Pagina 1 van 2

De baksels van Patrick

Geplaatst: di 13 okt 2015, 15:49
door PatrickD
Zoals meerdere heb ik ook maar m'n eigen baksel post aangemaakt, ook omdat ik denk dat ik dan wat vaker een foto erop zet!

Ik heb enkele weken geleden een 2 daagse broodbak cursus gevolgd bij Edwin Klaasen, erg leuk en leerzaam!

We kregen het boek van hem erbij "ik bak geweldig jij trouwens ook"
Gelijk een brood geprobeerd!

De "paulusbol" in een batard

Afbeelding

Vandaag heb ik een recept van forumlid CJ-Petra geprobeerd, heb het iets aangepast naar m'n eigen wensen.
Het roggedesem Speltbrood
Goed gelukt al zeg ik zelf!

Afbeelding

Ik heb de batard ingesneden en de boule heb ik niet ingesneden.
Ik maak wekelijks een broodje dus zal proberen elke week een broodje te plaatsen!

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 13 okt 2015, 16:28
door PatrickD
Nog een fotootje Afbeelding

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 13 okt 2015, 17:57
door CJ-Petra
Patrick, je broden zien er mooi en lekker uit! :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 13 okt 2015, 20:17
door Levinebaktbrood
Top Patrick :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 13 okt 2015, 21:27
door PatrickD
Bedankt Petra & Levine!

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 13 okt 2015, 21:44
door Soepkipje
Ja mooie broden Patrick! Ook mooi om te zien dat je ook echt goede bakresultaten hebt nav broodbakcursus bij Edwin Klaasen :2th:
(Maar kun je misschien (in vervolg) foto's ook in wat kleiner formaat hier plaatsen? Zou voor mij in ieder geval dan wat beter zichtbaar zijn :)

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 13 okt 2015, 22:07
door PatrickD
Thanks soepkipje!
Ja t is een zeer informatieve cursus! Aanrader!

Oee ik zal eens even kijken, ik merk het zelf niet omdat ik via tapatalk (via de smartphone) mijn foto's post, ik ga erop letten!

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 13 okt 2015, 22:25
door Soepkipje
Zie net via mijn smartphone de foto's en die zien er dan ook prima uit! :2th: , (maar via mijn laptop :? toch even aandachtspuntje wmb)

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 14 okt 2015, 13:01
door Melinda
Mooie resultaten, Patrick. Leuk hè, die cursus. :G

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 14 okt 2015, 15:45
door bakplaat
Prachtige broden Patrick...Je hebt vast geen cursus meer nodig. :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 14 okt 2015, 17:01
door PatrickD
Kennis kan je nooit genoeg van hebben ben pas 10 maanden aan t bakken.. Dus nog veel te leren [emoji2]

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 16 feb 2016, 16:10
door PatrickD
Na een 1 maand niet gebakken te hebben, weer eens gebakken.
Voor t eerst in de nieuwe oven.

Bierbostelbrood volgens t recept van Levine.

Goed gelukt al zeg ik t zelf, en wat een geweldige smaak!

Afbeelding

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 16 feb 2016, 18:04
door Rob van Rotterdam
Ja, Edwin Klaasen, daar ben ik jaren geleden ook eens voor een cursus geweest. Niet alleen toonde hij veel kennis, maar ook veel enthousiasme, kan ik me herinneren.
Leuk hoor.
rob

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 16 feb 2016, 18:19
door Marstomp
Wat prachtig, die broden! Ik heb net het boek van Edwin Klaassen aangeschaft. Ik vroeg me even af hoe het zit met het timen en verversen van het desem. Klopt het dat je de desem na het voeden weer in de koelkast moet zetten, en daarna de portie desem die je nodig hebt 1 dag voor het bakken uit de koelkast moet halen zonder opnieuw te voeden? Ik ben gewend om de desem uit de koelkast te halen, op kamertemperatuur te voeden, en dan na een paar uur direct te gebruiken. De methoden van Edwin lijkt anders te zijn...

