Pagina 5 van 9

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 19 mar 2017, 22:19
door TigerManZ
Prachtige broden Wil!
Zien er heerlijk uit :kwijl:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 21 mar 2017, 21:32
door Melinda
Wil, wat ben ik toch elke keer weer onder de indruk van jouw bakresultaten. Heerlijk dat je zo bezig bent.
Zal je omgeving ook van meegenieten. :2th:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 26 mar 2017, 19:46
door lekkermelig
Vandaag wat lopen experimenteren met baksels uit de Rye baker. Wat een wonderlijk spul is dat toch met rogge.

Het eerste baksel was oldschool deli rye. Brood met een deel rogge, maar ook met behoorlijk wat tarwe. Ik was er wel happy mee, en het smaakte ook nog heel goed.
Afbeeldingoldschool deli rye by Lekker Melig, on Flickr
Het grappige is dat dit soort brood vrijwel het eerste was wat ik ooit gebakken heb, een jaar of vijf geleden. Ik heb de oude foto nog eens tevoorschijn gehaald. Toch wel een klein verschilletje :D,
Afbeelding
Tweede brood uit de Rye Baker was Dakota Norwegian rye. Ik vond het nogal apart, omdat het een Amerikaanse aanpassing is van Noors brood. Foto's zijn niet zo heel geweldig, maar er kwam een prachtig brood uit de oven. Mooi recept om verder te perfectioneren
Afbeeldingdakota norwegian rye by Lekker Melig, on Flickr
Het derde brood van vandaag was een project op zich, witrussisch roggebrood. Brood in vijf stappen, met nogal ongebruikelijjke ingredienten, zoals roggemout en aardappels. Eerst zet je roggemeel met wat mout weg bij 65 °C, dan maak je daar een voordeeg van desem van. Het geheel ziet er uit als chocola, en het ruikt ook naar chocola. De ochtend erop nog even lekker door, aardappels met mout, en dan uiteindelijk dat bij de rest. Na stap vier mag er dan eindelijk nog wat meel bij en mag het geheel rijzen. Na wat bewerken met mijn roggemartelwerktuig mocht het geheel de oven in.
Het ruikt lekker, maar met het uiterlijk ben ik nog niet tevreden. Misschien moet het iets korter rijzen, of bij iets lagere temperatuur de oven in. Het levert een donkerbruin broodje op, en het ruikt nog steeds naar chocola....morgen maar eens proeven.
Afbeeldingwitrussisch roggebrood by Lekker Melig, on Flickr

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 26 mar 2017, 19:57
door Bioloogje
Ik vind het er toch wel mooi uitzien Wil[emoji1360]! Roggebrood is altijd wat zurig toch? Of kun je de smaak ook wat verzachten?


Groetjes, Annelies

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 26 mar 2017, 21:30
door lekkermelig
Er zijn ontzettend veel soorten roggebrood.
Om fatsoenlijk roggebrood te bakken moet een roggedeeg wel enigszins zuur zijn, maar het maakt behoorlijk veel uit of je dat zure bereikt met een heel sterk roggedesem, karnemelk of bijvoorbeeld appelcider.
Sommige roggebroden hebben ook wat zoets erin, waardoor dat zure nauwelijks opvalt. Of er zitten kruiden in.
Bovenstaande drie broden bijvoorbeeld: oldschool deli rye heeft wel een zuurtje (bewust, anders wordt het best saai) maar alhoewel ik dat russische roggebrood nog niet geproefd heb denk ik dat die wat zoeter en aromatischer is.
Ik heb nu al redelijk wat met rogge gebakken, maar de variatie is echt enorm.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 26 mar 2017, 23:54
door Hamit
Mooie broden Wil en erg leuke experimenten.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 27 mar 2017, 01:23
door Bioloogje
Hmmm... Misschien toch maar eens proberen dan. Ik hou wel van Fries Roggebrood trouwens maar het Duitse wat zurige brood sla ik tot nu toe liever over. Ook in de familie geen liefhebbers...


