Uit de oven van Lekker melig

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1837
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door brood daar zit wat in » wo 18 mar 2020, 23:22

Jammie, ze zien er heerlijk uit Wil! Eet er lekker van 😋
Groet, Marja
_________________________________________________________________________________________________________
Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Melinda » wo 18 mar 2020, 23:24

Lekker bezig geweest, Wil.
Gelukkig had ik nog redelijk wat meel in huis.
Inderdaad. Het is nu geen sinecure om aan meel te komen. Heb afgelopen vrijdag een bestelling geplaatst bij De Zuidmolen. Moet nog binnenkomen.
Ondertussen heeft mijn desemstarter honger en mijn tarwebloem is nagenoeg op. :roll: Nergens nog iets te koop.
Maar goed, er zijn op dit moment belangrijker zaken gaande.
Jij hebt je broodvoorraad nu heerlijk aangevuld. Smakelijk! :thumbup:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1104
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door BakkerGerrit » do 19 mar 2020, 07:36

Een heerlijke productie Wil. Brood met een hoofdletter!

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4876
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Levinebaktbrood » vr 20 mar 2020, 01:43

:thumbup: :thumbup:
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
RedYssel
Deegkneder
Berichten: 104
Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door RedYssel » zo 22 mar 2020, 19:40

Dat ziet er heerlijk uit. Goede insnijding ook!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig » di 07 apr 2020, 11:10

Afgelopen weekend weer een stapel brood gebakken.

Voor het eerst in eeuwen weer eens kleinbrood gebakken. Pistolets met zaadjes uit boek 3 van Levine. Wel smakelijk, maar er zijn zo veel broodjes met zaden die ik lekkerder vind :)
AfbeeldingPistolets zaadjes by Lekker Melig, on Flickr

Een stapeltje veluws desem. Nogal bleek en het wilde ook niet echt lekker rijzen. Ben ik niet gewend, ik wil mijn eigen meel terug !
AfbeeldingVeluws desem by Lekker Melig, on Flickr

Brood met zaden, gebroken rogge en haver. Altijd lekker!
AfbeeldingMeergranen brood by Lekker Melig, on Flickr

En mijn tweede setje broden met Vijgen. Ditmaal met hazelnoten, rozemarijn en venkel. Onwijs lekker!
AfbeeldingVijgen hazelnoot brood met venkel en rozemarijn by Lekker Melig, on Flickr

Binnenkort eens bakken met mijn nieuwe meel van de Zandhaas. Ik ben benieuwd of dat nog veel verschil maakt.
Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Arie » di 07 apr 2020, 12:06

Wat zien vooral die pistoletjes er lekker uit, Wil!!! :thumbup: Zal je in de super net een voordeelaanbieding pistoletjes om thuis af te bakken hebben gekocht en je ziet dan deze beauties... Ohhh... wat erg :oops:
Ook je andere broden zijn niet te versmaden, ze lijken me allemaal vorstelijk van smaak... :D
Mijn dagelijks brood... :D

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1143
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Rik59 » di 07 apr 2020, 12:58

Brood uit de winkel??? Das lang geleden.... :D :D :D

Zelfs de beloninkjes van onze honden zijn... stukjes oud brood... zijn ze gek op!!

Fraai setje Wil... vriezertje vol... waar Corona al niet goed voor is...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
Vitamine C
Deegroller
Berichten: 437
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Vitamine C » di 07 apr 2020, 15:14

Welk meel gebruik je anders voor de Veluwe deze.? ( En wat had je nu gebruikt)

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Melinda » di 07 apr 2020, 21:09

Ben onder de indruk, Wil. Een lekkere partij mooie broden. Complimenten. :thumbup:
Een stapeltje veluws desem. Nogal bleek en het wilde ook niet echt lekker rijzen. Ben ik niet gewend, ik wil mijn eigen meel terug !
Ik ken dat gevoel. Zal blij zijn als De Zuidmolen weer open is.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig » wo 08 apr 2020, 14:04

Vitamine C schreef:
di 07 apr 2020, 15:14
Welk meel gebruik je anders voor de Veluwe deze.? ( En wat had je nu gebruikt)
Normaal gesproken gebruik ik bio bloem van de Zuidmolen, maar dat was op. Ik had nog een zak T65 staan die toch eens op moest dus die heb ik nu maar gebruikt. En ik heb bij de Zandhaas 20 kilo bio bloem laten opsturen. In het verleden haalde ik daar mooie resultaten mee, dus ik ga daar nu een tijdje mee bakken. En daarna hoop ik dat de Zuidmolen weer open is, maar in ieder geval kan ik nog wel een flinke tijd vooruit. En ik heb nog een voorraadje 1050 meel en lemaire liggen, dus er valt genoeg te varieren.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Vitamine C
Deegroller
Berichten: 437
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Vitamine C » do 09 apr 2020, 11:34

Hopelijk gaat zuidmolen binnenkort weer open, dacht rond 14 april. Maar beetje variëren is ook leuk, als resultaat ook nog naar wens blijft ;)

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig » za 11 apr 2020, 20:09

Ondanks het mooie weer vandaag toch de oven maar even aangezet, er moest wat gebakken worden.

