Pagina 6 van 7

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: do 31 mei 2018, 17:36
door Levinebaktbrood
75% manitobabloem en 25% volkorenmeel.

Zal het recept binnenkort uitgewerkt op mijn blog zetten :G.

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: do 31 mei 2018, 23:46
door Melinda
Mooi, Levine. :G

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 01 jun 2018, 05:52
door Rik59
Prachtig brood Levine..

Alleen.… ik eet graag brood met kaas..

Als je dan gaat smeren gaat er zoveel boter in die gaten..... :shy:

Ik ga em zeker eens proberen

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 01 jun 2018, 09:21
door Levinebaktbrood
Rik: dan kan je beter een ander soort brood nemen. Het kenmerk van een ciabatta is juist een luchtig kruim met onregelmatige gaten. En heb je ooit een Italiaan een sneetje ciabatta zien besmeren met boter? :rofl2:

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 01 jun 2018, 09:30
door Rik59
Levinebaktbrood schreef: vr 01 jun 2018, 09:21 Rik: dan kan je beter een ander soort brood nemen. Het kenmerk van een ciabatta is juist een luchtig kruim met onregelmatige gaten. En heb je ooit een Italiaan een sneetje ciabatta zien besmeren met boter? :rofl2:


Owww… gebakken lucht dus... :DB2: :DB2:
Levine... niet zo serieus... ik was je aan het stangen :G :G
En tja... Italianen... rare jongens toch?? Ben soms jaloers op ze.. ze weten zoveel over voedsel en het zit ze in het bloed en genen..

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: wo 01 aug 2018, 01:31
door Levinebaktbrood
Terwijl half Nederland op vakantie is bak ik lekker door :G. Deze broodjes heb ik in mijn gewone oven thuis gebakken, deeg is gekneed in de Espressions Mixmaster.

AfbeeldingBrood met kurkuma en zaadjes by Levine, on Flickr

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 06 okt 2018, 00:35
door Levinebaktbrood
Ik bak me helemaal suf, maar een heleboel kan ik nog niet laten zien ^)^.

Hieronder enkele foto's van baksels die niet 'geheim' zijn :D,
Het recept van het desembrood met kurkuma en nigellazaad staat op mijn blog.

AfbeeldingDesembrood met tomaat, kaas en spekjes by Levine, on Flickr

AfbeeldingDesembrood met tomaat, kaas en spekjes by Levine, on Flickr

AfbeeldingWitte puntjes by Levine, on Flickr

AfbeeldingWitte bolletjes by Levine, on Flickr

AfbeeldingDesembrood met kurkuma en nigellazaad by Levine, on Flickr

AfbeeldingDesembrood met kurkuma en nigellazaad by Levine, on Flickr

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 06 okt 2018, 05:17
door Rik59
Fraai brood Levine..
Weet je al ongeveer wanneer je boek gaat uitkomen of is het nog steeds vaag?

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 06 okt 2018, 10:29
door BakkerGerrit
Mooie broden Levine!
Kurkuma........toch eens proberen......

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: zo 07 okt 2018, 00:53
door Levinebaktbrood
Rik59 schreef: za 06 okt 2018, 05:17 Fraai brood Levine..
Weet je al ongeveer wanneer je boek gaat uitkomen of is het nog steeds vaag?
Nee, dat is al heel lang niet meer vaag, dat weet ik al maanden ^)^. Ik zal het even haarfijn uitleggen :D,. Het thema van boek 3 is zoete en hartige broodjes. Geen moeilijk gedoe, voor iedereen maakbaar. September 2019 moet het in de winkels liggen. Ik heb er dit keer ruim de tijd voor gekregen/genomen. Vorige keer kreeg ik zowat een rolberoerte van de stress om het op tijd af te krijgen :o. April 2019 moeten alle teksten en stap voor stap en eindfoto's ingeleverd zijn en dan begint het proces bij de uitgever. November en december vallen vanwege andere bezigheden voor mij af om aan het boek te werken. Dus heb ik nog deze maand (oktober) en dan januari t/m maart om alles af te krijgen. Aangezien ik nogal een twijfelaar ben en ook een perfectionist verander ik nog regelmatig van gedachten en recepten. Niet erin, wel erin, o nee toch maar niet, ja deze wel en die vervalt dan weer. Om gek van te worden :crazy:

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: zo 07 okt 2018, 00:59
door Levinebaktbrood
Vanmiddag tijdens de workshop desembrood gebakken. Alle deelnemers hadden trouwens prachtige couronnes gemaakt, niet alleen ondergetekende :G.

AfbeeldingCouronne. Desembrood met kurkuma en nigellazaadjes by Levine, on Flickr

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: zo 07 okt 2018, 10:03
door BakkerGerrit
Een hele mooie inderdaad Levine!