Groetjes, Annelies

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: wo 05 apr 2017, 21:41
door Anna
Oh! :2th: Mijn volgende project wordt rogge :D Smaakte het witrussische brood uiteindelijk ook naar chocolade?

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: wo 05 apr 2017, 21:51
door lekkermelig
Het smaakte wel wat zoetig. Niet perse chocolade, maar wel een donker, wat zoetig brood. Was alleen nog niet zo tevreden over de textuur. Volgens mij moet het wel luchtiger kunnen, dus deze gaat nog wel in de herkansing. Maar we moeten ons eerst door de rogge voorraden heen eten :G Ik heb al driekwart corn rye tot broodkruim gepromoveerd, omdat mijn kantoorgenoten het niet opgegeten hadden... niet eens omdat het niet lekker was, maar veel teveel brood in huis gehaald. Stelletje barbaren. Maar een voorraadje kruim is wel handig voor een aantal andere duitse en oostenrijkse broden.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: za 22 apr 2017, 22:11
door lekkermelig
Zo, vandaag maar weer eens uit de Rogge zone vertrokken, en allerlei ander nieuw spul gebakken.
In ieder geval een paar levientjes (had ik die werkelijk nou nooit eerder gebakken ???? )
Afbeeldinglevientje by Lekker Melig, on Flickr
Mijn tweede brood was een multigranen desembrood. Losjes gebaseerd op Hamelman, goed om eens wat steviger te kauwen.
Afbeeldingmultigrain by Lekker Melig, on Flickr
Het laatste brood heb ik een paar jaar geleden al eens gebakken en we noemen het: Net geen Altamura
Natuurlijk op tv geweest bij Robert, maar ik had dit recept al een paar jaar in de kast staan, in de vorm van Local Breads van Daniel Leader. Leuk om weer eens te maken, maar je mag het natuurlijk geen Altamura brood noemen zonder houtoven, lokaal water en lokaal semolina graan. En de vorm is niet goed, maar het is wel heel lekker :-) Na wat youtube weet ik nu eindelijk hoe het wel moet. In de herkansing dus...
Afbeeldingaltamura by Lekker Melig, on Flickr
Afbeeldingaltamura by Lekker Melig, on Flickr

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: za 22 apr 2017, 23:09
door TigerManZ
Mooie resultaten Wil,
Geniet er van!

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 23 apr 2017, 05:40
door Bioloogje
Mooie broden! Het Altamura-brood gaat bij mij ook qua vorm in de herkansing maar de smaak is lekker!


Groetjes, Annelies

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 23 apr 2017, 13:23
door lekkermelig
Ik heb me helemaal suf lopen zoeken op youtube naar de juiste manier van vormen. Het schijnt echt heel simpel te zijn, maar ze doen het allemaal zo snel dat het nauwelijks te volgen is.
Maar in dit filmpje is het wel te zien, na 10:30 min. Wel even je italiaans oefenen :G

In andere filmpje doen ze het gewoon weer anders, en vaak worden er ook meerdere van deze broden aan de korte kant tegen elkaar aangeschoven. Maar kenmerkend is de lipvorm, die na rijzen in de oven een zeer aparte vorm oplevert. In de serie Brood van Robert zie je ook wel min of meer hoe je het moet vormen, maar ook hij krijgt de hele tijd op zijn kop dat ie het verkeerd doet :-)
Overigens kan je altamura brood ook op hele andere manieren vormen en insnijden. Een stuk makkelijker, maar minder traditioneel.

Wil

Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 23 apr 2017, 19:58
door Bioloogje
Dit is inderdaad het eerste filmpje waarin ik het redelijk goed kan volgen hoewel het wel snel gaat[emoji102]! Ik volgde het recept van Robert met daarin 70% hydratatie. Met het De Cecco meel werd dat wel een wat nat deeg wat het vormen bemoeilijkte. Was jouw deeg ook zo nat?
Overigens is dit filmpje ook heel instructief en daar is het goed te volgen. Ik denk wel dat dit een eenvoudige weergave van het vormen is. https://youtu.be/g6utrfORDWM


Groetjes, Annelies

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 23 apr 2017, 20:59
door Bioloogje
Verder kwam ik via de site The Fresh Loaf op deze site: http://www.agrodolce.it/ricette/pane-di-altamura/ een recept (70%hydratatie) tegen mét geillustreerde handleiding vwb het vormen.