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 16 feb 2016, 18:55
door PatrickD
Marstomp schreef:Wat prachtig, die broden! Ik heb net het boek van Edwin Klaassen aangeschaft. Ik vroeg me even af hoe het zit met het timen en verversen van het desem. Klopt het dat je de desem na het voeden weer in de koelkast moet zetten, en daarna de portie desem die je nodig hebt 1 dag voor het bakken uit de koelkast moet halen zonder opnieuw te voeden? Ik ben gewend om de desem uit de koelkast te halen, op kamertemperatuur te voeden, en dan na een paar uur direct te gebruiken. De methoden van Edwin lijkt anders te zijn...
Wat Edwin in zijn boek heeft geschreven kan inderdaad ook.
Ik doe het op de zelfde manier als jij het doet, alleen ververs ik hem in de avond en gebruik het in de ochtend.

Soms haal ik het in de Avond direct uit de koelkast en maak er een levain mee.

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 16 feb 2016, 20:33
door Melinda
PatrickD schreef:Bierbostelbrood volgens t recept van Levine.
Goed gelukt al zeg ik t zelf, en wat een geweldige smaak!
Je maakt me nieuwsgierig.
Ze zien er in elk geval erg mooi uit. :G

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 16 feb 2016, 21:06
door brood daar zit wat in
Wauw prachtige broden!! Je hebt het in elk geval niet verleerd na een maand niet bakken :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 17 feb 2016, 13:08
door miesje1959
Mooie broden. :2th:

Tja, bierbostel, ik heb er al eens naar gekeken hoe ik dat kan bemachtigen, maar ja, in grote ladingen te koop als veevoer.
Zelf bierbrouwen doen wij niet, dus dat gaat niet lukken.
Jammer, had er graag eens mee willen bakken.

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 17 feb 2016, 13:27
door PatrickD
Ik heb het van een microbrouwer uit t dorp, zit er vast ook 1 bij jou in de buurt. Gewoon eens Googlen!
Heerlijk qua smaak is het brood

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 17 feb 2016, 13:40
door Melinda
miesje1959 schreef:Mooie broden. :2th:

Tja, bierbostel, ik heb er al eens naar gekeken hoe ik dat kan bemachtigen, maar ja, in grote ladingen te koop als veevoer.
Zelf bierbrouwen doen wij niet, dus dat gaat niet lukken.
Jammer, had er graag eens mee willen bakken.
Dat is nou precies mijn idee. ;B

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 17 feb 2016, 18:02
door PatrickD
Jullie mogen wat komen ophalen bij mij evt, of ik kan het opsturen als jullie de verzendkosten betalen.
Ikzelf hoef er natuurlijk niks voor.
Ik woon in eerbeek in gld

De baksels van Patrick

Geplaatst: di 01 mar 2016, 14:54
door PatrickD
Dit keer een Speltbrood gebakken zonder desem met gist.

50% speltmeel
50% speltbloem
65% water
1.8% zout
0.8% gist

Probeerde hem eens meerdere malen in te snijden, ik vermoed iets te groen geschoten

Afbeelding

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 01 mar 2016, 15:33
door miesje1959
Heel mooi brood Patrick, een plaatje :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 01 mar 2016, 16:53
door brood daar zit wat in
Daar is maar 1 woord voor WAUW :2th: :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 01 mar 2016, 17:22
door Melinda
Sluit mij aan bij de complimenten. Mooi gebakken hoor. :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 01 mar 2016, 17:26
door PatrickD
Dank u allen!

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 01 mar 2016, 18:26
door jasmon
Mooi broodje

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 01 mar 2016, 19:59
door Levinebaktbrood
Mooi Patrick :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 01 mar 2016, 23:03
door bakplaat
Mooi brood Partrick, goed recept, netjes ingesneden en dat 'groen geschoten' valt op de foto nauwelijks op. :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 02 mar 2016, 00:20
door MarijnEmmen
Wow heel mooi brood!