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: di 09 okt 2018, 07:52
door CJ-Petra
Prachtig!!

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: do 18 okt 2018, 12:53
door Melinda
Levinebaktbrood schreef: Vanmiddag tijdens de workshop desembrood gebakken. Alle deelnemers hadden trouwens prachtige couronnes gemaakt, niet alleen ondergetekende :G.
Die heb ik nog nooit gemaakt. Misschien weer een workshopje volgen? ;-) ^)^
Wel mooi overigens.
Veel succes met alle voorbereidingen met je 3de boek. Wij hebben weer iets om naar uit te kijken! YES! :lol:

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 12 jan 2019, 01:48
door Levinebaktbrood
Van de week twee experimentjes gedaan. Thuis brood gebakken in mijn nieuwe oven (Bosch HBG8755S1). Ik moest trouwens erg wennen aan deze oven, inmiddels gaat het prima.

1. Ik had thuis geen donker moutmeel en daarvoor in de plaats heb ik een beetje cacao gebruikt. Dat proef je dus niet in het uiteindelijke brood. In het brood gaat normaal gesproken 10 gram donker moutmeel. Ik heb nu 16 gram cacao gebruikt. De sneetjes waren vrij donker van kleur. Helaas geen foto van.
2. In mijn oude oven bakte ik altijd met boven-/onderwarmte. Mijn nieuwe oven heeft een 4D hete lucht stand. Die heb ik al met succes voor zachte broodjes gebruikt maar nog niet voor brood met een knapperige korst. Toch maar eens uitproberen: pizzasteen 1 uur voorverwarmd op 240 C en daarna de broden in 30 minuten gaar gebakken, 1e 10 minuten met stoom. Na 15 minuten temperatuur naar 200 C teruggezet. Korst heerlijk krokant. De 4D hete lucht in deze nieuwe oven bakt uitstekend in tegenstelling tot de hete lucht stand in mijn oude oven. O ja, het zijn desem broden van 440 gram deeg per stuk.

Afbeelding

Ook deze week gebakken (in de Rofco B40 in mijn workshopruimte), deze kruidenbroodjes.

Afbeelding

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 12 jan 2019, 11:54
door BakkerGerrit
Goed idee dat “kleuren” met cacao. :2th:

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: ma 14 jan 2019, 13:28
door brood daar zit wat in
Fijn dat je nu ook lekker kunt bakken in de oven thuis. Ik heb een Siemens met 3d hete lucht functie, maar nog nooit gebruikt. ;B
Ik gebruik meestal boven-onderwarmte, met extra onderwarmte.
Je kruidenbroodjes zien er ook heerlijk uit!

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: ma 14 jan 2019, 14:17
door Levinebaktbrood
In mijn vorige oven bakte ik de mooiste broodjes. Ik had eerst spijt dat ik hem weg had gedaan. Begin nu te wennen aan de nieuwe.

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: ma 14 jan 2019, 18:37
door Melinda
Nog niet eerder gehoord van 4D hete lucht. Maar het lukt je toch best om mooie broden te bakken in je nieuwe oven. :G

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 18 jan 2019, 19:44
door KeesR
Mag ik even, t is laat ik weet t, nog even terug komen op je oliebollen? Mijn moeder maakte ze vroeger altijd met oud en nieuw. Ik herinner me dat ze altijd wat donkere en harde korst hadden. Heel anders dan ze bij de bakker zijn maar ook anders dan ze bij jou er uitzien. Het enige wat ik kan bedenken dat ze geen olie maar vet gebruikte. Ik denk geen echt Ossenwit maar wel van die harde blokken.
Zou dat het kunnen zijn? Of iets anders?

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 18 jan 2019, 21:53
door Levinebaktbrood
Harde en donkere korst doet me denken aan te lang bakken of op een te hoge temperatuur.

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 18 jan 2019, 22:15
door Rik59
Levinebaktbrood schreef: vr 18 jan 2019, 21:53 Harde en donkere korst doet me denken aan te lang bakken of op een te hoge temperatuur.
Ben het eens met Levine..

Bakte hier met oudjaar ook met zonnebloemolie in de frituur op 170 graden en kookwekker
6 bollen tegelijk... 3 minuten op ene kant en 3 minuten op andere kant
Grote bollen van zeker 60 gram

Met een pannetje op het vuur was altijd behelpen (je temperatuur nooit zo mooi constant.)
Bier en reuzel hadden ook invloed..
Kwaliteit van toen is ook niet de kwaliteit van nu (oa. bloemsoorten zijn veel beter geworden etc.) en kennis van nu ofschoon ik met een recept van Wannée uit 1910 (huishoudschool Amsterdam) werk..