Groetjes, Annelies

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 23 apr 2017, 22:05
door lekkermelig
Ik heb heel wat filmpjes zitten bekijken, maar als je echt de officiele ouderwetse vorm wil maken zijn is dat laatste filmpje toch niet optimaal. Het brood word te breed, meer als een stol, net als op mijn foto's. Er moet een flinke bult op komen, en dat doen ze heel anders. Niet dat het zo belangrijk is, maar net wat je wil proberen...
http://www.weareitaly.net/en/product/Br ... a-dop.html

Ik gebruik gewoon 70 procent water en dat levert geen enkel probleem, het is heel soepel deeg en niet eens zo heel plakkerig. Het is een recept uit Local breads, met een behoorlijk lange bulkrijs van 4 uur, daarna nog 1,5 a 2 uur in een samengeknoopte doek (vraag me niet waarom..) Door die doek wordt het allemaal wat droger aan de buitenkant, en ze gebruiken natuurlijk ook behoorlijk veel semolina bij het vormen.
Ik gebruik dit meel van de zuidmolen en dus niet van de cecco.
https://www.de-zuidmolen.nl/Durumgries-Fijn_5_4714.html
Mogelijk dat deze maling wat fijner is, het houdt in ieder geval prima water vast.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 24 apr 2017, 00:36
door Bioloogje
Ik was er al bang voor. Het vormen leek te simpel, zeker als ik het vergeleek met de watervlugge bewegingen die ik in andere filmpjes aantrof...En de bult mist, daar heb je een punt.
De doek voor de rijs in jouw recept draagt misschien wel bij aan de oplossing en wellicht ben ik te zuinig met de dürüm geweest bij het vormen. Ik heb nog wat voorraad De Cecco liggen; dat ga ik toch maar eerst opmaken. Kijken of het met behulp van jouw tips en de filmpjes beter gaat!
Wordt vervolgd.


Groetjes, Annelies

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: do 27 apr 2017, 21:58
door lekkermelig
Koningsdag is dan wel geen werk, maar ik moest wel thuisblijven voor storingsdienst. Dus een mooi dagje om te gaan bakken.
Omdat ik wel eens wat stevigers wilde bakken dan ons standaard veluws desem een brood met meer volkoren, zaden en gebroken rogge gemaakt. Erg lekker, en het recept staat nu op mijn blog.
Afbeeldingmultigrain by Lekker Melig, on Flickr
Verder lekker bezig geweest met italiaanse broden, alweer broden die ik hun officiele namen niet mag geven vanwege allerlei prachtige keurmerken. Maar het was Pane di Genzano, zowel een gewoon brood in een hele grote boule als de volkoren variant in een filone, oftewel een langwerpige lap nat deeg :G Als je niet zo houdt van kleffe deegjes kan ik je deze broden van harte afraden, want ze zijn buitengewoon nat, en dus lastig te vormen. Hydratatie van 80% of zo, het leek wel soep. Maar uiteindelijk kwamen er wel mooie luchtige broden tevoorschijn.
Afbeeldinggenzano ww by Lekker Melig, on Flickr
Afbeeldingpane di genzano by Lekker Melig, on Flickr

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: do 27 apr 2017, 22:54
door Melinda
Mooi gebakken, Wil. Je eerste brood heeft wel wat weg van een 3-granen desembrood. Ziet er in elk geval lekker uit.
Ik ben vandaag niet verder gekomen dan een keksi, maar die was wel erg lekker. :kwijl:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: vr 28 apr 2017, 01:03
door Levinebaktbrood
Lekker dat multigrain. Gaat op mijn to do lijstje :G

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: vr 28 apr 2017, 09:07
door Bioloogje
Dat multigrain ziet er heerlijk uit!