Wat hamburgerbroodjes, altijd handig voor de voorraad.
AfbeeldingHamburger broodjes by Lekker Melig, on Flickr

Meestal bak ik paasstollen voor buren en natuurlijk voor onszelf, maar dit jaar had ik een ander project: Tsoureki. Een grieks paasbrood, met drie roodgeverfde eieren erin. Het schijnt dat heel Griekenland die dingen eet, en ik was eigenlijk al jaren van plan om dit eens te bakken. Maar ja, stollen zijn ook lekker, en om het nou allebei te bakken... Ben benieuwd hoe het smaakt, vol met kruiden, rozijnen, abrikozen en natuurlijk een flinke dosis zoetigheid en olie, dus het zal vast wel goed komen :lol: De eieren zijn geverfd met uienschillen.
AfbeeldingTsoureki by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingTsoureki by Lekker Melig, on Flickr

Prettige paasdagen!

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1143
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Rik59 » za 11 apr 2020, 21:07

Leuke variant Wil...

Vond het leuk er wat over te lezen... https://en.wikipedia.org/wiki/Tsoureki
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Jette
Gaat de goede kant op
Berichten: 58
Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Jette » za 11 apr 2020, 22:56

Wat leuk, zo'n brood kende ik niet. Ziet er bijzonder uit.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig » ma 13 apr 2020, 12:28

Al dat mooie weer: hoogste tijd om het pizza seizoen te openen. Dus gisteren de houtoven opgestookt, en de eerste 'buiten' pizza's van het jaar verorberd. Ze vielen goed in de smaak.

AfbeeldingPizza by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingPizza by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingPizza by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingPizza by Lekker Melig, on Flickr

AfbeeldingPizza by Lekker Melig, on Flickr
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1143
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Rik59 » ma 13 apr 2020, 16:21

Sadist!!! Zit hier te watertanden...!!! :D :D

Erg fraaie oven Wil...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Arie » ma 13 apr 2020, 17:17

Tsjongejonge!!! Dat ziet er niet alleen smakelijk maar ook heel gezellig uit :thumbup:
Knap hoor :clap:
Mijn dagelijks brood... :D

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Melinda » di 14 apr 2020, 12:15

lekkermelig schreef: Al dat mooie weer: hoogste tijd om het pizza seizoen te openen. Dus gisteren de houtoven opgestookt, en de eerste 'buiten' pizza's van het jaar verorberd. Ze vielen goed in de smaak.
Dat brengt wel weer sweet memories naar boven.
Ik weet hoe lekker die pizza's van jou zijn, Wil. :thumbup:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 825
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Anna » do 16 apr 2020, 10:46

Kijk dat zijn de goede plaatjes :thumbup: Wat Melinda zegt kan ik helemaal beamen!
De hamburgerbroodjes heb ik ook als een van de eerste 'thuiswerkbroodjes' gemaakt ;) Tsoureki staat ook al een tijdje op mijn baklijstje, maar het komt er steeds niet van. Hoe smaakte het?

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig » do 16 apr 2020, 11:44

Ik vond de tsoureki wel erg lekker. Beetje fris citrusachtig. Maar ik vergelijk het met stol. De stollen die wij meestal bakken zitten barstensvol vruchten en amandelen, en natuurlijk spijs. Daar kan het net niet tegen op. Maar het ziet er mooi uit, het smaakt toch echt wel lekker, en je wilt wel eens wat anders dan zo'n stol. Dus ja, bakken maar. Heb wel mijn receptje wat verbouwd. De basis was van Peter reinhard uit BBApprentice, maar er moest natuurlijk wel mahleb door en dat doet hij dan weer niet. En hij gooit er olijfolie in in plaats van boter. Vraag me af wat origineler is, maar die olie snap ik wel. En mijn eitjes zijn echt gekleurd met uienschillen, dat schijnt dan wel weer echt traditioneel te zijn.
Het ding was trouwens zo groot dat ik samen met mijn proefpanel er vier dagen over gedaan heb om hem op te eten. Heel vervelend :-)

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig » ma 27 apr 2020, 21:15

Zo vandaag eens lekker lopen hobbyen met wat broodsoorten die ik niet eerder gemaakt heb.