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 19 jan 2019, 02:02
door Bakker Henk
Denk er wel aan!
Hoe donkerder, des te meer acylamide er is gevormd. En dit is kankerverwekkend.
Acrylamide ontstaat bij temperaturen boven 120 °C. Lastig bij het bakken en frituren!

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 19 jan 2019, 06:39
door Rik59
Bakker Henk schreef: za 19 jan 2019, 02:02 Denk er wel aan!
Hoe donkerder, des te meer acylamide er is gevormd. En dit is kankerverwekkend.
Acrylamide ontstaat bij temperaturen boven 120 °C. Lastig bij het bakken en frituren!
Dan kunnen we het forum hier wel opdoeken.. want ook met bakken van brood ontstaat het..
Dus dames / heren geen brood meer.... :shy: :shy:

Maar ook met koffie en dan had ik dus allang alle soorten van kanker gehad moeten hebben want ik kan me niet herinneren dat ik een dag geen +/- 3 liter koffie gedronken heb... en dat al zeker een jaar of 35 / 40... oei , oei... :Z: :Z:

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 19 jan 2019, 14:10
door KeesR
Levinebaktbrood schreef: vr 18 jan 2019, 21:53 Harde en donkere korst doet me denken aan te lang bakken of op een te hoge temperatuur.
Mijn moeder bakte in een oranje emaille pan op elektrische plaat. Er was idd geen controle over de temperatuur.

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: do 10 okt 2019, 21:22
door Levinebaktbrood
Tijd geleden dat ik hier foto's heb geplaatst. Ik ben gewoon blijven bakken hoor :D.

Vandaag bakte ik deze broden. Links Brood met spekjes en bieslook uit mijn 1e boek, midden Brood met nigella-/sesamzaad uit mijn 2e boek, rechts Bietenbrood met walnoten uit mijn 3e boek (verschijnt volgende week).

In plaats van grote broden heb ik kleinere van ± 350 gram per stuk gebakken.

Afbeelding

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: do 10 okt 2019, 21:43
door BakkerGerrit
Mooie broodjes Levine!

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 11 okt 2019, 13:09
door 1md65
Ik kijk al uit naar je 3e boek !

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: wo 13 nov 2019, 22:59
door Levinebaktbrood
Desembrood met 1 gram instant gist vanwege de tijd, een hybridebrood dus ;). In het deeg kaas, gedroogde tomaatjes en gerookt paprikapoeder.

Dit deeg is gemaakt volgens de 1-2-3 methode: 1 deel desem, 2 delen water en 3 delen bloem/meel. Het hydratatie komt dan uit op 71,4%.

Afbeelding

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: do 14 nov 2019, 00:51
door Melinda
"Klinkt" lekker. Zien er ook lekker uit.

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 03 apr 2020, 18:22
door Levinebaktbrood
En alweer is het een tijd geleden dat ik hier iets heb laten zien.

Vorige week bakte ik op verzoek een simpel wit brood met knapperige korst. Voor mezelf heb ik van hetzelfde deeg pistolets gemaakt.

Recept staat op mijn blog.

Afbeelding

Afbeelding

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 04 apr 2020, 20:09
door Arie
Pistoletjes, mmmmmm.... :D Lekker met roomboter en oude kaas, of wat dat je van jam... hahaha... :D Mooi gebakken hoor :clap:

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: do 04 feb 2021, 23:50
door Levinebaktbrood
Jee, ik moest echt zoeken naar mijn eigen 'draadje' met baksels. Zo lang geleden dat ik hier iets plaatste :roll:

Sinds half December heb ik door allerlei (familie)omstandigheden geen brood gebakken. Ik kon me er niet toe zetten. Ook de huidige lockdown werkt niet mee. En daarbij heb ik in mijn workshopruimte een vriezer vol brood, dus aan brood geen gebrek. Wel aan workshopdeelnemers die die broden eigenlijk op hadden moeten eten. Maar ja, die mogen niet komen :( .

Een paar dagen geleden begon het toch weer te kriebelen. Dat kwam ook door berichtjes die ik las dat desembrood zo ingewikkeld is. Het is op zich helemaal niet ingewikkeld maar het wordt soms ingewikkeld gemaakt.

Op YouTube keek ik weer eens naar een filmpje van Sune aka Foodgeek en dacht "tijd om aan de slag te gaan". Mijn desem stond al 6 weken zonder tussendoor te verversen in de koelkast. Hij zag er heel zielig uit maar ik heb hem weer aan de praat gekregen. Inmiddels doet hij het weer als een tierelier :D .

