

Op de Facebookpagina van Levine zag ik haar post over een "donothing" brood. Meteen nieuwsgierig omdat ook meer bakkers ermee aan de slag gingen. Helemaal desem en dat vind ik op de een of andere manier altijd spannend.
Daar is toch altijd weer die vrees voor overrijs, waardoor ik het deeg (achteraf) net iets te vroeg in de oven doe.
Desem met een beetje gist gaat mij tot nu toe iets makkelijker af.
Maar goed, ik vond dat ik dit avontuur toch moest aangaan. Dus begonnen om 23:00 uur. Deeg op het aanrecht laten overnachten.
Het is een donothing brood, maar ik heb vanaf 9:00 uur toch 7x stretch&fold gedaan omdat het een slap deeg was. En iedere keer kijken of het al genoeg gerezen was. Uiteindelijk kwam het om 18:30 uur uit de oven.
Dit was ook de eerste keer dat ik het brood in een gietijzeren pan heb gebakken. Wat was dat gaaf. :D
En ja, ik had het deeg best nog iets langer kunnen laten rijzen. Maar ik ben desondanks niet ontevreden. De smaak was prima.

Ondertussen ook nog een pain cordon gebakken, want ik vind het met dat koordje zo ontzettend leuk. :)
Afbeelding
Pain Cordon and Do Nothingbread by M.J. Noorman, on Flickr

Het recept van de Pain Cordon komt uit het 2de boek van Levine. En eenmaal doorbladeren kom je zoveel leuke recepten tegen. Het volgende was dus van Marokkaanse sinaasappelbroodjes. Die zagen er ook zo lekker uit.
En ja, als je eenmaal bezig bent kun je net zo goed het dubbele recept klaarmaken, want zo leuk om ook wat weg te geven. Lekker overmoedig. :o
Want het uitrollen van 24 strengen kost behoorlijk wat tijd. Dus weer die vrees voor overrijs. Ik denk dus dat ik ook hier weer iets meer tijd had kunnen nemen, maar al met al ben ik best tevreden. We konden haast niet wachten tot ze afgekoeld waren om te proeven. Echt heerlijk, lekker met nog een beetje roomboter erop. :D
Afbeelding
Marokkaanse sinaasappelbroodjes by M.J. Noorman, on Flickr
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: De baksels van Melinda

Bericht door lekkermelig » za 16 mei 2020, 19:08

Nou, lekker bezig geweest Melinda, het ziet er mooi uit. Brood met alleen desem is juist makkelijker vind ik, veel minder kritisch met overrijs.
Donothing en dan toch nog rekken en vouwen? Je kan in ieder geval zonder machine en zonder hard kneden prachtige broden maken.
De pan-methode levert wel hele mooie broodjes op. Ik ken meer mensen die dat wel doen. Maar gewoon op de plank van een Rofco kan je toch meer bakken.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Plaats reactie