Als eerste een Duits tarwe/rogge brood met de mooie naam Münsterländer Bauernstuten . Het slachtoffer rechts is helaas al bijna opgegeten, maar lekker snel te bakken na het opstaan, en toch roggedesem (met gist). Links ligt een levientje, ook net gebakken, maar die verdampen altijd hier.

Afbeelding van alles wat... en bijna op! by Lekker Melig, on Flickr

Het volgende brood schijnt uit Polen te komen met de prachtige naam Wiejski chleba. Geen flauw idee of het correct geschreven is, maar het is zoiets als een Pain de campagne, maar dan met tarwe en wat meer rogge en volledig gerezen met een roggedesem. Zware jongen van bijna anderhalve kilo. Gelukkig heb ik ook vierkante broodzakken :-)
Afbeelding Wiejski chleba by Lekker Melig, on Flickr

Mijn laatste baksel was mijn standaard brood: veluws desem. Maar dit keer heb ik mijn desem eens wat beter verzorgd (een paar keer ververst na de koelkast), en ik gebruik meel van een andere molen (de Zandhaas). Omdat ik tenslotte ook nog een filmpje gezien had waar ze de batard weer heel anders vormen moest ik dat ook maar eens proberen. Met als resultaat ongeveer het meest luchtige knapperige desembrood wat ik in tijden gebakken heb (en ik bak dit heel veel! ). Dus af en toe wat meer aandacht loont best. (ik was vooral getriggered omdat mijn vorige batch net geen bakstenen waren..... wel twee weken matig brood op zitten kauwen trouwens)
Afbeelding Veluws desem by Lekker Melig, on Flickr

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 389
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door WesleyNL » ma 27 apr 2020, 21:45

Dat zijn stuk voor stuk prachtige broden geworden.
Die van 1,5 kilo ziet er echt gigantisch uit!
Heb je die veel langer in de oven moeten doen?

Komt het door je desem dat het luchtig en knapperig is of komt dat ook door je andere meel en of werkwijze?
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig » ma 27 apr 2020, 21:53

Ik denk dat het allemaal uitmaakt.
Vorige keer was mijn desem wat oud, en niet vaak genoeg gevoerd nadat ie uit de koelkast kwam (twee keer is vrijwel altijd genoeg om in mijn voordeeg te stoppen). Dat heb ik nu wat netter gedaan, en dat merkte ik zeker wel, het deeg voelde ook veel beter aan.
Mijn biomeel van de Zuidmolen is helemaal OK, maar ik heb nu meel van de Zandhaas. Dat is nogal een eind uit de buurt, maar ik heb er vroeger wel mee gebakken, en ze konden me daar wel een mooie hoeveelheid leveren. Ben altijd fan geweest van hun meel. Het maakt echt uit, we hebben in ons stadje ook een molen maar dat meel is echt minder fijn om mee te bakken. Je zal er allicht ook goed brood mee kunnen bakken maar het is echt anders.
En wat betreft dat vormen. Tja. Ik vormde de broodjes altijd wel netjes, maar ik zag nu Jeffrey Hamelman en medewerkers dat zo keurig en snel doen dat ik het gewoon eens zo ging doen. Met als resultaat deeg met een mooie spanning erop, waar al een goede desem in zat. Dus dat moest wel goed gaan :D
Dat grote brood heb ik bijna 50 minuten in de oven gehad. Dat is net 10 minuten langer dan mijn gewone broden.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 389
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door WesleyNL » ma 27 apr 2020, 22:06

Je moet het doen met de middelen die je kunt krijgen inderdaad en toch leuk om weer eens met een oud vertrouwd product te werken lijkt mij.

Ik ben zelf nog niet begonnen met desem.
Het onderhouden er van is iets wat er bij mij snel bij in zoi schieten. Dat heb ik ook met de vissen en de planten hier in huis 😂

Mag ik vragen wat je voorheen deed en wat hier anders aan is? En uiteraard de hamvraag... blijf je het voortaan zo doen? :)

Ik vind tien minuten langer overigens nog best meevallen.
Gokte je die tijd of meet je dan tussendoor de temperatuur?
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig » ma 27 apr 2020, 22:15

Nou echt gokken was het ook weer niet. Ik heb wel vaker grote broden gebakken, nog net een slagje groter dan deze en die gingen meestal ongeveer een uur in de oven. dus dit was een beetje een middenweg.