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 02 mar 2016, 19:31
door PatrickD
Vandaag nog een nutella sterbrood gemaakt. Leuk en makkelijk brood!

Afbeelding
Afbeelding

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 02 mar 2016, 21:09
door brood daar zit wat in
Nog een keer WAUW!!!

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: do 03 mar 2016, 09:22
door CJ-Petra
Het speltbrood en het nutella-brood zijn beide prachtig! :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: do 03 mar 2016, 10:52
door lekkermelig
Ik ben zelf niet zo'n fan van hele zoete broden, maar hetzelfde truukje kan je natuurlijk ook doen met pesto, gemalen gedroogde tomaten of elk ander te pureren beleg met een kleurtje. Vorig jaar op een buurtfeest heb ik zo'n ding gemaakt, ze durfden hem bijna niet aan te snijden omdat het er zo mooi uit zag. :lol:

Maar makkelijk of niet, deze ziet er echt fantastisch uit!

Wil

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: vr 11 mar 2016, 23:18
door Alexander
Zo zou ik er ook graag bakken !
wil u graag het recept delen? Van je laatste 2broden.

Groetjes Alexander

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: vr 11 mar 2016, 23:49
door PatrickD
Bij het Speltbrood staat het recept erbij.

En het nutella brood heb ik Volgens dit filmpje gedaan
http://youtu.be/HwvYmBo_bN4

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: za 12 mar 2016, 13:46
door Alexander
Vindt het niet, ik bedoel het recept van CJ-Petra roggedesem speltbrood

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: za 12 mar 2016, 16:27
door PatrickD
Die staat hier op het forum. Eventjes zoeken!

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 31 mei 2016, 21:49
door PatrickD
Afbeelding
Afbeelding

Eerste broodje met mijn nieuwe kitchenaid artisan met spiraalhaak en 1.3pk! Super blij mee!

Hybride broodje van de WKB

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 31 mei 2016, 22:18
door Melinda
Prachtig! :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 01 jun 2016, 07:25
door CJ-Petra
Heel mooi! :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 01 jun 2016, 09:29
door miesje1959
Heel mooi brood, Patrick :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: wo 01 jun 2016, 22:38
door Anna
Prachtig brood :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: vr 03 jun 2016, 20:02
door brood daar zit wat in
Wauw, dat is genieten hè als er zo'n prachtig brood uit de oven komt :2th:

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: vr 24 mar 2017, 10:41
door PatrickD
Lang niks gepost en ook niet gebakken..
druk met het switchen van werk en verhuizen!
Sinds 2 weken weer aan de bak en relatief normale en mooie broden gebakken.
Ik wou graag eens 2 fase brood bakken en heb mij daar al eens eerder in verdiept maar nooit het resultaat gekregen zoals ik wou.
De ovenrijs valt mij altijd tegen
Dit keer weer..


Afbeelding

Ik had wat daslook geplukt in t bos en erdoor heen gedaan en boven op ook.
Daslook smaakt naar knoflook/bieslook

Iemand ervaring met de tweede rijs in de koelkast en die dit probleem niet heeft?

Wat ik heb gedaan:

20% volkoren tarwe
80% tarwebloem
20% tarwedesem
2% zout
65% water
3 blaadjes daslook en 2 erboven op

30min autolyse
Kneden
45 min rijzen
Stretch and fold
45 min rijzen
Stretch and fold
30 min rijzen
Preshape
15 min rust
Opmaken

10-16 uur in de koelkast op 6 graden

Altijd is dit het resultaat zo ongeveer
Ik heb ook geprobeerd om 0,2% gistkorrels toe toevoegen en kreeg nagenoeg t zelfde probleem
Ook wel eens 0,3 gistkorrels en toen was die te ver gerezen