Groetjes, Annelies

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 01 mei 2017, 21:23
door TigerManZ
Je broden zien er weer heerlijk uit Wil!

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 12 sep 2017, 22:12
door lekkermelig
Ja, dit onderwerp is toch wel zwaar verwaarloosd... vier maanden geen nieuwe baksels laten zien. Natuurlijk is er wel wat gebakken, dit weekend bijvoorbeeld sneeuwbroodjes volgens recept van ploetzblog.de

AfbeeldingSneeuw broodje by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingSneeuw broodjes by Lekker Melig, on Flickr'
AfbeeldingSneeuw broodje by Lekker Melig, on Flickr

Mijn fotografe/proefpanel kon er niet van afblijven :rofl2:
Supermakkelijke broodjes, en errug lekker. 's avonds mengen en vouwen en de koelkast in, 's morgens de oven aan, en als ie warm is deeg uit de koelkast, afsteken en direct de oven in. Dat is nog eens een mooi recept voor snelle ontbijtbroodjes.
Binnenkort vertaal ik het recept wel eens, of ik maak het eens met Lievito Madre (milde desem, heel lekker). Dit is een blijvertje.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 12 sep 2017, 22:25
door Levinebaktbrood
Zien er prima uit :2th:

Ook maar op het baklijstje :G

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: wo 13 sep 2017, 18:24
door Erik-
Ziet er lekker luchtig uit :)

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: vr 15 sep 2017, 19:37
door Anna
En je had niet een een goede reden om geen foto's te plaatsen ;K Die broodjes zijn in elk geval goed gelukt! Fijn dat het kritische publiek ook enthousiast is ;)

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: vr 15 sep 2017, 21:08
door lekkermelig
Ja, sorry Anna.... ik zal proberen het morgen proberen goed te maken met iets wat je zelden in NL ziet.... na mijn illegale import.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: za 16 sep 2017, 18:33
door lekkermelig
Vandaag even wat kleine broodjes met loog gebakken en wat grissini.
AfbeeldingFeestje vandaag by Lekker Melig, on Flickr'

Lekker met rubber handschoenen en een bril op mijn neus broodbakken. Zou dat nou gezond zijn, die laugenkastanien en laugenkonfekt :-)

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 17 sep 2017, 08:56
door Bioloogje
Aah! Daar hebben we de illegalen[emoji112]
Zien er wel bijzonder smakelijk uit.

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 18 sep 2017, 10:51
door Anna
Geen idee of het gezond is, maar 't is wel lekker vooral laugenstangen mit käse :D, Die kastanjes zijn ook leuk!

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 18 sep 2017, 11:38
door lekkermelig
Tja, geen flauw idee of het gezond is, het loog zelf kan in ieder geval geen kwaad, en heel duitsland eet dit spul. Als je het maar niet opdrinkt of jezelf er mee insmeert, want dat is allebei wel gevaarlijk. Na bakken is het onschuldig. De bruine kleur wordt veroorzaakt door de Maillard reactie die blijkbaar met loog wat sneller gaat. Als je vlees braadt of friet bakt krijg je soortgelijke stofjes. Mijn zuidduitse broodbakvrienden vinden het bespottelijk dat het buiten Dld niet gebruikt wordt, en er schijnt zelfs een publicatie te zijn van een Holländerin!!!! die leugens verkoopt dat het niet zo gezond is :-)
Alles met mate zeg ik dan maar. We eten in NL wel van die zoute stokjes, dat vinden we dan wel normaal, maar ook dat is loog gebak.

Zal het niet dagelijks gaan maken, want dat geknoei met loog is wel onhandig. Vooral als je net met handschoenen en brilletje staat te hobbyen en er komt drie man bezoek binnen stuiteren.... Maar Brezen oftewel pretzels wil ik toch echt ook wel eens maken, ze zijn vers namelijk erg lekker, werkelijk geen vergelijk met wat je in Dld onderweg kan kopen.