Ik vormde nu volgens dit filmpje (aan het eind)


Hoe ik het normaal doe? Bijna niet uit te leggen. Niet eens heel anders, maar dit geeft net even een strakker deegpakketje.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 389
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door WesleyNL » ma 27 apr 2020, 22:42

Ok :-)

Bedankt voor de info en dit boeiende filmpje!
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2220
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Melinda » di 28 apr 2020, 11:30

Mooie broden weer, Wil. Vooral je Veluws desembroden zien er prachtig uit.
Ook mooi dat met wat extra aandacht aan je desem je betere resultaten krijgt.
Filmpje had ik al eerder gezien, maar toch weer interessant om nog eens te bekijken. Een soort van opfriscursus. :)
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
Arie
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: di 31 mar 2020, 21:17
Locatie: Leiden

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Arie » di 28 apr 2020, 11:56

lekkermelig schreef:
ma 27 apr 2020, 22:15

Ik vormde nu volgens dit filmpje (aan het eind)
Hoe ik het normaal doe? Bijna niet uit te leggen. Niet eens heel anders, maar dit geeft net even een strakker deegpakketje.

Wil

Chapeau, Wil, je bakt heel mooie broden :thumbup: Dank voor het plaatsen van het filmpje. Het geeft weer zo goed aan dat het deeg veel respect verdient. :clap:
Mijn dagelijks brood... :D

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig » zo 10 mei 2020, 15:04

Vandaag weer eens wat anders geprobeerd. Tartine brood volgens weekend bakery recept. Maar daar ben ik nog lang niet klaar met stretch en fold, stretch en fold, stretch en fold, stretch en fold, stretch en fold, stretch en fold, en dan nog twee uur vormrijs. Langdurig receptje, maar wel vijf kilo meel zonder mixer.
Onderstaande broden (volgens (overdreven?) ingewikkeld recept van Lutz) waren een stuk sneller klaar. Nee, dit zijn geen zachte bolletjes, maar Basler Brot (4 bollen van zo'n 500 gram op de kiek). Je bakt ze twee aan twee, met hele hete oven, want het moet vrij donker zijn met veel meel erop en normaal gesproken met Ruchmeel, een soort halfvolkeren. Dat is hier niet te krijgen, maar met Lemaire kom je een heel eind.
Werd snel goedgekeurd door mijn proefpanel, en met wat meer vezels dan ons Veluws desem.

Afbeelding Basler Brot by Lekker Melig, on Flickr

En verder ben ik nog met een experimentje bezig. Desem stokbroden. Dat lijkt voorlopig nog op meelsoep, misschien promoveer ik ze wel tot ciabatta als er geen vorm in te krijgen is.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 389
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door WesleyNL » zo 10 mei 2020, 17:12

Het is dat je het er bij zegt anders zou ik inderdaad denken dat het bolletjes zijn.

Ze zien er mooi uit.
Door het gewicht zou ik denken dat het in zou zakken maar dat is toch niet gebeurd.
Netjes hoor.

Wat is er aan ruchmeel ten opzichte van zelf een halfvolkoren meel maken van meel en bloem?
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3331
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig » zo 10 mei 2020, 19:11

Om eerlijk te zijn weet ik niet precies wat er nu zo anders is aan ruchmeel. Het heeft wat meer vezels denk ik dan een mengsel van tarwe en volkoren. Ik vond het Lemaire meel wel prima, het kan ook redelijk wat vocht aan.

Dat kan ik niet zeggen van mijn desem baguette probeersel. Ik had wel een mooi recept, maar het leek wel meelsoep. Uiteindelijk heb ik er maar ciabatta van gemaakt, ook lekker. Achteraf zat ik even te rekenen en was de hydratatie vrijwel 80%. Dat lukt dus echt niet met dit meel. Kan best met plakkerig deeg omgaan, maar dit was eerder vloeibaar. Met iets minder water denk ik dat ik best leuke desem baguettes kan maken. Volgende keer weer een poging, deze zijn al vrijwel op.
Het langdurige project. met Tartine brood was wel interessant. Qua ingrediënten is het allemaal niet heel anders dan een veluws desem. Maar 5 kilo brood zonder kneden is toch wel grappig om te doen. Heb ik ook wel eerder gedaan en eigenlijk is het ook niet moeilijk, maar je vouwt je helemaal suf elk half uur. In totaal een bulkrijs van 3.5 uur en 2.5 uur vormrijs. Leek me veel te lang want mijn gewone desembroden zijn meestal max vijf uur onderweg. Dat zie je ook wel, het ging nog maar net goed in de oven, en lastig in te snijden. Ze zijn wel mooi luchtig geworden
AfbeeldingTartine by Lekker Melig, on Flickr

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 389
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door WesleyNL » zo 10 mei 2020, 22:28

Ik vind ze er mooi uit zien hoor 👌🏻

En er is niets mis met ciabatta. Lekker juist :-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.

Plaats reactie