Hopelijk kan iemand mij vertellen wat ik fout doe

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: vr 24 mar 2017, 12:11
door lekkermelig
Ik ben ook niet zo happig op rijzen in de koelkast, vooral niet van reeds gevormd desembrood. Het is wel handig als je het druk hebt, maar de resultaten zijn vaak wat minder. Maar schuif je ze direct uit de koelkast de oven in?
Ik haal ze meestal uit de koelkast, laat dan het geheel nog 1 a 2 uur staan. Dan wordt je gist/desem nog wat wakker en krijg je nog wat rijs. Maar zeker met houtpulp mandjes zie je de activiteit vooral onderin je brood, oftewel bovenin je rijsmandje. Die mandjes isoleren waarschijnlijk zo goed dat het heel lang duurt voor je deeg weer enigszins op temperatuur is.

Ik schuif ook wel eens poolish of gewoon deeg de koelkast in, maar dan vorm ik vaak na de bulkrijs pas op dag 2. Werkt trouwens veel beter voor broodjes, die zijn kleiner, zitten niet in mandjes en warmen sneller op.

Wil

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: vr 24 mar 2017, 12:41
door PatrickD
Ja ik schuif ze direct in een hete gietijzeren pan.

Maar t gekke vind ik. Veel bakkers doen dit, waarom lukt t thuis niet?

Ik heb wel eens wat vitamine c in gegooid 0,04%
En dan rijst t brood t rijsmandje uit!
Maar nagenoeg alle desem bakkers vertellen dat ik er niks in t bloem enof meel zit.
Doen ze t dan stiekem toch?

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: vr 24 mar 2017, 14:31
door lekkermelig
Ik weet niet wat er stiekem is aan een paar toevoegingen aan brood. Als het maar op de beschrijving staat. Als je bijvoorbeeld bij de Zuidmolen kijkt zie je heel veel meelsoorten waar vitamine C, moutmeel en/of enzymen aan toegevoegd worden.

Moet je vooral eens bij de groot verpakkingen kijken. Ongeveer alles van Meneba, Krijger Molenaars en Dossche mills heeft dit soort toevoegingen. Ik weet niet waar de bakkers waar jij het over hebt hun meel vandaan halen, maar als het niet biologisch is vermoed ik dat het er al in zit als ze hun meelzakken leegschudden.

Wist je trouwens dat daslook een beschermde plant is? Niet dat je het bos leeg plukt, maar officieel mag het dus niet....

Wil

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: vr 24 mar 2017, 14:40
door PatrickD
lekkermelig schreef:Ik weet niet wat er stiekem is aan een paar toevoegingen aan brood. Als het maar op de beschrijving staat. Als je bijvoorbeeld bij de Zuidmolen kijkt zie je heel veel meelsoorten waar vitamine C, moutmeel en/of enzymen aan toegevoegd worden.

Moet je vooral eens bij de groot verpakkingen kijken. Ongeveer alles van Meneba, Krijger Molenaars en Dossche mills heeft dit soort toevoegingen. Ik weet niet waar de bakkers waar jij het over hebt hun meel vandaan halen, maar als het niet biologisch is vermoed ik dat het er al in zit als ze hun meelzakken leegschudden.

Wist je trouwens dat daslook een beschermde plant is? Niet dat je het bos leeg plukt, maar officieel mag het dus niet....

Wil
Aha dat zou kunnen dus.

Nee wist ik niet! Thanks voor de tip.
Dat zou wel mee vallen met 8 blaadjes haha

Re: De baksels van Patrick

Geplaatst: di 11 apr 2017, 15:42
door PatrickD
Broodje met Mn nieuwe spiraalmixer

60% volkoren tarwe
40% tarwebloem
30% zaden 30% water
2% zout
20% desem
0,04% vitamine c
54% water

Wel aardig gelukt vind ik zelf!

Afbeelding
Afbeelding