Die kastanjes zijn echt wonderbaarlijk. Je legt volledig gemangelde onregelmatig gevormde deegklontjes op een bakplaat en in 15 minuten zwelt het op tot een prachtig ronde kastanje met lichte tekening aan de bovenkant. Kan werkelijk bijna niet mis, en ziet er prachtig uit bij een feestje, zoals ons buurtfeest van afgelopen zaterdag. Echt jammer dat ik niet meer foto's van het proces heb, want ja, looghandschoenen en een camera gaan ook niet zo goed samen en mijn proefpanel/fotograaf zat hard te studeren.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 19 sep 2017, 12:11
door Erik-
Leuk om daar eens mee te bakken zeg, ziet er goed uit. Zonde inderdaad dat het in NL niet mag eigenlijk...

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: za 07 okt 2017, 23:12
door lekkermelig
Omdat er vandaag wat stokbroden gebakken moesten worden voor een feestje heb ik lekker lopen experimenteren.

Onlangs in Duitsland hadden we wat lopen prutsten met een recept van Lutz voor presidenten baguettest
https://www.ploetzblog.de/2013/02/16/le ... -und-2006/
maar dat leek daar helemaal nergens op, behalve dan de smaak. Die heb ik vandaag dus in de herkansing gegooid
Afbeeldingbaguette by Lekker Melig, on Flickr
Daarnaast heb ik meteen een setje baguettes gebakken volgens een ander recept, met een heel klein beetje desem. Qua smaak zat er weinig verschil in, maar dit hoefde niet twee dagen de koelkast in, alleen op bakdag duurt het veel langer dan het presidenten recept.
Voor de broodnodige variatie heb ik ook wat stokbroden met zaadjes gemaakt en een recept voor Wurzelbrot. Als je geen zin hebt in al dat gepruts met vormen en insnijden is dat wel een succesreceptje met een heel rustiek wortelig uiterlijk. Met deze hoeveelheden (twintig in totaal) kon ik wel een klein weeshuis of in dit geval een hongerig koor van eten voorzien :-)
Afbeeldingwurzel brood by Lekker Melig, on Flickr
De laatste foto is een mooie vergelijking
Van boven naar beneden
- presidenten baguette (beetje slordig ingesneden)
- baguette met desem (ja, na tien broden krijg je er echt handigheid in :-) )
- stokbrood met zaadjes
- wurzelbroden, lekker rustiek
Afbeeldingbaguette en zo by Lekker Melig, on Flickr

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: za 07 okt 2017, 23:50
door bakplaat
Prachtige Baguettes Wil :2th: Hiermee zal je feestje vast slagen. :grin:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 08 okt 2017, 00:00
door Melinda
Lekker bezig geweest, Wil. Ik krijg er zowaar trek van. :kwijl:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 08 okt 2017, 11:02
door Erik-
De baguettes zien er erg lekker en mooi uit :) Missen die wurzelbroden niet juist dat knapperige van het insnijden?

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 08 okt 2017, 11:39
door lekkermelig
Die Wurzel broden smaken compleet anders, vooral omdat er veel Semolina in zit. Ze zijn nog wel knapperig, maar minder dan een baguette. Maar bij een buffet smaakt het allebei wel, en smaken verschillen. Mijn proefpanel vind de wurzeln lekkerder, en ik de baguette.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 09 okt 2017, 02:09
door Bioloogje
Ziet er allemaal heel lekker uit Wil en mooi gebakken!!