Gisteren het deeg gemaakt en vanmorgen de broden gebakken. Het deeg is heel simpel. Je doet alle ingrediënten in een kom, met de hand mengen, 1 uur laten staan en dan 3 x s&f met 30 minuten pauze tussendoor. Daarna heb ik deeg nog ± 2 uur op het aanrecht laten rijzen. In 2 etappes gevormd (boule en batard) en in rijsmandjes gedaan. Goed ingepakt en direct na het vormen in de koelkast gezet. Vanmorgen oven 1 uur op 240 graden opgewarmd met mijn Lodge pan erin. Deeg uit de koelkast, ingesneden en hup in de pan de oven in. Omdat er maar 1 pan tegelijk de oven in kan, het tweede brood daarna gebakken. En voilà :D

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Voor wie Foodgeek niet kent: het recept op zijn website: https://foodgeek.dk/en/artisan-sourdoug ... spy-bread/.
Filmpje op YouTube: https://youtu.be/8FaKxYM8TRo

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 05 feb 2021, 00:25
door BakkerGerrit
Dat zijn weer prachtexemplaren Levine 👍

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 05 feb 2021, 03:22
door Bantam
Dat zijn heel mooie, prachtige, broden. Echte kunst. :thumbup:

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 05 feb 2021, 09:02
door hjeverts
Mooie broden Levine!

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 05 feb 2021, 12:17
door Koen
Kunstwerkjes!

Wat waren de ingrediënten?

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 05 feb 2021, 13:23
door Levinebaktbrood
Koen: tarwebloem, speltmeel, desem, water en zout. Link naar het recept staat in mijn bericht.

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: vr 05 feb 2021, 19:29
door lekkermelig
Prachtige broden Levine.

Laten we hopen dat je ook maar weer gauw met cursisten mag bakken, maar ik ben bang dat het nog wel ff duurt.

Ik wens je in ieder geval het allerbeste in deze toch wat moeilijke tijden.

Groeten, Wil

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 06 feb 2021, 01:13
door Levinebaktbrood
Dankjewel Wil :) . Ik vrees dat het ook nog wel even kan duren voordat ik weer workshops mag/kan geven. Maar ik ga vol goede moed verder (althans dat probeer ik ;)).

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 06 feb 2021, 16:48
door Melinda
Prachtige broden, Levine, zoals altijd. Fijn dat het weer aan het kriebelen is. Dat is een goed teken.
Ik hoop voor jou en iedereen, dat we het "normale" leven weer gauw kunnen oppakken.
En dat je workshopruimte weer gonst van de gezelligheid met al die leergierige cursisten. :)
Sterkte met alles. :thumbup:

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 06 feb 2021, 20:40
door Anke
Mooie broden!

Het zal een onzekere tijd voor je zijn nu je geen workshops kunt geven.

Verstuurd vanaf mijn E5823 met Tapatalk


Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 06 feb 2021, 21:26
door brood daar zit wat in
Prachtige broden Levine! Ik zit ook weer zo te rommelen met desembrood, het wil gewoon niet meer lukken :-(

Ik hoop dat je weer snel workshops mag geven, denk dat er dan veel cursisten willen komen, iedereen bakt tegenwoordig brood...

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: za 06 feb 2021, 22:43
door Keizer
Hele mooie broden en inspirerend Levine.

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: ma 15 feb 2021, 02:37
door Levinebaktbrood
Gisteren twee desembroden gebakken met rode volkorentarwe van Slaege en Franse bloem T65. De rode tarwe wordt in Nederland geteeld. Erg fijn meel om mee te werken en een lekkere volle smaak en het kruim krijgt een mooie kleur. Kan veel water opnemen. De totale hydratatie van deze broden is 75,3%. Kan nog wel hoger. Project voor de volgende keer :).

Voor de vormrijs/laatste rijs heb ik het deeg in de koelkast gezet. Direct uit de koelkast in een hete pan in de oven gebakken. Zeer geslaagd :).

De foto's zijn prut, want ik had geen goed licht :crazy: .

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Kruim van het ronde broodje.

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: ma 15 feb 2021, 02:59
door Bantam
Dat zijn leuke broden met een prachtige versiering.
Is "rode" volkorentarwe iets analoog als harde tarwe (durum)?
Je geeft me een :P idee.

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: ma 15 feb 2021, 09:56
door Eef
Wat een mooie broden, haast zonde om aan te snijden

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: ma 15 feb 2021, 12:39
door Anita61
Wauw Levine, wat een prachtige broden! Volgens jou zijn de foto's prut, maar ik hoop ooit ook zulke mooie broden te mogen bakken! Dank voor de inspiratie :D

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: ma 15 feb 2021, 12:54
door Levinebaktbrood
Bantam schreef: ma 15 feb 2021, 02:59 Dat zijn leuke broden met een prachtige versiering.
Is "rode" volkorentarwe iets analoog als harde tarwe (durum)?
Je geeft me een :P idee.
Hier kan je meer info vinden over de rode tarwe.

Re: De baksels van Levine

Geplaatst: ma 15 feb 2021, 17:44
door Bantam
Levine, dank voor de link.