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 09 okt 2017, 08:42
door CJ-Petra
Wil, prachtige broden weer! :2th:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: di 10 okt 2017, 20:02
door brood daar zit wat in
Je hebt weer geweldig gebakken. :2th:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: za 28 okt 2017, 08:11
door jasmon
lekkermelig schreef:Ja, dit onderwerp is toch wel zwaar verwaarloosd... vier maanden geen nieuwe baksels laten zien. Natuurlijk is er wel wat gebakken, dit weekend bijvoorbeeld sneeuwbroodjes volgens recept van ploetzblog.de

AfbeeldingSneeuw broodje by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingSneeuw broodjes by Lekker Melig, on Flickr'
AfbeeldingSneeuw broodje by Lekker Melig, on Flickr

Mijn fotografe/proefpanel kon er niet van afblijven :rofl2:
Supermakkelijke broodjes, en errug lekker. 's avonds mengen en vouwen en de koelkast in, 's morgens de oven aan, en als ie warm is deeg uit de koelkast, afsteken en direct de oven in. Dat is nog eens een mooi recept voor snelle ontbijtbroodjes.
Binnenkort vertaal ik het recept wel eens, of ik maak het eens met Lievito Madre (milde desem, heel lekker). Dit is een blijvertje.

Wil
Deze ook eens gemaakt. In het vertaalde recept miste ik de vermelding afbakken met stoom of doe je dat bewust Wil?

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: za 28 okt 2017, 15:20
door lekkermelig
Ik bak vrijwel alles af met stoom, behalve als het rijk deeg is met veel boter en dergelijke, dus had er niet eens over nagedacht om het er bij te zetten. Maar het is misschien wel nuttig om het er bij te zetten :-)

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 05 nov 2017, 22:56
door lekkermelig
Zo, de oven draait weer aardig overuren in het weekend :-)

Nou is het niet echt mooi fotoweer, dus mijn Miche en speltbroden gaan ongekiekt de diepvries in, maar er is nog meer gebakken:
Brood met karnemelk, uit het eerste boek van Lutz. Eindelijk eens een recept wat direct goed ging uit das Brotbackbuch, maar dat is vast omdat ik me niet aan het recept gehouden hebt. Dit keer gebruik ik niet alleen het boek, maar ook mijn gezonde verstand™ . Volgens Lutz heet het Witbrood met karnemelk, maar er word aardig wat gebroken tarwe en havervlokken toegevoegd, dus dat witte is nogal betrekkelijk.
Afbeeldingkarnemelk brood by Lekker Melig, on Flickr
En hier is tie dan: mijn bierbrood. NIks geen kleffe Leffemix van Robert, gewoon een recept uit Hamelman met bier naar keuze. In dit geval een Guiness, maar ik heb het ook al met een dubbele trappist gemaakt. Het brood is ongekend populair bij mijn niet alcoholische proefpanel, ik stond er gewoon verbaasd van. Maar het is echt lekker. Ik heb dit keer nog wel wat aan het recept lopen sleutelen, want het werd wel heel erg nat in de originele versie. Nu nog even proeven, en dan kan ie opgeslagen worden in de categorie blijvertjes :-)
Afbeeldingbier brood by Lekker Melig, on Flickr

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 06 nov 2017, 11:31
door Anna
Ah wat fijn voor de oven :P Zonder gekheid, het lijken me heerlijke broden. Komt het recept van het bierbrood ook nog ergens? 8-)

Wat gaat er niet goed met recepten uit dat boek van Lutz? En welke aanpassingen moet het gezonde verstand dan doen? Ik zou het wel leuk vinden om wat goede/kritische reviews over die boeken van Lutz te lezen. Las dat papagena nu veel bakt uit deel 2. Ben zelf ook benieuwd naar het nieuwe deel 3 (volkoren en oergranen). Als je nog eens tijd over hebt? :mrgreen:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 06 nov 2017, 12:40
door jasmon
laat ik nou net aan het wachten zijn op de levering van de bestelde Hamelman :grin:

Kan ik dat bier vast in huis halen.

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: ma 06 nov 2017, 12:58
door lekkermelig
Mijn proefpanel heeft dat bierblik mooi op de foto gezet, dus ik was al van plan een mooi recept bij schrijven op mijn enigszins verwaarloosde blog. Het is nu de derde keer dat ik dit recept gebakken heb en er is zeker het nodige aan gesleuteld. Natuurlijk nog wel eerst even proeven.

Wat betreft de boeken van Lutz:
Ik ben natuurlijk ooit een draadje gestart om alles uit brotbakbuch deel 1 van kaft tot kaft te bakken.
https://broodbakforum.nl/viewtopic.php? ... 10&p=53114

Wat betreft het aanpassen van die recepten: in dit geval zat er gebroken tarwe en havervlokken in, dat werd direct in het deeg gegooid, zonder enig weken. Daar heb ik wel eens eerder mijn tanden bijna op stukgekauwd, en het trekt een heleboel vocht weg uit het geheel. Dus ik heb het vooraf geweekt en het vochtgehalte iets aangepast. Rijstijden vond ik ook idioot lang met de hoeveelheid gist die erin zat, maar daar ben ik nog wel braaf in geweest. Omdat de vormrijs wel heel kort was kwamen er uiteindelijk mooie broodjes uit.
Er is in principe niets mis met de recepten van Lutz, maar ik merk dat ik er vaak toch moeite mee heb. Al mijn duitse broodbakvrienden lopen helemaal weg met zijn recepten, maar het is volgens mij gewoon een kwestie van stijl en smaak. Ik heb ooit ook bierbrood uit das Brotbackbuch gebakken, maar die vond ik ook niet top. Hamelman heeft ook een soortgelijk recept, maar daar heb ik nu dus ook aardig aan lopen sleutelen. Volgens mij ligt het ook heel erg aan de gebruikte ingredienten of het goed gaat. Het 1050 meel van de zuidmolen ben ik niet zo kapot van, en als er ergens Schrot beschreven staat heb je geen flauw idee hoe fijn of grof het moet zijn en waar je dat vandaan haalt als je zelf geen molentje hebt. Omdat die twee dingen nogal basisingrediënten zijn van veel recepten van Lutz wil het niet altijd in een keer lukken. Soms vraag ik me bij het recept al af of alles gaat werken, en waar ik vroeger braaf het recept volgde trek ik tegenwoordig meer mijn eigen plan. Ik heb soms ook wel wat moeite met de complexiteit van sommige recepten. Niet omdat ik het niet kan bakken, maar omdat ik het nodeloos ingewikkeld vind, en de moeite van de extra handelingen niet terugvind in een betere smaak. Om maar een voorbeeldje te noemen: baquette met tarwedesem, poolish, en een autolysedeeg. Hoe moeilijk wil je het hebben? Er zijn tientallen recepten waar je met minder handelingen minstens dezelfde kwaliteit krijgt.

Ik heb brotbakbuch 3 hier ook liggen, maar er nog niet uit gebakken. Er staat waanzinnig veel informatie in over diverse granen, maar dat is natuurlijk niet zo gek met een (bio) molenaar als co-auteur. Jammer dat de Drax mühle niet naar NL levert.

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: wo 08 nov 2017, 18:06
door Anna
Ik heb de rest van de discussie over Lutz naar een nieuw topic over de boeken van Lutz verplaatst. Zoekt wat handiger voor wie daar ook meer over wil weten ;)

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: zo 04 feb 2018, 23:20
door lekkermelig
Omdat mijn tarwedesem het maar zozo deed, heb ik vandaag een mooi setje broden met roggedesem gebakken.
Deli Rye
Afbeeldingdeli rye by Lekker Melig, on Flickr

en een paar Rogge-lijnzaad broden
Afbeeldinglijnzaad rogge by Lekker Melig, on Flickr

Ondanks de rogge in de naam is het hoofdbestanddeel van beide broodjes toch echt nog tarwe...

Wil

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: vr 09 feb 2018, 11:14
door Herman Jonkman
Hmmm, die zien er mooi uit; ik zou zeker het lijnzaad roggebrood wel een willen bakken. Zou ik je recept mogen gebruiken Wil?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Uit de oven van Lekker melig

Geplaatst: vr 09 feb 2018, 14:32
door lekkermelig
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet eens meer zeker weet waar het recept vandaan komt, want het stond in vrijwel onleesbaar handschrift in mijn bakschriftje

Maar ik vermoed dat het dit Hamelman recept was
http://www.applepiepatispate.com/sourdo ... samenbrot/

Wil